Niet alle miauwen zijn hetzelfde: het leren en begrijpen van kattentaal

Ken je dit? Net als je denkt dat je eindelijk begrepen hebt wat je kat van je wil, verrast ze je het volgende moment met een totaal onverwacht gedrag. Het is een echte muis! Katten spreken hun eigen taal – zowel met hun lichaam als met hun verschillende geluiden. Wilt u eindelijk leren hoe u uw kat en zijn emotionele uitingen kunt begrijpen? Dan laten we je zien waar je op moet letten!
kattentaal

Ze draagt het met trots en drukt daarbij zoveel uit: De staart van de kat

De staart van een kat zou ook het “prikbord van kattentaal” genoemd kunnen worden. Want veel emoties, bedoelingen en behoeften zijn te herkennen aan de stand van de staart. Je moet echter nooit alleen naar de positie van de staart kijken. De richting van de staart vertelt je niet in welke richting de wind waait, maar je kunt wel iets zeggen over de stemming van je kat. Maar voordat je als een detective naar Kitty’s staart gaat kijken, moet je ook de andere lichaamstaalkenmerken in de gaten houden. Uw kat kan de volgende emoties uitdrukken via haar staart:

 • Zenuwachtigheid en ongeduld (staart trilt af en toe of met tussenpozen).
 • Welzijn en vreugde ( staart is omhoog en kwispelt af en toe rustig heen en weer)
 • Agressie (staart en achterste helft van het lichaam stijf in de lucht gehouden terwijl de voorste helft van het lichaam op de grond ligt)
 • Behoefte aan bescherming of sterke spanning (vacht staat af en is opgedoft)
 • Aandacht (staart kwispelt)
 • Schok (staart zakt naar de grond)
 • Schok (de staart is in een vlakke hoek van het lichaam gekanteld)
 • Angst en onzekerheid (staart tussen de achterpoten)
 • Speelsheid of verlangen om te jagen (staart kwispelt van links naar rechts)
 • Pijn en ongemak (kat slaat onrustig met zijn staart op de grond)

Kijk in mijn ogen, kleintje! Dit is wat we leren door de ogen en oren van katten

Als de oren omhoog staan, zal ze snel raaskallen! Opstaande oren en wijd opengesperde ogen zijn duidelijke tekenen van aandacht en speelsheid.
Als uw kat eenmaal een jachtobject in het vizier heeft, kan het niet lang duren voordat hij het pakt. Val aan. Zelfs vlak voor een maaltijd staan de ogen en oren van uw kat wijd open – vertaald uit de kattentaal betekent dit: “Ik heb honger!”. Een perfect gekoelde kat daarentegen heeft zijn oren naar voren gespitst en knippert lichtjes. Je zou kunnen denken dat ze iets in haar oog heeft, maar in feite is ze gewoon volkomen ontspannen en slaperig. De meeste katten hebben hun ogen half gesloten als ze ontspannen zijn.
kat kijkt in de ogen
Je knuffeltijger verandert vaak plotseling in een vechtende kat? Spanning, angst of agressie is vaak duidelijk te zien vóór de “aanval”. Dit komt omdat de oren van uw kat dicht bij zijn kop zitten of opzij gedraaid zijn. Bovendien zijn zijn ogen extreem wijd open en neemt hij elke beweging van zijn tegenstander waar. Een typisch de-escalerend gebaar is de kattenbult – een klassieke defensieve houding.
Houd afstand: De sterk gebogen rug en de pluizige vacht geven aan dat uw kat afstand wil. Als u de taal van uw kat begrijpt, moet u hem de ruimte geven. En voor het welzijn van je huid zou je dat echt moeten doen. Want kattenkrabben kan echt pijn doen. Memo aan u: De schittering in de ogen van uw poes betekent niet noodzakelijk dat ze in een knuffelstemming is.

