Spijsverteringsenzymen voor katten: alles wat u moet weten

kat die voedsel eet uit een metalen kattenvoerbak

Spijsverteringsenzymen zijn essentieel voor katten om hun voedsel te verteren en worden elke keer gebruikt wanneer uw kat eet. Zonder hen kunnen ze hun voedsel niet afbreken in een verteerbare vorm en nemen ze de vitale voedingsstoffen die in het voedsel zitten niet op.

Zoals je je kunt voorstellen, kan een gebrek aan spijsverteringsenzymen veel gezondheidsproblemen voor katten en veel zorgen voor eigenaren van gezelschapsdieren veroorzaken. We behandelen alles wat u moet weten in dit artikel.

Snel overzicht: spijsverteringsenzymen voor katten

tekstgrootte
Andere namen: Exocriene pancreasinsufficiëntie, EPI
zoeken
Veel voorkomende symptomen: Gewichtsverlies, diarree, slechte eetlust, droge / slechte kwaliteit haarvacht, verhoogde eetlust, lethargie.
medische dossiers
Diagnose: Fecaal monster, algemeen bloedonderzoek, Trypsine-achtige immunoreactiviteit (TLI), Cobalamine- en folaatspiegels, abdominale echografie.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Soms
pil
Vereist voortdurende medicatie:Ja
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Pancreas enzymvervangingstherapie, cobalamine (vitamine B12) suppletie, andere symptomatische therapieën indien nodig.
thuis
Huismiddeltjes:Geen

Wat zijn spijsverteringsenzymen precies?

Ten eerste moeten we het hebben over wat enzymen eigenlijk zijn. Enzymen zijn eiwitten die in bijna elke cel in het lichaam aanwezig zijn. Ze creëren chemische reacties in het lichaam die helpen om belangrijke rollen uit te voeren, waaronder; spijsvertering, spieropbouw en het vernietigen van gifstoffen.

Zoals gezegd, enzymen hebben verschillende rollen in het lichaam, maar we gaan ons richten op enzymen die katten helpen hun voedsel te verteren. Spijsverteringsenzymen breken voedsel af in kleinere moleculen die door het lichaam kunnen worden verteerd en geabsorbeerd.

Er is drie belangrijke spijsverteringsenzymen; amylase, lipase en protease. Ze hebben elk hun eigen rol bij het verteren van voedsel. Protease breekt eiwitten af in aminozuren, lipase breekt vet af in glycerol en vetzuren en amylase breekt koolhydraten af tot eenvoudige suikers.

Hoe krijgen katten spijsverteringsenzymen?

Katten hebben hun eigen ingebouwde spijsverteringsenzymen die van nature in de alvleesklier worden geproduceerd en direct aan de slag gaan als je kat begint te eten.

Ze krijgen vrijgegeven door de alvleesklier en worden uitgescheiden in de dunne darm nadat uw kat een maaltijd heeft gegeten. Deze zijn van vitaal belang voor de opname van voedingsstoffen en om ervoor te zorgen dat uw kat al het goede uit zijn voedsel haalt.

Wat gebeurt er als katten niet genoeg enzymen produceren?

kat met zeer lage vachtkwaliteit

Gebrek aan spijsverteringsenzymen bij katten kan leiden tot ernstige problemen, droge, slechte vachtkwaliteit is niet van de meest opvallende

Normaal gesproken produceren katten van nature genoeg enzymen om deze functie uit te voeren, maar het werkt niet altijd zo. Sommige katten produceren niet genoeg spijsverteringsenzymen en dit kan een verscheidenheid aan klinische symptomen veroorzaken die uw kat onwel maken, inclusief maar niet beperkt tot;

 • Diarree (kan chronisch of intermitterend zijn)
 • Opzwellen
 • Verhoogde eetlust
 • Droge, slechte vachtkwaliteit
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Lethargie

Kortom, als je je kunt voorstellen voedsel eten maar geen van de voedingsstoffen opnemen of godzijdank, je krijgt een kat die niet gedijt en er niet gezond uitziet.

Wat kan ervoor zorgen dat uw kat deze enzymen niet produceert? Welnu, een paar medische aandoeningen kunnen dit veroorzaken. Met name aandoeningen die schade aan de alvleesklier veroorzaken (die, zoals we al weten, de spijsverteringsenzymen produceert).

