Hoe lang leven tabbykatten? Levensduur uitgelegd

Tabbies zijn een van de meest populaire katten ter wereld. Sommige mensen weten echter niet dat ze geen ras zijn.

Een kat wordt beschouwd als een tabby vanwege zijn unieke vachtpatroon, waarvan het uiterlijk enigszins kan variëren van strepen tot vlekken tot vlekken. De meeste tabbykatten hebben ook een “M” -vormige markering op het hoofd boven de ogen.

Als je hebt overwogen om een tabby-kat te nemen vanwege zijn mooie vacht, moet je je hebben afgevraagd hoe lang ze leven. Goed Een tabby kat kan wel 18 jaar oud worden. Hieronder vertellen we je meer over de gemiddelde levensduur van een tabby kat en wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat die van jou langer leeft.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Wat is de gemiddelde levensduur van een Tabby Cat?

De gemiddelde levensduur van een tabby kat is 12 tot 18 jaar. De levensverwachting van buitentabbies is echter lager omdat ze buiten aan veel gevaren worden blootgesteld. Katten die buiten leven hebben meestal een gemiddelde levensduur van 2 tot 5 jaar.

Hoewel sommige tabby-katten niet lang leven, overtreffen anderen de verwachtingen en leven ze meer dan 18 jaar. Inderdaad, sommige katten die het langst ter wereld hebben geleefd, zijn tabbies geweest.

tabby ragamuffin kat
Afbeelding credit: Benjamin B, Shutterstock

kattenpootverdeler

Waarom leven sommige tabbykatten langer dan andere?

We willen allemaal dat onze harige maatjes zo lang mogelijk leven. Factoren zoals gezondheid, voeding en fokken spelen echter een rol bij het bepalen van de levensduur van een kat.

Hieronder onderzoeken we hoe sommige van deze factoren de levensduur van uw tabbykat kunnen beïnvloeden.

1. Voeding

Wat, wanneer en hoe u uw tabby-kat voedt, bepaalt hoe gezond de kat blijft. En een goede gezondheid is synoniem met een lang leven.

Omdat hij een obligate carnivoor is, heeft uw tabby-kat een eiwitrijk dieet nodig met matige niveaus van vet en lage koolhydraten. Het moet ook essentiële vitamines en mineralen bevatten.

Over het algemeen wordt een dieet met hoogwaardige voedingsstoffen, droog of ingeblikt, aanbevolen. Het zou echter helpen om de voedingsbehoeften van uw specifieke ras te onderzoeken om een op maat gemaakt dieet voor uw kat te bieden.

Het is raadzaam om uw tabbykat twee keer per dag te voeren om overvoeding te voorkomen. Te veel eten kan leiden tot obesitas-gerelateerde ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen.

thematische pauze

2. Milieu & Omstandigheden

Zoals je zou verwachten, leven katachtigen binnen langer dan hun tegenhangers buiten vanwege de vele gevaren buitenshuis.

Een buitenkat kan bijvoorbeeld aanvaringen hebben met andere dieren en gedood of gewond raken. Het kan ook worden blootgesteld aan plaagproblemen en ziekten die een negatieve invloed kunnen hebben op de levensduur. Ongelukken komen ook vaak voor.

Dat betekent echter niet dat binnenkatten geen milieurisico’s lopen. Je tabby kat kan zichzelf dodelijk verwonden door te spelen met scherpe voorwerpen zoals messen of scharen. Het kan ook giftige stoffen consumeren, zoals schoonmaakmiddelen.

Een tabbykat die op de vensterbank zit
Afbeelding credit: Xseon, Shutterstock
thematische pauze

3. Woonvertrekken & Huisvesting

De grootte van de woonruimte van een kat kan van invloed zijn op zijn gezondheid, welzijn en levensduur.

Als de grootte te klein is, heeft de kat niet genoeg ruimte om te spelen of te oefenen. Daarom kan het gefrustreerd raken en stress en gedragsproblemen ontwikkelen. Aan de andere kant kan een kat met te veel ruimte om rond te zwerven verdwalen.

Je moet je tabby-kat niet opsluiten in één kamer. In plaats daarvan moet de kat toegang hebben tot andere kamers voor meer mogelijkheden om zijn geest te verkennen en te stimuleren.

