Mijn kat drinkt niet – wat moet ik doen?

Er bestaat waarschijnlijk niet zoiets als een kat die uit dorst gulzig zijn waterbakje leegslurpt: fluwelen pootjes zijn van nature erg lui met drinken. Maar als uw kat geen tekenen van dorst vertoont en zijn waterbak hardnekkig negeert, moet u de reden onderzoeken. Als het dier verder gezond is, kun je het met verschillende trucjes aanzetten tot drinken. We zullen je laten zien hoe.

Het drinkgedrag van elke kat is net zo verschillend als zijn eetgewoonten. In tegenstelling tot honden, wier drinkvoorkeuren meestal duidelijk zijn en niet kunnen worden afgeluisterd, zijn katten terughoudend om te worden geobserveerd bij het eten en drinken en trekken zij zich vaak terug. Vooral als u meerdere of loslopende katten houdt, is het moeilijk om aan de hand van alleen de hoeveelheid water in de bak vast te stellen of er voldoende vocht wordt opgenomen. Als de kat echter te weinig drinkt, kunnen uitdroging en de daaruit voortvloeiende orgaanschade zeer snel optreden.

Hoeveel moet mijn kat drinken?

Volgens de vuistregel heeft een kat ongeveer 50-55 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. De verhouding neemt echter niet precies evenredig toe, aangezien grotere katten procentueel gezien minder water nodig hebben. De vochtbehoefte van een kat hangt af van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Hun gewicht: een kat van 2 kilo heeft minstens 110 – 120 ml water per dag nodig, terwijl een kat die drie keer zoveel weegt ongeveer 300 ml vocht per dag moet binnenkrijgen.
  • hun activiteitsniveau: dieren die actief sporten, maar ook drachtige en zogende katten hebben een grotere behoefte aan water.
  • het soort voer: hoe hoger het vochtgehalte in het voer, hoe minder water de kat nodig heeft. Natvoer is hier duidelijk in het voordeel. Als uw kat droogvoer krijgt, moet u ervoor zorgen dat hij voldoende drinkt.
  • De omgevingstemperatuur: Boven de 20 graden Celsius neemt de waterbehoefte van katten toe.

Kat drinkt te weinig: Uiterlijke tekenen

Als de kat uitgedroogd is, zijn ingevallen ogen en droog tandvlees kenmerkend.

Traagheid, gebrek aan eetlust of algemene lusteloosheid kunnen ook tekenen van uitdroging zijn, evenals een intens ruikende – d.w.z. sterk geconcentreerde – urine of een kleine hoeveelheid vloeistof die in de kattenbak achterblijft. Het is relatief eenvoudig om vast te stellen of uw kat uitgedroogd is met een “huidplooitest”. Pak hiervoor voorzichtig een huidplooi op de schouder of nek vast met duim en wijsvinger en knijp er ongeveer 30 seconden in. Als de huidplooi na het loslaten direct terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie, is alles in orde. Als het verstijft als een tent of vertraagd intrekt, heeft uw kat waarschijnlijk een vochttekort. Bij ondervoede katten of katten met overgewicht is de zogenoemde turgorhuidtest helaas moeilijker.

slapende kat

Te weinig dorst: sluit ziekte uit

Voordat u dus hulpmiddelen gaat gebruiken om uw kat tot drinken aan te zetten, moet u een ziektegerelateerde reden voor het gebrek aan water uitsluiten. Een verminderde wateropname kan een teken zijn van pijn of ziekte, die levensbedreigend kunnen zijn. Deze omvatten ontsteking van de amandelen, slokdarm, maagslijmvlies of alvleesklier, kattengriep en kattenepidemie, leververvetting, bloedvergiftiging of buikwaterzucht. Schade aan de delen van de hersenen die dorst en honger regelen kan ook een oorzaak zijn van een verminderd dorstgevoel. Dit verschijnsel kan worden waargenomen bij oudere katten – vergelijkbaar met wat er gebeurt bij oudere mensen.

Kat wil niet drinken: gevaren van uitdroging

Als een kat gedurende langere tijd te weinig vocht binnenkrijgt, begint een geleidelijke – en nauwelijks merkbare – achteruitgang van de nieren. Helaas is dit pas echt zichtbaar als een groot deel van het orgaan onherstelbaar beschadigd is. Urinestenen of urinegruis zijn een mogelijk gevolg, maar ook chronische nierinsufficiëntie, die niet te genezen is. Symptomen van nierinsufficiëntie zijn onwil om te eten, vermoeidheid, braken, overmatig drinken en meer plassen.

