Kat overleden – wat te doen om het verdriet te verwerken?

De meeste katten genieten met volle teugen van hun zeven levens. Maar als de dag komt dat uw kat sterft, is het tijd om afscheid te nemen en troost te vinden. Om u te helpen uw verdriet te verwerken en uw kat met liefde te herinneren, moet u regelingen treffen voor een geschikte laatste rustplaats of eventuele begrafenis. Wij laten u zien welke afscheids- en begraafmogelijkheden er zijn. Wij geven u graag nuttige tips over hoe u de rouw om uw geliefde kat alleen en met uw gezin kunt verwerken.

Kat overleden – wat te doen om het verdriet te verwerken?

oude kat thuis
Natuurlijk is het het beste als uw kat tot op hoge leeftijd gezond blijft en u zich lang kunt voorbereiden op het afscheid. Een huiskat wordt gemiddeld 16 jaar oud. Helaas worden buitenkatten gemiddeld maar 8 jaar oud vanwege het grote risico op ongelukken en verwondingen. Toch zijn er ook katten die 20 jaar of ouder kunnen worden. Niet elke kat heeft zoveel geluk, want ziekten kunnen zich met de jaren ontwikkelen of een ongeluk kan plotseling alles veranderen.

Als de gezondheid van uw kat niet is aangetast, is het mogelijk dat hij zijn laatste dagen thuis doorbrengt en zich in uw gezellige en rustige huis kan terugtrekken. Voor u als katteneigenaar is het belangrijk om nu afscheid te nemen, terug te denken aan gemeenschappelijke ervaringen en dankbaar te zijn voor alle gelukkige jaren. Het is belangrijk dat uw kat in goede gezondheid verkeert en zich niet beperkt voelt.

Als eigenaar bent u tot de laatste dag verantwoordelijk voor uw huisdier en moet u het een pijnloos en gemakkelijk pensioen kunnen geven. Dit houdt ook in dat u euthanasie met uw dierenarts bespreekt, bijvoorbeeld als uw kat chronisch ziek is, pijn heeft of als een ongeluk tot onoplosbare complicaties heeft geleid.

Samen met uw dierenarts kunt u bespreken of en wanneer het tijd is om afscheid te nemen. Veel dierenartsen bieden aan om bij u thuis te komen om de weg over de Regenboogbrug voor uw fluwelen poot in een vertrouwde omgeving te effenen. Thuis of in de praktijk – u kunt in alle rust afscheid nemen van uw geliefde huisdier, het in uw armen houden en aaien tot het vredig in slaap is gevallen.

5 manieren om je overleden pelsneus te begraven

Hoe moeilijk het ook is, zodra uw kat is overleden, zult u moeten beslissen over een begrafenisoptie. De 5 meest voorkomende begrafenisopties zijn:

  • De dierenbegraafplaats: Met een dierenbegraafplaats kun je je huisdier begraven, ook als je geen eigen tuin hebt. Het personeel van de begraafplaats adviseert u bij alle vragen over de begrafenis. Als u dat wenst, kunnen zij uw kat ophalen, naar het dierencrematorium brengen en uiteindelijk begraven. Wees erop voorbereid dat u zowel de kosten van een begraafplaats als de kosten van de kist zelf zult moeten betalen.
  • Het dierencrematorium: Als u de as van uw kat thuis wilt bewaren of op een speciale plek wilt uitstrooien, kunt u niet om het crematorium heen. Hier kunt u uw kat individueel laten cremeren en vervolgens in een urn bewaren. Als u dat niet wilt, is een collectieve crematie ook mogelijk.
  • De destructieplant: Er zijn begrafenisopties die sommige mensen extreem lijken. Hoewel we bij Green Petfood de voorkeur geven aan een meer zachte begrafenis, willen we u de volgende opties aanbieden: U kunt uw huisdier direct na de euthanasie bij de dierenarts achterlaten. Uw overleden kat wordt dan naar het destructiebedrijf gebracht, waar hij samen met andere dode dieren thermisch wordt gesteriliseerd bij 133° C. Onder hoge druk wordt een diermeel geproduceerd dat in industriële installaties wordt gebruikt. Een andere optie is de taxidermist, die uw fluwelen poot kan opvullen.
  • Begraven in je eigen tuin: Als u een eigen tuin heeft, kunt u uw kat daar zelf begraven. De voorwaarden hiervoor zijn echter dat uw kat niet is gestorven aan een besmettelijke ziekte (epidemische bescherming) en dat het minstens 50 cm diep in de grond wordt gelegd, zodat wilde dieren het niet opgraven. Als het om gehuurde grond gaat, vraag dan altijd toestemming aan de verhuurder. Begraven in een waterbeschermingsgebied of op een openbare plaats (bijv. bos, park, weiland, enz.) is verboden.

