Hondenziekte vaccin voor katten (Schema, Kosten &bijwerkingen)

Hondenziekte is een ouderwetse algemene term die wordt gebruikt om een ernstige infectieziekte van honden en katten te beschrijven die koorts veroorzaakt, samen met ademhalings-, gastro-intestinale en neurologische symptomen.

Bij honden wordt hondenziekte veroorzaakt door canine distemper virus, terwijl bij katten, katachtige hondenziekte vaker en correcter “Feline Panleukopenia” wordt genoemd, een ernstige en levensbedreigende virale infectie veroorzaakt door Feline Panleukopenia Virus (FPV).

Welk type ziekte is hondenziekte bij katten?

Kitten leeft buiten

Kattenparvovirus (ook bekend als hondenziekte) is ernstig en levensbedreigend, met een hoog sterftecijfer onder kittens.

Kattenziekte, of Feline Panleukopenia, is een zeer besmettelijke ziekte veroorzaakt door het Feline Panleukopenia-virus, met een hoog sterftecijfer voor niet-gevaccineerde katten, vooral kittens tussen 2 en 5 maanden oud.

Het virus is vergelijkbaar met Canine Parvovirus en de klinische symptomen zijn ook vergelijkbaar, waarbij het darmkanaal een focus is voor virale schade. Geïnfecteerde katten hebben een hoge temperatuur, saaiheid, inappetentie, evenals braken, diarree en een reeks andere systemische symptomen.  Zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt het virus een aanzienlijke onderdrukking van de productie van witte bloedcellen in het beenmerg (panleukopenie), waarbij het bijgevolg onderdrukte immuunsysteem aangetaste katten nog kwetsbaarder maakt voor ernstige complicaties van de ziekte, waaronder bacteriële infecties.

Wat is het hondenziektevaccin voor katten?

Overgevoeligheidsreacties kunnen optreden bij elk medicijn, maar zijn meestal zeer zeldzaam voor Albon-gebruik bij katten.

Het vaccin voor kattenziekte (Panleukopenia) is opgenomen in het standaard combinatievaccin dat aan alle kittens wordt gegeven, ook wel bekend als het FVRCP-vaccin.

Lees meer: FVRCP-vaccin voor katten: wat u moet weten

Dit vaccin omvat Feline Viral Rhinotracheitis (veroorzaakt door Feline Herpesvirus) en Feline Calicivirus, bovenste luchtweginfecties staan algemeen bekend als “kattengriep”, waarvan de tekenen niezen en nasale afscheiding omvatten.  Deze staan allemaal bekend als kernvaccins, wat betekent dat het vaccineren van alle katten tegen deze ziekten wordt aanbevolen onder de richtlijnen van de World Small Animal Veterinary Association (WSAVA) en american association of feline practitioners.

Wanneer moet uw kat een hondenziektevaccin krijgen?

Kitten wordt gevaccineerd

Kittens moeten hun eerste hondenziektevaccinatie krijgen wanneer ze 8-9 weken oud zijn, gevolgd door een tweede vaccin 3-4 weken later, een ander op de leeftijd van 14-16 weken en boosters 6-12 maanden later. Afhankelijk van de behoeften van de kat, kunnen verdere boostershots daarna elke 1-3 jaar nodig zijn.

De precieze timing van vaccinaties hangt af van het type kattenvaccinschema dat door uw lokale dierenarts wordt gebruikt, dus u moet de details rechtstreeks met hen bespreken.

Over het algemeen worden vaccinaties aanbevolen voor jonge kittens op de leeftijd van 8-9 weken, met een tweede vaccin dat 3-4 weken later wordt gegeven. Een derde vaccin wordt vaak gegeven tussen de leeftijd van 14-16 weken. Een boostervaccinatie wordt dan 6 – 12 maanden later gegeven, met verdere boostershots om de 1 – 3 jaar, afhankelijk van de behoeften van de katten.

Lees ook: Kattenvaccinatieschema

Om te beslissen wanneer en of uw kat boostershots nodig heeft, bespreekt u de levensstijl van uw kat met uw dierenarts.

Hoeveel kost het hondenziektevaccin voor katten?

