Tabby Cats – Kleuren, levensduur, persoonlijkheid en leuke feiten

Veel mensen verwijzen naar hun katten als tabbies zonder echt te weten wat de term betekent.

In plaats van te verwijzen naar een specifiek ras, het woord “Tabby” is een verwijzing naar een bepaald vachtpatroon dat vaak wordt gezien bij zowel huiskatten als wilde katten. Tabbies hebben vaak strepen, wervelingen of vlekken van kleur op hun vacht die worden bepaald door hun ras en individuele genetica.

Hoewel het moeilijk is om generalisaties te maken over tabbies omdat ze van zoveel rassen komen, zeggen veel tabby-katteneigenaren dat hun katten vriendelijk, aanhankelijk en speels zijn.

Lees ook: Populairste namen voor Tabby-katten

Waarom zijn Tabby Cats speciaal?

Elke kat is uniek, maar wat tabby katten speciaal maakt, zijn de prachtige patronen die hun vacht bedekken. Tabby-katten vertonen een combinatie van strepen, wervelingen en vlekken die, afhankelijk van het ras, het hele lichaam van de kat kunnen bedekken of gelokaliseerd kunnen zijn op plekken.

Er zijn vijf soorten Tabby-markeringen:

 • Klassiek
 • Makreel
 • Gevlekt
 • Aangevinkt
 • Versteld

Hoewel elke tabbykat anders is, zijn er bepaalde soorten markeringen die de meeste katten met dit vachtpatroon vertonen. De meeste tabbies hebben strepen over hun gezicht, langs hun rug en op hun benen en staart.

Wat een tabby echter echt opvalt, is de kenmerkende M-vormige markering op het voorhoofd.

Lees ook: Waarom hebben Tabby-katten een “M” op hun voorhoofd?

Deze herkenbare M-vormige markering is ook te zien op een aantal wilde katten, met name junglekatten zoals cheeta’s, ocelots en tijgers. Sommigen zeggen dat de M staat voor het woord Mau, het Egyptische woord voor kat. Het is ook algemeen bekend dat tabbies tot de slimste katten in de kattenwereld behoren.

Genetica

Hoewel tabbykatten geen specifiek ras zijn, dragen alle huiskatten het tabby-gen omdat hun oorsprong kan worden herleid tot wilde katten die het tabby-patroon dragen.

In feite is het tabby-patroon een kenmerk van de directe voorouders van de huiskat, waaronder:

 • De Afrikaanse wilde kat (Felis lybica lybica)
 • De Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris)
 • De Aziatische wildat (Felix lybica oranata)

Het tabby-gen is zeer divers en betrokken bij een breed scala aan vachtpatronen. Hoewel het gestreepte tabbypatroon het meest bekend is, zijn er vijf erkende soorten tabbymarkeringen. Het tabby-gen kan ook worden gemist met andere markeringsgenen om katten te creëren met een stevige vacht of een mengsel van patronen.

Of een kat zijn tabbypatroon vertoont of niet, hangt af van de vraag of de kat een dominant agouti-gen of een recessief niet-agouti-gen heeft geërfd.

Katten die het dominante agouti-gen (A) erven, zullen een zichtbaar tabby-patroon tot expressie brengen, terwijl katten die inherent zijn aan het recessieve niet-agouti-gen (a) dat niet zullen doen. Als een effen gekleurde kat twee kopieën van het recessieve niet-agouti-gen (aa) erft, kan deze “spook striping.” Dit verwijst naar een subtiele suggestie van het onderliggende tabbypatroon dat het meest zichtbaar is in sterk zonlicht.

Tabby Cat Uiterlijk

Hoewel er verschillende verschillende tabbypatronen zijn, vertonen de meeste tabbies een zekere mate van striping op hun jassen. Afhankelijk van de genetica van de kat, kunnen deze strepen gedurfd en duidelijk zichtbaar zijn of ze kunnen subtiel en vervaagd zijn. Sommige tabbies vertonen alleen zichtbare strepen op hun poten en staart.

