Skip to Content

Hoe wilde katten te ontwormen: 4 tips en trucs (dierenartsantwoord)

Het ontwormen van katten kan op de beste momenten een uitdaging zijn, vooral als ze verwilderd zijn. Katten hebben het geweldige vermogen om behendige gymnasten te worden, en naast hun klauwen en tanden kan dit het duwen van een tablet achter in hun keel bijna onmogelijk maken.

Helaas, als bekwame kleine jagers, zijn wilde katten vatbaar voor wormen en parasieten, dus regelmatige ontwormingsprotocollen moeten worden ingesteld als u er voor zorgt. Wormen kunnen op de lange termijn schadelijk zijn – zelfs dodelijk – voor hun gezondheid, dus het is essentieel dat een parasietbehandeling wordt uitgevoerd, vooral als u een nieuwe kat introduceert in een bestaand huishouden met meerdere katten.

Er zijn een paar manieren waarop u een verwilderde kat kunt ontwormen die voor geen van beide partijen letsel zal veroorzaken. Lees verder voor meer informatie.

kattenpootverdeler

De 4 tips voor het ontwormen van wilde katten

1. Doe de medicatie in hun eten

De eenvoudigste manier om een verwilderde kat te ontwormen, is door de medicatie met hun voedsel te mengen. Ontwormingsproducten zijn verkrijgbaar in zowel vloeibare als korrelvorm, waardoor het gemakkelijker te geven is wanneer u het gedurende meerdere dagen aan de kat moet toedienen.

Een daarvan is “Panacur” (fenbendazol) en omvat rondwormen, lintwormen, haakwormen en giardia. Het moet meestal eenmaal daags gedurende 3 dagen worden gegeven en kan worden gegeven aan kittens vanaf 4 weken oud.

thematische pauze

2. Doe de medicatie in hun melkvervanger

Voor kittens kunt u het ontwormingsproduct mengen met hun melkvervanger. Zodra ze kennis hebben gemaakt met de smaak van de melk en deze gemakkelijk consumeren, kunt u de ontwormingsmedicatie aan de kom toevoegen. Dit is vooral handig als u meerdere verwilderde kittens probeert te ontwormen.

kitten drinkt melk buiten
Afbeelding credit: BeautifulPicture, Shutterstock
thematische pauze

3. Gebruik actuele zalven

Veel ontwormingsmedicijnen worden toegediend door ze rechtstreeks op de huid aan te brengen. Dit kan een geweldige optie zijn als je de kat kunt vasthouden. Sommige producten hebben vaak het extra voordeel dat ze beschermen tegen vlooien en teken. Je kunt ook basisontwormers krijgen als spot-on behandelingen, waaronder Drontal Spot-On en Profender.

Deze producten moeten op de achterkant van de nek worden aangebracht om te voorkomen dat de kat ze aflikt. Ze moeten ook worden aangebracht op een deel van de huid dat vrij is van wonden en korstjes.

thematische pauze

4. Bezoek de dierenarts

Het is altijd aan te raden (indien mogelijk) om de kat naar de dierenarts te brengen voor een gezondheidscheck. Op deze manier kunnen ze een grondig onderzoek uitvoeren, meestal onder narcose, en tegelijkertijd de behandeling geven en steriliseren of castreren. Terwijl de kat onder narcose is, kan de dierenarts de ontwormings- en vlooienmedicijnen toedienen en eventuele andere problemen behandelen waarmee de kat zich presenteert. Sterilisatie en castratie is een essentieel onderdeel van het beheersen van de populatie wilde katten, en veel programma’s over de hele wereld doen geweldig werk om het steeds groter wordende probleem te bestrijden.

dierenarts controleert een kat
Afbeelding credit: brodtcast, Shutterstock

3 kat face divider

Wat zijn de wormen die preventie en behandeling nodig hebben?

De meest voorkomende wormen bij katten zijn rondwormen, lintwormen en haakwormen. Ze leven in de darmen van katten, hoewel ze in hun onvolgroeide stadia door verschillende delen van het lichaam migreren en een breed scala aan klinische symptomen kunnen veroorzaken. Ze brengen het grootste deel van hun levenscyclus door in de natuurlijke omgeving en kunnen in andere gastheren leven (zoals knaagdieren, insecten en vogels), daarom moeten katten regelmatig worden ontwormd, vooral als ze toegang hebben tot het buitenleven en graag jagen.

Lintwormen kunnen ook door vlooien op katten worden overgedragen. Daarom moet worden aangenomen dat een kat met een vlooienlast ook last heeft van lintworm. Een groot aspect van het bestrijden van lintwormen is ook het beheersen van vlooieninfecties.

Afhankelijk van in welk deel van de wereld je woont, kunnen katten ook longwormen en hartwormen krijgen. Longwormen worden verspreid door naaktslakken en slakken en hartwormen door muggen. Bepaalde ontwormingsproducten (zoals maandelijkse spot-on behandelingen Stronghold en Advocate) omvatten preventie voor deze parasieten. Orale formuleringen zoals Panacur en Drontal doen dat niet.

Over het algemeen moeten kittens elke 2 weken worden behandeld voor wormen vanaf een leeftijd van ongeveer 3-4 weken en vervolgens maandelijks totdat ze 6 maanden oud zijn. De behandeling moet dan om de 1-3 maanden worden gegeven. Er zijn veel ontwormingsproducten op de markt, wat verwarrend kan zijn, dus het is altijd het beste om advies in te winnen bij uw dierenarts als u zich zorgen maakt.

kattenpootverdeler

Conclusien

Het ontwormen van verwilderde katten is een uitdaging, maar het is niet onmogelijk. Hoewel we misschien denken dat katten voor zichzelf kunnen zorgen, is het leven op straat zwaar. Ze moeten omgaan met parasieten, ziekte, ziekte en letsel. De meeste goed verzorgde gedomesticeerde katten kunnen tot 20 jaar oud worden, maar de verwachte levensduur voor een verwilderde kat is naar verluidt 2-5 jaar. Dus als u voor een verwilderde kat zorgt of onlangs een niet-gesocialiseerde kat hebt geadopteerd, is ontwormen een cruciaal onderdeel van hun zorg. Uw plaatselijke dierenkliniek is altijd beschikbaar om u van advies te voorzien, dus aarzel niet om contact met hen op te nemen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: MDV Edwards, Shutterstock