Waarom houden katten van gekreukte dingen? 6 redenen waarom!

Plastic zakken, voedselverpakkingen, kreukend speelgoed – al deze objecten zullen waarschijnlijk de interesse van uw kat wekken. Katten slaan ze graag met hun poten, slaan ze door de gang, worstelen ermee en je huiskamerleeuw kan zelfs proberen een gekreukt voorwerp te versnipperen met hun tanden en klauwen.

Van al het speelgoed en willekeurige voorwerpen in je huis lijken de gekreukte exemplaren het beste in de ogen van je kat. Heb je je ooit afgevraagd waarom?

We kunnen het natuurlijk niet zeker weten zonder de redenering rechtstreeks uit de mond van een kat te horen, maar we kunnen verschillende aannames doen op basis van wat we weten over kattengedrag en biologie.

#1 Het is een ander en interessant geluid

Katten zijn geïntrigeerd door dat geritsel omdat het compleet anders klinkt dan de meeste andere huishoudelijke geluiden.

Katten kunnen muizen horen piepen onder je vloerplanken, kleine vogels die in een boom fluiten en zoveel andere hoge geluiden die de meeste menselijke oren niet kunnen voelen. Van de driehoekige vorm van het buitenoor tot de anatomie van het binnenoor, kattenoren zijn speciaal ontworpen om hoge frequenties op te pikken die menselijke oren niet kunnen detecteren.

Lees ook: Hebben katten een goed gehoor?

Wanneer je kat opgewonden raakt van die verleidelijke kreukelende geluiden, is dat waarschijnlijk omdat hij zoveel meer hoort dan het basale geritsel dat je hoort. Het geluid van iemand die een plastic zak omhoog steekt, is zoveel voller en interessanter dan we ons realiseren.

Katten zijn geïntrigeerd door dat geritsel omdat het compleet anders klinkt dan de meeste andere huishoudelijke geluiden. Het is net als hoe een persoon het geluid van goede muziek kan volgen om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen of hoe peuters zich aangetrokken voelen tot het speelgoed dat het meeste lawaai maakt.

#2 Het is een instinctief troostend geluid

Je kat geeft misschien de voorkeur aan de meest comfortabele kussens en de gezelligste dekens in huis, maar er is ten minste een deel van hen dat nog steeds hunkert naar het gevoel buiten te zijn.

Katten zijn al minstens 10.000 jaar huisdieren, maar ze hebben nog steeds niet al hun wilde instincten opgegeven. Zelfs de meest verwende huisdieren bezitten nog steeds basisoverlevingsinstincten, waaronder hoe te jagen, water te vinden en zichzelf te beschermen. We kunnen veel van die wilde instincten zien in hun normale, alledaagse gedrag, en de aantrekkingskracht van een kat tot gekreukte dingen kan verband houden met hun wilde wortels.

Je kat geeft misschien de voorkeur aan de meest comfortabele kussens en de gezelligste dekens in huis, maar er is ten minste een deel van hen dat nog steeds hunkert naar het gevoel buiten te zijn.

Zelfs als je kat nog nooit een poot in het bos heeft gezet, geloven dierenexperts dat ze zich instinctief aangetrokken voelen tot bezienswaardigheden, geuren en geluiden die doen denken aan jagen in het wild. Het geluid van een gekreukt stuk plastic is vergelijkbaar met het geluid van bladeren die onder de voeten knarsetanden. Er wordt aangenomen dat deze geluiden zowel comfort als opwinding bieden en tegelijkertijd een beroep doen op de innerlijke wilde kant van je kat.

#3 Het is een geconditioneerde reactie

Als u regelmatig kattensnoepjes koopt die in een plastic zak zitten, of een andere container die geluid maakt, zal uw kat dat geluid snel leren herkennen.

Naast het geluid van het jagen op prooien in het bos, kan een gekreukte voedselverpakking ook het geluid zijn van een naderende kattentraktatie. Katten hebben goede herinneringen.

Als u regelmatig kattensnoepjes koopt die in een plastic zak zitten, of een andere container die geluid maakt, zal uw kat dat geluid snel leren herkennen. Ze kunnen in een andere kamer snoozen, maar zodra ze de traktatiezak horen, komen ze aanrennen. Als gevolg hiervan zal alles wat op die traktatiezak lijkt waarschijnlijk hun aandacht trekken.

