Wat katten niet mogen eten – 16 tips voor goede kattenvoeding

Katten zijn van nature nogal kieskeurig en culinair veeleisend. Het is niet ongewoon dat zij een maaltijd links laten liggen als deze niet ultravers is, op de juiste temperatuur wordt geserveerd en in hun favoriete schaaltje zit. Maar ondanks de hoge verwachtingen van het menu, overheerst soms de nieuwsgierigheid van de katachtigen. Of het nu gaat om kamerplanten, restjes keukenafval of lekkernijen die te goeder trouw worden aangeboden door de blikopener – bepaalde voedingsmiddelen zijn taboe voor onze katjes. Wat mogen katten niet eten?
kat in de open lucht

Wat goed is voor mensen kan giftig zijn voor katten

Als er een miauwende huisgenoot in huis komt, is de onzekerheid onder de eigenaren vaak groot. Wat mag mijn kat eten? Vooral onervaren kattenmama’s en -papa’s vrezen misstappen in het dieet van hun harige vrienden. Immers, sommige culinaire hoogstandjes van de mens zijn vergif voor katten – dat weet u pas als uw kat na een heerlijke hap plotseling moet vechten tegen diarree of overgeven. Wat is verboden en wat is slechts met mate toegestaan? Wat eten katten graag naast kattenvoer?

Mag mijn kat melk drinken?

De meeste mensen kennen het beeld van een kat die met smaak aan een kom melk likt. Op boerderijen belandt koemelk meestal nog in de kattenbak en niemand denkt er nog aan. En toch staat het ingrediënt heel vaak op de lijst van verboden voedsel. Wat is het? Is melk giftig voor katten? Zeker niet. Maar… Net als veel mensen die aan lactose-intolerantie lijden, kunnen de meeste volwassen katten geen lactosebevattende zuivelproducten meer verdragen. Ze gaan er niet aan dood en krijgen geen ernstige ziekten, maar de melksuiker is voor veel katten moeilijk of onverteerbaar en kan leiden tot diarree.

Tip 1
Als u uw kat af en toe wilt trakteren op melk of een ander lactosebevattend product, probeer dan een kleine hoeveelheid om te zien of haar spijsverteringsstelsel de vloeibare traktatie aankan. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, kunt u lactosevrije melk voor mensen gebruiken. Helaas bevat de speciale kattenmelk meestal suiker en andere onnodige toevoegingen en is ze bovendien volstrekt te duur.

Mag mijn kat kaas eten?

De meeste huiskatten worden opdringerige miauwende pestkoppen als ze kaas ruiken. Want katten houden van kaas – en meestal ongeacht de soort: zacht, hard of vers. Kaas behoort echter meestal tot dezelfde categorie als melk – afhankelijk van de soort bevat dit heerlijke voedingsmiddel soms meer, soms minder lactose, wat lichte spijsverteringsstoornissen of zelfs ernstige diarree kan veroorzaken. En als je je afvraagt: yoghurt, boter en kwark horen ook in deze categorie thuis.

En zelfs als uw kat geen maagrevolutie krijgt na het eten van kaas, is het eiwit- en vethoudende voedsel niet noodzakelijkerwijs heilzaam. Katten voorzien al in hun behoefte aan deze belangrijke voedingsstoffen met vlees.

Te veel kaas kan leiden tot een overaanbod van eiwitten en vet. Geef uw kat daarom alleen kaas en andere zuivelproducten in kleine hoeveelheden, als u dat al doet. Ook vanwege de kruiden en het zout dat ze bevatten.

Tip 2
Als uw kat een grote fan is van kaas en geen maagklachten heeft, kunt u hem af en toe een klein stukje geven. Zowel verse en zachte kazen als harde kazen die slechts kort gerijpt zijn, bevatten meer lactose dan kazen die lang gerijpt zijn.
keukentafel kat familie

Mag mijn kat tonijn uit blik eten?

