doxycycline voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Doxycycline medicatie voor katten

Doxycycline is een breedspectrum antibioticum dat vaak wordt gebruikt om bepaalde bacteriële infecties bij katten te behandelen. In dit artikel leert u meer over doxycycline, voor welke soorten infecties het kan worden geïndiceerd, bijwerkingen, toedieningstips, veelgestelde vragen en meer.

Doxycycline voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Antibioticum

Formulier:

Tablet, Capsule, Vloeistof, Injectie

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Vibramycine, Oraxyl, Doryx, Periostat, Alodox, Adoxa, Monodox, Atridox

Algemene namen:

Doxycycline

Beschikbare doseringen:

Tabletten en capsules: 50 mg, 75 mg, 100 mg, 150 mg; Vloeistof: 5mg/ml, 10mg/ml

Over Doxycycline voor katten

Doxycycline is een tetracycline antibioticum. Tetracyclines zijn over het algemeen tijdsafhankelijke bacteriostatische antibiotica. Dit betekent dat de duur van hun inzet tegen bacteriën die er gevoelig voor zijn het belangrijkst is.

Hoewel ze “bacteriostatisch” worden genoemd, wat impliceert dat ze alleen de groei van bacteriën remmen, doden antibiotica zoals doxycycline actief bacteriën. Ze vereisen gewoon een hogere concentratie dan een antibioticum gelabeld als “bacteriedodend“. Dus voor bacteriën die er even gevoelig voor zijn, is doxycycline niet noodzakelijkerwijs een “Zwakkere” of “minder effectief” antibioticum dan een bacteriedodend middel zoals amoxicilline.

Doxycycline wordt gebruikt voor de behandeling van een verscheidenheid aan infecties bij katten, voornamelijk infecties van de bovenste luchtwegen en infecties veroorzaakt door bepaalde bacteriën die vaak worden overgedragen door vlooien en teken.

Wat doet doxycycline voor katten?

Zoals met de meeste antibiotica, heeft doxycycline een goede mate van werkzaamheid tegen bepaalde bacteriën, terwijl anderen resistent kunnen zijn of er gewoon niet vatbaar voor zijn.

Bijvoorbeeld, een bovenste luchtweginfectie bij een kat veroorzaakt door bacteriën zoals Bordetella, Chlamidophila (Chlamydia) of Mycoplasma zal meestal vatbaar zijn, terwijl een urineweginfectie veroorzaakt door Proteus waarschijnlijk niet is.

Doxycycline is ook niet effectief tegen virale oorzaken van infecties van de bovenste luchtwegen bij katten, zoals kattenherpesvirus en calicivirus, die eigenlijk veruit de meest voorkomende onderliggende oorzaken zijn bij katten.

Doxycycline wordt vaak gebruikt voor de behandeling van infecties veroorzaakt door bacteriën die worden overgedragen op katten van vlooien en teken. Deze kunnen organismen omvatten zoals Anaplasma, Ehrlichia, Bartonella en Mycoplasma hemofelis (niet te verwarren met ons Mycoplasma dat betrokken is bij infecties van de bovenste luchtwegen).

Doxycycline is ook effectief tegen een bacterie genaamd Wolbachia. Het doden van Wolbachia-bacteriën bij honden heeft aangetoond dat het hartwormen verzwakt, de oorzaak van door muggen overgedragen hartwormziekte. Dit effect is niet definitief bewezen bij katten en wordt nog steeds bestudeerd, hoewel sommige dierenartsen om deze reden doxycycline kunnen gebruiken bij de behandeling van katten met hartwormziekte.

Bijwerkingen van doxycycline voor katten

sommige bijwerkingen van Doxycyline bij katten

De belangrijkste bijwerking van doxycycline bij katten is gastro-intestinale overstuur, dus het geven van Doxycycline met voedsel zou moeten helpen om dit risico te verminderen.

