Epakitin voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Epakitine is een fosforbindend middel in poedervorm vervaardigd door Vetoquinol dat wordt gebruikt als een ondersteunend voedingssupplement voor katten met chronische nierziekte (CKD). In dit artikel leert u wat Epakitin is, hoe en wanneer het wordt gebruikt en mogelijke bijwerkingen om op te controleren.

Epakitin voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Oraal fosfaatbindmiddel en/of calciumsupplement

Recept vereist?:

Nee

FDA goedgekeurd?:

Hoewel ontwikkeld voor gebruik bij honden en katten, is FDA-goedkeuring niet vereist voor een neutraceutisch middel zoals Epakitin.

Algemene namen:

Calciumcarbonaat/chitosan

Beschikbare doseringen:

Hoewel Epakitin in verschillende containergroottes wordt geleverd, bevatten ze allemaal hetzelfde percentage ingrediënten met 10% calciumcarbonaat en 8% chitosan.

Verloopbereik:

Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt. Containers moeten over het algemeen bij kamertemperatuur worden bewaard en uit de buurt van vocht worden gehouden.

Over Epakitin voor katten

Epakitine is een fosforbindend middel. Bij huisdieren met een chronische nierziekte is gebleken dat de nierfunctie sterk wordt aangetast door een hogere fosforinname via de voeding. In meer recente jaren is het beperken van de fosforinname via de voeding bij katten gericht als een van de belangrijkste componenten van het beheer van CKD bij katten om nierondersteuning te bieden.

Het beperken van voedingseiwitten is van oudsher ook een onderdeel van het beheer van nierziekten, omdat dit helpt om de werklast op de nieren te verminderen die proberen de afvalproducten van voedingseiwitten uit te scheiden. Het te veel beperken van eiwitten zal echter leiden tot verlies van spiermassa.

Fosfor en eiwitten in de voeding zijn met elkaar verbonden. Commercieel bereide diëten geformuleerd voor katten met nierziekte zijn beperkt in beide en deze diëten helpen vaak om de bloedwerkwaarden bij katten met CKD te verbeteren.

Zoals veel eigenaren van gezelschapsdieren met nierziekte katten weten, zal niet elke kat een voorgeschreven nierdieet eten. Veel katten met een nierziekte kunnen erg kieskeurig zijn over voedsel en frequente dieetveranderingen kunnen gebruikelijk zijn om de interesse van een kat te behouden.

Veel dierenartsen streven er dus naar om een balans te vinden tussen het zorgen voor de juiste voedingscomponenten voor nierziekten, maar ook ervoor zorgen dat een kat met CKD de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt.

Soms betekent dit dat een kat mag eten wat hij of zij het meest bereid is te eten, zelfs als dat betekent dat het geen dieet is dat is geformuleerd voor nierziekte.

Hier komt een fosfaatbindmiddel om de hoek kijken. Door een fosforbindend middel te mengen met het dieet van een kat, ongeacht wat dat dieet is, zal fosfor in de voeding worden gebonden, waarbij het grootste deel ervan in de ontlasting wordt uitgescheiden, waardoor de nieren verdere schade wordt bespaard en de progressie van chronische nierziekte wordt vertraagd.

Wat is Epakitin gebruikt voor in katten?

Praat met uw dierenarts voordat u met een nieuw supplement begint, inclusief Epakitine.

Epakitine bevat twee hoofdingrediënten, calciumcarbonaat en chitosan. Calciumcarbonaat bindt zich aan fosfor en vormt calciumfosfaat, dat vervolgens in de ontlasting wordt geëlimineerd.

Chitosan is een natuurlijke polysaccharide, of complex koolhydraat, afgeleid van de schelpen van garnalen en krab. Dit ingrediënt bindt ook van nature fosfor uit de voeding.

Katten met een nierziekte hebben vaak bloedonderzoekverhogingen in twee afvalproducten die bloedureumstikstof en creatinine worden genoemd. De werkelijke fosforspiegels in het bloedwerk zijn niet altijd echt verhoogd.

Maar zelfs als het fosforgehalte in het bloedwerk niet hoog is, spaart het gebruik van een fosforbindend middel de nieren nog steeds van schade en kunnen verbeteringen worden gezien in creatinine- en ureumniveaus.

Suppletie met calcium kan natuurlijk ook het calciumgehalte verhogen. Het lichaam reguleert calcium en fosfor strak en houdt ze in balans. Bij sommige katten met een nierziekte kan het calciumgehalte laag zijn. In deze gevallen kan het gebruik van een supplement met calcium zoals Epakitin helpen om het calciumgehalte te beheersen.

Bijwerkingen van epakitin voor katten

Bij mensen zijn misselijkheid en constipatie gemelde bijwerkingen bij het gebruik van een calciumcarbonaatproduct. Bij huisdieren zijn echter geen bijwerkingen van dit soort gemeld. Epakitin wordt over het algemeen zeer goed verdragen.

De belangrijkste zorg die monitoring vereist, heeft betrekking op fosfor- en calciumniveaus. Suppletie met een calciumsupplement kan leiden tot verhoogde calciumspiegels, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Hoewel dit ongebruikelijk lijkt te zijn, is monitoring nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van het management.

