Is geparfumeerd strooisel veilig voor katten? Het verrassende antwoord!

Verschillende online bronnen suggereren dat geparfumeerd zwerfvuil slecht is voor katten. Er wordt beweerd dat het terugkerende urineweginfecties (UTI’s) veroorzaakt door irritatie veroorzaakt door geuren die zijn toegevoegd om de geur van kattenplas te maskeren. Anderen beweren dat geparfumeerd zwerfvuil moet worden vermeden omdat chemische geuren gevoelige kattenneuzen irriteren. Maar het valt niet te ontkennen dat kattenurine intens zuur is, en het in bedwang houden van geuren speelt een cruciale rol bij het handhaven van een aangename omgeving voor u en uw kat.

Natuurlijk biedt geparfumeerd nest een snelle en gemakkelijke manier om onaangename kattenbakweur onder controle te houden, maar is het veilig voor uw kat? Dat hangt ervan af! Hoewel geparfumeerde producten meestal veilig zijn, veroorzaken ze ademhalingsmoeilijkheden bij sommige huisdieren. Andere katten vinden de geuren die bij deze producten horen zo overweldigend dat ze geen kattenbak gevuld met geparfumeerd strooisel zullen gebruiken. Lees verder voor een kort overzicht van de belangrijkste dingen die u moet weten over geparfumeerde kattenbakvulling.

Kattenkogelverdeler 1Soorten zwerfvuil

Er zijn drie soorten zwerfvuil: klei, kristal en biologisch afbreekbaar /spoelbaar. Kleistrooisel is handiger en betaalbaarder, maar kristalproducten zijn ideaal voor katten die een hekel hebben aan de textuur van kleistrooisel. Biologisch afbreekbare / doorspoelbare opties laten een kleinere koolstofvoetafdruk achter dan andere soorten, maar zijn duur. Hieronder vindt u meer informatie over de voor- en nadelen van elk van deze producten.

biologisch afbreekbaar strooisel
Afbeelding Credit: lermont51, Shutterstock

Klei Strooisel

Klonterend en niet-klonterend strooisel bestaat voornamelijk uit superabsorberende bentonietklei. Het vangt urine op in gemakkelijk te scheppen klonten die het schoonmaken van zwerfvuil gemakkelijk en snel maken. Niet-klonterende klei absorbeert geuren, maar vormt geen strakke klonten, maar klonterende klei absorbeert de ammoniakgeur geassocieerd met kattenurine en droogt de ontlasting uit. Kattenbakken met kleiproducten moeten eenmaal per dag worden geschept.

Veel eigenaren doen het nest elke dag een beetje af om het langer fris te houden. Klonterend strooisel moet minstens één keer per maand volledig worden vervangen. Deze producten produceren stof dat ademhalingsmoeilijkheden bij mensen en katten kan veroorzaken, en katten zijn berucht om het volgen van het stof en puin dat met deze producten in het hele huis wordt geassocieerd. Klonterende keuzes bieden effectieve geurbeheersing en een handige manier om de opbouw van urine in de kattenbak van uw kat te voorkomen.

Kristal Nest

Kristalopties klonteren niet; je hoeft alleen maar de uitwerpselen eruit te scheppen om vieze geuren te voorkomen. De urine wordt ingebed in de kristallen en hoeft niet dagelijks te worden geschept. Veel producten bevatten kristallen die van kleur veranderen wanneer ze verzadigd zijn om aan te geven wanneer het tijd is om het strooisel te vervangen.

Kristalkeuzes produceren minder stof dan klonterende producten en ze zijn ideaal voor mensen en huisdieren met allergieën of ademhalingsaandoeningen. Minder stof betekent ook minder tracking, minder reiniging en hygiënischere omstandigheden in uw huis.

Kristallen nesten zijn vaak lichter en vereisen minder volume om dezelfde resultaten te leveren. Kristal noch klonteropties zijn biologisch afbreekbaar; beide eindigen uiteindelijk als stortafval.

Je kunt soms een paar euro besparen met kristallen strooisel, omdat het vaak langer meegaat en minder kost dan biologisch afbreekbare / doorspoelbare producten.