Uw kat aanzetten tot drinken: 15 tips

Zodra u een ziektegerelateerde oorzaak voor het drinkgedrag van uw kat hebt uitgesloten, kunt u verschillende trucs toepassen om uw kat tot drinken aan te zetten. Deze variëren van het type bak, tot de plaats ervan, tot storende factoren die de kat verhinderen te drinken.

Tip 1: De juiste kom

Vermijd plastic kommen, die na verloop van tijd geuren en giftige stoffen kunnen afgeven. Gebruik in plaats daarvan roestvrij staal, keramiek of glas. Veel katten ergeren zich ook aan te kleine bakjes, omdat ze dan voortdurend hun snorharen tegen de rand stoten. Dit gebeurt ook als de kom onvoldoende gevuld is.

Tip 2: De juiste locatie

De meeste katten drinken niet graag waar ze eten, omdat ze de voorkeur geven aan een locatie zonder vreemde geuren. Zet de waterbak dus niet naast de etensbak – en ook niet bij de kattenbak. Veel voorkomende plaatsen zoals de ingang van de flat of storende geluiden van de wasmachine of vaatwasser kunnen de kat ook ontmoedigen om te drinken.

Belangrijk
De waterbak mag niet in de zon staan – dit bevordert de vorming van ziektekiemen.

Tip 3: Meerdere waterpunten

Aangezien veel katten nauwelijks dorst hebben en gewoon vergeten te drinken, moet u ze er zo vaak mogelijk aan herinneren. De beste plaats om dit te doen is waar uw kat graag is – op de vensterbank, boekenplank of bureau. Plaats meerdere waterbronnen op verschillende plaatsen, zodat uw kat ze altijd in de buurt heeft. Uw volharding zal worden beloond: als uw kat erover blijft struikelen, zal het uiteindelijk een gewoonte worden om ervan te nippen.

Tip 4: Het juiste water

Oud water vindt zelden dankbare afnemers onder katten. De meeste geven de voorkeur aan zoet water. Alleen als het chloorgehalte hoog is, bestaat het gevaar dat de kat zoet water gaat minachten. In dit geval moet u de kom na het vullen ongeveer twee tot drie uur laten staan, zodat het chloor verdampt. Toch kan het gebeuren dat de kat het water niet accepteert vanwege de chloorresten. Het zal nog steeds de geur van chloor herkennen, hoe klein de hoeveelheid ook is. De echte fijnproevers onder de fluwelen poten accepteren alleen water uit flessen. Ook al klinkt het als een etepete – het is het proberen waard als het je huisdier voldoende vocht geeft, toch?

Tip 5: Warme of koude drinker?

Ook de temperatuur speelt vaak een rol: sommige katten drinken alleen water met een aangename temperatuur, andere geven de voorkeur aan koud water – niet anders dan mensen, die heel verschillende drinkgewoonten hebben. Probeer uit te vinden waar uw kat de voorkeur aan geeft.
Kat drinkt uit de kraan

Tip 6: Water met een kick

Of het nu water is met een hoog chloorgehalte of gewoon te saai van smaak voor uw veeleisende kat: een lichte smaakmaker kan wonderen doen. Vaak zijn een paar druppels tonijnolie, kippenbouillon of bottenbouillon voldoende om uw kat enthousiast te maken voor zijn nieuwe “drankje”.

Tip 7: Stromend water

Als ze de keuze krijgen, kiezen de meeste katten instinctief voor stromend water in plaats van stilstaand water. De reden hiervoor is dat de kans op besmetting in het algemeen groter is in stilstaand water. Fabrikanten van accessoires hebben dit al lang onderkend en bieden geschikte kattenfonteinen aan. Als u besluit een drinkfontein voor katten te kopen, moet u letten op kwaliteit en hygiëne. Drinkfonteinen van keramiek of andere duurzame materialen worden aanbevolen in plaats van goedkope plastic exemplaren. Het water moet ook dagelijks worden ververst en de fontein moet regelmatig met warm water worden schoongemaakt.

Tip 8: Combineer droogvoer met natvoer.

Hoe handig droogvoer ook is – het bevat heel weinig vocht, gemiddeld 10%. Als een kat van vier kilo per dag 50 gram droogvoer krijgt, neemt hij slechts vijf milliliter vocht op. Als hij natvoer krijgt, stijgt de hoeveelheid water die hij opneemt tot 200 milliliter voor de 250 gram natvoer die hij krijgt, met een gemiddeld vochtgehalte van 80%. Dit betekent dat de dagelijkse waterbehoefte van de kat al wordt gedekt door natvoer. Beide soorten voer – nat en droog – kunnen uitstekend worden gecombineerd: Zo zorgt u voor afwisseling in smaak en consistentie in de bak van uw kat en zorgt u ervoor dat uw kat voldoende vocht opneemt. U kunt het droogvoer mengen met de inhoud van het zakje of beide maaltijden afzonderlijk aanbieden.

