Hoe u de kattenbak van uw kat kunt instellen voor succes

Zelfs als uw kat toegang heeft tot buitenruimte, moet u hem nog steeds voorzien van een kattenbak als alternatieve optie. Een kattenbak kan helpen het risico op ongelukken in huis te verminderen en het risico op stress en blaas- of darmproblemen te verminderen. Maar het opzetten van een kattenbak in uw huis komt met een paar regels en aanbevelingen om ervoor te zorgen dat het precies goed is voor uw kat.

Snel overzicht

01

De juiste locatie helpt katten zich veilig te voelen en te kunnen zien wat er om hen heen is wanneer ze de kattenbak gebruiken.

02

Zorg ervoor dat je genoeg kattenbakken hebt voor het aantal katten in je huis – minstens één per kat, plus nog een.

03

Door de kattenbak van uw kat heel schoon te houden en uw kat aan te moedigen deze te gebruiken.

Katten gaan gemiddeld drie tot vijf keer per dag naar het toilet en ze hebben een natuurlijk instinct om hun afval te graven en te begraven. Over het algemeen kiezen katten ervoor om te elimineren op een veilige en afgelegen plek ergens aan de rand van hun territorium.

Meestal kiezen katten ervoor om naar buiten te gaan als ze er toegang toe hebben, maar als het slecht weer is, het nacht is of ze gewoon niet naar buiten willen, zullen ze ervoor kiezen om een binnenbak te gebruiken. Om er zeker van te zijn dat uw kat de doos daadwerkelijk gebruikt, moet u deze correct instellen.

Heb ik een kattenbak nodig als mijn kat naar buiten gaat?

kat die buiten leeft

Zelfs katten die tijd buiten doorbrengen, hebben hun eigen kattenbak binnenshuis nodig.

Veel katteneigenaren gaan ervan uit dat als hun kat vrije toegang heeft tot de buitenruimte, ze geen kattenbak hoeven te voorzien. Maar dit is niet het geval, omdat er verschillende redenen kunnen zijn waarom uw kat naar het toilet binnen wil gaan.

Katten kunnen problemen hebben met een naburige kat op hun territorium, of het kan buiten regenen, koud of donker zijn. Geef je kat altijd de keuze. Het verstrekken van een kattenbak geeft hen de mogelijkheid om op een veilige plek naar binnen te gaan als ze niet naar buiten willen of kunnen.

Lees ook: Moet ik mijn kat buiten laten?

Een kattenbak kiezen

kat die in de kattenbak zit

Kittens kunnen een kleinere kattenbak gebruiken, maar volwassen katten hebben grotere dozen nodig, zodat ze ruimte hebben om hun werk te doen.

Katten zijn erg kieskeurig als het gaat om kattenbakken en de meeste andere dingen ook. U moet het juiste type doos voor uw kat kiezen, maar met een heel assortiment op de markt, welke is het beste?

Lees ook: 11 beste kattenbakken in 2023 – we hebben ze allemaal geprobeerd

Welk type kattenbak moet ik krijgen?

kat die naar buiten komt na het gebruik van een afgedekte kattenbak

Kattenbakken zijn er in veel verschillende maten en stijlen, en katten hebben individuele voorkeuren en antipathieën.

Elke kat is anders en ze hebben allemaal hun voorkeuren. Maar de meeste katten geven de voorkeur aan een kattenbak die gemakkelijk in en uit te stappen is, groot genoeg om gemakkelijk om te draaien en een gevoel van veiligheid of privacy biedt. Oudere katten en kittens hebben misschien een doos met lagere zijkanten nodig, zodat ze gemakkelijk in en uit kunnen stappen.

Sommige kattenbakken hebben een deksel of deksel; anderen zijn open. Over het algemeen vinden katten het leuk om te kunnen zien wat er om hen heen gebeurt als ze naar het toilet gaan. Het ligt eraan hoeveel katten je hebt en waar je de kattenbak neerzet.

De meeste katten passen zich aan het gebruik van een overdekte kattenbak aan, maar anderen voelen zich te gevangen. Een onbedekte kattenbak kan geschikter zijn als je meer dan één kat hebt – op die manier kan je kat zien of een andere kat nadert of dat de doos al bezet is.

