Groeien kattenpootkussens terug? Alles wat u moet weten!

Katten zijn nieuwsgierige, actieve wezens die bedreven zijn in het gebruik van hun scherpe ogen, neuzen en oren om de wereld te verkennen. Maar ze gebruiken ook informatie verzameld van de hypergevoelige zenuwen in hun snorharen en poten! Kattenpoten zitten vol met delicate zenuwuiteinden waardoor katten de subtiele bewegingen van muizen en andere schurende prooien kunnen voelen.

Omdat de poten van katten constant in gebruik zijn, zijn ze vrij kwetsbaar voor verwondingen. Buitenkatten lopen een verhoogd risico op voetzoolletsels, omdat ze eerder over bijtende materialen of scherpe voorwerpen lopen die hun poten snijden dan huisdieren binnenshuis. Ze zijn ook meer geneigd om voetzoolgerelateerde verwondingen op te lopen tijdens gevechten.

Binnenkatten verwonden vaak hun voetzolen door over hete oppervlakken te lopen of op iets scherps te stappen. De meeste voetzoolblessures genezen binnen 10-14 dagen of zo. Maar ernstige brandwonden vereisen vaak maanden van uitgebreide zorg. Lees verder voor meer informatie over kattenpoten en wat te doen als uw huisdier zichzelf verwondt.

Kattenkogelverdeler 1Is het gebruikelijk dat de voetzolen van katten eraf vallen?

Nee. Het is een vrij zeldzame gebeurtenis. De meeste katten hebben vijf pads op hun voorpoten en vier op hun achterpoten. De poten van katten hebben een taaie buitenste huidlaag, met zachte zenuwuiteinden en bloedvaten eronder.

De onderliggende weefsels raken vaak ontstoken en geïnfecteerd als een verwonding diep of traumatisch genoeg is, wat leidt tot het uiteindelijk afschilferen van het gewonde weefsel. Maar dat betekent niet dat het voetzolen van je kat loskomen of eraf vallen! Het afpellen van beschadigd weefsel maakt deel uit van het genezingsproces! Het maakt de weg vrij voor gezond nieuw weefsel eronder om te groeien.

close-up poten van oranje kat
Afbeelding Credit: Kirsten Kluge, Unsplash

Hoe verwonden katten hun poten?

Kattenpootletsels bestaan voornamelijk uit brandwonden en snijwonden. Katten eindigen vaak met verbrande poten na het lopen door bijtende chemicaliën zoals bleekmiddel of na te veel tijd te hebben doorgebracht met lopen op hete oppervlakken in de zomer. Snijwonden treden op wanneer katten over scherpe voorwerpen lopen, zoals gebroken glas. Gevechten zijn echter een veel voorkomende oorzaak van ernstige pootverwondingen en buitenkatten lopen een verhoogd risico om hun pads te verwonden.

Wat moet ik doen als mijn kat een brandwond op zijn poot heeft?

Het eerste dat u wilt doen, is de ernst van het letsel bepalen, wat kan worden gedaan door de diepte van de brandwond vast te stellen. Eerstegraads brandwonden resulteren meestal in een rode huid, gezongen haar en lichte pijn. Bij tweedegraads brandwonden zie je vaak blaren en roodheid, die de neiging hebben om meer pijn te veroorzaken dan eerstegraads verwondingen. Derdegraads brandwonden zijn van volledige dikte en er is schade aan de onderliggende weefsels. De huid rond de randen van de wond kan ook verkoold lijken

Eerste- en tweedegraads chemische brandwonden moeten met water worden gespoeld. Je kunt een beetje afwasmiddel gebruiken om vettig materiaal kwijt te raken dat niet van de huid komt. Houd verwondingen veroorzaakt door blootstelling aan hete oppervlakken gedurende 20 minuten onder koud stromend water.