Deze kunnen zijn;

 • Aangeboren problemen
 • Kanker
 • Toevalstreffer
 • Kanaalverstopping
 • Pancreatitis

Van al deze, chronische pancreatitis is veruit de meest voorkomende oorzaak van pancreasschade. Dit kan leiden tot schade aan het exocriene deel van de alvleesklier, wat een aandoening kan veroorzaken die ‘Exocriene pancreasinsufficiëntie’ wordt genoemd, of beter bekend als EPI.

Lees ook: Pancreatitis bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Dit is wanneer de cellen die pancreasenzymen produceren permanent worden beschadigd, wat resulteert in verminderde of een volledig gebrek aan spijsverteringsenzymen die worden gemaakt.

Symptomen van EPI kan omvatten;

 • Braken
 • Diarree
 • Kleurverandering van de ontlasting
 • Gewichtsverlies
 • Variabele eetlust – soms verhoogd
 • Slechte vachtkwaliteit
 • Lethargie

Als u denkt dat uw kat symptomen van EPI heeft, is het de moeite waard het boeken van een bezoek aan uw dierenarts. Het kan worden gediagnosticeerd op een bloedtest genaamd trysin-achtige immunoreactiviteitstest (TLI). Uw dierenarts kan ook routinematig bloed uitvoeren en de niveaus van foliumzuur en cobalamine (vitamine B12) controleren, omdat deze soms moeten worden aangevuld bij een kat met EPI.

Afgezien van de alvleesklier kunnen aandoeningen die het spijsverteringskanaal beïnvloeden (bijv. Inflammatoire darmaandoeningen, veranderde maag-pH enz.) ook een gebrek aan spijsverteringsenzymen veroorzaken, maar over het algemeen is de alvleesklier de meest voorkomende oorzaak.

Er zijn een aantal ideeën die er zijn, die bepaalde dierenvoeding kan een gebrek aan enzymen veroorzaken. Het idee is dat het verwarmingsproces dat betrokken is bij het maken van bepaalde dierenvoeding, de enzymen in het voedsel kan beschadigen of denatureren.

Dit resulteert naar verluidt in een verminderde enzyminname in het dieet, waarbij meer op de alvleesklier wordt vertrouwd om enzymen te produceren. Verder onderzoek en bewijs op dit gebied is echter nodig, maar ik heb dit in mijn artikel opgenomen om te erkennen dat het een populaire overtuiging is.

Theoretisch zou een kat die genoeg van zijn eigen enzymen produceert geen suppletie in zijn dieet nodig hebben, maar het is belangrijk dat hij voedsel van goede kwaliteit krijgt. Als u twijfelt of uw kat niet genoeg enzymen produceert/krijgt, praat dan met uw dierenarts over de beschikbare opties.

Wat doen we als katten niet genoeg van hun eigen enzymen produceren?

grijze kat die voor een gevulde voerbak ligt

Het aanvullen van kattenvoeding met supplementen die enzymen zoals amylase, lipase en protease bevatten, is een succesvolle manier om de eigen productie van spijsverteringsenzymen van uw kat te verhogen

Wanneer katten niet genoeg van hun eigen natuurlijke enzymen produceren, vullen we deze aan in hun dieet. Commercieel verkrijgbare enzymen komen vaak in poeder- of capsulevorm en omvatten de drie belangrijkste enzymen amylase, lipase en protease.

Sommige supplementen bevatten ook een enzym genaamd cellulase, dat vezels (hooi, bladeren) afbreekt en niet nodig is voor katten. Het zit in sommige supplementen die zijn afgeleid van plantaardige bronnen.

Veel supplementen zullen bevatten ook probiotica, die levende, nuttige ‘goede’ bacteriën zijn. Er zitten veel bacteriën in de normale darmen van een kat, goed en slecht, deze worden samen het microbioom genoemd.

Wanneer er een onbalans in het microbioom is, kan dit spijsverteringsproblemen voor de kat veroorzaken. Op deze manier kan de toevoeging van probiotica helpen bij een spijsverteringsstoornis en kan het in sommige gevallen ook het immuunsysteem stimuleren.

Lees ook: 11 beste probiotica voor katten

Deze mogen niet verward met prebiotica, dat zijn niet-verteerbare vezels die de groei bevorderen of de goede bacteriën in de darm ‘voeden’. Er is minder onderzoek naar prebiotica, in vergelijking met probiotica, maar er wordt aangenomen dat ze veel voordelen hebben.

Moet u uw katten enzymsupplementen geven?