Als u uw tabbykat buiten laat spelen, zorg er dan voor dat de tuin of het buitenverblijf voldoende ruimte heeft om te rennen en te spelen. Het is echter niet aan te raden om het vrij buiten te laten rondlopen, omdat het kan worden blootgesteld aan de gevaren buitenshuis die we eerder noemden.

thematische pauze

4. Grootte

Kleine katten leven meestal langer dan hun grotere tegenhangers. Maar het verschil is niet zo groot als bij honden.

Omdat je tabby-katten in elk ras kunt vinden, variëren hun maten aanzienlijk. De gemiddelde tabby-kat weegt ongeveer 10 pond en is meestal 9-10 centimeter lang. Maar de kat kan tot 18 pond wegen en tot 16 inch groeien.

rode tabby kat ontspannen op boekenplank
Image Credit: naskami, Shutterstock
thematische pauze

5. Geslacht

Net als mensen hebben vrouwelijke katten de neiging om langer te leven dan mannen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Feline Medicine and Surgery, leven vrouwen 15 jaar gemiddeld, terwijl hun mannelijke tegenhangers gemiddeld 13 jaar zijn.

De studie toont ook aan dat het castreren van vrouwelijke en mannelijke katten hun levensduur verlengt. Het effect is significanter bij mannetjes, omdat intacte mannetjes zichzelf vaak in gevaar brengen wanneer ze rondzwerven op zoek naar partners.

thematische pauze

6. Genen

Genen kunnen een rol spelen bij het bepalen van de levensduur van je kat. Omdat tabby-katten in verschillende rassen voorkomen, kunnen ze vatbaar zijn voor rasspecifieke ziekten die van de ouders op hun nakomelingen kunnen worden overgedragen. Sommige van deze erfelijke aandoeningen kunnen fataal zijn.

Hypertrofische cardiomyopathie is bijvoorbeeld een levensbedreigende hartaandoening die Maine Coon- en Ragdoll-katten treft. Als uw tabby-kat de aandoening ontwikkelt, kan deze plotseling sterven of hartfalen ontwikkelen (wat de levensduur aanzienlijk kan verkorten).

Een Tabby Maine Coon kat thuis
Afbeelding credit: Daniel Zopf, Unsplash
thematische pauze

7. Fokgeschiedenis

Dezelfde hierboven aangehaalde studie vergeleek ook de levensduur van raszuivere en gekruiste dieren. Volgens de gegevens leven kruisingen gemiddeld 14 jaar, terwijl raszuivere rassen gemiddeld slechts 12,5 jaar oud zijn.

De meest waarschijnlijke reden voor een langere levensduur bij kruisingen is het verminderde risico op erfelijke ziekten als gevolg van genetische diversiteit.

Niettemin, alleen omdat je tabby-kat raszuiver is, betekent niet dat hij niet lang zal leven. Sommige raskatten staan bekend om hun lange levensduur. Voorbeelden zijn Manx, Siamees, Oosters Korthaar, Russisch Blauw en Bombay.

Het kopen van een kitten van een gerenommeerde fokker kan ook bepalen hoe lang uw tabby leeft. Een vertrouwde fokker zal u alle relevante informatie geven die u nodig hebt om meer te weten te komen over de fokgeschiedenis van de kat, inclusief de gezondheid van de ouders en grootouders.

Het kennen van de gezondheidstoestand van de ouders en grootouders of de doodsoorzaak is cruciaal, omdat sommige ziekten erfelijk zijn en kunnen worden overgedragen op uw kat.

thematische pauze

8. Gezondheidszorg

De algehele gezondheid van uw tabby-kat kan afhangen van zijn specifieke ras, maar hoe u voor de kat zorgt, kan bepalen hoe lang hij leeft.

Er zijn verschillende dingen om rekening mee te houden. Ten eerste is goede voeding essentieel. Zorg er dus voor dat u uw kat een uitgebalanceerd voedzaam dieet geeft en zorg voor voldoende schoon water. Een goede verzorging is ook nodig. Borstelen helpt voorkomen dat haarballen het spijsverteringskanaal van de kat blokkeren.