De kosten zijn afhankelijk van uw locatie en uw keuze van dierenarts: u moet rondbellen in uw omgeving om het bereik van de prijzen op de markt te ontdekken. Over het algemeen vertegenwoordigt de vergoeding een combinatie van een veterinair klinisch onderzoek van uw huisdier (om ervoor te zorgen dat ze gezond genoeg zijn om te vaccineren) en de kosten van het virusvaccin zelf.

Hondenziekte Vaccin Bijwerkingen

Bijwerkingen van feline hondenziekte (Panleukopenia) vaccinatie zijn zeldzaam en meestal zeer gering. Ze omvatten voorbijgaande episodes van saaiheid, met milde koorts.

Af en toe kan er sprake zijn van lichte zwelling en ongemak op de injectieplaats. Zoals bij elk geïnjecteerd product kunnen allergische anafylactische vaccinreacties optreden, met meer ernstige symptomen. Deze reactie is echter uiterst zeldzaam. Als dierenarts die al meer dan dertig jaar gekwalificeerd is, heb ik dit nog nooit meegemaakt na een kattenvaccinatie tegen Panleukopenia.

Veelgestelde vragen

Hebben binnenkatten een hondenziekteprik nodig?

Alle kittens en katten moeten initiële primaire vaccinatiekuren tegen kattenziekte (Panleukopenia) krijgen omdat de virale deeltjes worden uitgescheiden door zieke dieren en ze langdurig in het milieu kunnen leveniod van maanden of jaren. Dit betekent dat er een risico is dat een mens het virus mee terug naar huis neemt, daarom is een basisniveau van bescherming belangrijk voor alle katten, zelfs als ze binnenshuis wonen.

Kunnen katten hondenziekte krijgen nadat ze zijn gevaccineerd?

Vaccinatie tegen kattenziekte (panleukopenie) biedt een solide langdurige immuniteit tegen de ziekte, dus behoudens uitzonderlijk ongebruikelijk vaccinfalen, zal uw kat volledig beschermd zijn tegen de ziekte.

Welke vaccinaties hebben binnenkatten nodig?

Katteneigenaren moeten de vaccinbehoeften van hun eigen katten bespreken met hun eigen DVM-dierenarts, zodat elk specifiek risico op blootstelling aan virussen kan worden geïdentificeerd en besproken. Over het algemeen moet de primaire reeks vaccinaties tegen FVRCP (waaronder kattenziekte) aan alle kittens en katten worden gegeven. Volwassen binnenkatten kunnen om de drie jaar boostervaccinaties krijgen om een minimale immuniteit te behouden. Katten die naar buiten gaan, zich vermengen met andere katten, of katten die naar pensionkennels of catteries gaan, of naar kattenshows, kunnen een jaarlijkse boostervaccinatie krijgen, maar nogmaals, dit is een onderwerp voor discussie met uw eigen dierenarts.

Rabiësvaccin moet mogelijk worden gegeven, afhankelijk van de wetgeving in uw deel van de wereld en afhankelijk van reisplannen die u voor uzelf en uw kat kunt hebben. Rabiës wordt beschouwd als een kernvaccin in de Verenigde Staten.

Feline leukemievirus (FeLV) vaccinatie moet worden besproken met uw dierenarts, maar deze ziekte kan over het algemeen niet indirect worden doorgegeven op dezelfde manier als andere virussen, dus het is misschien niet nodig: dit wordt beschouwd als een niet-kernvaccin.

Andere niet-kernvaccins die u misschien met uw dierenarts wilt bespreken, zijn Bordetella, Chlamydia, FIV en Feline Infectious Peritonitis (FIP).

Hoe heet het kattenziektevaccin?

De term Feline Panleukopenia, of Feline Parvovirus, wordt vaker gebruikt dan “Feline Distemper”. De vaccinatie wordt meestal gegeven als een combinatievaccin, in de vorm van de FVRCP-vaccinatie, en dus kan het worden opgenomen in algemene terminologie zoals “shots”, “vaccinboosters” enz. Voor meer informatie over welke vaccinatie uw kat precies krijgt, moet u de details altijd met uw eigen dierenarts bespreken.