De meeste eigenaren kunnen eerstegraads brandwonden thuis behandelen als de verwonding niet veel van het lichaam van hun huisdier bedekt. Gebruik geen ontsmettingsmiddelen zoals alcohol of peroxide op de wond; beide zijn veel te hard voor katten. U mag ook geen menselijke brandwondenzalven, boter of olijfolie aanbrengen. Uw dierenarts kan geschikte medicijnen voorschrijven als de huid van uw kat ongemakkelijk en jeukend wordt tijdens het genezingsproces.

Katten die lijden aan tweede- of derdegraads brandwonden moeten door een dierenarts worden gezien. Wikkel het letsel in een schone natte doek om uw kat comfortabel te houden totdat hij medische hulp kan krijgen. Derdegraads brandwonden zijn ondraaglijk en vereisen meestal ziekenhuisopname en mogelijk een operatie.

tabby kattenpoten op rugleuning van bank
Afbeelding Credit: Africa Studio, Shutterstock

Hoe behandelen dierenartsen pootverbrandingen?

Veel katten hebben geen veterinaire zorg nodig voor eerstegraads brandwonden. Als ze dat doen, gaat het vooral om het verkrijgen van een recept voor een actuele zalf om jeuk te verminderen. Dierenartsen schrijven vaak antibiotica, pijnmedicatie en zalven voor om tweedegraads brandwonden te behandelen.

Niet alle tweedegraads brandwonden hoeven te worden verbonden, maar sommige wel, en ze vereisen regelmatige verbandwisselingen. Derdegraads brandwonden leiden bijna altijd tot ziekenhuisopname, omdat getroffen katten uitgebreide ondersteunende zorg nodig hebben. De behandeling omvat de toediening van IV-antibiotica, pijnmedicatie en vloeistoffen. Derdegraads brandwonden vereisen dagelijkse verbandwisselingen en debridement, dat meestal onder sedatie moet plaatsvinden.

cat + lijnverdeler

Wat moet ik doen als mijn kat een pootbreuk heeft?

Wikkel je kat in een handdoek en kijk naar de wond. Gebruik een pincet om iets te verwijderen stuck in de poot van uw huisdier. Probeer geen diep ingebedde vreemde voorwerpen te verwijderen of uit te graven, omdat het proces uw kat waarschijnlijk pijn zal doen. Als u niet gemakkelijk kunt verwijderen wat zich in de voet van uw huisdier bevindt, ga dan naar de dierenarts voor hulp.

Zodra u zeker weet dat er geen vreemde lichamen in de poot van uw kat zitten, reinigt u de snee met stromend water, zeep of betadine. Leg een schone handdoek over de wond en oefen druk uit om bloedingen te verminderen. Zodra het bloed stopt met stromen, breng je een los verband aan om het gebied schoon te houden. Verander het verband minstens één keer per dag. Breng uw huisdier naar de dierenarts als u geen verwonding kunt krijgen om het bloeden te stoppen na het uitoefenen van druk gedurende 10-15 minuten.

kattenpoten en scherpe klauwen
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay

Hoe behandelen dierenartsen pootscheurtjes?

Uw dierenarts zal beginnen met een lichamelijk onderzoek om het letsel te evalueren. Dierenartsen hechten indien nodig snijwonden en schrijven soms medicijnen voor om pijn te verlichten en te voorkomen dat infecties zich ontwikkelen. Katten die een aanzienlijke hoeveelheid bloed hebben verloren, kunnen in shock zijn en een intramurale behandeling nodig hebben.

Kattenkogelverdeler 1Laatste gedachten

Als je thuis een kat hebt, is de kans groot dat je in de loop van het leven van je maatje te maken krijgt met een of twee gewonde poten. Hoewel deze verwondingen vrij vaak voorkomen, hebben velen het potentieel om ernstig te worden als ze niet snel en op de juiste manier worden aangepakt.

Hoewel voetzolen er zelden af vallen, raken ze gewond en geïnfecteerd. Regelmatige pootinspecties stellen u in staat om de gezondheid van uw kat in de gaten te houden en in te grijpen wanneer dat nodig is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Victoria Emerson, Pexels