Automatische en zelfreinigende kattenbakken groeien in populariteit omdat ze schoner en hygiënischer zijn en ons behoeden voor het zo vaak schoonmaken ervan. Maar de motoren kunnen eigenlijk behoorlijk luidruchtig zijn, en als het je kat stoort terwijl hij naar het toilet gaat, kan het hem de volgende keer afschrikken om de doos te gebruiken.

Als het gaat om het kiezen van de juiste maat kattenbak, raden we aan dat deze anderhalf keer zo lang is als uw kat van neus tot staart. Katten hebben ruimte nodig om zonder beperking te draaien en te graven. Kittens kunnen kleinere kattenbakken hebben, maar vergeet niet dat ze snel uit kleinere dozen zullen groeien.

Lees ook: De 7 beste kattenbakken voor grote katten

Welk type strooisel moet ik gebruiken?

kat die naar buiten komt na gebruik van kattenbak

Over het algemeen geven de meeste katten de voorkeur aan een zacht, fijn getextureerd en ongeparfumeerd klonterend nest.

Het lijkt misschien alsof er een overweldigende hoeveelheid keuze is als het gaat om kattenbakken en zwerfvuil, maar het komt allemaal terug op katten die kieskeurig zijn en hun individuele voorkeuren. Je komt er al snel achter wat je kat wel en niet leuk vindt, want als hij het nestje niet leuk vindt of dee box zelf, ze zullen het gewoon niet gebruiken. Katten ontwikkelen hun voorkeuren als jonge kittens, dus houd een mentale notitie bij van welk nest ze het leukst vonden.

Zwerfvuil kan van alles worden gemaakt, van papier tot hout, plastic, silica, frisdrank en zelfs gerecyclede materialen. De meeste katten geven de voorkeur aan iets dat op zand lijkt, en ze geven zeker de voorkeur aan ongeparfumeerd omdat veel katten sterke geuren aanstootgevend vinden voor hun gevoelige neus.

Klonterend zwerfvuil maakt het voor ons veel gemakkelijker om op te ruimen, omdat het strooisel samenklontert als het eenmaal nat is met urine. Dit betekent dat u niet zo vaak de hele doos hoeft te vervangen.

Lees ook: 11 Beste kattenbakvullingen van 2023

De kattenbak opzetten

kattenbak bij het toilet

Kies bij het opzetten van de kattenbak een rustige locatie uit de buurt van de eet- en slaapruimtes van uw kat.

Zodra je een kattenbak en zwerfvuil hebt gekozen, moet je deze op de juiste manier instellen. Het komt allemaal neer op locatie, locatie, locatie.

Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Hoeveel kattenbakken moet je per kat-gecomprimeerd hebben

Zorg voor minstens één kattenbak meer dan het aantal katten in uw huis.

Het aantal kattenbakken dat je in huis hebt, hangt af van het aantal katten dat je hebt, en dit is uiterst belangrijk. In de regel raden we aan om één kattenbak per kat plus één extra kattenbak te hebben.

Dus als je twee katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig. Het klinkt misschien overdreven, maar katten gaan graag naar het toilet in hun eigen privéruimtes, en het niet hebben van voldoende dozen kan leiden tot ernstige problemen in huishoudens met meerdere katten.

Niet genoeg kattenbakken zorgen ervoor dat katten zich gestrest voelen en kunnen episodes van katachtige lagere urinewegaandoeningen, urineweginfecties en gedragsproblemen veroorzaken, waaronder ongepaste eliminatie.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

Waar moet ik de kattenbak van mijn kat plaatsen?

kattenbak bij de kast

Het is het beste om kattenbakken in verschillende kamers uit te spreiden en ten minste één kattenbak op elke verdieping van uw huis te plaatsen.

Het plaatsen van kattenbakken op de juiste plaats is erg belangrijk, omdat ze op plaatsen moeten zijn waar uw kat zich veilig voelt. Over het algemeen is discrete hoeken of grenzend aan de muur een goed idee – uw kat moet een 180-graden uitzicht op de omgeving hebben, maar nog steeds enige bescherming hebben.