Met verzorging kunt u ook eventuele verwondingen detecteren die u normaal gesproken op het lichaam van de kat zou missen.

Je tabbykat regelmatig naar de dierenarts brengen is aan te raden, ongeacht of je denkt dat er een probleem is. Het zorgt ervoor dat uw kat op de hoogte is van vaccinaties en vlooienbehandelingen. Bovendien kan screening ziektes vroegtijdig opsporen voordat ze uit de hand lopen.

Een rode langharige tabbykat wordt gecontroleerd door een dierenarts
Afbeelding credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

kattenpootverdeler

De 4 levensfasen van een tabbykat

Tabby-katten doorlopen vier belangrijke levensfasen. Ze omvatten kitten, jongvolwassene, volwassen volwassene en senior. We onderzoeken deze levensfasen hieronder in detail.

Katje

Kittenschap is de fase tussen de geboorte en een jaar oud. De kat is meestal delicaat en gevoelig op deze leeftijd, en een goede verzorging is essentieel om te overleven.

Het voeden van het kitten met een dieet dat is geformuleerd voor groei is essentieel. Het is ook raadzaam om het te castreren en te vaccineren om het risico op levensbedreigende ziekten te verminderen.

stel tabby kittens
Afbeelding credit: ChocoPie, Shutterstock

Jongvolwassene

Jongvolwassene is het stadium tussen 1-6 jaar oud. Hier wordt de kat minder speels en stopt hij fysiek met groeien. Dat vereist een overstap naar een eiwitrijk volwassen kattenvoer.

De kat is in dit stadium meestal resistent tegen ziekte. Maar het is noodzakelijk om uw kat op de hoogte te houden van vaccinaties, omdat bepaalde aandoeningen, zoals lagere urinewegaandoeningen en astma, in dit stadium vaker voorkomen.

Volwassen volwassene

De volwassen volwassen fase is tussen de leeftijd van 7-10. De kat begint meestal in dit stadium te vertragen. Het spel neemt af en het wordt minder actief.

Een volwassen kat is meer vatbaar voor obesitas, artritis en nierproblemen. Daarom zijn goede voeding en regelmatige controles essentieel.

Een oudere tabbykat die in de voortuin ligt
Afbeelding credit: ROBERT ENRIQUEZ, Shutterstock

Senior

Senior is de laatste fase van de levenscyclus van uw tabby kat, beginnend vanaf 11 jaar. De kat wordt in deze fase nog langzamer en vatbaarder voor nieuwe ziektes.

Het zou helpen om een overstap te overwegeng naar een seniorendieet als er spijsverteringsproblemen zijn. Ook frequentere bezoeken aan de dierenarts (bij voorkeur om de zes maanden) zijn essentieel.

kattenpootverdeler

Hoe u de leeftijd van uw tabby-kat kunt vertellen

Het kan moeilijk zijn om de leeftijd van uw kat te bepalen als u hem uit een asiel of opvangcentrum hebt geadopteerd. Maar u kunt een gok doen door specifieke indicatoren te observeren, zoals de ogen, tanden en verzorgingsgewoonten van de kat. Oudere katten hebben waarschijnlijk troebele ogen, versleten tanden en minder dan stellaire verzorgingsgewoonten.

Een dierenarts kan u helpen een nauwkeurigere schatting te maken, omdat ze aanvullende indicatoren kunnen observeren, zoals de bloedsamenstelling, de toestand van spieren en vet en organen zoals het hart.

3 kat face divider

Conclusie

Een tabbykat kan 12 tot 18 jaar oud worden, afhankelijk van het ras. U kunt er echter voor zorgen dat uw kat langer leeft door er goed voor te zorgen. Dat betekent het een gezond, eiwitrijk dieet geven, het verzorgen en ervoor zorgen dat het in een veilige, schone omgeving leeft.

Gezondheid is ook essentieel voor een lang leven. Zorg er dus voor dat u regelmatig naar de dierenarts gaat voor controles en om op de hoogte te blijven van vaccinatie.

Vergeet ten slotte niet om het te castreren. Studies hebben aangetoond dat castratie de levensduur van een kat aanzienlijk verlengt, vooral als het een mannetje is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Kichigin, Shutterstock