Famciclovir voor katten: gebruik, dosering en bijwerkingen

Famciclovir voor katten: Een rode kat met conjunctivitis, een aandoening waarbij zijn ogen rood en ontstoken lijken, vaak vergezeld van afscheiding of ongemak

Shutterstock.com

Famciclovir is een antiviraal medicijn voor de mens, dat ook bij katten wordt gebruikt voor de behandeling van feline herpesvirus type-1 (FHV-1). Het wordt off-label gebruikt bij katten en wordt geleverd in tabletvorm. Het kan enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals braken of diarree, maar deze zijn relatief ongebruikelijk en vaak mild.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe famciclovir werkt, welke gebruikelijke doseringen worden gebruikt, hoe u het aan uw kat moet toedienen en enkele vaak voorkomende bijwerkingen.

Famciclovir voor katten

Antivirale medicatie

Medicatie Vorm:

Tabletvorm, kan door dierenarts of apotheker worden samengesteld tot vloeibare vorm

Gemeenschappelijke namen:

Famciclovir

Effecten:

Voorkomt replicatie van herpesvirus, verbetert de symptomen bij katten

Beschikbare doseringen:

125 mg, 250 mg, 500 mg tabletten

Mogelijke bijwerkingen:

Braken, diarree, verminderde eetlust, meer drinken

Voorzorgsmaatregelen:

Voorzichtigheid is geboden bij katten met een nierziekte of zwangerschap/borstvoeding

Contra-indicaties:

Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor famciclovir of penciclovir

Over Famciclovir voor katten

Famciclovir is een medicijn voor mensen dat vaak in de diergeneeskunde wordt gebruikt om katten met symptomen van het kattenherpesvirus te behandelen. Het gebruik ervan bij katten is off-label: wat betekent dat het niet is goedgekeurd voor katten, maar het kan worden gebruikt wanneer het wordt aanbevolen en voorgeschreven door een dierenarts.

Famciclovir werkt door de DNA-replicatie van het herpesvirus te verstoren, waardoor wordt voorkomen dat het zich vermenigvuldigt. Door te voorkomen dat het virus zich vermenigvuldigt, wordt de virale uitscheiding van het virus verminderd en worden ook de symptomen van het herpesvirus voor katten verminderd.

Herpesvirus maakt deel uit van de aandoening die we kennen als ‘kattengriep’. De klinische symptomen van herpesvirus bij katten zijn onder meer:

Hoewel famciclovir het herpesvirus niet geneest, kan het de symptomen van het virus helpen verminderen. Dit kan de kwaliteit van leven verbeteren van katten die chronisch worden getroffen door symptomen van het herpesvirus.

Dosering voor katten

Een volwassen kat die lijdt aan een herpesvirusinfectie en symptomen vertoont zoals loopneus, niezen en oogontsteking

De specifieke dosis famciclovir voor uw kat hangt af van het gewicht, maar ook van de ernst van de symptomen, zoals oogzweren of ademhalingssymptomen. Shutterstock.com

De dosering voor famciclovir kan sterk variëren, afhankelijk van de ernst van de klinische symptomen van de kat. Uw dierenarts kan besluiten om uw kat een lagere dosis te geven als de symptomen mild zijn, of een hogere dosis als de symptomen ernstig zijn.

Over het algemeen is de dosis famciclovir voor katten gebaseerd op hun gewicht, 40-90 mg/kg, elke 8-12 uur. De tabletten worden gewoonlijk gedurende 2-3 weken toegediend, maar in ernstige gevallen kunnen ze langer worden gegeven. Uw dierenarts zal beslissen welke dosering geschikt is voor uw kat.

Hoe Famciclovir toe te dienen aan katten

Famciclovir wordt geleverd in tabletvorm, met drie verschillende doses: 125 mg, 250 mg en 500 mg. Deze tabletten moeten oraal worden toegediend. Dit kan met of zonder voedsel. Uw kat kan de orale toediening van famciclovir-tabletten in zijn voer innemen, verborgen in een normale smakelijke traktatie, of een speciale pillenzaktraktatie.