De belangrijkste bijwerking van doxycycline bij katten, zoals bij veel antibiotica, is gastro-intestinale overstuur, waaronder braken, regurgitatie, diarree en een afname van de eetlust.

Doxycycline moet altijd met voedsel worden gegeven, omdat dit kan helpen om de kans op spijsverteringsstoornissen te verminderen.

Bij katten brengt toediening van gewone doxycycline-tabletten op zichzelf een zeer hoog risico met zich mee voor oesofagitis, ulceraties en een vernauwing van de slokdarm die een strictuur wordt genoemd. In feite wordt het risico voor katten als zo hoog beschouwd dat veel dierenartsen het gebruik van de tabletten bij katten zullen vermijden en ervoor zullen kiezen om doxycycline in een vloeibare vorm te laten samenstellen.

Wanneer het wordt gegeven aan zwangere honden en katten in eerdere stadia van de zwangerschap, kunnen tetracyclines in het algemeen de groei van het foetale skelet vertragen en hun tanden verkleuren. Doxycycline is echter de minst waarschijnlijke van de tetracyclines om deze effecten te hebben.

In tegenstelling tot andere tetracycline-antibiotica kan doxycycline worden gebruikt bij huisdieren met een nierziekte. Het moet echter voorzichtig worden gebruikt bij katten met een leveraandoening of verhoogde leverwaarden op laboratoriumwerk.

doxycycline voor katten dosering

hoe doxycycline voor katten te doseren

Er is geen gelabelde dosering voor Doxycycline, maar er zijn algemeen aanvaarde doseringen voor bepaalde infecties. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat u een medicijn geeft aan je kat.

Omdat het gebruik van doxycycline off-label is bij de behandeling van infecties bij huisdieren, is er geen gelabelde dosering. Er zijn algemeen aanvaarde doseringen voor bepaalde infecties, maar sommige dierenartsen kunnen verschillen op het voorschrijven van één keer per dag, twee keer per dag, of voor hoe lang, afhankelijk van de infectie en de omstandigheden. Zorg er altijd voor dat u de instructies van uw dierenarts nauwgezet opvolgt.

Een belangrijke opmerking over het doseren van katten is dat er een hoog risico is voor katten die irritatie en ulceratie van de slokdarm ontwikkelen (oesofagitis genoemd) en vernauwing / aanscherping van de slokdarm, wat een slokdarmvernauwing wordt genoemd.

Om deze reden zullen veel dierenartsen er de voorkeur aan geven om doxycycline te laten samenstellen tot een gearomatiseerd vloeibaar preparaat voor hun katachtige patiënten.

Als tabletten moeten worden gebruikt, moet directe toediening worden gevolgd door ten minste 6 ml (ongeveer een theelepel) water om ervoor te zorgen dat de tablet helemaal tot aan de maag komt. Hoewel doxycycline met voedsel moet worden gegeven om spijsverteringsproblemen te compenseren, kan het verbergen van de tablet in voedsel en hopen dat het zijn weg naar beneden vindt, minder effectief zijn dan ervoor zorgen dat het doorgaat met een kleine hoeveelheid water.

Zoals je je kunt voorstellen, kan het toedienen van een pil aan een kat en vervolgens proberen daar water bovenop te spuiten een echte hoofdpijn zijn voor jou en je kat. Dit is een andere reden waarom een vloeibare vorm besteld bij een samengestelde apotheek gemakkelijker en succesvoller kan zijn om te gebruiken.

Conclusie

Herstel van de bovenste luchtweginfectie van de kat

Doxycycline is een effectief antibioticum voor bepaalde soorten infecties en verdient zeker zijn plaats als een belangrijke om te gebruiken bij katten. Een grote afhaalmaaltijd is de noodzaak om het risico op slokdarmschade bij katten te verminderen, veroorzaakt door een droge pil die vast komt te zitten, omdat het erg irriterend kan zijn en tot vernauwingen kan leiden. Het gebruik van een samengestelde vloeibare vorm van de medicatie wordt over het algemeen aanbevolen.