Miauw. Sissen, spinnen: de verschillende kattengeluiden

Sommige katten praten met hun baasjes. Niet letterlijk, natuurlijk! Maar terwijl de ene poes alleen spinnende geluiden maakt voor de avondlijke aai-routine, miauwen andere harige neuzen in één keer. Wat een kletskousen! Als ze honger hebben, frisse lucht willen, aandacht willen – miauw, miauw, miauw! De typische “luide miauw” kan op zulke momenten bijna altijd worden opgevat als een verzoek. Maar niet elk geluid heeft dezelfde betekenis en wordt geassocieerd met een bepaalde stemming. De kattengeluiden moeten altijd worden geïnterpreteerd met betrekking tot de fysieke kattentaal. Omdat onze harige neuzen echte operazangers kunnen worden. Van kwetterend tot piepend tot diep grommend – sommige katten zijn echt getalenteerde muzikanten. In het algemeen onderscheiden we echter hun geluiden tussen miauwen, janken, sissen, grommen en spinnen. Afhankelijk van het volume, de situatie, de duur en de lichaamstaal, kan uw kat spanning of een gevoel van welzijn uitdrukken.

Spinnen en sissen als klassiekers van kattentaal

Purr me a river! Spinnen is in bijna alle gevallen een duidelijke uiting van veiligheid, sympathie, vertrouwen, ontspanning en liefde. Sissen daarentegen communiceert duidelijk ongemak, onzekerheid, defensiviteit en afstand door agressiviteit.

Gelukkige kat, gelukkige eigenaar

Wat wenst elke katteneigenaar? Dat zijn poesje gelukkig is. Maar hoe kun je zien dat een kat gelukkig is? Als je pelsneus liefdevol rond je benen kruipt en spint en miauwt in heldere tonen, is er niets beters voor haar op dit moment dan geaaid te worden. Zoals het gezegde luidt: “Geluk wordt verdubbeld als het wordt gedeeld!” Dat doet je poes ook als ze je knuffelt. Als je haar al aait en ze drukt ook haar hoofd in je hand of buigt haar rug van genot bij je aanraking, dan moet je alle komende afspraken uitstellen: Omdat je katje graag geaaid wordt en geniet van de tijd samen. Maar er zijn nog een paar tekenen dat uw kat gelukkig is:

 • Ze houdt van haar speelgoed en speelt er graag mee.
 • Ze houdt van knuffelen en luid spinnen.
 • Ze wrijft haar neus tegen je aan.
 • Ze “praat” tegen je (veelvuldig en luid miauwen).
 • Ze rolt en luiert op haar kattenboom of in de tuin.
 • Ze draait rond als een wervelwind als ze in de stemming is om te spelen.
 • Ze eet met plezier.
 • Ze kalmeert snel.
 • Ze houdt ervan haar omgeving grondig te observeren.

kat geeft pootje

Speelse natuur of mini-tijger? Jagen en spelen met je kat

Als kattentaalleerling vraagt u zich waarschijnlijk af: “Wanneer is mijn poes in jachtkoorts en wanneer wil ze gewoon spelen?” Het onderscheid tussen jagen en spelen is niet zo gemakkelijk, omdat ze qua lichaamstaal veel op elkaar lijken. Dit is waar uw arendsoog nodig is: want het opvallende verschil is de ernst en de ernst. Bij de jacht laat een kat zijn prooi zelden los – hij mag niet ontsnappen! Je minitijger besluipt zijn prooi en valt hem gericht aan. Ze zal “spelen” met een muis of een vogel tot die gedood wordt, maar ze is veel serieuzer en “ruiger”.
spelende kat
Hetzelfde maar anders

Bij het spelen houden katten meer rekening met hun speeltje of hun tegenstander. Ze laten hun “speelprooi” van tijd tot tijd los, buigen hun rug zoals bij de jacht en rennen af en toe wat verder weg. De aanval in het spel is meer theatraal en ontspannen. Soms huppelt ze rond haar speeltje. Soms ploft ze gewoon neer op haar valse prooi. Ze poot, stalkt haar speeltje ook en valt het dan met volle enthousiasme aan.

Conclusie

Katten spreken misschien een andere taal dan wij, maar het is geen geheime code die niemand kan ontcijferen. Als u kattentaal wilt leren en begrijpen, moet u zich eerst en vooral in de positie van waarnemer plaatsen. Mettertijd zult u uw kat steeds beter leren kennen en vrij snel merken hoe zij in bepaalde situaties of op uw handelingen reageert. Let op de lichaamstaal van uw kat. Staart, oren, ogen en rug, maar ook geluiden en bewegingen in de kamer zeggen veel over de gevoelens van uw kat. Met een beetje geduld, empathie en de bereidheid om te leren, zult ook u spoedig in staat zijn de kattentaal perfect te begrijpen.