Hoe lang leeft een buitenkat? Feiten & FAQ

Onder natuurlijke omstandigheden zijn katten krachtige roofdieren die effectief prooien besluipen en vangen in verschillende buitenomgevingen. Katten zijn echter in de afgelopen 10.000 jaar door mensen gedomesticeerd en in de moderne tijd is het aantal gedomesticeerde katten exponentieel groter dan echte wilde katten die in natuurlijke habitats blijven.

Huiskatten zijn te vinden in zowat elke sector van de menselijke samenleving, en net zoals mensen bestaan in omstandigheden variërend van ellende tot luxe, zo ook katten. De trieste waarheid is dat voor wezens die in vreselijke omstandigheden leven die vaak geen onderdak, voedsel en adequate gezondheidszorg hebben, de levensverwachting laag is. Natuurlijk is het tegenovergestelde waar voor mensen en hun huisdieren die aan de andere kant van deze schaal bestaan – algemene goede gezondheid en geluk zijn een resultaat en de levensverwachting is optimaal.

De levensverwachting voor een goed verzorgde overwegend binnenhuiskat ligt in de buurt van 15 tot 20 jaar. Er is een aanzienlijk bereik voor de levensverwachting van een buitenkat, alles van 2 tot 15 jaar oud. Lees verder om erachter te komen waarom.

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

Levensverwachting van een buitenkat

Er zijn niet veel betrouwbare gegevens beschikbaar over de werkelijke levensverwachting van verwilderde katten, mogelijk omdat er geen enkele definitie van is. Een populaire overtuiging is dat ze misschien maar tussen de 2 en 5 jaar zullen leven, maar sommige organisaties met echte, on-the-ground ervaring zijn het daar niet mee eens. Ze schatten dat verwilderde of vrij rondlopende katten meestal tussen de 12 en 15 jaar oud worden.

De dingen zijn echter niet altijd zo zwart-wit – alle scenario’s zullen waarschijnlijk onder bepaalde omstandigheden enige waarheid bevatten. We zullen in de volgende sectie kijken naar de “grijze” gebieden tussen deze uitersten, evenals de vele soorten buitenkatten.

een zwerfkat die op de stoep zit
Afbeelding credit: Rodrigo Munoz Sanchez, Shutterstock

De definitie van een buitenkat

Er zijn verschillende gradaties van “buiten” katten, zoals je je misschien al hebt gerealiseerd en je hebt afgevraagd. Laten we eens kijken naar enkele typische scenario’s en hoe ze de levensduur van een kat kunnen beïnvloeden.

Echte wilde katten in natuurlijke omgevingen kunnen tot 15 jaar oud worden. Zelfs kleine wilde katten ter grootte van de gemiddelde huiskat zijn toppredatoren en lopen als zodanig zelf een lager risico op predatie. Natuurlijke omgevingen zijn minder stressvol en de overdracht van ziekten is laag in vergelijking met stedelijke gebieden met een hoge dichtheid van mensen en andere dieren. Het risico op letsel of overlijden door toedoen van mensen is verwaarloosbaar. Er is geen wreedheid, geen verwaarlozing, geen verkeer en minder ontmoetingen met grotere gevaarlijke dieren, zoals honden, en gemakkelijkere ontsnappingsmogelijkheden in dit geval.

Laten we nu gedomesticeerde buitenkatten bespreken. Er zijn twee algemene soorten verwilderde of loslopende katten, waarvan er veel ergens tussen deze soorten vallen. Het eerste type is de verwilderde kat, die te vinden is in smerige omstandigheden. Dit zijn meestal economisch verarmde menselijke nederzettingsgebieden, vaak in derdewereldlanden. Deze katten leven in onhygiënische omstandigheden en hebben vaak weinig toegang tot voedsel of onderdak. Veterinaire zorg is er niet en ze zouden zeker niet worden gesteriliseerd. Dierenmishandeling is vaak schering en inslag. Dit zijn de katten die over het algemeen niet ouder zouden worden dan 5 jaar, als dat zo is.

