Hoe lang zijn Ragdoll Katten Zwanger?

Benieuwd hoe lang een Ragdoll kat zwanger is? Je bent niet de enige! Hier is een overzicht van hoe lang katten zwanger zijn.
Hoe lang zijn Ragdoll Katten Zwanger

Hoe oud moet een kat zijn om zwanger te worden?

Als het gaat om katten, is reproductie een vrij eenvoudig proces. Katten moeten ongeveer 6 maanden oud zijn om zwanger te worden, hoewel het al vanaf 4 maanden oud kan voorkomen.

Hoe lang is een kat zwanger?

Er is niet één antwoord op deze vraag omdat het afhankelijk is van een aantal factoren, waaronder de leeftijd en gezondheid van de kat, de grootte van het nest en hoe vaak de kat zwanger is. Het nest van gemiddelde grootte voor een Ragdoll-kat is 3-5 kittens.

De meeste katten hebben zwangerschappen die ergens tussen de 57 en 70 dagen duren. De gemiddelde zwangerschapsduur voor de meeste katten is ongeveer 64 dagen, wat ongeveer 9 weken is.

blauwe bicolor ragdoll kat en kittens

De tekenen van zwangerschap voor katten

De eerste twee weken zal uw kat geen uiterlijke tekenen van zwangerschap vertonen. Ze zal gewoon blijven eten en slapen, en je zult niet kunnen zien aan het kijken naar haar dat ze zich klaarmaakt voor een nest kittens.

De symptomen zullen zich rond 2-3 weken in de zwangerschap beginnen te vertonen. De meest voorkomende tekenen om op te letten zijn:

Niet langer in hitte gaan

Het eerste wat opvalt als je kat eenmaal zwanger is, is dat hij niet meer loops wordt. Katten die niet gesteriliseerd zijn, worden om de tien tot veertien dagen loops. Wanneer ze loops zijn, kunnen ze erg actief worden en aandacht vragen van hun eigenaren.

Verandering in het uiterlijk van tepels

De eerste tekenen die u fysiek zult zien, is dat de tepels van uw kat gezwollen beginnen te worden met een enigszins teder uiterlijk en dat ze er rozer uitzien. Dit wordt ‘pinking-up’ genoemd.

Braken

Net als een zwangere mens kan een kat ook een aanval van ochtendmisselijkheid ervaren en vaak beginnen te braken.  Als uw kat meer dan drie of vier keer begint te braken, of als het braken gepaard gaat met symptomen zoals apathie, koorts of langdurig verlies van eetlust, wilt u haar misschien naar de dierenarts brengen voor een controle.

Toename van de eetlust

Naarmate het lichaam van uw kat meer middelen nodig begint te hebben om haar ongeboren kittens te voeden, zult u merken dat ze hongeriger begint te worden.

Hoe lang zijn ragdoll katten zwanger?

Gewichtstoename

De maag van uw kat zal rond 35 dagen na haar zwangerschap beginnen te gezwollen raken, doordat de kittens groter worden. Haar maag zal blijven groeien totdat ze haar nestje heeft.  Katten krijgen meestal 1-2 kg tijdens de zwangerschap.

Verandering in gedrag

Hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap kunnen veranderingen in het gedrag van een kat veroorzaken. Zwangere katten vertonen moederlijk gedrag, waaronder het zoeken naar meer aandacht van hun eigenaren, meer spinnen en meer vocaal zijn.

Nesten

De kat begint tekenen van nestgedrag te vertonen tegen het einde van de zwangerschap, terwijl ze op zoek is naar de ideale plek om haar kittens te baren. Dit komt door hormonale schommelingen die in deze tijd optreden.

De zwangerschap bevestigen

Om de zwangerschap te bevestigen, moet u uw kat naar de dierenarts brengen voor een echografie. Dit is een niet-invasieve diagnostische techniek die de dierenarts veel informatie kan geven over hoe ver de kat in zijn zwangerschap is.

Gids voor het fokken van Ragdoll-katten

Of je nu op zoek bent naar de tekenen van zwangerschap of je afvraagt hoe lang het duurt voordat een kat bevalt, we hopen dat dit artikel nuttig was!

Meer informatie over het fokken van Ragdoll-katten

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll Kittens te koop bij mij in de buurt