Mijn kat houdt zijn poot omhoog als hij zit – is het normaal?

Onze katten verwarmen voortdurend onze harten met hun hilarische capriolen. Het lijkt erop dat ze altijd een vreemd geluid maken of nieuwe vaardigheden leren die je het hoofd doen schudden. Als je hebt gemerkt dat je kat soms zijn poot uit het niets optilt, vraag je je misschien af waarom hij het doet.

Dus wat geeft? Je hebt hulp nodig om deze actie te relateren aan betekenis, waar alleen sommige mensen over praten. Hier gaan we een paar mogelijkheden bespreken, maar het is hoogstwaarschijnlijk een teken van anticipatie.

divider-catclaw1Lichaamstaal is belangrijk

Als je je kat met zijn poot omhoog ziet, zijn zijn ogen dan wijd? Je kat wacht waarschijnlijk op iets, een soort herkenning. Zie het als een staat van pauze. Ze zitten rustig, observeren hun omgeving en heffen hun poot op in afwachting.

Het kan zijn om te zien of je het merkt, of misschien is het om te weten of je ze de traktaties op het aanrecht zult overhandigen. Om welke reden dan ook, ze wachten om je aandacht te trekken voor wat ze nodig hebben. Sommige katten heffen hun poten op en zwaaien naar je om je aandacht te trekken. Dit kan ook wat meer signalen weggooien waar we naar kunnen kijken.

Waar de ene kat misschien zin heeft om de volgende paar momenten te ontvouwen, kan een andere kat op deze manier een blessure bewaken. Om precies te weten waarom uw kat zijn poot omhoog houdt, is het essentieel om andere factoren te overwegen, vooral als u denkt dat er een probleem kan zijn.

Zwart-witte kattenpoot aan het raam
Afbeelding Credit: DenisAgati, Pixabay

Pootliften is meestal volkomen normaal

In de meeste gevallen weet je waarschijnlijk een beetje hoe ze zich voelen vanwege hun gedrag. Als je een tas rammelde of je sleutels schudde, konden ze wilde ogen hebben en wachten tot je je volgende zet zou doen. Je kunt ook een poot omhoog zien tijdens sessies bij het zitten in het raam als ze naar buiten kijken.

Je kunt dit gedrag zien als een paar betekenissen – allemaal met betrekking tot nieuwsgierigheid, anticipatie, gretigheid en potentiële opwinding. Je kat ziet iets waar hij bekend mee is, nieuwsgierig naar of goed geïnformeerd en hij kijkt gewoon uit naar de volgende stap.

Dit kan het begin zijn van een hele rompsessie als het hun energie voldoende in vuur en vlam zet. Kijk dus uit als je iets doet om de gekke klauwen op te wekken. Dit is een vrij grote voorloper van mogelijk springen. Als uw kat een slachtoffer heeft opgesloten, kan het helemaal stil zijn met één poot omhoog totdat ze klaar zijn om te handelen.

Aan de negatieve kant

Hoewel dit meestal positief is, heeft het zijn donkere kant. Als uw kat plotseling bevriest en een poot omhoog zet, kan dit een waarschuwing zijn. Ze hoorden, zagen, rookten of ontdekten anderszins een potentiële bedreiging (of misschien zelfs een geest in de kamer, als je creatief wilt worden met uitleg!)

Hoe dan ook, je kat kan een beetje schrikken – of op zijn minst proberen ze aan te wijzen wat spookachtig zou kunnen zijn als ze de juiste vermoedens hebben.

rode tabby kat met zijn voetzolen
Afbeelding Credit: Kevin Bidwell, Pexels

Wanneer is het tillen van de poot abnormaal?

Als uw kat steeds dezelfde poot omhoog houdt, kan dit te wijten zijn aan letsel. Misschien hebben ze een doorn in hun voet, een splinter, een huidinfectie of een andere slijtage die het moeilijk maakt om gewicht op hun poten te leggen.

Als je kat het veel doet zonder provocatie, zelfs als hij volledig rust, is het misschien tijd om te inspecteren. Als je kat het je toestaat, kijk dan voorzichtig over zijn poot om er zeker van te zijn dat er niets aan de hand is. Als er niets is dat je zichtbaar kunt zien, zoek dan naar andere signalen.

Leggen ze gewicht op hun poot? Als ze de neiging hebben om hun andere benen meer te bevoordelen, kan er een inwendig letsel zijn dat je niet kunt zien. Misschien heeft uw kat zijn poot vastgezet in een lade, deur of waar dan ook. Of misschien zijn ze er verkeerd op gesprongen en geland.

De mogelijkheid van wat letsel aan een poot kan veroorzaken, is eindeloos. Het hangt er maar net vanaf hoe hun omgeving is en wat in hun omgeving het probleem heeft veroorzaakt. Als dit een tijdje doorgaat zonder verbetering of erger lijkt te worden, is het tijd om ze naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Uw dierenarts kan de voet onderzoeken om elke situatie te corrigeren. Dit kan aanvullende tests vereisen, zoals röntgenfoto’s of andere beeldvorming, om te bepalen wat er mis is en het dienovereenkomstig te repareren.

divider-catclaw1Conclusie

Dus nu weet je dat die poot omhoog waarschijnlijk slechts een communicatie van nieuwsgierigheid is. Ze willen zien wat voor lekkers je krijgt van al die gekreukte tassen met boodschappen. Natuurlijk kan het soms een pauze aangeven om potentiële roofdieren of prooien te observeren.

En natuurlijk kan het soms betekenen dat je kat een beetje gekwetst is en could gebruik wat remedie. Blijf gewoon op de hoogte van visuele aanwijzingen, zodat u weet of er reden tot bezorgdheid is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Elias Jara, Pexels