Slijpt of dof een kattenkrabber nagels? Feiten & Tips

Een kattenkrabber biedt katachtigen een manier om deel te nemen aan hun gebruikelijke krabgedrag, wat hen helpt de gezondheid van hun klauwen te behouden. Katten nodig hebben om te krabben. Het helpt hen de buitenste schede van hun klauwen te verwijderen, die af en toe moet worden afgeworpen als hun klauwen groeien. Daarom Een kattenkrabber is dat niet werkelijk Over het slijpen of dof maken van de nagels van een kat – het gaat om het verwijderen van de buitenste, dode laag.

Kattenkrabbers slijpen de nagels van een kat niet zoals je een mes kunt slijpen. In plaats daarvan wordt de oude, versleten laag verwijderd om plaats te maken voor de verse laag eronder, die vaak scherper is. De nagel kan echter overwoekerd en te scherp worden zonder een kattenkrabber, wat een aanzienlijk probleem kan zijn.

Katten zullen een manier vinden om te krabben, zelfs als je niet de juiste locatie of materiaal opgeeft. Het is een instinctieve behoefte die hen helpt hun klauwen gezond te houden.

Niet alle katten krabben echter genoeg. Dit kan ertoe leiden dat hun nagels te scherp of te lang worden. In deze gevallen moet u mogelijk hun nagels voor hen knippen. Je kunt dit thuis doen of een dierenarts of trimmer het laten doen.

3 kat face divider

Hoe houd ik de klauwen van mijn katten dof?

Zonder de juiste zorg kunnen de klauwen van uw kat steeds scherper worden. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klauwen van je kat gezond te houden en niet vreselijk scherp te houden.

1. Zorg voor een krasoppervlak

Ten eerste moet u uw kat toegang geven tot een kattenkrabber of een vergelijkbaar oppervlak zodat hij kan krabben. Je hebt misschien meerdere van deze kraboppervlakken nodig als je een groot huis of meerdere katten hebt.

Verschillende katten hebben ook verschillende krabvoorkeuren. Sommigen geven er de voorkeur aan om verticaal te krabben, terwijl anderen liever horizontaal krabben. Daarom kan het nuttig zijn om aan deze voorkeuren te voldoen.

Katten krabben van nature graag om hun territorium te markeren, hun spieren te strekken en hun klauwen gezond te houden. Een krabpaal biedt een gestructureerd oppervlak voor hen om te krabben, wat kan helpen om de klauwen op natuurlijke wijze af te vijlen en te voorkomen dat ze te scherp worden.

kat met kartonnen krabpaal
Afbeelding credit: Evgenia Terekhova, Shutterstock
thematische pauze

2. Kies het juiste materiaal

Hoewel sommige katten individuele voorkeuren hebben voor kraboppervlakken, zijn sommige kieskeuriger dan andere. Meestal zijn sisal, tapijt en karton de beste optie. De meeste commerciële kattenkrabbers zijn gemaakt met een van deze materialen.

Het “juiste” materiaal varieert van kat tot kat. Daarom moet u mogelijk experimenteren met verschillende materialen om te bepalen welke optie het beste is voor jouw kat.

thematische pauze

3. Plaatsing van Scratcher

De plaatsing van de krabber is ook van belang, hoewel sommige katten in dit opzicht kieskeuriger zullen zijn dan anderen. Je moet de krabber plaatsen waar je kat de meeste tijd doorbrengt. Als je kat op een bepaalde plek van nature krabt, wil je hem misschien daar neerzetten.

Als je meerdere krabbers hebt, plaats ze dan op verschillende locaties. Dit helpt uw kat om een plek te vinden om te krabben, waar hij ook is.

Cat scratching_Xandra Luijks_Pixabay
Afbeelding Credit: Xandra Luijks, Pixabay
thematische pauze

4. Stimuleer goed krabben

Hoewel je niet wilt dat katten aan meubels krabben, wil je wel dat ze op de juiste oppervlakken krabben. Door aan deze oppervlakken te krabben, verzorgt uw kat zijn nagels, en dat is precies wat u wilt dat hij doet.