De tweede is de verwilderde kat die te vinden is in economisch robuuste stedelijke gebieden. Deze katten worden vaak verzorgd door welzijnsorganisaties en onofficieel verzorgd door vriendelijke buurtbewoners. Velen zouden gesteriliseerd worden. Ze zouden realistisch gezien tussen de 10 en 15 jaar kunnen leven.

De levensverwachting voor dit soort buitenkatten is begrijpelijkerwijs lager dan voor een gekoesterde en geliefde huiskat. De risico’s op overlijden en letsel door met de mens geassocieerde oorzaken zoals malafide honden, auto’s, wreedheid, bevolkingsdichtheidsgerelateerde ziekten en parasieten zijn verhoudingsgewijs groter, met name voor het eerste type dat wordt besproken.

Veel huiskatten zijn ook gelukkige buitenkatten. Ze kunnen variëren van katachtigen die liever nooit een voet in huis zetten tot degenen die vrij zijn om te komen en te gaan wanneer ze willen. Die laatste vind je waarschijnlijk een deel van de nacht opgerold in bed met hun mens. De risico’s zijn veel lager voor deze katten en hun levensverwachting zal waarschijnlijk hoger zijn dan voor wilde katten, ergens tussen de 12 en 17 jaar oud. De grootste risico’s voor deze groep zijn auto’s, honden en verwondingen als gevolg van catfights in de buurt.

verdeler-catclaw1

De Indoor Cat

Afhankelijk van iemands strikte definitie, kan een binnenkat ook een parttime buitenkat zijn, dus het is de moeite waard om ze ook te bespreken. Voor veel kattenliefhebbers, De risico’s die gepaard gaan met het toestaan van hun geliefde kat om naar believen van huis te komen en te gaan, zijn, begrijpelijkerwijs, te groot. In veel gevallen, zoals in een appartement in steden, is het gewoon niet mogelijk voor hen om dit te doen.

Sommige appartementsbewonende katachtigen genieten van wandelingen aan de lijn met hun mensen en dit is een geweldige manier voor hen om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen. Anderen hebben misschien een tuin die ze onder toezicht mogen verkennen. Katten die onder deze omstandigheden leven, zijn katten die waarschijnlijk hun optimale levensverwachting van tussen de 15 en 20 prachtige jaren zullen realiseren, op voorwaarde dat ze in andere opzichten gezond blijven.

Sommige binnenkatten zullen nooit de buitenwereld bezoeken en ze kunnen blij zijn met deze regeling. Maar andere katachtigen in deze situatie kunnen onderliggende stress en angst ervaren die mogelijk ongeluk kunnen veroorzaken en hun welzijn en algehele levensduur in gevaar kunnen brengen. Iets verderop geven we een paar handige tips om de stress van het binnenleven tot een minimum te beperken.

een zwarte kat die in de achtertuin zit
Afbeelding credit: Ciprian Gherghias, Shutterstock

Overwegingen voor parttime kattenbezitters in de buitenlucht

Er zijn enorme voordelen aan het buiten de tijd gunnen van je puss kat. Het is een goede oefening voor hen om een beetje rond te rennen, vlinders te achtervolgen en in bomen te klimmen. De voordelen voor de geestelijke gezondheid zijn ook aanzienlijk. Ze zijn inherent roofdieren in de buitenlucht en van nature nieuwsgierig. Maar genieten van het buitenleven is niet zonder risico’s voor je lieve poes.