Tip 9: Eten met een borrel

Deze tip gaat niet over het toevoegen van alcohol om de smaakpapillen van de kat te sussen. Het gaat eerder om kattenvoer met een extra scheutje water. Deze eenvoudige truc om de vochtinname van uw kat te verhogen werkt vooral goed met natvoer, waarbij het extra vocht niet eens merkbaar is. Droogvoer daarentegen kan snel opzwellen, waardoor een kat die gewend is aan droge brokjes de maaltijd verlaat vanwege de veranderde consistentie.

Tip 10: Geen afwasmiddel

Omdat katten erg gevoelig zijn voor geuren en geen vreemde geuren in hun voer- of drinkbak accepteren, moet u het gebruik van afwasmiddel vermijden bij het schoonmaken van de bakjes. Zelfs de kleinste resten van wasmiddelen worden door de poesjes zeer intensief waargenomen.

Extra Tip
In het beste geval reinigt u de containers alleen met warm water en een schone spons.

Tip 11: Verschillende watercontainers

Terwijl mensen conservatief vertrouwen op conventionele kattenbakken, blijven de dieren zelf veel relaxter en flexibeler: ze drinken uit de vreemdste bakken. Emmer, bloemenvaas, gieter, aquarium – de smaak van katten is heel verschillend. Wees creatief en gebruik verschillende watercontainers: hoog en plat, breed en smal. Let wel op de kwaliteit van het water: bloempotschalen kunnen gevaarlijke mestresten bevatten en vulbare kerstboomstandaards kunnen boomhars en andere giftige stoffen verzamelen. Op warmere dagen doen pierenbadjes met drijvend speelgoed het ook goed: het kan ook gewoon een emmer of een waskom zijn.

Tip 12: Zet de kraan open

Wanneer uw kat in de keuken of badkamer is, laat haar dan toekijken hoe u de waterbak vult. Dit zal haar laten zien dat het water vers is. Het geluid van langzaam stromend water wekt ook oerinstincten op en motiveert de kat om te drinken.
kat likt poten

Tip nr. 13: IJs, ijs, baby…

Katten houden van ijs, de meeste in ieder geval. Ze spelen hockey met de ijsblokjes, likken daarna hun pootjes af en nemen zo de vloeistof op. Alleen de dapperen likken direct aan het ijs. Vooral in de zomer is spelen met ijs niet alleen een leuk spel met positieve neveneffecten op de waterhuishouding, maar ook een verkoeling voor uw kat. En als je vleesbouillon als ijsblokjes invriest, is de afkoeling ook heerlijk!

Tip 14: Wil je nog wat?

Het hoeft niet altijd water te zijn, en het hoeft niet altijd hetzelfde voedsel te zijn. Trakteer uw kat op een smaakexplosie van zes verschillende graanvrije natvoercreaties, gegarneerd met een zoutvrije vleesbouillon. U kunt dit laatste eenvoudig zelf maken door vleesbotten te koken en de afgekoelde bouillon aan de kat te drinken te geven. Bijna geen enkele kat zal onverschillig blijven voor deze culinaire verleiding.

Maak je eigen sappige & lekkere etenstoppings
U kunt ook andere leuke trucs toepassen om uw kat nog meer vocht in zijn eten te geven. U kunt zelfs sappige en lekkere toppings maken terwijl u uw eigen eten kookt. Voor heerlijke recepten, bekijk onze gids “Toppings & Sauzen: Recepten voor Katten en Eigenaren”!

Tip #15: Homeopathische middelen

Homeopathische middelen kunnen de dorst van uw kat vergroten. Beproefde remedies zijn Schüssler-zouten zoals gewoon keukenzout of kiezelzuur (Silicea). Neem contact op met een alternatieve arts of een dierenarts met ervaring in homeopathie om het juiste mineraalzoutpreparaat te bepalen.

Conclusie: Trucs om uw kat tot drinken aan te zetten

Katten zijn van nature lui en het is moeilijk hun drinkgedrag te observeren. Als u ziektegerelateerde oorzaken van hardnekkige wateronthouding hebt uitgesloten, zijn er een aantal manieren om uw kat tot drinken aan te zetten. Soms is creativiteit en consistentie nodig, soms is een verandering van denken nodig. Feit is dat u het drinkgedrag van uw kat op lange termijn kunt veranderen met een paar eenvoudige methoden. Proost op het waterverbruik in uw kattenhuishouden!