De International Renal Interest Society (IRIS), een organisatie die is opgericht om de zorgstandaarden voor huisdieren met een nierziekte verder te bestuderen en vast te stellen, beveelt bloedonderzoekscontroles aan om de vier tot zes weken in eerste instantie voor huisdieren met een nierziekte na het starten van een fosforbindmiddel. Als de niveaus stabiel worden bevonden, wordt het opnieuw controleren van bloedonderzoek om de drie maanden aanbevolen.

Lees ook: Kattenbloedonderzoek (verschillende soorten tests, gezondheidstoestanden en kosten)

Er zijn verschillende soorten medicijnen die zorgvuldig moeten worden overwogen bij gebruik in combinatie met een fosforbindmiddel / calciumsupplement, omdat de effectiviteit van sommige medicijnen kan worden verminderd. Een paar anderen kunnen het calciumgehalte verhogen. Zorg er altijd voor dat u alle medicijnen of supplementen bespreekt die uw kat gebruikt bij het overwegen van het gebruik van Epakitin of een vergelijkbaar product.

Overdoses van Epakitin zijn soms. In theorie kan een overdosis van een calciumsupplement echter leiden tot verhoogde calciumspiegels in het lichaam. Als u zich zorgen maakt dat dit mogelijk is gebeurd, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435) of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) voor verder advies.

Epakitin voor katten dosering

Epakitin is geformuleerd als een poeder en wordt gemengd in het voedsel van uw kat.

Volgens het etiket moet één waterpas, gelijk aan 1 gram poeder, per 11 pond lichaamsgewicht ’s ochtends en’ s avonds worden gemengd met voedsel voor huisdieren. Dit kan de juiste dosis zijn voor de meeste katten. Het poeder kan het meest succesvol worden gegeven wanneer het wordt gemengd met nat voedsel. Een maatlepel wordt bij het product geleverd.

Voor katten die veel minder of veel meer dan 11 pond wegen, zou overleg met een dierenarts nodig zijn om te bepalen welke dosering het beste zou zijn.

Het belangrijkste aspect van het gebruik van een fosforbindmiddel is dat het moet worden gegeven op het moment van een maaltijd om effectief te zijn, omdat het voornamelijk fosfor bindt dat vanuit het dieet in het lichaam wordt geïntroduceerd.

Als een fosforbindmiddel niet wordt gegeven op het moment van een maaltijd, zal het niet effectief zijn.

Conclusie

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Epakitine kan een belangrijk onderdeel zijn van het beheer van chronische nierziekte voor sommige katten. Niet alle katten met CKD hoeven epakitine te gebruiken, dus het is erg belangrijk om het gebruik van dit product met uw dierenarts te bespreken voordat u ermee begint.

Veelgestelde vragen

Waar wordt Epakitin voor gebruikt bij katten?

Epakitine wordt gebruikt als een fosfaatbindmiddel om de fosforinname via de voeding bij katten met chronische nierziekte te helpen verminderen. Hogere niveaus van fosfor in de voeding worden geassocieerd met verergering van nierschade en het verlagen van de niveaus kan helpen de nieren te ondersteunen en het beheer voor sommige katten met chronische nierziekte te verbeteren.

Epakitine kan ook worden gebruikt om calciumspiegels te ondersteunen bij sommige katten met lage niveaus van calcium in het lichaam, wat hypocalciëmie wordt genoemd. Hoewel minder vaak gezien in het algemeen, nierziekte is de meest voorkomende oorzaak van lage calciumspiegels bij katten.

Heeft u een recept nodig voor Epakitin?

Epakitin is geclassificeerd als een nutraceutical of supplement, en dus is een recept niet vereist om het te kopen. Dit betekent echter niet dat dit product moet worden gebruikt zonder eerst een dierenarts te raadplegen.

Elk calciumsupplement kan theoretisch leiden tot verhoogde calciumspiegels in het lichaam, wat hypercalciëmie wordt genoemd. Hoewel het soms voorkomt, kan hypercalciëmie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Niet alle katten met een chronische nierziekte hebben mogelijk een fosforbindmiddel / calciumsupplement nodig, dus bespreek dit supplement altijd met uw dierenarts voordat u het gebruikt.

Waar is Epakitin van gemaakt?

Epakitin is een poedersupplement dat bestaat uit de twee ingrediënten calciumcarbonaat en chitosan. Calciumcarbonaat is een veel voorkomende vorm van calcium die wordt gebruikt als calciumsupplement en / of fosfaatbindend middel. Chitosan is een complex koolhydraat afgeleid van schaaldieren en krab dat ook functioneert als een fosforbindend middel in de voeding.

Wat is een fosforbindmiddel voor katten?

Een fosforbindmiddel wordt gebruikt om fosfor dat via het dieet in het lichaam wordt geïntroduceerd, te binden en in wezen te deactiveren. Bij katten met een chronische nierziekte is fosfor in de voeding in verband gebracht met nierschade en verergering van de ziekte.

Voorgeschreven diëten geformuleerd voor katten zijn geformuleerd met lage niveaus van fosfor, wat bij de meeste katten voldoende kan zijn om het fosforgehalte in de voeding laag te houden. Als dit echter niet voldoende is, of als een kat een dieet eet dat niet beperkt is tot fosfor, kan een bindmiddel zoals Epakitin nodig zijn om de nieren te ondersteunen en te helpen bij het beheer van nierziekten.