Is Siberische kat hypoallergeen, of is dit slechts een mythe?


De Siberische kat ziet eruit als een echte boskat met zijn weelderige vacht, aangepast aan koude winters en hete zomers in Siberië.

De vacht van deze kat houdt het dus warm tijdens de winter en is ook ademend genoeg om haar comfortabel te houden tijdens de zomermaanden.

Ik weet zeker dat de meesten van jullie bekend zijn met de luxe vacht, grote ogen, ronde kop en gespierde lichaam van deze kat. Je weet waarschijnlijk ook dat deze kat een uitstekende jager is, nieuwsgierig en erg gehecht aan zijn eigenaren.

Je hebt misschien ook gehoord dat de Siberische kat wordt beschouwd als een hypoallergene kat. Dit is vrij belangrijke informatie bij het kiezen van een toekomstig huisdier, omdat zoveel mensen tegenwoordig worstelen met kattenallergieën.

Is het echt mogelijk dat een kat met zo’n luxe vacht een goede keuze is voor mensen met een allergie? Of is dit gewoon een mythe?

Laten we het uitzoeken!

Is Siberische kat waarschijnlijk allergische reacties bij mensen veroorzaken?

Schattige langharige kat van Siberisch ras in ontspannen

Volgens de Siberian Cat Club kunnen zelfs mensen met een allergie gelukkig leven met een Siberisch kitten. Dit is mogelijk omdat de vacht van de Siberiër minder Fel d 1-eiwit bevat dan andere kattenrassen. Dit eiwit is verantwoordelijk voor het veroorzaken van allergische reacties bij de mens.

Er zijn twee genen die coderen voor Fel d 1 allergeen – Ch1 en Ch2.

Stefano Sartore en zijn medewerkers [1] bleek dat er een aanzienlijk aantal mutaties van deze twee genen is bij Siberische katten, die een sleutelrol kunnen spelen bij deze katten die veel minder Fel d 1-eiwit produceren, in vergelijking met veel andere kattenrassen.

Dus in zekere zin zijn Siberiërs hypoallergeen en maken ze een goede keuze voor mensen met allergieën. Geen enkele kat is echter volledig hypoallergeen; Daarom is er ook een kans dat zelfs Siberische allergische symptomen bij u kan veroorzaken.

Is het Fel D 1-eiwit anders in Siberië dan in andere rassen?

Er is geen bewijs om dit te ondersteunen.

Siberian Research legt uit hoe het kattenallergeen Fel d 1 zowel chemisch als structureel is getest. De resultaten toonden aan dat er geen verschil is tussen deze eiwitten in hen en andere rassen.

Hoewel de meeste Siberains waarschijnlijk een kleinere hoeveelheid van dit eiwit produceren, is het nog steeds hetzelfde als alle andere katten produceren, en degene die verantwoordelijk is voor het optreden van allergische reacties bij mensen.

Siberische vacht en het afstoten van hoeveelheden

Siberische kat thuis

In de loop der jaren heb ik veel kattenliefhebbers ontmoet en hun vragen over de vacht van een bepaald ras. Natuurlijk waren dit allemaal mensen die worstelden met allergieën, maar toch het plezier van het delen van hun leefruimte met een kat niet wilden missen.

Het is belangrijk om te weten dat vacht niet noodzakelijkerwijs bepaalt of een kat hypoallergeen is of niet. Maar eerst zal ik je kort uitleggen wat voor soort vacht een Siberische kat heeft.

Deze katten hebben lange, weerbestendige, drielaagse vachten. Hun vacht is zeer dicht, goed ontwikkeld en gemaakt om deze katachtigen te beschermen tegen strenge winters en hete zomers.

Natuurlijk zou iedereen verwachten dat een kat met dit soort vacht overmatig verhaart. Welnu, Siberiërs werpen wel, maar hun verharingshoeveelheid kan matig worden beschreven.

Ze werpen dus eigenlijk minder dan andere rassen die hun vachtkenmerken delen. Ze gaan twee keer per jaar door twee grote verharingsperiodes; In het voorjaar, wanneer ze hun weelderige wintervacht verliezen, en in de herfst, wanneer ze nieuwe ondervachten beginnen te kweken om zich voor te bereiden op de komende winter.

Veroorzaakt het verharen van katten allergieën bij mensen?

Je ziet het haar van je kat overal in je huis en je veronderstelt dat zij de belangrijkste boosdoener zijn van je allergiesymptomen.

Maar dit hoeft niet het geval te zijn. Katten verspreiden ook huidschilfers rond, dat zijn onzichtbare huidcellen die het Fel d 1-eiwit bevatten.

Ook is er veel van dit eiwit in het speeksel van de kat. Omdat alle katachtigen zichzelf zo graag verzorgen, brengen ze dit allergie-triggerende eiwit uit hun speeksel over op hun vacht.

Om zich te ontdoen van het speeksel en de huidschilfers die allergische reacties kunnen veroorzaken, is het een goed idee om de kat vaker te wassen.

Op deze manier zal het speeksel zich ophopen en dood haar niet in uw huis vallen; Daarom zal dit de kans op kat-veroorzakende allergie bij u of uw gezinsleden aanzienlijk verminderen.

Dus, een Siberiër is volkomen veilig voor allergie SufFerers?

Jonge vrouw die leuke Siberische kat met groene ogen houdt

Een Siberische kat is een goede keuze voor mensen met allergieën, net als sommige andere rassen, zoals Bengalen of Sphynx.

Maar ik raad u aan eerst een dierenarts te raadplegen voordat u besluit een Siberisch kitten bij u thuis te verwelkomen.

Niet elke kat is hetzelfde, en dit is ook het geval bij mensen. Sommigen kunnen enkele milde symptomen van kattenallergie hebben, terwijl anderen kunnen worstelen met ernstigere, waardoor ze elke keer dat ze een kamer delen met een kitten last krijgen van ademhalingsproblemen.

Het zou ook een goed idee zijn om een gerenommeerde Siberische fokker te vinden; Degene die u kunt regelen om wat tijd met een kitten door te brengen voordat u het mee naar huis neemt.

Afsluitende gedachten

Dus, is Siberische kat hypoallergeen?

Veel mensen zouden zeggen dat het een mythe is om te zeggen dat elke kat hypoallergeen is, omdat er altijd een kans is dat ze allergische reacties veroorzaken.

Nou, één ding is zeker; Siberiërs zullen waarschijnlijk geen ernstige allergische symptomen bij u veroorzaken. Het is bewezen dat ze minder Fel d 1-eiwit bevatten, wat betekent dat ze een veel betere keuze zijn voor mensen met een allergie, in vergelijking met veel andere kattenrassen.

Toch stel ik voor dat je eerst een paar uur met een Siberisch kitten probeert door te brengen en dan een definitieve beslissing neemt of het een goed idee voor je is om een kat van welk ras dan ook in huis te hebben.

In een notendop; We kunnen concluderen dat kattenliefhebbers die worstelen met allergieën een heel goede kans hebben om zorgeloos te leven met een Siberische kat!

Verwijzingen:

[1] Sartore S, et. al. Polymorfisme Analyse van Ch1 en Ch2 Genen in de Siberische kat. Vet Sci. 2017 Dec 1;4(4):63. DOI, Geraadpleegd op 1 juni 2023.