Hebben katten botten in hun staart? Feline Anatomie Uitgelegd

De staart van een kat is een fascinerende en fijn afgestemde structuur die is aangepast om in het wild te overleven, en ja, ze hebben botten. De staart omvat ongeveer 10% van het totale aantal botten van de kat en de wervels strekken zich uit van de wervelkolom. Kattenstaarten doen veel meer dan alleen maar vertellen wanneer je harige vriend zich afgevinkt voelt en in dit bericht zullen we de basisprincipes van de anatomie van kattenstaarten en enkele coole feiten over hoe staarten functioneren delen.

3 kattenverdelers

Basisprincipes van de anatomie van de kattenstaart

De staarten van katten bestaan uit een combinatie van botten, zenuwen, bloedvaten en spieren. De staart bevat ongeveer 20 wervels, die staartwervels worden genoemd. Aan de basis van de staart zijn de wervels op hun grootst en ze zijn kleiner langs de lengte van de staart naar de punt.

De eerste van deze wervels is verbonden met het heiligbeen (een ruggengraat) en dit verbindt de staart met de wervels in de onderrug. Tussen de wervels bevinden zich zachte schijven die flexibiliteit van beweging mogelijk maken.

De staart bevat ook caudofemoralis-spieren die door pezen en ligamenten met de wervels zijn verbonden. Hiermee kan uw kat zijn staart op en neer bewegen. Al met al helpt deze complexe structuur van botten, zenuwen, spieren en bloedvaten uw kat om zijn evenwicht te bewaren, vloeiender te bewegen en een breed scala aan emoties uit te drukken.

kat met een lange staart die op de grond zit
Afbeelding credit: LuidmilaKot, Pixabay

kattenpootverdeler

5 Kattenstaart Feiten

Als je nieuwsgierig bent naar hoe de staart van je kat functioneert en het scala aan emoties dat het kan uitdrukken, zijn hier enkele verbazingwekkende kattenstaartfeiten:

1. Staartletsel kan zeer ernstig zijn

Als een kat een staartletsel heeft, kan dit leiden tot zenuwbeschadiging. Trekken aan de staart kan bijvoorbeeld ernstig letsel veroorzaken omdat het de zenuwen van het ruggenmerg kan scheuren, en deze zenuwen zijn ook verbonden met de achterpoten, anus, dikke darm en blaas.

Dit kan leiden tot incontinentie, verlies van darmcontrole en problemen met de beweging van de staart (die naar beneden kan fladderen en slepen) en achterpoten. Om deze reden is het van cruciaal belang om voorzichtig te zijn rond de staart van uw kat en kleine kinderen nooit zonder toezicht om hen heen te laten.

Kattenstaart Puff Boos Defensief
Afbeelding credit: Samokhina Anna, Shutterstock
thematische pauze

2. De staarten van katten helpen hen in balans te komen

Als je je kat ooit moeiteloos door een smal hek hebt zien navigeren en je hebt afgevraagd hoe ze het beheren, komt dat omdat hun staart als een tegengewicht fungeert om hem te helpen rechtop te blijven. Het helpt hen ook om te rennen, springen en scherpe bochten te maken zonder om te vallen, wat belangrijk is in het wild omdat het betekent dat katten prooien effectiever kunnen vangen.

thematische pauze

3. Staarten kunnen prooien betoveren

Voordat een kat springt, zwaaien ze met hun staart, waarvan wordt aangenomen dat het een methode is om prooien te betoveren, waardoor het gemakkelijker te vangen is. Dit triggert de prooi ook om te bewegen als de kat het niet kan zien, waardoor de kat weet waar hij precies moet springen.

Kat achtervolgt staart op horizontale krabpaal
Afbeelding credit: CarruthersCat, Shutterstock
thematische pauze

4. Staarten zijn communicatiemiddelen

Je kat kan je misschien niet verbaal iets vertellen, maar let op zijn staart, omdat katten deze gebruiken om een breed scala aan emoties over te brengen. Als de staart van je kat bijvoorbeeld op de grond bonkt en heen en weer slaat, geeft dit aan dat hij geïrriteerd is of in de aanvalsmodus staat, dus misschien wil je je terugtrekken.

Omgekeerd, als de staart hoog en gebogen wordt gehouden (een beetje als een vraagteken), kun je waarschijnlijk aannemen dat Fluffy in een gelukkige of speelse bui is. Als de staart aan het einde echter trilt, kan uw kat in een speelse bui zijn, maar ze kunnen net zo goed geagiteerd of geïrriteerd zijn. De staart om je heen wikkelen is een manier om je te begroeten of om wat strelingen of knuffels te vragen.

thematische pauze

5. Katten kunnen leren balanceren zonder staarten

Sommige katten, zoals Manx-katten, worden staartloos geboren en sommige ondergaan amputatie als gevolg van een verwonding. Katten die zonder staart worden geboren, hebben geen problemen met het evenwicht, en degenen die hun staart later in het leven verliezen, zullen in het begin waarschijnlijk wat problemen hebben met balans en beweging, maar naarmate ze genezen, moeten ze zich beginnen aan te passen aan het leven zonder staart.

Mekong Bobtail Reu Kat
Afbeelding credit: Seregraff, Shutterstock

3 kattenverdelers

Laatste gedachten

Om samen te vatten, katten hebben zeker botten in hun staart. Staarten zijn echt intrigerende parts van de anatomie van een kat die een groot aantal doelen dienen op het gebied van overleving en communicatie. Schade aan de staart van een kat kan andere delen van hun lichaam beïnvloeden en ernstige problemen veroorzaken, dus zorg ervoor dat je speciaal voor de achterkant van je kat zorgt! Als u vermoedt dat uw kat last heeft van een staartletsel, raadpleeg dan uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: italay, Shutterstock