Hoeveel kittens kan een kat hebben?

Sommige vrouwelijke katten hebben in hun leven minstens één nest kittens. Als u een aanstaande huisdierouder van kittens bent, vraagt u zich misschien af hoeveel kittens u kunt verwachten, zodat u zich dienovereenkomstig kunt voorbereiden.

Snel overzicht

01

Veel factoren beïnvloeden hoeveel kittens een kat zal hebben, waaronder ras, grootte, leeftijd, gezondheid, voeding, omgeving en de vader.

02

De gemiddelde nestgrootte is vier tot zes kittens, maar moeders die voor het eerst moeder worden en oudere moeders hebben meestal kleinere nesten, tussen één en drie kittens.

03

Zodra u denkt dat uw kat zwanger is, is het van vitaal belang om een echografie bij de dierenarts te krijgen, zodat u weet hoeveel kittens u kunt verwachten.

Het is erg belangrijk om te weten hoeveel kittens uw kat zal hebben, omdat deze informatie helpt bepalen hoeveel voer uw kat tijdens haar zwangerschap heeft en u in staat stelt om te weten hoeveel u kunt verwachten wanneer het tijdstip van geboorte arriveert.

Er is geen duidelijk antwoord op hoeveel kittens te verwachten – het aantal kan variëren van slechts één tot meer dan 10 kittens. Verschillende factoren beïnvloeden de grootte van een nest, maar je moet ook rekening houden met andere externe factoren. We gaan hier in dit artikel dieper op in.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor kittens

Katachtige reproductie

Een kat toestaan om een warmtecyclus of nest kittens te hebben voordat hij steriliseert, biedt geen bekende gezondheids- of welzijnsvoordelen.

Een vrouwelijke kat kan al op de leeftijd van 4 maanden geslachtsrijp worden en kan vanaf dit moment zwanger worden als hij wordt gedekt. Als koninginnen niet worden gesteriliseerd, hebben ze regelmatige warmtecycli of seizoenen. Katten staan bekend als seizoensgebonden fokkers, wat betekent dat ze meestal hun warmtecycli hebben van februari tot augustus, dus dit staat meestal bekend als het kattenbroedseizoen.

De loopsheidscyclus van een kat kan enkele dagen tot enkele weken duren, en gedurende deze tijd zal ze bijzonder aantrekkelijk zijn voor mannen of kan ze actief op zoek gaan naar mannelijke katten om mee te paren.  Katten zijn geïnduceerde ovulatoren, dus ovulatie vindt alleen plaats wanneer ze paren.

Er zijn geen gezondheids- of welzijnsvoordelen bekend om een kat een seizoen of een nest kittens te laten hebben, en het fokken van uw kat moet een zorgvuldig overwogen beslissing zijn tussen uzelf en uw dierenarts, omdat het een kostbaar en tijdrovend proces kan zijn. Als u niet van plan bent om te fokken, moet sterilisatie plaatsvinden voordat uw kat een seizoen heeft en kunt u castratie met uw dierenarts bespreken.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

Hoeveel kittens zijn meestal in een nest?

Jongere katten hebben meestal grotere nesten, hoewel het eerste nest kleiner kan zijn.

Gemiddeld bevallen katten van vier tot zes kittens in een nest. Over het algemeen hebben moeders die voor het eerst moeder worden, vaak zo klein als één tot drie kittens. Een kat krijgt haar grootste nesten in haar jongere jaren (na haar eerste nestje). Naarmate een kat ouder wordt, heeft de nestgrootte de neiging om te verminderen tot ongeveer drie kittens. Katten kunnen kittens van verschillende vaders baren. Als ze meer dan eens zijn gedekt tijdens een hittecyclus, kunnen ze foetussen ontwikkelen uit beide fokkerijen.

Lees ook: Wanneer stopt mijn kat met sissen naar het nieuwe kitten?

Wat beïnvloedt hoeveel kittens er in een nest zitten?

Veel factoren beïnvloeden de grootte van het nest, waaronder leeftijd, ras, gezondheid, voeding en stress.

Het aantal kittens dat een koningin zal baren, kan worden beïnvloed door verschillende omgevings-, gezondheids- en genetische factoren, wat betekent dat het bijna onmogelijk kan zijn om te voorspellen hoeveel kittens ze zal hebben. Maar er zijn enkele factoren en indicatoren die nuttig en belangrijk kunnen zijn om op te letten als u van plan bent uw kat te fokken.