Andere fysieke kenmerken die vaak worden gezien bij tabbies zijn:

 • Een M-vormige markering op het voorhoofd
 • Donker “Eyeliner” rond de ogen
 • Gepigmenteerde lippen en poten
 • Dunne potloodlijnen op het gezicht
 • Blekere kin en buik dan de rest van het lichaam
 • Banding op de poten en staart

Hoewel elke tabby-kat misschien niet al deze markeringen vertoont, is het vrij veilig om te zeggen dat het een tabby is als een kat er meerdere uit deze lijst vertoont. Dat gezegd hebbende, zijn er vijf verschillende soorten tabby-markeringen.

1. Klassieke Tabby

Het klassieke tabbypatroon bestaat uit gedurfde wervelingen die een “doel”-als patroon aan de zijkant van het lichaam van de kat. Sommige klassieke tabbies hebben ook vlekken van kleur, waardoor deze katten een secundaire bijnaam hebben van “blotched tabby.” Het Amerikaanse korthaarras vertoont vaak het klassieke tabbypatroon.

2. Makreel Tabby

Veruit het meest voorkomende tabbypatroon, de makreel tabby wordt ook wel de gestreepte tabby of de tijgerkat genoemd. Deze katten hebben stevige of gebroken strepen die parallel langs de zijkant van het lichaam lopen, samen met ringen rond de benen en de staart. Veel tabbies met dit patroon hebben ook donkere banden van kleur die over hun buik lopen die de bijnaam hebben “vestknopen.”

De strepen op het lichaam van de kat vertakken zich van één grote streep die langs de ruggengraat van de kat loopt. Omdat dit effect lijkt op een visskelet, kreeg dit gestreepte patroon de bijnaam “makreel tabby.”

3. Gespot Tabby

In plaats van strepen of wervelingen te vertonen, is de gevlekte tafel bedekt met vlekken van verschillende grootte. Omdat deze vlekken variëren in vorm en grootte, lijken ze vaak op gebroken makreel tabby strepen. Het is onduidelijk of de gevlekte tabby is ontwikkeld uit de gebroken makreel tabby of dat het unieke genetica heeft.

Twee kattenrassen die vaak het gevlekte tabbypatroon vertonen zijn de Ocicat en de Amerikaanse Bobtail. Ocicats zijn een huiskatenras dat lijkt op een wilde kat – ze zijn vernoemd naar hun gelijkenis met de ocelot. De Amerikaanse Bobtail staat bekend om zijn stompe “gedobberd” staart.

4. Getikte Tabby

De getikte tabby is er een die niet de typische strepen of vlekken vertoont, behalve soms op de poten en staart. Deze katten hebben agoutiharen – haren die zijn samengesteld uit verschillende banden van pigmentatie. Meestal heeft een agouti-haar een donkere basiskleur die wordt afgewisseld met lichtere tinten.

De getikte tabbykleuring wordt gecreëerd door een mix van agouti-haren die de vacht een zout-en-peper uiterlijk geeft in plaats van heldere strepen. Sommige getikte tabbies vertonen echter resterende spookstrepen of blokkeringen op het gezicht, de buik en de onderbenen. Als de kat een volledig getikt patroon heeft, kan het lijken alsof het in het zonlicht glinstert als gevolg van kleurvariaties in de haren.

5. Gepatchte Tabby

waarom hebben tabby katten een letter M

Dit vijfde tabbypatroon verwijst niet naar een specifiek type markering, maar naar de combinatie van tabbymarkeringen met andere kleuren of patronen. Een gepatchte tabby kan een calico-kat of een schildpad zijn die patches van tabby-markeringen vertoont. Een schildpadkat met tabby patches wordt vaak een “torbie.”

U kunt ook een oranje tabby tegenkomen die een van de 5 tabby-patronen hierboven toont, maar een algehele oranje en witte kleuring heeft.