In eenvoudige bewoordingen, als uw kat gezond lijkt en geen spijsverteringsproblemen heeft, is er geen indicatie om zijn dieet aan te vullen met spijsverteringsenzymsupplementen. Als u echter vermoedt dat uw kat een tekort heeft aan spijsverteringsenzymen, het is de moeite waard om uw dierenarts te bezoeken voordat u het dieet van uw kat aanvult.

Uw dierenarts zal uw kat grondig onderzoeken en een geschiedenis van u afnemen. Ze kunnen wat bloedonderzoeken doen en verder onderzoek doen om de oorzaak van de problemen van uw kat te bepalen.

Als u begint met het aanvullen van het dieet van uw kat zonder een veterinair onderzoek, u mist mogelijk een andere ziekte of aandoening. Sommige supplementen kunnen ook bijwerkingen hebben, bijvoorbeeld braken, diarree, orale ulceratie. Om deze redenen is het het beste om eerst andere oorzaken uit te sluiten.

Als u uw kat enzymen moet gaan geven, houd er dan rekening mee dat er veel producten circuleren die niet noodzakelijkerwijs zijn gepasseerd veiligheids- en kwaliteitstesten. Wanneer u een product koopt, zorg er dan voor dat het van goede kwaliteit is en van een gerenommeerde bron.

Idealiter koop dit bij uw dierenarts of op aanbeveling van uw dierenarts. Houd er ook rekening mee dat sommige supplementen afkomstig zijn van dierlijke bronnen, dus dit kan van invloed zijn op uw kat als ze allergieën of gevoeligheden voor bepaalde eiwitten hebben. Een kat die voedselgevoelig is voor varkensvlees kan bijvoorbeeld reageren op een supplement met enzymen van varkens.

Evenzo hoeven probiotica en prebiotica niet noodzakelijkerwijs need te geven als uw kat gezond en gelukkig lijkt. Als uw kat spijsverteringsproblemen of een beschadigd immuunsysteem heeft, kunnen ze gunstig zijn.

Over het algemeen zijn prebiotica en probiotica vrij veilig om te geven en hebben ze zelden bijwerkingen. Het is echter het beste om eerst uw dierenarts te raadplegen voordat u prebiotica of probiotica aan het dieet van uw kat toevoegt, omdat er veel opties zijn.

Neem een bericht mee naar huis

Kortom, katten hebben spijsverteringsenzymen nodig om goed te functioneren en hun voedsel te verwerken. Als ze deze enzymen missen, kan dit ernstige gezondheidsproblemen voor uw kat veroorzaken.

De belangrijkste aandoening die kan worden veroorzaakt, is EPI, wat schadelijk kan zijn als het niet wordt behandeld. Het goede nieuws is echter dat EPI relatief zeldzaam is bij katten en dat de enzymen in het dieet kunnen worden aangevuld als dit wordt gediagnosticeerd.

Als je je zorgen maakt dat je kat voedingssupplementen zou moeten krijgen, doe dat dan niet! Zolang uw kat gezond lijkt en geen symptomen heeft, zijn er geen aanwijzingen om zijn dieet aan te vullen. Zorg ervoor dat uw kat een dieet van goede kwaliteit huisdiervoeding volgt en een goede gezondheidszorg heeft om hem in topvorm te houden.

Veelgestelde vragen

Zijn spijsverteringsenzymen veilig voor katten?

Over het algemeen zijn spijsverteringsenzymen die van goede kwaliteit zijn en afkomstig zijn van een gerenommeerde bron, veilig voor katten. Er zijn enkele bijwerkingen gemeld voor suppletie, bijvoorbeeld braken, diarree, orale ulceratie, voedselovergevoeligheid. Het is het beste om het advies van uw dierenarts in te winnen om te zien of suppletie noodzakelijk is.

Welke spijsverteringsenzymen zijn goed voor katten?

Katten hebben drie spijsverteringsenzymen nodig om hun voedsel te verwerken; amylase, lipase en protease

Wat zijn de symptomen van een gebrek aan spijsverteringsenzymen?

Symptomen kunnen omvatten, maar zijn niet beperkt tot; braken, diarree, slechte vachtkwaliteit, veranderde eetlust (soms verhoogd), opgeblazen gevoel, gewichtsverlies, lethargie.

Wat zijn de bijwerkingen van spijsverteringsenzymen?

Bijwerkingen kunnen zijn; braken, diarree, orale ulceratie. Bijwerkingen zijn meestal zeldzaam.