1. Leeftijd

Moeders die voor het eerst moeder zijn en oudere katten hebben misschien maar één tot drie kittens in een nest.

Een eerste moeder zal meestal een klein nestje baren, meestal tussen één en drie kittens. Maar voor verdere zwangerschappen, terwijl jonge koninginnen veel grotere nesten zullen hebben. De strooiselgrootte neemt weer af naarmate katten ouder worden.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

2. Ras

Kleinere katten hebben meestal minder kittens in elk nest.

Het is bekend dat Siamezen, Maine Coons en Ragdolls de neiging hebben om grotere nesten te hebben dan andere rassen zoals Perzen, die meestal minder kittens hebben. Genetica speelt een rol, dus als je weet hoeveel kittens de moeder van je kat had, kan het een nuttige indicator zijn, hoewel niet altijd betrouwbaar op zichzelf. Kleinere katten hebben meestal kleinere nesten dan grotere rassen.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

3. Gezondheid

Katten met een robuste gezondheidsgeschiedenis kan als gevolg hiervan grotere nesten hebben.

Bepaalde gezondheidsproblemen en virussen (met name kattenziekte en katachtige infectieuze peritonitis) kunnen de vruchtbaarheid van een koningin verminderen en haar kansen om zwanger te worden verminderen. Een slechte gezondheid heeft de neiging om te leiden tot kleinere nesten en verhoogt ook het risico op foetale reabsorptie en miskraam.

4. Voeding

Zwangerschap is belastend voor het lichaam, dus katten die onvoldoende voeding krijgen, kunnen minder kittens dragen.

Ondervoeding, zoals bij wilde en zwerfkatten, leidt over het algemeen tot kleinere nestgroottes omdat de koningin gewoon niet gezond en gevoed genoeg is om de ontwikkeling van meer kittens te ondersteunen. Een goed uitgebalanceerd dieet en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht is essentieel als u van plan bent om uw kat te fokken, evenals het volhouden van een gezonde zwangerschap tot volledige termijn.

Lees ook: De complete gids voor kattenvoeding

5. Stress

Gestreste vrouwelijke katten hebben misschien minder kittens.

Stress heeft op een aantal manieren een grote invloed op het lichaam, maar heeft vooral impact tijdens de zwangerschap. Stress bij katten kan leiden tot kleinere nesten.

6. De Vader(s)

Factoren die de nestgrootte beïnvloeden, kunnen afkomstig zijn van de moeder, de vader of beide.

Het moet van twee kanten komen! De gezondheid, genetica en vruchtbaarheid van een kater hebben ook invloed op het aantal kittens dat een koningin zal baren. Ook als een koningin meer dan eens wordt gedekt tijdens haar loopsheidscyclus en kittens heeft verwekt door meer dan één tom, kan de nestgrootte groter zijn.

Lees ook: Genieten katten van seks of paring?

7. Milieu

Binnenkatten die worden blootgesteld aan veel kunstlicht kunnen het hele jaar door zwanger worden en grotere nesten hebben.

De omgeving, met name licht, kan de voortplantingscyclus van een koningin beïnvloeden. Katten zijn seizoensgebonden fokkers en hebben de neiging om tussen februari en augustus in het seizoen te komen. Er wordt gedacht dat katten die worden blootgesteld aan meer kunstlicht, zoals katten die alleen binnenshuis leven, het hele jaar door cycli zullen hebben en daarom mogelijk grotere nesten produceren.

Hoe weet u hoeveel kittens uw kat heeft?

Uw dierenarts kan licht werpen op hoeveel kittens uw kat mogelijk draagt.

Zodra u weet dat uw kat zwanger is, kunt u binnen 60 tot 67 dagen een nest kittens verwachten. Maar hoe weet je hoeveel kittens je kunt verwachten? Er is geen manier om te vertellen hoeveel kittens uw kat thuis heeft – u hebt een reis naar de dierenarts nodig om een nummer te krijgen, maar zelfs dan kan het moeilijk zijn om nauwkeurig te zijn.