Hier zijn een paar overwegingen voor het behoud van het welzijn van uw buitenkat:

 • Zorg ervoor dat ze nergens in de buurt van drukke wegen kunnen komen.
 • Zorg ervoor dat er geen agressieve buurthonden zijn die kunnen worden aangetroffen.
 • Overweeg profylactische behandelingen voor teken, vlooien, wormen en andere parasieten.
 • Rabiës is een dodelijke ziekte voor zowel dieren als mensen waarvoor geen remedie bestaat. Praat met uw dierenarts over het krijgen van een rabiësvaccinatie toegediend.
 • Als uw kat vrij mag komen en gaan, zorg er dan voor dat hij vrije en constante toegang heeft tot zijn voedsel, water en schuilplaats.
 • Vrij rondlopende huiskatten moeten worden gesteriliseerd om ongepland fokken te voorkomen.
 • Uw kat moet een soort identificatie hebben, zoals een halsband met een tag of chippen voor het geval hij verdwaalt of ten onrechte wordt gedacht verloren te zijn gegaan.

verdeler-catclaw1

Tips om de binnenkat gezond, gelukkig en vermaakt te houden

Hier is een korte checklist met overwegingen om uw uitsluitend of meestal binnenkat tevreden te houden:

 • Zorg dat vers voedsel en water te allen tijde vrij beschikbaar zijn.
 • Verwen ze met onbeperkte knuffels, met hun toestemming, en gezonde traktaties wanneer dat nodig is.
 • Zorg ervoor dat hun kattenbak gemakkelijk toegankelijk is, altijd schoon, gemakkelijk te gebruiken en zich in een rustige omgeving bevindt waar ze niet worden onderzocht of gestoord als ze “druk” zijn.
 • Entertainment is de sleutel! Vooral jongere katten hebben veel entertainment en stimulatie nodig. Zorg voor speelgoed waarmee ze alleen kunnen spelen, maar besteed ook veel speeltijd tussen mens en kat. Als je de ruimte hebt, overweeg dan een speeltuin of klimboom. Zet verstoppingen rond het huis op voor je kat.
 • Investeer in krabpalen en train je kat om deze te gebruiken, niet het meubilair!
 • Train je kat om aan de lijn te lopen als het dat toelaat, op voorwaarde dat hij dit leuk vindt.
 • Zet een raam in huis waar ze kunnen zitten en naar buiten kunnen kijken.

Hoe beslis je of je je kat naar buiten mag?

Beslissen of u uw kat al dan niet buiten wilt laten, en hoe, vereist een zorgvuldige evaluatie van uw specifieke kat en beslissen welke risico’s u als hun vachtouder comfortabel vindt om te nemen. Als u zich niet op uw gemak voelt om de beslissing alleen te nemen, moet u met uw dierenarts chatten voor advies.

Bepaalde katten zullen je in niet mis te verstane bewoordingen laten weten wat hun voorkeur heeft qua leefomgeving. Sommigen kunnen zich van nature comfortabel binnenshuis voelen en zich zeer zelden buiten wagen, terwijl anderen aan deuren en ramen kunnen zitten wachten op elke gelegenheid om te ontsnappen. Hopelijk bevindt u zich in een situatie waarin u de wensen en verlangens van uw kat kunt bevredigen.

Het is meestal niet nodig om een kat die liever binnen naar buiten gaat te dwingen, maar het kan nodig zijn om de bewegingen van een buitenminnende kat te beperken. Als dit laatste het geval is, zullen onze tips om een binnenkat te vermaken hopelijk helpen.

ragdoll kat ligt ontspannen in de tuin in de zomer
Image Credit: absolutimages, Shutterstock

3 kat face divider

Laatste gedachten

Er zijn zowel voor- als nadelen om je kat het buitenleven te laten verkennen. Het zal uiteindelijk jouw beslissing zijn wat het beste is voor je dierbare kat. Als het mogelijk is, heeft een beetje buitentijd enorme voordelen voor de meeste katten, maar er zijn er een paar die het gewoon niet nodig hebben.

We hopen dat dit artikel u voldoende informatie heeft gegeven om u te helpen bij het nemen van de beslissing, evenals enkele nuttige tips en suggesties om het welzijn van uw kat te beheren in een binnen- of buitenleven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: MariaMaslova, Shutterstock