Een andere grote afhaalmaaltijd is om te onthouden dat hoewel het vaak wordt gebruikt voor bacteriële infecties van de bovenste luchtwegen bij katten, de meeste URI’s bij katten worden veroorzaakt door virussen, niet door bacteriën, en doxycycline kan niet worden gebruikt om deze virale infecties te behandelen. Daarom is het altijd erg belangrijk voor uw dierenarts om te beslissen of het gebruik van antibiotica geschikt is.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat doxycycline bij katten werkt?

Met de meeste antibiotica die gevoelige organismen behandelen, moeten verbeteringen binnen 2-3 dagen worden gezien, hoewel de volledige oplossing van tekenen vaak langer duurt. Daarom is het erg belangrijk om al het antibioticum af te maken dat door uw dierenarts is voorgeschreven. Stop niet met het gebruik van doxycycline of een ander antibioticum op basis van het feit dat uw kat er beter uitziet of zich beter voelt.

Wat is het beste antibioticum voor katachtige bovenste luchtweginfectie?

Het echte antwoord is voor welk antibioticum de bacteriën die betrokken zijn bij de infectie het meest vatbaar zijn! Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar het is belangrijk om te onthouden dat een grote meerderheid van de infecties van de bovenste luchtwegen bij katten wordt veroorzaakt door virussen zoals herpesvirus en calicivirus, niet door bacteriën. In veel gevallen is een antibioticum dus helemaal niet geïndiceerd.

Als uw dierenarts vermoedt dat er een bacteriële infectie bij betrokken is, kan hij of zij een antibioticum kiezen op basis van de waarschijnlijkheid dat bepaalde organismen aanwezig zijn. Bordetella en Chlamydophila (Chlamydia) zijn bijvoorbeeld veel voorkomende bacteriële oorzaken van URI’s en beide zijn zeer gevoelig voor een aantal antibiotica, waaronder doxycycline. Soms kunnen neusuitstrijkjes worden verzameld om aanvullende tests uit te voeren om te proberen een oorzakelijk organisme te bepalen. Maar omdat deze panelen duur en moeilijk te interpreteren kunnen zijn, worden ze niet vaak gebruikt.

Is doxycycline een krachtig antibioticum?

Hoewel we soms termen als “big gun” rondstrooien als het gaat om antibiotica, moeten we weg van deze mentaliteit. Zelfs nieuwere generatie antibiotica kunnen bacteriën hebben die resistent zijn tegen hen.

Doxycycline is een effectief antibioticum tegen de meeste bacteriën die er typisch gevoelig voor zijn. Dierenartsen bepalen meestal het antibioticagebruik op basis van bacteriecultuur waar mogelijk of op zijn minst op basis van de waarschijnlijkheid dat infectieuze organismen aanwezig zijn en het lichaamssysteem wordt aangetast.

Hoewel doxycycline bijvoorbeeld een hoog niveau van succes kan hebben voor een bacteriële infectie van de bovenste luchtwegen bij een kat, zal het het waarschijnlijk zeer slecht doen als het wordt gebruikt voor een urineweginfectie, omdat de soorten bacteriën die in elk geval worden aangetroffen, anders zijn.

En hoewel doxycycline een bacteriostatisch antibioticum is, is het niet noodzakelijkerwijs “zwakker” dan een bacteriedodend antibioticum zoals amoxicilline. Bacteriostatische antibiotica doden bacteriën, ze hebben gewoon een hogere concentratie nodig om dit te doen.

Een studie uit 2018 in Clinical Infectious Diseases waarin bacteriostatische en bacteriedodende antibiotica bij mensen worden vergeleken, benadrukt dit onderscheid. Onderzoekers ontdekten dat niet alleen bacteriostatische en bacteriedodende antibiotica meestal ongeveer gelijkwaardig waren in werkzaamheid, maar dat in gevallen waarin er een verschil was, bacteriostatische antibiotica vaak superieur en kosteneffectiever leken.