Ditzelfde concept is van toepassing op speelgoed en speeltijd. Veel kattenspeelgoed is ontworpen om kreukelige geluiden te maken. Zodra uw kat de geluiden van een favoriet speeltje leert, worden zijn oren specifiek afgestemd om dat geluid en alles wat vergelijkbaar klinkt te detecteren.

Katten leren kreukgeluiden te relateren aan de dingen die ze het leukst vinden, inclusief traktaties en speeltijd. Je kat kan ook het verschil niet zien tussen een weggegooide plastic zak en een in de winkel gekocht speelgoed. Ze maken allebei kreukende geluiden en daarom zijn ze allebei heel leuk.

#4 Het trekt je aandacht

Katten weten dat miauwen je naar hen zal laten kijken, en het maken van kreukelende geluiden kan hetzelfde doel bereiken.

We zouden niet zeggen dat katten meestermanipulatoren zijn, maar ze zijn oplettend genoeg om een paar trucs te leren. Katten weten dat miauwen je naar hen zal laten kijken, en het maken van kreukelende geluiden kan hetzelfde doel bereiken.

Wanneer je het gekreuk van papier van het kantoor hoort komen, zul je waarschijnlijk naar je kat zoeken om te zien welke problemen ze krijgeng in. Of misschien wil je gewoon getuige zijn van een soort schattig gedrag. Hoe dan ook, het geluid waarschuwt je en lokt je naar de locatie van je kat. Het zal niet lang duren voordat uw kat zich realiseert dat het maken van geluiden een effectieve strategie is om de aandacht van een persoon te trekken.

#5 Sommige gekreukte materialen hebben het tegenovergestelde effect

Sommige mensen hebben met succes katten getraind om uit de buurt van toonbanken en uit de buurt van kerstbomen te blijven door de gebieden tijdelijk te bedekken met tinfolie.

Het is duidelijk dat de meeste katten genieten van het geluid van een gekreukelde plastic zak of speelgoed, maar observationeel bewijs vertelt ons ook dat sommige vergelijkbare geluiden eigenlijk kattenafschrikmiddelen zijn. Het geluid dat tinfolie maakt als je het verplaatst is een voorbeeld.

Dit geldt niet voor alle katten, maar veel katten lijken tinfolie actief te vermijden zodra ze zich realiseren welk geluid het maakt. Dit komt waarschijnlijk omdat tinfolie het potentieel heeft om geluiden te maken die zo hoog zijn dat ze niet detecteerbaar zijn voor menselijke oren en extreem irriterend voor kattenoren.

Sommige mensen hebben met succes katten getraind om uit de buurt van toonbanken en uit de buurt van kerstbomen te blijven door de gebieden tijdelijk te bedekken met tinfolie. Het blikfolie blijkt zo hinderlijk voor de katten dat ze graag afstand houden.

#6 Sommige geluiden veroorzaken epileptische aanvallen

Hoe verleidelijk het ook is om alle gekreukte voorwerpen uit te proberen om te zien hoe je kat reageert, een onderzoek uit 2015 biedt een waarschuwing aan katteneigenaren.

Hoe verleidelijk het ook is om alle gekreukte voorwerpen uit te proberen om te zien hoe je kat reageert, een onderzoek uit 2015 biedt een waarschuwing aan katteneigenaren. Onderzoek wees uit dat bepaalde geluiden epileptische aanvallen bij katten kunnen veroorzaken.

De aandoening wordt Feline Audiogenic Reflex Seizures (FARS) genoemd en hoewel het niet vaak voorkomt, lijkt het oudere katten het vaakst te treffen. Het is onduidelijk wat FARS specifiek veroorzaakt, maar alledaagse huishoudelijke geluiden, waaronder het tikken van glas, het hameren op een spijker, een metalen spoel die een keramische kom raakt en het geluid van tinfolie en plastic worden geïdentificeerd als aanvalstriggers.

Katten met een bevestigde diagnose van FARS kunnen worden behandeld met medicatie. Als uw kat regelmatig en schijnbaar willekeurige aanvallen heeft, praat dan met uw dierenarts over de mogelijkheid van FARS.