Welke vaccins moet een Ragdoll-kat hebben?

Ragdoll katten zijn een kattenras dat bekend staat om hun grote formaat en schattige persoonlijkheid. Ze zijn een populair kattenras en er zijn veel mensen die willen weten welke vaccins ze hun ragdoll-kat moeten geven.
ragdoll vaccins

Welke vaccins hebben Ragdoll-katten nodig?

Ragdoll-katten zijn vatbaar voor een aantal ziekten, waarvan sommige kunnen worden voorkomen door vaccins.  Het is belangrijk om uw dierenarts te raadplegen om het juiste vaccinatieschema voor uw kat te bepalen.

Hondenziekte/parvovirus combinatievaccin

Ragdoll katten zijn gevoelig voor zowel hondenziekte als parvovirus. Hondenziekte (panleukopenie) is een virale infectie die koorts, hoesten en braken kan veroorzaken. Parvovirus is een virus dat ernstige ziekte bij katten kan veroorzaken, wat leidt tot longontsteking, uitdroging en zelfs de dood. Ragdoll-katten moeten tegen beide virussen worden gevaccineerd als onderdeel van hun reguliere veterinaire zorg.

Dit vaccin wordt aanbevolen voor alle ragdoll katten op 8 weken oud en opnieuw op 12 weken oud.

Het hondenziektevaccin is eigenlijk drie of vier vaccins in één. De drievoudig gedode hondenziekteprik vaccineert tegen panleukopenie (FPV), rhinotracheïtis (FVR) en calicivirus (FCV) virussen.

Al deze virussen zijn gerelateerd aan aandoeningen van de luchtwegen, die bij elke kat ernstige ziekten kunnen veroorzaken. De viervoudig gedode hondenziekte-injectie omvat de vorige drie vaccins plus Chlamydia, een soort bacterie die een infectie kan veroorzaken.

Het drievoudig gedode hondenziektevaccin kan al vanaf zes weken oud worden gegeven en zwangere kattenvrouwtjes kunnen het vaccin ook krijgen.

Het viervoudig gedode hondenziektevaccin kan worden gegeven aan kittens vanaf acht weken oud, hoewel sommige kattenfokkers van mening zijn dat het niet aan kittens mag worden gegeven totdat ze minstens twaalf weken oud zijn.

Wanneer u uw kitten ophaalt, heeft het waarschijnlijk twee hondenziekteschoten gehad. De fokker zal u vertellen wanneer de volgende injectie moet worden gemaakt. Je moet niet nalaten om het te laten toedienen. Een kitten heeft normaal gesproken drie tot vier hondenziekte-shots als kitten, met een jaarlijkse booster.

Feline leukemie vaccin

Ragdoll katten zijn vatbaar voor kattenleukemie, een kanker die de witte bloedcellen in het lichaam aantast. Het virus dat leukemie veroorzaakt, kan worden verspreid door contact met speeksel, bloed of andere lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde kat.

Sommige mensen maken zich zorgen over de veiligheid van het FeLV-vaccin voor katten. Er zijn meldingen geweest van bijwerkingen bij sommige Ragdoll-katten na het krijgen van het vaccin.

Veel kattenfokkers geloven dat, aangezien Ragdolls strikt binnenkatten zijn en dat het kattenleukemievirus wordt gevangen door contact met andere katten, er weinig noodzaak is om het gebruik van dit vaccin te riskeren. Andere kattenfokkers denken daar anders over.  Als u van plan bent om uw Ragdoll-kat te laten zien, wilt u overwegen om deze vaccinatie te krijgen. Neem contact op met uw dierenarts om het meest actuele advies te ontvangen.

Het leukemievirusvaccin wordt meestal twee keer gegeven, met tussenpozen van één maand op de leeftijd van drie tot vijf maanden, met een booster per jaar.

Rabiës vaccin

Hondsdolheid is een virale ziekte die dodelijk kan zijn voor katten. Het wordt veroorzaakt door het rabiësvirus, dat wordt verspreid door contact met speeksel of bloed van een besmet dier. Rabiës symptomen bij katten kunnen koorts, epileptische aanvallen en verlamming omvatten. Indien onbehandeld, kan hondsdolheid tot de dood leiden.

In sommige staten en landen is het verplicht voor alle katten om het rabiësvaccin te ontvangen. Als u uw kat niet laat vaccineren, kunt u te maken krijgen met juridische gevolgen.  Als je in een gebied woont waar geen rabiësvaccin nodig is, geloven de meeste Ragdoll-fokkers dat het niet de moeite waard is om het risico te nemen om het vaccin te krijgen, omdat Ragdolls binnenkatten zijn. Praat met uw fokker en vraag uw dierenarts hierover als u zich zorgen maakt. Het rabiësvaccin wordt gegeven op de leeftijd van vier maanden en daarna jaarlijks.

Feline infectieuze peritonitis vaccin

Ragdoll-katten zijn vatbaar voor feline infectieuze peritonitis (FIP), een ernstige infectie van de peritoneale holte. Tekenen van FIP bij een kat zijn koorts, slechte eetlust en braken. Indien onbehandeld, kan FIP tot de dood leiden.

Er is veel controverse rond het FIP-vaccin en er is beperkt bewijs om de effectiviteit ervan aan te tonen.  Het vaccin wordt toegediend door druppels in de neus te plaatsen en is alleen beschikbaar in een gemodificeerde levende vorm. Sommige kattenfokkers geloven dat het vaccineren van hun kittens tegen feline infectieuze peritonitis (FIP) de ziekte bij some gevallen. Je Ragdoll opnieuw laten vaccineren KAN invloed hebben op je gezondheidsgarantie bij je fokker als je tegen hun advies ingaat. Praat met uw dierenarts voordat u beslissingen neemt.

Wat zijn de risico’s van het niet geven van deze vaccins?

Als uw Ragdoll kat niet de vereiste vaccinaties krijgt, zijn hier risico’s aan verbonden. Het niet vaccineren van een Ragdoll-kat brengt hen in gevaar voor ziekten zoals hondsdolheid, kattenleukemievirus (FeLV) en calicivirus (FCV). Deze ziekten kunnen dodelijk zijn als ze worden opgelopen en kunnen ook leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties voor uw huisdier. Door uw Ragdoll-kat tegen deze ziekten te laten vaccineren, zorgt u voor hun veiligheid en die van uw andere huisdieren in het huishouden.

Ragdoll katten zijn een gezond kattenras en hebben niet veel vaccins nodig. U moet echter uw dierenarts raadplegen voordat u beslist of u uw kat al dan niet wilt vaccineren.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind Ragdoll Kittens te koop bij mij in de buurt