Soms kan een dierenarts zien of een kat zwanger is door buikpalpatie – het voelen van de buik van uw kat. Dit kan sterke vermoedens van zwangerschap oproepen, maar is op zichzelf geen betrouwbare methode voor zwangerschapsdiagnose.

Echografieën kunnen al vanaf drie weken worden gebruikt om te bepalen of een kat zwanger is. Zodra de kittens botten beginnen te vormen, kan ook een röntgenfoto worden gebruikt om het aantal kittens te bepalen. Maak je geen zorgen – geen van deze methoden zal schade toebrengen aan je kat of haar kittens en zijn volkomen veilig.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat er met beide methoden geen garantie is voor nauwkeurigheid. Het kan extreem moeilijk zijn om te tellen hoeveel kittens er in zitten, sommige kunnen moeilijk te vinden zijn met de scanner en soms kan foetale reabsorptie optreden, vooral in eerdere stadia van de zwangerschap. Uw dierenarts zal u een ruwe schatting geven van de nestgrootte en deze gebruiken om u te begeleiden bij het ondersteunen van uw zwangere kat.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

Waarom is het belangrijk om te weten hoeveel kittens uw kat heeft?

Katten met grote nesten hebben meer voedsel nodig dan katten met kleinere nesten.

Uitzoeken van hoeveel kittens uw kat zal baren, gaat niet alleen over nieuwsgierigheid, het is essentieel voor het begeleiden van voeding en zorg voor uw kat tijdens hun zwangerschap, evenals het voorbereiden op de geboorte.

Alle zwangere koninginnen moeten in de laatste vier weken van de zwangerschap 25% meer voedsel consumeren dan normaal, maar als uw kat een zeer groot nest verwacht, moet ze zelfs meer eten dan een kat die slechts twee of drie kittens verwacht.

Onjuiste voeding tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor zowel de kittens als de koningin. En als het gaat om de geboorte, als je weet hoeveel kittens je kunt verwachten, weet je of er iets niet klopt en wanneer je veterinair advies of interventie moet inwinnen.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

Laatste gedachten

Als u vermoedt dat uw kat zwanger is, plan dan een echografie bij de dierenarts, zodat u weet hoeveel kittens u kunt verwachten.

Kittens verwachten is een spannende time, maar er is veel om te overwegen om ervoor te zorgen dat u de behoeften van uw kat tijdens haar zwangerschap en geboorte kunt ondersteunen. Het is onmogelijk om te voorspellen hoeveel kittens een kat zal hebben, maar er zijn enkele factoren die kunnen helpen bij het voorspellen van de nestgrootte en de gemiddelde nestgrootte is vier tot zes kittens.

Een eerste moeder zal kleinere nesten hebben en naarmate ze ouder wordt, zullen haar nestgroottes afnemen. Maar gezondheid, voeding, milieu en de vader en het ras zullen de grootte van het nest beïnvloeden. Zodra u denkt dat uw kat zwanger is, is het van vitaal belang om een echografie bij de dierenarts te laten maken, hoewel het niet mogelijk is om zelfs hier een precies getal van te geven. Zoek altijd veterinair advies en ondersteuning tijdens de zwangerschap van uw kat met betrekking tot voeding en het geboorteproces.

Lees ook: Denkt mijn kat dat ik zijn moeder ben? Het antwoord zal je misschien verbazen…

Veelgestelde vragen

Hoeveel kittens heeft een kat die voor het eerst moeder is?

Een eerste moeder heeft meestal een kleiner nest dan volgende nesten. Je kunt meestal één tot drie kittens verwachten.

Wat bepaalt hoeveel kittens een kat heeft?

Ras, grootte en leeftijd hebben invloed op het aantal kittens dat een kat zal hebben. Maar ook andere factoren zoals gezondheid, voeding, milieu en de vader hebben invloed.

Hoeveel kittens overleven meestal in een nest?

Sterftecijfers zijn afhankelijk van een aantal factoren, waaronder omgevingsfactoren, voeding en ziekte. In een onderzoek naar raskatten bleek dat 7% van de kittens doodgeboren was en 9% stierf in de eerste 8 weken van het leven.

Moet ik bij mijn kat blijven terwijl ze bevalt?

De meeste katten geven er de voorkeur aan om alleen te worden gelaten terwijl ze bevallen, maar je moet wel heel dichtbij blijven kijken om te controleren op eventuele problemen die snelle actie vereisen.