De geur van tonijn die ontsnapt uit een geopend blikje is genoeg om elke kat te laten schrikken. De meeste katten zouden vrijwillig hun muizenmaaltijd opgeven voor de smaak van het vaste vlees. En toch: vooral tonijn kan veel van de organische verbinding methylkwik bevatten. De roofvissen die door alle oceanen zwermen, nemen het giftige element uit hun prooi op: Kwik hoopt zich op in plankton, dat vervolgens door de plankton etende vissen wordt opgegeten. Maar het komt ook door de industriële vervuiling van de oceanen. Kwik kan vergiftigingsverschijnselen veroorzaken bij katten.

Tip 3
U hoeft uw kat dit populaire visgerecht niet helemaal te ontzeggen, maar hij moet alleen zelden en in kleine hoeveelheden tonijn eten. Aangezien tonijn uit blik meestal veel zout en kruiden bevat, is het beter om tonijn uit blik te gebruiken of verse tonijn die kort is gekookt. Rauwe tonijn bevat het enzym thiaminase, dat thiamine, d.w.z. vitamine B1, onbruikbaar maakt voor het organisme. Rauwe vis bevat ook trimethylamine, een organische verbinding die ijzer bindt en bij langdurige inname bloedarmoede kan veroorzaken. Let bij het kopen van tonijn wel op de herkomst en het soort vangst.

Mag mijn kat rauw vlees eten?

De barbaren onder de katteneigenaren zouden alleen maar vermoeid glimlachen om deze vraag – zij serveren hun katten immers elke dag een natuurlijke maaltijd van vers vlees en verstandige ingrediënten. Zelfs rauwe kip – de salmonella vrees van veel koks – belandt in de kattenbak van BARF-fans. Maar niet elke kat verdraagt rauw vlees even goed. Kittens die gewoonlijk kant-en-klaar voedsel eten, kunnen vaak minder goed omgaan met de natuurlijke besmetting van rauw vlees dan katten die barfed eten, omdat hun spijsverteringskanaal gewend is aan de bacteriële uitdaging. Vooral immuungecompromitteerde dieren lopen risico – ongeacht de voermethode – en kunnen ernstige ziekten oplopen, waaronder bloedinfecties. Maar welk vlees kunnen katten rauw eten? In principe elk vlees, met één uitzondering: varkensvlees of wild zwijn. U mag dit vlees niet rauw voeren vanwege het gevaar van de ziekte van Aujeszky (AK), die dodelijk is voor katten. Hoewel de ziekte is uitgeroeid bij als huisdier gehouden varkens, die als gastheer fungeren voor het herpesvirus.

Bovendien kan de buitenlandse oorsprong van varkensvlees niet altijd worden uitgesloten.

Opmerking: In principe is het risico van besmetting groter bij rauw vlees dan bij kant-en-klaar voedsel. De mogelijkheid van kiemoverdracht op mensen kan evenmin worden uitgesloten – dit is met name relevant voor zwangere vrouwen, pasgeboren kinderen of ouderen. Dit geldt echter ook voor de bereiding van vlees in het algemeen.

Tip 4
Als u uw kat een nieuwe traktatie met rauw vlees wilt geven, maar bezorgd bent over het verhoogde infectierisico, kunt u het stuk vlees ook koken.

Mag mijn kat rauwe eieren eten?

Eieren zijn gezond voor katten omdat ze veel aminozuren en vitaminen bevatten. In tegenstelling tot eierdooiers mag u uw kat echter nooit rauwe eiwitten geven. Het rauwe eiwit bevat avidine en ovomucine.
Avidine is een glycoproteïne die vitamine B7 kan binden. Als de kat te vaak rauwe eiwitten krijgt, kan het lichaam de belangrijke vitamine – ook bekend als biotine – niet opnemen, noch uit het voedsel, noch uit wat de micro-organismen van de darmflora produceren. Dit kan leiden tot symptomen van biotinetekort. Als het eiwit wordt geblokkeerd, wordt het avidine gedenatureerd en kan het geen onoplosbare binding meer vormen met de biotine in het voedsel – het gevaar van een vitamine B7-tekort bestaat niet meer.
Het eiwit ovomucine is op zijn beurt een remmer van trypsine, een belangrijk enzym in het spijsverteringskanaal. Als trypsine wordt geremd, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen.