Daarom is het het beste om het krabben van uw kat op de juiste plaatsen om te leiden en aan te moedigen. Als je er alleen op komt als ze op de verkeerde plaatsen krabben, kunnen ze aannemen dat je helemaal niet wilt dat ze krabben. Natuurlijk kan dit een probleem zijn en leiden tot overgroeide nagels.

thematische pauze

5. Regelmatig nagels knippen

Regelmatig nagels knippen kan voor sommige katten nodig zijn. Verschillende katten hebben verschillende verzorgingsbehoeften. Soms groeien hun nagels sneller dan ze kunnen slijten. Daarom moet je hun nagels knippen als dat nodig is.

Dit kun je thuis doen of Laat een trimmer het doen. Veel trimmers zorgen voor snelle afspraken waarbij alleen nagels worden geknipt.

verdeler-catclaw1

Maken krabpalen kattenklauwen scherper?

Nee, krabpalen maken kattenklauwen niet scherper, of puntiger of gevaarlijker. Krabpalen bieden een gestructureerd oppervlak waarmee katten hun natuurlijke krabgedrag kunnen vertonen.

Whnl katten krabben op een geschikte ondergrond als een krabpaal, ze verwijderen de buitenste schede van hun klauwen, waardoor de scherpere klauwen eronder zichtbaar worden. Het krabben helpt de buitenste laag van de klauw af te werpen, die dof of gerafeld kan zijn geworden.

Regelmatig krabben op geschikte oppervlakken, zoals krabpalen, helpt voorkomen dat klauwen te scherp of overwoekerd raken. Het helpt ook om de klauwen op een ideale lengte en conditie te houden.

Schotse vouw kleine kat spelen op krabpalen
Image Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Worden kattenklauwen dof?

Ja, kattenklauwen kunnen na verloop van tijd dof worden. De buitenste schede van de klauw van een kat is gemaakt van keratine, hetzelfde materiaal waaruit menselijke nagels bestaan. Omdat katten hun klauwen gebruiken voor verschillende activiteiten zoals krabben, klimmen en spelen, kan de buitenste laag van de klauw versleten of gerafeld raken.

Regelmatig krabben op geschikte oppervlakken, zoals krabpalen, helpt katten de buitenste laag van hun klauwen af te werpen, waardoor scherpere klauwen eronder worden onthuld.

Als de klauwen van een kat echter niet regelmatig worden onderhouden of als ze geen toegang hebben tot geschikte kraboppervlakken, kan de buitenste laag van de klauwen zich ophopen en dof worden. Dit kan leiden tot ongemak voor de kat, omdat te lange of doffe klauwen problemen kunnen veroorzaken zoals haken, moeite met het intrekken van de klauwen of ongemakkelijk lopen.

Om te voorkomen dat klauwen te dof of overwoekerd raken, is het belangrijk om katten te voorzien van geschikte kraboppervlakken, regelmatig krabgedrag aan te moedigen en, indien nodig, hun klauwen te trimmen met behulp van kattennagelknippers. Regelmatig nagelonderhoud helpt ervoor te zorgen dat de klauwen op de juiste lengte en conditie zijn voor het comfort van de kat.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kattenkrabbers maken de nagels van een kat niet echt scherper of doffer. In plaats daarvan ververst de nagel zichzelf voortdurend met nieuwe lagen. De oude laag zal langzaam slijten als de kat zijn nagels gebruikt. Uiteindelijk zal deze oudere laag worden afgeworpen door te krassen, waardoor de nieuwere, scherpere laag eronder zichtbaar wordt.

Daarom maakt krabben technisch gezien de nagels van de kat dof. Als katten hun nagels nooit zouden gebruiken, zouden ze erg scherp en erg lang worden, waardoor menselijke tussenkomst nodig is. Uiteindelijk zal dit krabben er echter voor zorgen dat de oude laag eraf valt, waardoor de nagel weer scherp wordt.

Het is een voortdurende cyclus – niet het een of het ander.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Svetlana Rey, Shutterstock