Waarom zijn kattenstaarten zo lang? 5 Veel voorkomende redenen

Een kat wordt aanbeden om veel van zijn fysieke eigenschappen: donzige jassen, grote ogen en natuurlijk hun lange, prachtige staarten. Elk kenmerk is perfect ontworpen voor functie, maar waarom zijn de staarten van katten zo lang? De staart van een huiskat is meestal 12 centimeter lang. Hun lichamen zijn slechts ongeveer 18 centimeter lang, wat betekent dat hun staart langer is dan de helft van de lengte van hun lichaam!

Cygnus Regulus Powers verwijst naar een knappe Maine Coon die het record heeft voor de langste kattenstaart, met een lengte van 17,58 inch¹. Deze lange staarten dienen een ander doel dan schoonheid, en het is fascinerend om te weten waarom. Dit artikel onderzoekt de redenen voor de slinkse staart van een kat en wat ze je misschien proberen te vertellen.

cat + lijnverdeler

De 5 veel voorkomende redenen waarom de staarten van katten zo lang zijn

1. Evenwicht

kat-springen-in-de-open-window_RitaA_kochmarjova_shutterstock
Credit: Rita_Kochmarjova, Shutterstock

Katten hebben lange staarten om te helpen met hun evenwicht. Dit is vooral belangrijk bij het lopen of rennen langs een klein platform zoals een muur of plank. Terwijl uw kat rent en springt, helpt zijn lange staart hem om in balans te blijven en zijn lichaam te draaien en te draaien terwijl hij in de lucht is.

Hun staarten dienen ook als contragewicht om hen te helpen omdraaien voordat ze de grond bereiken, daarom lijken katten altijd op hun voeten te landen.

thematische pauze

2. Om hun omgeving te begrijpen

kat ruikt met staart
Foto credit: succo, Pixabay

Staarten, zoals snorharen, dragen bij aan de tastzin van een kat. Het kan de omgeving van de katten inspecteren om te bepalen of het veilig is, en omdat het lang is, kan het grotere oppervlakken waarnemen en verder weg reiken. De zenuwen in de staart van een kat zullen hem helpen een reactie te coördineren.

thematische pauze

3. Warmte

kat die in bed slaapt
Afbeelding Credit: Deyan Georgiev, Shutterstock

Een schattig ding dat alle katteneigenaren hebben opgemerkt, is dat wanneer katten in een bal slapen, ze meestal hun lange staarten om zich heen krullen, waardoor een stevige cirkel ontstaat. Dit doen ze om zichzelf warm te houden en hun lichaamstemperatuur te reguleren.

thematische pauze

4. Om irriterende stoffen af te schrikken

oranje kat die zijn staart schudt
Afbeelding Credit: Pixabay

Als uw kat last heeft van insecten, een vieze geur of zelfs een mens of een ander dier, kunnen ze hun lange staart rondzwaaien om te proberen het gebied vrij te maken.

thematische pauze

5. Communicatie

kat kwispelt met zijn staart
Afbeelding Credit: Christel SAGNIEZ, Pixabay

De staart van je kat is een belangrijke indicator van zijn humeur. Hun staartpositie onthult het meest over hoe een kat zich voelt. Het begrijpen van kattenstaarttaal zal u helpen uw kat te begrijpen en ernstige problemen gemakkelijker te identificeren.

Thrashing Staart

Als je kat zijn staart werpt, waar hij soms de grond raakt, kan dit erop wijzen dat hij boos is of dat iets hem dwarszit. Als je je kat aait en hij begint zijn staart te slaan, is dat zijn manier om je te vertellen dat je moet stoppen.

Zwiepende staarten

Als de staart van uw kat zachtjes van links naar rechts zwiept in een sierlijke beweging, kan uw kat zich ergens op concentreren en op het punt staan te springen.

Einde van de staart trillen

Katten trekken hun staarten wanneer ze jagen of spelen, maar ook wanneer ze geïrriteerd of gefrustreerd zijn. Inspecteer hun omgeving om te bepalen of ze spelen en controleer hun stemming.

Trillende staart

Katten zullen hun staart trillen van opwinding wanneer ze een andere kat of hun eigenaar zien. Het kan ook urinemarkering aangeven als hun staart rechtop staat en ze tegen een oppervlak staan.

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Lange, rechtopstaande staart

Wanneer de staart van een kat rechtop staat, nadert deze op een vriendelijke manier met vertrouwen en het geeft aan dat hij in een goed humeur is. Dit is een uitstekende tijd om je kat te aaien en ermee te spelen.

Vraagteken Staart

Wanneer de staart van een kat opstaat met een vraagtekenhaak aan het einde, betekent dit een gelukkige kat en een uitnodiging om te spelen.

Pluis Staart

Gepofte staarten worden meestal weergegeven met gebogen ruggen en kunnen erop wijzen dat een kat geschrokken of bang is.

Lage staart

Als een kat bang of angstig is, kan hij zijn staart onder het niveau van zijn rug laten zakken.

Cat Tail Puff Boze Scared_
Afbeelding Credit: YuryKara, Shutterstock

Staart is gekruld rond de katten Lichaam

Als een kat zit of ligt met zijn staart om zijn lichaam gewikkeld, is dat omdat hij bang, defensief, pijn heeft of anderszins ziek is.

kattenpootverdeler

Waarom wikkelt een kat zijn staart om je heen?

Wanneer een kat langs je benen slingert en zijn staart om je heen wikkelt, is hij bereid om te communiceren, en het is een begroeting, net zoals mensen een handdruk of knuffel zullen geven. Ze zullen hetzelfde doen met andere katten door hun staarten te verstrengelen.

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock

Kunnen katten leven zonder staarten?

Gelukkig, als een kat zijn staart verliest, zal hij snel leren zich aan te passen en zonder te leven. Zoals eerder vermeld, wordt de lange staart van een kat gebruikt voor balans, communicatie, warm blijven en zelfexpressie. En hoewel het charmant en multifunctioneel is, stelt de lengte het bloot aan verwondingen. Enkele veel voorkomende staartletsels zijn:


  • Warmtecycli: Veel ouders van gezelschapsdieren kiezen ervoor om hun vrouwelijke honden in luiers te stoppen tijdens hun loopsheidscycli om ongelukken te voorkomen.

  • Urine-incontinentie: Als uw hond problemen heeft met urine-incontinentie, kan een luier helpen om eventuele ongelukken op te vangen. Dit wordt vaak gezien bij oudere honden.

  • Reizen: Sommige huisdierouders geven er de voorkeur aan om hun honden in luiers te stoppen tijdens het reizen, vooral als ze voor een lange periode in de auto zullen zitten. Dit kan helpen om ongelukken te voorkomen.

  • Overtollige markering: Als uw hond graag zijn territorium markeert, kan een luier helpen om urine op te vangen voordat deze de vloer raakt.

  • Letsel of infectie: Als uw hond een verwonding of infectie in het genitale gebied heeft, kan een luier helpen om het gebied schoon te houden en verdere irritatie te voorkomen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

De lange, slanke staart van een kat is meer dan alleen een lief fysiek attribuut. Het biedt een kat balans, warmte en het vermogen om zijn omgeving te voelen en irriterende stoffen weg te vegen. Wat echter het meest fascinerend is, is dat de lengte van hun staart hen in staat stelt gebaren en vormen te maken waarmee ze kunnen communiceren. Als je eenmaal begrijpt waarom de staart van een kat eruit ziet en zich gedraagt zoals hij eruit ziet, zul je een hele nieuwe relatie hebben met je katachtige vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: CarruthersCat, Shutterstock