Tip 5
U zit aan de veilige kant met een wasachtig gekookt ei of een gebakken ei met een vloeibare dooier.
kat eet uit kom

Mag mijn kat ham, salami of leverworst eten?

Alle soorten koud vlees zijn niet giftig voor katten, maar moeten slechts sporadisch worden gevoerd. Worst zoals gekookte en gerookte ham, salami of leverworst bevat veel kruiden en meestal veel zout – ingrediënten die niet thuishoren in de bak van een kat. Voor rauwe varkensworstjes die niet volledig gekookt zijn, geldt hetzelfde als voor rauw varkensvlees.

Tip 6
Af en toe mag u zachtjes doen en uw worst, ham of salami delen met uw kat als die volledig gaar is. Maar maak er geen gewoonte van.

Mag mijn kat fruit eten?

Het moet zelfs voor de meest onervaren huisdiereigenaren duidelijk zijn dat katten geen veganisten zijn die liever op een appel zuigen dan achter een muis aan te gaan. Toch zijn er een paar soorten fruit die de meeste katten lekker vinden en dankbaar aanvaarden als leuke afwisseling van het dieet. Welk fruit mag mijn kat eten? Bananen zijn duidelijk een van de hoogtepunten onder de vruchten vanwege hun zoete smaak en zachte textuur. Watermeloen is ook favoriet bij de meeste katten.

Welk fruit mogen katten niet eten?

Steenvruchten zoals pruimen, perziken en abrikozen zijn letterlijk verboden. De zaden bevatten blauwzuur, dat, afhankelijk van de dosis, binnen enkele seconden kan leiden tot vergiftiging en korte tijd later tot de dood door inwendige verstikking. Fruitpitten zijn echter veel gevaarlijker voor honden omdat ze de neiging hebben om tijdens het spelen in harde voorwerpen te bijten.
U moet ook druiven en sultana’s uit het dieet van uw kat schrappen. De meeste katten houden niet van de vruchten, maar als ze zich laten meeslepen, kan het eten ervan leiden tot maagpijn en diarree, en zelfs tot nierschade en de dood. Het is nog onbekend welk ingrediënt van de druif de vergiftiging veroorzaakt, en de gevaarlijke dosis is alleen onderzocht bij honden.

Tip 7
Serveer de meloenen vers, zonder schil en in kleine stukjes gesneden.

Mag mijn kat groenten eten?

In tegenstelling tot honden, die dol zijn op talrijke groenten, zijn katten gepassioneerde vleeseters die de neiging hebben groenten links te laten liggen. In het wild komen katten alleen in contact met plantaardig voedsel via de maaginhoud van prooien.

Niet elke groente is geschikt voor katten. Wat mensen alleen gekookt kunnen verdragen, is in deze vorm ook goed voor katten. Voorzichtigheid is geboden met kool en peulvruchten: Te veel ervan kan onaangename winderigheid of buikpijn veroorzaken. Prei zoals uien, bieslook of knoflook zijn ook gevaarlijk voor katten vanwege de zwavelverbindingen die ze in elke staat bevatten – rauw, gebakken of gekookt. Vanwege het hoge gehalte aan solanine en het onverteerde zetmeel mogen rauwe aardappelen ook niet in de kattenbak belanden.

