Fenbendazol voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Fenbendazol is een breedspectrumontwormer die vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde om huisdieren te behandelen voor een verscheidenheid aan nematoden (worm) en protozoale parasieten. Veel voorkomende merken zijn Panacur en Safe-Guard.

In dit artikel leert u wat fenbendazol is, hoe het werkt en de soorten parasieten bij katten waarvoor het kan worden gebruikt, evenals enkele veelgestelde vragen.

Fenbendazol voor katten Overzicht

Medicatie Type:

Benzimidazol antiparasitair middel

Formulier:

Korrels/poeder, orale vloeibare suspensie, pasta

Recept vereist?:

Het poeder en de pasta zijn dat niet, de orale suspensie wel.

FDA goedgekeurd?:

Niet voor huiskatten (Panacur/Safe-Guard korrels is fda goedgekeurd voor gebruik bij honden en grote exotische katten). Panacur /Safe-Guard Paste is alleen door de FDA goedgekeurd voor paarden en runderen. Panacur Suspension is door de FDA goedgekeurd voor paarden, runderen en geiten.

Levensfase:

Fenbendazol wordt vaak gebruikt voor alle levensfasen.

Merknamen:

Panacur, Safe-Guard

Algemene namen:

Fenbendazol

Beschikbare doseringen:

Korrels (poeder): 22 mg / g in 0,18 oz, 1 g (10 lb), 2 g (20 lb) en 4 g (40 lb) pakketgrootte. Suspensie: 100mg/ml (10%) in 1 liter fles. Pasta: 100mg/g (10%).

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Fenbendazol moet bij kamertemperatuur worden bewaard.

Over Fenbendazol voor katten

hoe katten haakwormen krijgen

Fenbendazol is geclassificeerd als een benzimidazol antiparasitair middel en heeft een zeer breed scala aan effecten tegen een verscheidenheid aan interne parasieten.

Microtubuli zijn structuren in cellen die helpen bij het transport van materialen in de cellen. Fenbendazol werkt om dit transportsysteem bij aangetaste parasieten te verstoren. Bij hogere doses kan het ook metabole enzymen en routes van aangetaste parasieten verstoren.

Wat doet fenbendazol voor katten?

Fenbendazol kan werkzaamheid hebben tegen een verscheidenheid aan interne parasieten die vaak bij katten worden aangetroffen, waaronder rondwormen, haakwormen, zweepwormen, longwormen, de protozoale parasiet Giardia en verschillende anderen.

Hoewel het nuttig is om te weten wat fenbendazol wel behandelt, is het ook belangrijk om op de hoogte te zijn van wat het niet behandelt.

Hoewel het kan worden gebruikt om lintwormen te behandelen, is dit alleen voor lintwormen van de Taenia-soort. Dipylidium caninum, dat vaker wordt gezien bij katten wanneer ze een vlo binnenkrijgen, vereist een andere ontwormer voor de behandeling.

Fenbendazol heeft ook geen werkzaamheid tegen coccidiaanse parasieten zoals Isospora, die soms kunnen worden gezien in het ontlastingsmonster van een kat en / of gastro-intestinale aandoeningen veroorzaken.

Het is niet effectief tegen Toxoplasma gondii, dat toxoplasmose veroorzaakt, de ziekte waar menselijke artsen zwangere vrouwen vaak over adviseren met betrekking tot het vermijden van contact met een kattenbak of kattenuitwerpselen tijdens de zwangerschap.

Hartwormen, die geen darmwormen zijn, maar worden overgedragen door muggen en verblijven in de belangrijkste bloedvaten in de buurt van het hart en de hartkamers zelf, worden niet beïnvloed door fenbendazol. Hoewel hier niet behandeld, is er geen goedgekeurde behandeling voor hartwormen bij katten.

Bijwerkingen van Fenbendazol voor katten

Sommige katten kunnen tijdelijke diarree ervaren tijdens het gebruik van fenbendazol.

Bij de juiste doseringen veroorzaakt fenbendazol meestal geen bijwerkingen op zichzelf. Zelden kan kwijlen, braken of diarree optreden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het de taak van elke ontwormer is om interne parasieten te doden. Dit betekent dat er soms een reactie kan optreden op componenten die vrijkomen door een stervende parasiet, vooral in gevallen waarin een zeer hoge parasietbelasting aanwezig is.

In deze gevallen kan kwijlen, braken, diarree of GI-ongemak eerder worden gezien. Meestal zijn deze symptomen tijdelijk, maar als ze zorgwekkend zijn, moeten ze worden gemeld aan een behandelende dierenarts voor het geval er enige ondersteunende zorg nodig is.