Plaats de kattenbak van je kat niet in de buurt van waar hij eet of slaapt en zorg ervoor dat deze altijd toegankelijk is. Zet de doos niet in een badkamer of wasruimte met een deur die vaak gesloten wordt. Vermijd ook het plaatsen van de doos in gebieden met veel verkeer, zoals gangen waar katten gemakkelijk kunnen worden gestoord. Overweeg de ruimte die het beste past bij deze criteria in uw huis.

Lees ook: Hoe weten katten dat ze een kattenbak moeten gebruiken?

De kattenbak van uw kat onderhouden

eigenaar die de kattenbak schoonmaakt

Katten geven sterk de voorkeur aan een schone kattenbak boven kattenbakken met “spullen” erin.

Het krijgen van de juiste opstelling en het kiezen van de juiste kattenbak is de eerste stap om ervoor te zorgen dat uw kat het gebruikt en het graag gebruikt. Maar het handhaven van goede kattenbakgewoonten is wat ervoor zorgt dat uw kat terugkeert naar de kattenbak.

Lees ook: Hoe vaak moet je kattenbakvulling vervangen?

Houd het schoon

kat in de kattenbak

Het scheppen van zowel urine als ontlasting uit de kattenbak van uw kat ten minste eenmaal per dag kan echt niet worden overschat.

Kattenbakken moeten regelmatig worden schoongemaakt. Katten zijn zorgvuldig schone wezens en ze zullen weigeren een vuile kattenbak te gebruiken en in plaats daarvan ervoor kiezen om naar het toilet elders in huis te gaan. Verwijder uitwerpselen en samengeklonterd nat strooisel zodra je weet dat het er is. Een schepje in de buurt houden maakt dit makkelijker.

Idealiter moet u de hele doos dagelijks schoonmaken. Leeg het en maak het schoon met warm water en een huisdierveilig ontsmettingsmiddel, droog het vervolgens af en vul het opnieuw met vers strooisel. Als uw kat het niet vaak gebruikt, kunt u wegkomen met minder schoonmaken. Kattenbakvoeringen kunnen helpen het reinigingsproces gemakkelijker te maken.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

Hoeveel zwerfvuil?

laagzijdige open kattenbak

Vul de kattenbak met 1 tot 2 centimeter strooisel, zodat je kat genoeg heeft om te graven en te begraven.

Zorg ervoor dat u de kattenbak van uw kat vult met de juiste hoeveelheid strooisel zodat ze hun afval kunnen graven en begraven. We raden een diepte van 1 tot 2 centimeter nest aan, maar sommige katten geven misschien de voorkeur aan meer of minder dan dat.

Laatste gedachten

kat met kattenbak

Overweeg uw kattenbakopstelling zorgvuldig om veelvoorkomende kattenbakproblemen in de toekomst te voorkomen.

Er is veel om over na te denken als het gaat om de kattenbak van je kat op te zetten. Kattenbakaversie kan moeilijk te beheersen zijn en leiden tot stress, urine- en darmproblemen en gedragsproblemen.

Het is belangrijk om dingen vanaf het begin goed op te zetten. Leer de voorkeuren van uw kat kennen en misschien moet u een paar verschillende nesten of locaties proberen voordat u het goed doet. Als u onze eenvoudige gids volgt, inclusief het kiezen van de juiste doos en locatie, bent u klaar voor succes!

Lees ook: Waarom begraven katten speelgoed in de kattenbak?

Veelgestelde vragen

Wat is de beste manier om een kattenbak op te zetten?

Kies een kattenbak die de juiste maat heeft voor je kat en kies een nestje waarvan je weet dat ze het leuk vinden. Zorg ervoor dat de kattenbak zich in een rustig en toegankelijk deel van het huis bevindt, in een hoek of tegen een muur waar ze het grootste deel van de kamer kunnen zien.

Hoe trek je een kat naar een kattenbak?

Het plaatsen van kattenbakken is het belangrijkst. Om het aantrekkelijker voor hen te maken, moet het op een veilige en rustige plaats zijn, voldoende van het afval bevatten dat ze leuk vinden en altijd schoon zijn.