De meest geschikte voedingsmiddelen zijn spinazie, peterselie (alleen in kleine hoeveelheden) en spruitjes, die de meeste huiskatten ook graag eten. Er zijn ook katten die de voorkeur geven aan veldsla boven kattengras. Dit laatste moet echter altijd beschikbaar zijn – het is een waardevol hulpmiddel voor de spijsvertering dat de verwijdering van haarballen vergemakkelijkt.
kat eet plant
Hetzelfde geldt voor restjes aardappelwater na het koken: De solanine veroorzaakt buikkrampen, griepverschijnselen en algemene desoriëntatie. Onrijpe tomaten, groene paprika’s en aubergines bevatten op hun beurt atropine, dat bij katten hartritmestoornissen kan veroorzaken.

Tip 8
Om de acceptatie van groenten te verbeteren, kunt u ze fijnsnijden met een huishoudrasp. Giet er dan kokend water over en laat ze 10 minuten trekken. Fijngehakte peterselie of fijngeraspte wortel, verfijnd met een hoogwaardige plantaardige olie, brengt afwisseling en waardevolle vitaminen en vetzuren in de schaal.

Mag mijn kat vliegen eten?

Katten zijn prooidieren en jagen niet alleen op muizen of vogels, maar eigenlijk op alles wat beweegt. Vliegen zijn een van de kleine dagelijkse pleziertjes in het leven van een kat: ze zorgen voor een soorteigen bezigheid, een sportieve uitdaging en kleine maar heerlijke traktaties. Katten leven hun speelinstinct met hen uit – voordat ze een vlieg daadwerkelijk opeten, likken ze meestal alleen de vleugels zodat het insect niet kan wegvliegen. De vlieg, die dus in zijn bewegingen is beperkt, vormt een gemakkelijk slachtoffer en dient de kat als een levende puck in een hockeyspel dat voor de mens zeer wreed is. In de natuur maken vliegen en andere insecten ook deel uit van het natuurlijke dieet van katten en leveren zij hoogwaardige eiwitten.

Tip 9
Bij het spelen kunnen katten ook te dicht bij gevaarlijke insecten zoals bijen of wespen komen. Zorg ervoor dat je kat niet gestoken wordt.

Mogen katten hondenvoer eten?

Hondenvoer is niet giftig voor katten, dus u hoeft niet in paniek te raken als uw kat zichzelf aan een hondenbak heeft geholpen. Dit mag echter geen ritueel worden, aangezien gemiddeld hondenvoer een voedingsprofiel heeft dat ongeschikt is voor katten. Katten hebben een voeding nodig die zeer rijk is aan eiwitten en vooral aan taurine, omdat zij dit aminosulfonzuur niet zelf kunnen aanmaken. Halfvochtig hondenvoer kan ook propyleenglycol bevatten als conserveringsmiddel. Dit is ongeschikt voor katten.

Tip 10
Als uw kat regelmatig hondenvoer eet, laat hem dan in een aparte ruimte eten en gooi restjes voer in de hondenbak.

Mag mijn kat brood eten?

De meeste katten houden niet van brood – en dat is maar goed ook. Brood wordt niet aanbevolen voor katten vanwege de eenzijdige samenstelling. Bij schimmelaantastingen is bijzondere voorzichtigheid geboden: beschimmeld brood kan braken, spiertrillingen, verhoogde ademhaling, verstoorde hartslag en agressiviteit veroorzaken. Soms komen ook stuiptrekkingen voor.

Tip 11
Als uw kat graag op iets vasts knabbelt, gebruik dan in plaats van brood speciaal aan de behoeften van de kat aangepaste snacks.

kat eet plant op

Wat kan mijn kat met een nierziekte eten?

Tussen de 30 en 40 procent van alle katten boven de tien jaar lijden aan nierfalen. Hoe zwakker de nieren, hoe slechter de algemene toestand: De kat eet minder goed en de concentratie van urinaire stoffen, vooral ureum, creatinine en fosfaat, neemt toe. In een laat stadium kan de kat ook lijden aan een verhoogde bloeddruk en hyperaciditeit van het lichaam. Dit maakt een verandering van dieet noodzakelijk. Een kat met een nierziekte heeft een speciaal nierdieet nodig dat het orgaan ontlast en de uitscheidingsfuncties bevordert. De ziekte is ongeneeslijk, maar de nierschade vordert meestal slechts langzaam en kan aanzienlijk worden afgeremd met een consequent nierdieet.