Voor katten die de tablet niet via voedsel innemen, kan het nodig zijn om deze voorzichtig en veilig met de hand toe te dienen. Als het lastig is om je kat te pillen, overweeg dan om een pilling-apparaat te gebruiken of je kat in een handdoek te wikkelen om hem te stabiliseren.

Als u extreme problemen ondervindt bij het geven van tabletten aan uw kat, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies. Ze kunnen tips of andere opties hebben, zoals het samenstellen van het geneesmiddel in vloeibare vorm indien nodig.

Bijwerkingen van Famciclovir voor katten

Kat met mogelijk herpesvirus dat conjunctivitis veroorzaakt

Bijwerkingen zijn vaak mild, maar kunnen gastro-intestinale symptomen omvatten, zoals verlies van eetlust of braken. Shutterstock.com

Niet alle katten die famciclovir gebruiken, zullen bijwerkingen krijgen, omdat het relatief goed wordt verdragen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn echter:

Als uw kat een van deze bijwerkingen of een andere bijwerking krijgt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts. Ze willen misschien dat u stopt met famciclovir als de symptomen significant zijn.

Famciclovir moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij katten met een nierziekte of die drachtig zijn of borstvoeding geven. Het moet worden vermeden bij katten die overgevoelig zijn voor famciclovir, penciclovir of verwante geneesmiddelen. Bijwerkingen kunnen ernstiger zijn als in deze gevallen famciclovir wordt gebruikt.

Overdosis en noodgevallen

Als u denkt dat uw kat een overdosis famciclovir heeft genomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts of een dierenkliniek voor noodgevallen.

U kunt ook het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) bellen voor meer informatie.

Mogelijke geneesmiddelinteracties met famciclovir

Sommige geneesmiddelen hebben een wisselwerking met famciclovir wanneer ze bij mensen worden gebruikt. Veel van deze worden niet vaak gebruikt in de diergeneeskunde, maar het is het beste om voorzichtig te zijn bij het starten met famciclovir. Uw dierenarts zal controleren of famciclovir geschikt is om te worden gebruikt naast andere geneesmiddelen die uw kat momenteel gebruikt.

Zorg ervoor dat u uw dierenarts informeert als u supplementen of vitamines geeft waarvan zij misschien niet op de hoogte zijn.

Hoe bewaart u Famciclovir?

Famciclovir moet worden bewaard in een kindveilige verpakking, uit de buurt van vocht of zonlicht. Het moet worden bewaard bij kamertemperatuur (68-77 ° F of 20-25 ° C).

Let goed op de houdbaarheidsdata en gooi alle medicijnen weg waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Is famciclovir veilig voor katten?

Ja, famciclovir is relatief veilig en wordt goed verdragen door katten. Het kan in zeldzame gevallen enkele bijwerkingen hebben, zoals maagklachten, verminderde eetlust en meer drinken. Neem altijd contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen ervaart.

Wat moet ik doen als ik een dosis famciclovir oversla?

Als u een dosis famciclovir bent vergeten, neem dan contact op met uw dierenarts voor advies over hoe u verder moet gaan. Ze kunnen u adviseren om de dosis te geven als u nog steeds binnen een bepaald tijdsbestek bent. Als er te veel tijd is verstreken, kunnen ze u adviseren te wachten tot de volgende dosis moet worden ingeleverd. Neem nooit een overdosis of dubbele dosis.

Hoe lang kunnen katten famciclovir gebruiken?

Katten nemen famciclovir meestal 2-3 weken, maar sommige dierenartsen kunnen het voor een langere periode voorschrijven.

Hoe lang duurt het voordat famciclovir werkt bij katten?

Famciclovir begint na verschillende doses te werken. Het is echter mogelijk dat de volledige effecten pas 1-3 weken na het begin van de behandeling zichtbaar worden.

Moeten katten famciclovir met voedsel innemen?

Famciclovir kan met of zonder voedsel worden gegeven. Je kunt proberen het aan je kat te geven in een smakelijke traktatie of het te mengen met wat van hun natvoer.