Is een Bombay kat hypoallergeen? Allergie Feiten & Tips

Bombay-katten worden niet als hypoallergeen beschouwd. Hoewel geen enkel kattenras echt hypoallergeen is, is van sommige rassen bekend dat ze minder allergische reacties veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor kattenallergenen. Deze reacties worden meestal veroorzaakt door een eiwit genaamd Fel d 1, dat wordt aangetroffen in het speeksel, de huid en de urine van een kat. Katten maken echter veel verschillende eiwitten en alle hiervan kan allergische reacties veroorzaken.

Hoewel de Bombay-kat een korte en glanzende vacht heeft, wat ertoe kan leiden dat er minder allergenen in het milieu vrijkomen, garandeert dit niet dat personen met allergieën geen reactie zullen ervaren.

Allergieën kunnen van persoon tot persoon verschillen en sommige personen kunnen nog steeds reageren op de eiwitten die door de Bombay-kat worden geproduceerd. Als u allergieën heeft, is het raadzaam om tijd door te brengen met een Bombay-kat of een allergoloog te raadplegen voordat u er een in huis haalt om te zien of u allergische reacties heeft.

Het soort kat waar je allergisch voor bent, kan ook variëren. Soms kun je sterker reageren op een kater of poes. Hetzelfde kan gezegd worden voor kattenrassen. Zelfs als we het nog niet helemaal begrijpen, kunnen mensen met allergieën soms sterk reageren op bepaalde rassen en nauwelijks op andere.

3 kat face divider

Wat maakt een kat hypoallergeen?

Alle katten produceren eiwitten. Het zijn deze eiwitten die allergische reacties veroorzaken. Echter alle Katten produceren deze eiwitten. Daarom kunnen alle katten in sommige gevallen technisch gezien allergische symptomen veroorzaken.

Geen enkel kattenras is volledig hypoallergeen. Het primaire allergeen dat verantwoordelijk is voor kattenallergieën is een eiwit genaamd Fel d 1, dat wordt aangetroffen in het speeksel, de huid en de urine van een kat.

“Hypoallergene” katten kunnen lagere niveaus van dit eiwit produceren of verschillende vachteigenschappen hebben die de verspreiding van allergenen verminderen. Er zijn verschillende rassen waarvan we weten dat ze minder van bepaalde eiwitten produceren dan andere rassen. Deze katten kunnen mogelijk mildere symptomen veroorzaken of draaglijker zijn voor mensen met allergieën.

Bombay-katten vallen echter niet in deze categorie.

Bombay kat met overgewicht
Image Credit: rodrigocswm, Pixabay

Zijn kattenrassen hypoallergeen?

Er zijn enkele kattenrassen die als hypoallergeen worden beschouwd, meestal omdat ze minder van bepaalde eiwitten produceren waar mensen vaak allergisch voor zijn. De rassen die het meest in deze categorie vallen, zijn de Balinese, Russische blauwe en Siberische. Ze produceren minder allergenen dan andere katachtigen, wat kan leiden tot minder allergiesymptomen voor patiënten.

Deze rassen kunnen het overwegen waard zijn voor mensen met allergieën, maar het is essentieel op te merken dat individuele reacties kunnen variëren. Tijd doorbrengen met het specifieke ras voordat u er een mee naar huis neemt of een allergoloog raadplegen, wordt aanbevolen.

Bombay-katten produceren ongeveer hetzelfde aantal eiwitten als andere katachtigen. Daarom zullen ze waarschijnlijk niet minder allergiesymptomen produceren voor degenen die er gevoelig voor zijn. Omdat elke persoon echter anders is, kunnen sommigen het prima doen met een Bombay-kat, ook al hebben ze kattenallergieën. De enige manier om dat te weten te komen, is door er een uit te proberen.

3 kattenverdelers

Hoe kan ik kattenallergenen in mijn huis verminderen?

Om kattenallergenen in uw huis te minimaliseren, kunt u overwegen een paar maatregelen te nemen. Het regelmatig verzorgen van uw kat, inclusief het borstelen van zijn vacht om verharing te verminderen, kan helpen. Het hangt echter wel af van het ras. Sommige katten verharen niet veel en hebben daarom niet veel borstelen nodig.