Persoonlijkheid en temperament

Omdat een grote verscheidenheid aan rassen het tabby-vachtpatroon vertoont, is het moeilijk om brede uitspraken te doen over de persoonlijkheid van tabby-katten. De beste manier om de persoonlijkheid van je tabby te voorspellen, is door het ras te bepalen.

In veel gevallen kunt u het ras van een kat bepalen door er gewoon naar te kijken. Veel rassen hebben verschillende fysieke kenmerken, hoewel het misschien niet zo eenvoudig is dat je een kat van gemengd ras hebt.

Als u de genetica van uw kat wilt bepalen, kan de Basepaws katten-DNA-test u daarbij helpen. Deze kit vergelijkt de genetica van uw kat met de grootste katten-DNA-database ter wereld om u te helpen zijn rassamenstelling beter te begrijpen. U ontvangt een rapport met de rasgroepen van uw kat en een lijst met wilde katten waarmee hij genetisch verwant is.

Shop bij Basepaws For Cat DNA Kit

Er is een lange lijst van onderscheidende kattenrassen die de tabby-kleuring vertonen, waaronder:

De Abessijnse tabby is over het algemeen een vriendelijk en aanhankelijk ras, maar ook behoorlijk actief. Deze tabbies vereisen veel lichaamsbeweging en mentale stimulatie om te voorkomen dat ze zich vervelen en destructief gedrag vertonen.

Amerikaanse Bobtails zijn ook vrij interactief en vormen sterke banden met familie. Deze katten hebben een speelse kant – ze spelen graag spelletjes met hun eigenaren – en ze hebben sterke jachtinstincten. Dit ras is over het algemeen vrij rustig, hoewel velen tsjilpen, trillen of klikken wanneer ze opgewonden raken.

De Birmaan is een groot ras dat meestal meer dan 12 pond groeit. Hoewel deze katten meestal een puntig vachtpatroon vertonen, kunnen ze tabbypunten hebben. Birmanen zijn een enigszins gereserveerd en vaak jaloers ras dat de neiging heeft om nauw samen te werken met één lid van de familie. Ze kunnen een beetje territoriaal zijn met andere katten, maar ze zijn over het algemeen niet agressief.

De Oriental weegt over het algemeen slechts 8 tot 12 pond, maar ze zijn erg slank met lange benen en een lang gezicht. Deze katten zijn zeer intelligent en kunnen gemakkelijker worden getraind dan andere rassen. Ze hebben ook de neiging om heel aanhankelijk te zijn en houden ervan om tijd door te brengen met hun eigenaren.

Scottish Folds staan bekend om hun kleine, afgeronde oren die naar beneden zijn gevouwen tegen het hoofd. Deze katten zijn er in een breed scala aan kleuren en patronen, waaronder het tabby-patroon, en ze kunnen middellang tot lang haar hebben. Qua persoonlijkheid is de Scottish Fold zachtaardig en aanpasbaar, maar ze hebben de neiging om zich te binden aan één persoon in de familie.

Elke tabby kat is uniek op het gebied van genetica en fokken, dus je zult wat tijd moeten besteden aan het leren kennen van je eigen tabby. Sla kattenspeelgoed in en breng elke dag wat quality time met je kat door.