Kattenuitwerpselen in kattenbak met silicagelvuller
Afbeelding Credit: Al More, Shutterstock

Biologisch afbreekbaar/doorspoelbaar

Doorspoelbare opties bieden milieubewuste eigenaren van gezelschapsdieren een manier om voor hun huisdieren te zorgen terwijl ze vriendelijk zijn voor de aarde. Deze biologisch afbreekbare producten zullen niet bijdragen aan uw lokale stortplaats. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder gerecyclede kranten, gedroogde tofu en maïs.

Vergeet niet dat kattenbakvulling nooit door het toilet mag worden gespoeld, zelfs als u een product gebruikt dat op de markt wordt gebracht als ‘doorspoelbaar’. Doorspoelbare producten kunnen problemen veroorzaken voor septische systemen en sommige moderne toiletten met een laag debiet produceren niet genoeg waterdruk om kattenbakvulling adequaat af te voeren. Als kattenafval in de menselijke watervoorziening terechtkomt, kan dit aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken, omdat kattenuitwerpselen parasieten bevatten zoals Toxoplasmose dat kan geboorteafwijkingen bij mensen veroorzaken. Doorspoelbare opties zijn meestal een beetje duurder dan klei- en kristalopties.

Geparfumeerd of Ongeparfumeerd?

Alle drie de soorten nest zijn verkrijgbaar in geparfumeerde en ongeparfumeerde opties, dus u moet ook beslissen welke het beste past bij de behoeften van u en uw huisdier. Geparfumeerde producten maskeren de geur van kattenurine met geurstoffen. Deze producten dekken geuren vaak effectiever af dan ongeparfumeerde opties.

Veel katteneigenaren vinden dat geparfumeerde nest provides de meeste waar voor je geld met betrekking tot geurbeheersing. En met een betere geurbestrijding komt de mogelijkheid om de kattenbak van uw kat vrijwel overal in uw huis te plaatsen. Er zijn verschillende geuren om uit te kiezen, waardoor het relatief gemakkelijk is om een product te vinden met een aangename of op zijn minst aanvaardbare geur.

Sommige katten doen het echter niet goed met geparfumeerd strooisel, omdat ze allergische reacties en ademhalingsmoeilijkheden kunnen veroorzaken. Katten die gevoelig zijn voor de chemicaliën in geparfumeerd strooisel niezen vaak en hebben tranende ogen. En sommige mensen vinden de geuren die aan deze producten worden toegevoegd overweldigend, wat hoofdpijn en allergische reacties veroorzaakt. Anderen vinden de geuren gewoon moeilijk om in de buurt te zijn.

Ongeparfumeerd strooisel is gewoon kattenbakvulling dat geen toegevoegde geur bevat om de geur van het afval van uw kat te bedekken. Sommige ongeparfumeerde nesten worden versterkt met natuurlijke geurneutralisatoren zoals zuiveringszout en actieve kool om dingen schoon te laten ruiken. Veel katteneigenaren vinden ongeparfumeerde nesten met natuurlijke geurneutralisatoren zeer effectief als het gaat om het vangen van geuren.

Als je niet geïnteresseerd bent in een geparfumeerd product, maar toch een beetje iets wilt om de kibosh op die stinkende kattenurinegeur te zetten, bieden strooiseladditieven een geweldige optie. Strooi gewoon een beetje in de doos van je kat om ongeparfumeerd strooisel een boost te geven op de geurvangende afdeling. Als alternatief kunt u een beetje zuiveringszout in de kattenbakvulling van uw kat mengen voor goedkope, gemakkelijke en effectieve strooiselgeurbeheersing.

Kattenkogelverdeler 1Conclusie

Geparfumeerd strooisel is over het algemeen goed voor katten. Het is ontworpen om volkomen veilig te zijn, hoewel sommigen suggereren dat deze producten moeten worden vermeden om de ontwikkeling van UTI’s te voorkomen. Geparfumeerde producten doen geweldig werk om de intensiteit van zwerfvuilgeuren te minimaliseren, maar sommige katten vinden de geuren in de producten te sterk, waardoor ze alternatieve plaatsen verkennen om te plassen.

Geparfumeerd strooisel kan bij sommige katten problemen met de bovenste luchtwegen veroorzaken en sommige mensen vinden de geuren die aan deze producten worden toegevoegd overweldigend. Ongeparfumeerde nesten bevatten vaak natuurlijke geurneutraliserende middelen zoals zuiveringszout of actieve kool, die beide een solide taak hebben om geuren te absorberen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Valentina Zavrazhina, Shutterstock