Bombay-katten werpen over het algemeen veel minder af dan de meeste andere kattenrassen. Daarom kan borstelen een beetje helpen, maar het zal niet zoveel helpen als voor andere kattenrassen.

Het gebruik van HEPA-filters (high-efficiency particulate air) in uw huis, vaak stofzuigen met een HEPA-filterstofzuiger en het schoonhouden van oppervlakken kan ook allergenen verminderen. Allergenen kunnen zich (vrijwel) aan alle oppervlakken hechten, dus het opruimen van de allergenen kan een lange weg gaan naar het verminderen van het aantal allergenen in uw huis.

Het instellen van katvrije zones in huis en het gebruik van allergeenblokkerend beddengoed en hoezen kan ook helpen. We raden aan om de kat niet in je slaapkamer toe te laten, omdat je veel tijd in je slaapkamer doorbrengt met slapen. Daarom, als je slaapt zonder allergenen, heb je veel minder kans op allergiesymptomen.

Bovendien kan het wassen van uw handen na interactie met uw kat en het vermijden van het aanraken van uw gezicht mogelijke allergische reacties verminderen. Je handen zijn een directe route voor allergenen om je gezicht binnen te komen, dus het is belangrijk om je handen schoon te houden.

Bombay kat in het gras
Afbeelding credit: Viktor Sergeevich, Shutterstock

Wat zijn veel voorkomende symptomen van kattenallergieën?

Kattenallergieën hebben meestal een diagnose door een arts nodig. Allergiesymptomen lijken erg op elkaar; Er is geen verschil afhankelijk van waar je allergisch voor bent. Soms merk je een patroon van blootstelling en symptomen op, wat je kan helpen bepalen waar je allergisch voor bent.

Als u bijvoorbeeld altijd een paar minuten na het aaien van een kat symptomen krijgt, kunt u allergisch zijn voor katten.

Allergietests zijn echter vaak nodig om allergieën echt te diagnosticeren. Correlatie is immers vaak niet gelijk aan oorzakelijk verband. Met andere woorden, alleen omdat het lijkt alsof je symptomen krijgt wanneer je in de buurt van een kat bent, betekent niet 100% dat je allergisch voor hen bent.

Sommige mensen hebben echter ernstiger symptomen dan anderen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van kattenallergieën:

  • Niezend
  • Hoesten
  • Loopneus of verstopte neus
  • Jeukende of tranende ogen
  • Jeuk of huiduitslag
  • Moeite met ademhalen
  • Astma-achtige symptomen

Deze symptomen treden op omdat het immuunsysteem reageert op een eiwit als gevaarlijk, zelfs als dat niet het geval is. Alle allergiesymptomen treden op als gevolg van deze onderliggende oorzaak, daarom zijn de symptomen meestal hetzelfde, ongeacht het allergeen.

Bombay Kat
Afbeelding credit: Steven Reynolds, Flickr

Kan een persoon met allergieën leven met een Bombay-kat?

Het hangt grotendeels af van de persoon en de symptomen. Bombay-katten veroorzaken mogelijk geen allergieën bij bepaalde mensen, terwijl ze bij anderen ernstige allergieën kunnen veroorzaken. Eiwitten variëren van katachtig tot katachtig, zelfs binnen hetzelfde ras. Daarom is de enige manier om te bepalen of je met een Bombay-kat kunt leven, tijd met een kat door te brengen.

Vaak zal een fokker u toestaan om tijd door te brengen met een kitten voordat u het mee naar huis neemt. Hiermee kunt u bepalen of u met het kitten kunt leven of niet.

U kunt ook met uw arts praten, die waarschijnlijk het meest weet over uw allergieën.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Bombay-katten worden helaas niet als hypoallergeen beschouwd. Hoewel sommige rassen minder allergische reacties uitlokken dan andere, vallen Bombay-katten niet in deze categorie. Ze hebben de neiging om dezelfde hoeveelheid allergieën te produceren als andere katten, hoewel verschillende individuen verschillende reacties hebben op bepaalde allergenen.

De enige manier om te weten of je in de buurt van Bombay-katten kunt zijn of niet, is door zijn om hen heen. Het is het beste om tijd door te brengen met het specifieke kitten dat u overweegt te adopteren, omdat eiwitten van kat tot kat zullen variëren, zelfs binnen hetzelfde ras en dezelfde bloedlijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pickpik