Leuke weetjes over Tabby Cats

 1. Oranje en zwarte tabby katten worden vaak genoemd “marmelade katten.”
 2. Morris, een oranje tabby-kat, speelde decennialang als commercieel model voor 9lives, een populair kattenvoermerk.
 3. Sommigen geloven dat tabby-katten de favoriete katten van heksen zijn in de 16e en 17e eeuw. Men dacht dat katten van heksen mensen waren die door magie in katten waren veranderd.
 4. De gemiddelde levensduur van de tabbykat varieert van 10 tot 15 jaar. Binnenkatten hebben de neiging om meerdere jaren langer te leven dan buitenkatten.
 5. Tabby katten met een gestreept patroon krijgen vaak de bijnaam “tijgerkatten,” om voor de hand liggende redenen.
 6. Het woord “Tabby” heeft een verschillende oorsprong. Sommigen denken dat het afkomstig is uit de wijk Attabiy in Bagdad, die grotendeels zijde met patronen verkoopt. In de 14e eeuw werd het woord “Atabis” werd ook in Frankrijk gebruikt om naar deze patroonkatten te verwijzen.
 7. Enkele van de meest voorkomende raszuivere katten met tabby-markeringen zijn Maine Coons, Abessinians, Bengals, Britse en Amerikaanse shorthairs.
 8. Professor en auteur Jim Willis had zijn eigen versie van het verhaal achter de “M” markering op tabby katten. Hij schreef een verhaal over deze gemarkeerde katachtigen als onderdeel van zijn boek uit 2002, Pieces of My Heart – Writings Inspired by Animals and Nature.
 9. Garfield is een andere beroemde oranje tabby, en ook een Amerikaans korthaarras.
 10. Oranje tabbies kunnen kleine zwarte sproeten op hun neus en mondgebied ontwikkelen, meestal na het eerste jaar of twee van hun leven.
 11. Tabby kattenpatronen kunnen in vier veel voorkomende soorten voorkomen: klassieke wervelingen, makreel, getikt en gevlekt. Sommige omvatten een vijfde type – de “gepatcht” tabby met patches van tabby markeringen.
 12. Hoe groot worden tabby katten? Een Maine Coon Tabby-kat kan tot 10 tot 16 centimeter hoog worden voor een kater en de Noorse boskat weegt tot ponden op volwassen leeftijd.
 13. Afgezien van veel voorkomende tabby-namen zoals Garfield, Morris en Tiger, kunnen slimme namen voor tabby-katten dingen als Marble, Spot, Tigger en zelfs Tabby omvatten.
 14. Volgens de legende hielp een tabby-kat de baby Jezus warm te houden. Toen de baby het koud had, vroeg Maria de kribbedieren om in de buurt te komen om hem te verwarmen. Een tabby kat nestelde zich vlak naast de baby en Mary schonk de kat met haar eigen initiaal, “M,” op zijn voorhoofd.
 15. Puss in Boots uit de Shrek-film is een andere beroemde tabby-kat.

Veelgestelde vragen

Zijn tabby katten aanhankelijk?

De term tabby verwijst niet naar een ras, maar naar een vachtpatroon dat vaak bij katten wordt gezien, dus het is moeilijk om generalisaties te maken over de persoonlijkheid van de tabby. Veel tabby-eigenaren zeggen echter dat hun katten vriendelijk en aanhankelijk zijn.

Hoeveel kost een tabby kat?

Nogmaals, omdat tabby een vachtpatroon is in plaats van een ras, is het moeilijk om brede uitspraken te doen. Enkele van de duurste tabbyrassen zijn de American Wirehair, de Scottish Fold en de Norwegian Forest Cat. Gemengde raskat met tabbykleuring is over het algemeen het meest betaalbaar.

Hoe lang leeft een tabbykat?

Over het algemeen kunnen katten wel 15 tot 20 jaar oud worden als ze goed verzorgd worden. Binnenkatten hebben de neiging om meerdere jaren langer te leven dan buitenkatten.

Werpen tabbykatten veel?

Het hangt af van het ras. Langharige tabbykatten hebben eigenlijk de neiging om minder dan kortharige katten af te werpen, hoe verrassend het ook is. Dat gezegd hebbende, langharige tabbies kunnen meer verzorging en vachtonderhoud vereisen.

Hoe lang groeien tabby katten

Over het algemeen kunnen tabbies groeien tot 12-17 inch lang, 10-12 inch lang, met een gewicht van ongeveer 9-23 lbs. Zoals de meeste katten stoppen ze meestal met groeien na 13 – 18 maanden