Fenbendazol voor katten dosering

Uw dierenarts zal u de juiste dosering voor fenbendazol vertellen, die wordt bepaald door het gewicht.

Hoewel het door de FDA is goedgekeurd voor gebruik bij honden, is fenbendazol niet gelabeld voor gebruik bij katten en wordt alle dosering beschouwd als extra-label in katten.

Om deze reden moeten alle producten die alleen voor honden zijn geëtiketteerd, inclusief vrij verkrijgbare producten zoals Safe-Guard, eerst met uw dierenarts worden beoordeeld om te bepalen welke dosis het beste werkt voor uw kat.

De dosering is afhankelijk van het lichaamsgewicht. Duur van de behandeling met fenbendazol hangt af van het type parasiet, waar het may worden gebruikt voor overal van drie tot maximaal 10 of meer opeenvolgende dagen.

Vergeet niet dat niet alle spijsverteringsstoornissen worden veroorzaakt door darmparasieten en fenbendazol behandelt niet voor alle potentiële parasieten. Elk gebruik van een ontwormer moet gebaseerd zijn op resultaten van een fecaal/ontlastingsmonster of anderszins zoals voorgeschreven door een dierenarts.

Fenbendazol komt alleen in poeder- of vloeibare suspensievormen die geschikt zijn voor gebruik bij kleine dieren. Het poeder kan lastig zijn om goed uit te delen en te doseren voor sommige kleinere katten en kittens, een andere reden om naar uw dierenarts te verwijzen voor de juiste instructies.

De vloeibare orale suspensie vereist een recept, maar wordt geleverd in een flesgrootte van 1 liter, waardoor het onpraktisch is als een keuze voor een enkele behandelingskuur. Dierenartspraktijken geven meestal individuele doses of kleinere doseringsvolumes af om te gebruiken voor de behandeling van een kat of kitten voor gevoelige parasieten.

De spuitpasta die bedoeld is voor gebruik bij paarden is ook onpraktisch om te gebruiken bij katten, omdat ze meestal doses nodig hebben die veel kleiner zijn dan de stappen op de spuit.

Conclusie

Fenbendazol is een zeer effectieve en veilige breedspectrumontwormer die vaak wordt gebruikt om katten en kittens te behandelen voor een verscheidenheid aan interne parasieten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet alle parasieten behandelt en dat niet alle spijsverteringsstoornissen worden veroorzaakt door parasieten. Daarom is het belangrijk om met uw dierenarts samen te werken om te bepalen of het gebruik van fenbendazol geschikt is.

Veelgestelde vragen

Hoeveel fenbendazol kan ik mijn kat geven?

De dosering is afhankelijk van het gewicht van uw kat en de beschikbare vorm van fenbendazol. Om een goede dosering te garanderen en om te bevestigen of fenbendazol geschikt is om uw kat te geven, is het het beste om met uw dierenarts te praten.

Is fenbendazol veilig voor katten?

Ja, fenbendazol wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd voor katten. Af en toe kan er een lichte spijsverteringsstoornis optreden. Spijsverteringsstoornissen kunnen vaker voorkomen wanneer fenbendazol wordt gebruikt om katten met hoge parasietbelastingen te behandelen en de stervende parasieten verstoring in het lichaam veroorzaken.

Kunnen katten worden ontwormd met fenbendazol?

Ja, hoewel het afhangt van met welke wormen een kat is geïnfecteerd. Het gebruik van een ontwormer moet altijd gebaseerd zijn op een ontlastings-/fecaal monster of soortgelijke tests op de aanwezigheid van parasieten. Bij katten is fenbendazol het meest effectief tegen spoelwormen, haakwormen, longwormen en de protzoale parasiet Giardia.

Hoe geef je fenbendazol aan een kat?

Dit is afhankelijk van het formulier dat wordt gebruikt. Als u de poedervorm hebt gekregen, is het vaak het gemakkelijkst om aan een kat te geven gemengd met nat of zacht voedsel, zowel om de smaak te verbergen, maar ook omdat het effectiever kan zijn wanneer het met voedsel wordt gegeven.

Als u de vloeibare suspensievorm heeft, kan deze ook worden gemengd met nat of zacht voedsel als uw kat het op die manier zal nemen. Het kan echter nodig zijn om het rechtstreeks via de mond toe te dienen met een spuit die uw dierenarts u moet geven. Dit is vooral het geval bij kleine katten en kittens.

Als u moeite heeft met het toedienen van fenbendazol aan uw kat, zorg er dan voor dat u contact opneemt met uw dierenarts om aanvullende ideeën te bespreken, te kijken of een andere ontwormer effectief kan zijn, of om een afspraak te maken voor veterinair personeel om de ontwormer voor u toe te dienen.