Een niervriendelijk dieet is gebaseerd op de volgende criteria:

 • Minder, maar hoogwaardige eiwitten
  De eiwitvoorziening moet bij katten met nierproblemen matig worden verminderd, maar de eiwitkwaliteit moet des te hoger zijn, zodat het grootste deel van het ingenomen eiwit al in de dunne darm wordt verteerd. In plaats van vlees dat bindweefsel bevat, zoals hals- en keelvlees, spiermaag, pezen of kraakbeen, kunt u beter kiezen voor spiervlees van hoge kwaliteit. Eieren en zuivelproducten zijn ook hoogwaardige eiwitbronnen. Door het verlaagde eiwitgehalte en de uitstekende benutbaarheid van eiwit worden bij een nierdieet minder stikstofhoudende afvalstoffen geproduceerd. Te veel eiwitbeperking moet echter tot elke prijs worden vermeden.
 • Minder fosfor
  Het fosforgehalte in het voer moet koste wat het kost worden verlaagd. Een te hoge fosforinname leidt tot een versnelling van het ziekteproces. Dit leidt tot een verhoogde afzetting van calciumfosfaat in de resterende nier, waarvan de capaciteit nog verder afneemt. Sommige niervoeders bevatten microbieel fermenteerbare koolhydraten, die een verlaging van de pH in het achterste spijsverteringskanaal veroorzaken. Hierdoor verschuift de balans van ammoniak naar ammonium. Ammonium wordt via de darmen uitgescheiden en belast de lichaamseigen uitscheidingsprocessen niet. N-3 vetzuren kunnen positieve effecten hebben op ontstekingsparameters en nierdoorbloeding. Een goede bron hiervan is visolie.
 • Meer vet
  Katten met een nierziekte eten meestal slecht. Om gewichtsverlies tegen te gaan en de eetlust te stimuleren, moet u het vetgehalte in het voedsel verhogen. Vet is een uitstekende smaakdrager en belast de nieren weinig. Hoe vetter het vlees, hoe minder eiwit het bevat – en dit ontlast ook de nieren. Goede keuzes zijn: Ganzen- of eendenvlees, vet rundvlees of gekookt varkensvlees alsmede zalm of makreel. U kunt ook verschillende dierlijke vetten gebruiken, bij voorkeur visolie.
 • Voldoende kalium, natrium naar behoefte
  Wegens een gebrek aan reabsorptie van kalium uit de urine moet worden gezorgd voor een adequate kaliumvoorziening. Een teveel aan natrium moet koste wat kost worden vermeden vanwege de negatieve effecten van een hoge bloeddruk.
 • Voldoende vitaminen
  Bovendien moet u ervoor zorgen dat u voldoende in water oplosbare vitaminen en vitamine D binnenkrijgt om aan uw behoeften te voldoen.
 • Voldoende water
  U moet de kat in staat stellen – en zo nodig aanmoedigen – om voldoende te drinken. Zelfs als de aandrang om te plassen groter is, moet u de toegang tot drinkwater of de hoeveelheid water niet beperken om de hoeveelheid urine te verminderen.

Tip 12
Helaas moeten katten met een nierziekte het doen zonder traktaties en kauwsnacks.

Mag mijn kat eten na de sterilisatie?

Kort na de operatie kunt u uw kat wat vers water aanbieden, maar geen eten. Zolang de verdoving nog in de bloedbaan zit, bestaat het risico dat de kat na het eten gaat braken. U kunt uw kat weer eten geven als de verdoving is uitgewerkt, de kat gecoördineerd kan bewegen en er wakker uitziet.

