Hoe een Turkse Angora-kat te identificeren: gids met infographic

De Turkse Angora is geliefd in Turkije, maar deze absolute knallers hebben zich moeiteloos een weg gebaand naar de harten van kattenliefhebbers over de hele wereld. Ze kunnen gemakkelijk worden aangezien voor andere kattenrassen met middellang of lang haar zoals de Perzische en Turkse Van, dus in deze gids zullen we je vertellen waar je op moet letten als je niet zeker weet of je kat een echte Turkse Angora is!

garen kogelverdeler

De 6 manieren om een Turkse Angora-kat te identificeren

Oké, dus je denkt dat je donzige genot misschien een Turkse Angora is, maar je kunt niet 100% zeker zijn. Geen probleem – volg deze checklist om het mysterie tot op de bodem uit te zoeken.

1. Kijk naar de jas

Turkse Angora’s hebben zeer onderscheidende, enkele, middellange tot lange jassen met een prachtige textuur: zijdeachtig, zacht en vaak wit van kleur. Niettemin kunnen andere kleuren en patronen niet worden uitgesloten, omdat een grote verscheidenheid mogelijk is voor dit ras, waaronder (maar niet beperkt tot) crème, rood, blauw, zwart, tabby, schildpad en calico.

15 Turkse Angora Cat Kleuren
U bent van harte welkom om onze afbeeldingen te gebruiken, maar we vereisen dat u rechtstreeks naar deze site linkt voor krediet: Afbeelding door Excitedcats.com
thematische pauze

2. Kijk naar de vorm van het hoofd

De Turkse Angora heeft een kleine tot middelgrote, wigvormige kop. Het hoofd kan ook worden beschreven als amandelvormig, net als de ogen, die in verschillende kleuren komen, waaronder blauw, groen en amber, hoewel sommige Turkse Angora’s heterochromatische (verschillend gekleurde) ogen hebben. Het hoofd staat in goede verhouding tot de rest van het lichaam, de nek is slank en de kin is iets rond.

thematische pauze

3. Kijk naar de build

Turkse Angora’s zijn middelgroot, maar ze zijn vrij klein in vergelijking met de rassen waar ze soms voor worden aangezien, zoals de Turkse Van en de Perzische.

Bovendien is het lichaam slank, lang, gespierd en sierlijk in plaats van omvangrijk of grootbeend, en dit geeft ze een soepele en elegante gang. Turkse Angora’s zijn meestal tussen de 9 en 14 centimeter lang, met achterpoten langer dan die aan de voorkant, en ze kunnen tot 15 pond wegen.

Witte Turkse Angora
Afbeelding credit: Aymara Herrera, Shutterstock
thematische pauze

4. Kijk naar de Poten

In tegenstelling tot sommige rassen die grotere, meer beerachtige poten hebben, hebben Turkse Angora’s meestal kleine, delicate poten.

thematische pauze

5. Kijk naar de oren

De oren van een Turkse Angora zijn lang, breed en driehoekig van uiterlijk, terwijl sommige rassen meer ronde oren hebben.

Turkse Angora Kat
Afbeelding Credit: Deedee86, Pixabay
thematische pauze

6. Kijk naar de staart

De lange en pluimachtige of veder-duster-achtige staart is een van de meest onderscheidende kenmerken van de Turkse Angora. Volgens de rasstandaard van de Cat Fanciers Association is de staart smal aan het einde en breed aan de basis.

Cat kogelverdeler 1

Het Turkse Angora Temperament

Een van de meest opwindende dingen over katten is dat ze een echte mix-and-match zijn als het gaat om persoonlijkheid. Niettemin zijn bepaalde karaktereigenschappen vaak gekoppeld aan specifieke kattenrassen, en de Turkse Angora is niet anders.

Turkse Angora’s staan bekend als zeer intelligent, zelfverzekerd en mensgericht, en omdat ze er gewoon van houden om het middelpunt van de aandacht te zijn! Ze zijn over het algemeen niet van de verlegen en terugtrekkende variëteit en zullen niet aarzelen om indien nodig een onhandelbare hond of katachtige metgezel op hun plaats te zetten.

Angora’s doen het goed in huizen met verstandige en respectvolle kinderen en gedijen op genegenheid – en zullen het in geen tekort teruggeven. Ze houden er vaak van om te spelen en te verkennen, dus sla kattenbomen en klimplekken in overvloed in.

Dit zijn echter slechts generalisaties – het is heel goed mogelijk om een Turkse Angora te krijgen die een beetje zachter en gereserveerder is rond mensen.

witte Turkse angora
Image Credit: TheCats, Shutterstock

garen kogelverdeler

Laatste gedachten

Kortom, de prachtige Turkse Angora heeft veel onderscheidende kenmerken, maar hun luxe zijdeachtige jassen, lenige en sierlijke lichamen, puntige oren, delicate poten, gevederde staarten en amandelvormige hoofden kunnen je helpen ze te onderscheiden van vergelijkbaar uitziende rassen. Deze katten staan ook bekend om hun vaak gezelschapslevende, pittige en zelfverzekerde persoonlijkheden, hoewel elke kat uniek is op dit gebied.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: TheCats, Shutterstock