oude kat in het gras

Omgaan met verdriet: De 4 stadia van rouw

Wanneer uw geliefde kat is overleden, kan het verdriet vaak erg aanwezig zijn. Het is belangrijk deze gevoelens de ruimte te geven om het verlies te verwerken. Twijfels of een slecht geweten mogen je niet besluipen. Je hebt je huisdier zo goed mogelijk verzorgd en het een waardig pensioen gegeven. Volgens de Zwitserse psychologe Verena Kast rouwen mensen meestal in 4 fasen, die iedereen in een ander tempo doorloopt:

1e fase
Ontkenning en het niet willen toegeven. Je kunt het verlies van je overleden kat niet geloven. Een huis zonder haar voelt vreemd en onlogisch.

2e fase
Woede en andere uitbarstende emoties. De teleurstelling dat je geliefde poes er niet meer is, maakt je boos. Maar de doodsoorzaak roept ook negatieve gevoelens bij je op.

Fase 3
Innerlijke confrontatie met het verlies. Je keert in jezelf en komt in het reine met het verlies. Tranen vloeien en een diep verlangen zet in. Maar ook dankbaarheid en herinneringen zijn aanwezig.

Fase 4
Nieuwe verwijzing naar het zelf en de wereld. Je beseft dat je overleden kat over de Regenboogbrug is gegaan en dat je je best hebt gedaan om voor haar te zorgen. Je denkt na over je daden en herinneringen en kunt je batterijen opladen.

Vooral als er kinderen in het huishouden wonen, is het belangrijk om samen de dood van de kat te verwerken. Beantwoord de vragen van uw kind zo voorzichtig mogelijk. Wees er voor je kind, houd hem of haar in je armen en bied troost. Help je kind om te gaan met de stadia van rouw, neem schuldgevoelens weg en geef steun. Als er andere katten in uw huishouden wonen, moeten zij ook afscheid kunnen nemen van hun overleden metgezel. Om te voorkomen dat ze onrustig de flat doorzoeken en de dood beseffen, moeten ze de overleden kat mogen zien. Wanneer katten rouwen, zijn ze vaak erg in zichzelf gekeerd, trekken zich terug, miauwen veel of weigeren te spelen of te eten. Als katteneigenaar moet u uw huisdier liefde en begrip tonen en het de rust geven die het nodig heeft om zijn verdriet te verwerken.

Nieuwe start: Is een nieuw huisdier een goed idee?

Eén ding is zeker: een overleden huisdier kan nooit vervangen worden door een nieuw huisdier. De rouwfasen zijn belangrijk bij het verwerken van het verlies en het mogelijk maken van de liefde voor een nieuw huisdier. Of en wanneer men zich klaar voelt voor een nieuwe kat moet individueel worden beslist. Een nieuw kitten moet nooit alleen maar geadopteerd worden om het gat in je hart te vullen, maar wanneer het voor jou goed voelt. Anders kunnen uw verwachtingen worden teleurgesteld en een negatieve invloed hebben op uw leven samen met uw nieuwe kat. Een afscheid kan altijd een aanzet zijn tot een nieuw begin. Het is aan u om te beslissen in welk tempo dit moet gebeuren.

Als u thuis nog een kat hebt wonen die een nauwe band had met het overleden dier, moet u ongeveer 10-12 maanden wachten voordat u een nieuwe kat neemt. Afhankelijk van hoe uw overlevende kat rouwt, kan er ruzie ontstaan tussen haar en het nieuwe huisdier. Als u merkt dat uw kat aan eenzaamheid lijdt, is een eerdere adoptie wellicht mogelijk.
rouwend om kat

Conclusie

We weten allemaal dat de dood bij het leven hoort. Maar wanneer de dag komt om afscheid te nemen, vinden we het moeilijk om met het verlies en het verdriet om te gaan. Het is fijn om je kat thuis te kunnen verzorgen tot op hoge leeftijd. Het is echter net zo belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor uw huisdier en het te steunen op zijn weg over de Regenboogbrug wanneer het het moeilijk heeft. Er zijn verschillende manieren om uw overleden kat te begraven. U moet rustig en zo nodig met uw gezin beslissen welke methode voor u geschikt is. Hoe moeilijk het ook voor je is, rouwen om het verlies van je poesje laat zien hoeveel je van haar hield. Het geeft je de kans om dankbaarheid te tonen, zodat je je in de toekomst misschien weer voor een kat kunt openstellen.