Tip 13
Het kan tot twee dagen duren voordat de kat na de sterilisatie weer normaal eet.

Niet-giftige planten voor katten

Door planten te eten, ontdoen katten hun maag van haren die ze oppikken tijdens het verzorgen van hun vacht. Het populaire kattengras helpt de kat om de haarballen uit te braken. De huiskatten knabbelen echter ook aan bladeren en bloemen uit verveling of nieuwsgierigheid, zonder onderscheid te maken tussen de schadelijke en de onschadelijke. Zorg voor een veilige kattenomgeving en vermijd giftige planten die ernstige verwondingen kunnen veroorzaken.
kat eet klimop
Deze planten zijn giftig voor katten:

 • Boomvriend
 • Berkenvijg
 • Kerstroos
 • geurige engelentrompet
 • klimop
 • olifantenoor
 • Vensterblad
 • Lente krokus
 • Tuintulp
 • Gewone krabappel
 • Laburnum
 • Hyacint
 • Knolbegonia
 • Lelietje-van-dalen
 • Oleander
 • Narcis
 • Paaslelie
 • Palmvaren
 • Sneeuwklokje
 • Waxflower
 • Waxflower
 • Poinsettia
 • Zamioculcas
 • Indoor calla
 • Indoor Alpine Violet

Tip 14
Onze huisdieren houden van kattenkruid, valeriaan en kattengras. Je kunt ze gebruiken om een echte jungle in je huis te creëren.

Mag mijn kat chocolade eten?

Hoe moeilijk het voor u ook is om uw favoriete snoepjes niet te delen met uw kat, chocolade is taboe voor katten. Cacao bevat theobromine – een stof die zeer giftig is voor onze huisdieren. Zelfs in kleine hoeveelheden kan het alkaloïde vergiftigingsverschijnselen veroorzaken zoals braken, diarree, hijgen, verhoogde ademhaling, spiertrillingen en stuiptrekkingen. De dood is ook mogelijk door chocoladeconsumptie – een derde van een reep pure chocolade kan fataal zijn voor een kat van 5 kg. Hoe hoger het cacaogehalte van de chocolade, hoe hoger het theobrominegehalte.

Tip 15
Geef uw kat helemaal geen chocolade of andere cacaoproducten. Andere zoetigheden zijn ook ongezond. Ook al bevat witte chocolade geen theobromine, hij bevat nog steeds veel suiker – slecht voor de tanden, de bloedsuiker en de alvleesklier.

Mag mijn kat chips eten?

Gezond verstand weet: chips zijn al niet gezond voor ons – en nog minder voor het lichaam van de kleine kat! Te veel kruiden, te veel verzadigde vetten. U bewijst uw kat geen dienst door chips of hartige koekjes met hem te delen. En als u zich afvraagt of uw katje ’s ochtends aan uw koffie wil nippen of na het werk een biertje wil drinken – blijf dan weg! Dranken zoals alcohol, thee of koffie zijn zeer giftig! Zowel alcohol als koffie en thee (ook kruidenthee) kunnen leiden tot vergiftiging en schade aan de lever, de nieren en het maagdarmkanaal.

Tip 16
Zelfs als u een zoetekauw bent en uw kat het nieuwsgierige type is – noch fastfood noch stimulerende middelen zijn geschikt voor dieren. Houd een paar gezonde kattensnoepjes bij de hand – voor het geval uw kat om chips of zoutjes smeekt.

Conclusie: Er zijn veel dingen die katten niet mogen eten!

Veel voedingsmiddelen die voor mensen ongevaarlijk zijn – en in de keuken zeer gewaardeerd worden – kunnen voor katten zeer gevaarlijk zijn. Veel kamer- of tuinplanten kunnen ook de ondergang zijn van de nieuwsgierige knabbelmonsters. Doe geen experimenten met je fluwelen poot. Met de lijst van stoffen die niet op het menu van uw kat thuishoren, bent u goed voorbereid op het dagelijks leven.