Waarom krabt mijn kat aan de muren? 10 waarschijnlijke redenen

Katten doen wat ze willen doen. Als je katten in huis hebt, ben je je hier al volledig van bewust. Helaas zijn er momenten waarop onze geliefde katten de grenzen verleggen en dingen in huis doen die ze niet zouden moeten doen. Een van die dingen is het krassen op de muren. Hieronder gaan we 10 redenen bekijken waarom je kat aan je muren krabt en een paar tips om je te helpen dit gedrag te stoppen.

3 kat face divider

De 10 redenen waarom katten de muren krabben

1. Nagelverzorging

Ja, uw kat heeft net als wij een goede nagelverzorging nodig. Dit leidt tot een van de grootste redenen waarom katten aan je muren krabben, om de dode buitenste schede van hun nagels te verwijderen. Dit is wat mensen het slijpen van hun klauwen noemen. Zodra de buitenste schil weg is, vervangen nieuwere en scherpere nagels deze. Goed verzorgde nagels zijn belangrijk voor uw kat, aangezien ze prooien vasthouden en vangen met hun poten. Je huiskat is misschien niet elke dag op jacht naar zijn voedsel, maar dat neemt niet het natuurlijke instinct weg om zijn nagels routinematig te verzorgen.

Poot van een kat met nagels
Afbeelding credit: Lubsan, Shutterstock
thematische pauze

2. Conflicterende katten

Terwijl honden roedeldieren zijn, zijn katten liever eenlingen. We zeggen natuurlijk niet dat katten niet met elkaar overweg kunnen. Het is heel gebruikelijk dat katten samenwonen en een gezin zijn. Dat betekent echter niet dat er op bepaalde momenten geen conflict zal zijn. Als een van je katten besluit om aan de muur te krabben, om welke reden dan ook, vindt je andere kat dit misschien niet leuk. Het vangen van een vleugje van de achtergebleven feromonen kan ervoor zorgen dat een andere kat ook aan de muur krabt. Dit kan leiden tot een nooit eindigende cyclus.

thematische pauze

3. Markeringsgebied

Zoals we al hebben vermeld, zijn katten territoriale wezens. Of je nu meer dan één kat in huis hebt of niet, katten zullen hun territorium markeren om dingen in huis te claimen. In de ogen van je kat hoort alles in zijn domein erbij. Aangezien er zweetklieren op de voetzolen van uw kat zitten, is krabben een geweldige manier om dit territorium te markeren. Dit is de manier van uw kat om andere katten die het gebied kunnen betreden te laten weten dat het huis al is geclaimd.

gember-kat-poten-en-klauwen-krabben-carpet_Maliflower73_Shutterstock
Afbeelding credit: Maliflower73, Shutterstock
thematische pauze

4. Emoties uiten

Het vernietigen van een muur lijkt misschien niet het juiste gedrag om geluk of verveling te tonen, maar niemand zei dat katten altijd ‘netjes’ zijn. Als je kat zich bijzonder gelukkig voelt, kan hij aan de muur krabben om te laten zien hoe geweldig het leven is. Hetzelfde kan gezegd worden wanneer je kat zich verveelt. Als je kat niet genoeg speelgoed heeft, alleen wordt gelaten of het die dag gewoon niet voelt, kan hij aan de muur krabben om jou, iedereen en alles om hem heen te laten weten.

thematische pauze

5. Stressen

Katten zijn geen fan van verandering. Het zijn ook zeer emotionele dieren. Alles kan je kat triggeren en ervoor zorgen dat hij stress krijgt. Of het nu gaat om een verandering in de omgeving, een traumatische ervaring of zelfs verlatingsangst, katten staan erom bekend dat ze muren krabben om om te gaan met wat ze doormaken. Zorg ervoor dat je aandacht besteedt aan situaties als deze, zodat de stress en angst van je kat niet verergeren.

gestreste kat
Afbeelding Credit: yvonneschmu, Pixabay
thematische pauze

6. Na een bezoek aan de kattenbak

Je vindt het misschien niet leuk om dit feit te weten, maar ja, katten staan erom bekend dat ze muren krabben nadat ze de kattenbak hebben gebruikt. Waarom gebeurt dit? Normaal gesproken is het te wijten aan het feit dat je kat een beetje minachting toont voor zijn nestbezoek in het algemeen. Misschien is de doos te klein en heeft je kat niet het gevoel dat hij genoeg ruimte heeft om te krabben. Aan de andere kant houden ze misschien niet van het nest dat je gebruikt, of dat je te lang hebt gewacht om de doos te scheppen. Probeer je kat tevreden te houden als het gaat om de potige doos en ze zullen je muren misschien niet zo vaak aanvallen.

thematische pauze

7. Voedsel verbergen

Verschillende hondenrassen staan bekend om het verbergen van voedsel. Wist je dat katten het ook doen? In het wild verbergen katten voedsel zodra ze vol zijn, vooral als de plukken slank zijn. De instincten van je huiskat kunnen hen vertellen hetzelfde te doen. Als uw kat eet en vervolgens aan de muur krabt, kan hij proberen zijn overgebleven voedsel te verbergen. Aan de andere kant kan het denken dat het eten niet aangenaam ruikt en probeert het van de geur af te komen.

kattenvoer in voerbak
Image Credit: Africa Studio, Shutterstock
thematische pauze

8. Poep verstoppen

Ja, je kat is een extreem schoon beestje. Of ze nu blij zijn met de kattenbak of niet, katten staan erom bekend dat ze na het poepen gebieden rond het huis krabben om ervoor te zorgen dat alles goed bedekt is. Katten willen niet dat andere katten of potentiële roofdieren ze kunnen volgen dankzij hun uitwerpselen.

thematische pauze

9. Muizen die zich in de muur verstoppen?

Katten kunnen veel beter horen en ruiken dan wij. Je hoort misschien de hele dag niets, maar je kat is een ander verhaal. We weten ook dat katten graag jagen en graag muizen vangen. Als muizen of zelfs een solitaire muis zijn weg heeft gevonden naar de muren van uw huis, zal uw kat het weten. Krabben aan de muur is de manier van je kat om de muis vast te leggen en je te laten weten dat er iets niet klopt.

Muizen habitat
Afbeelding credit: Karsten Paulick, Pixabay
thematische pauze

10. Reflecties

Niet alle muren zijn gelijk gemaakt. Sommige huizen hebben spiegelwanden. Aan de andere kant hebben sommigen spiegels die ze bekleden als decoratie. Omdat katten zulke territoriale dieren zijn, is het niet verwonderlijk dat het zien van hun eigen reflectie een kat van streek kan maken. Deze minachting voor de binnendringende kat kan ervoor zorgen dat uw kat aan de muur rond de reflectie krabt. Hopelijk beseft je kat wat er gebeurt en stopt hij met krabben. Zo niet, dan kunnen uw muren betalen voor de ongewenste bezoeker in de spiegel.

3 kat face divider

Hoe te stoppen met krabben aan de muur

Met zoveel mogelijke oorzaken van krassen op de muur, is het ook belangrijk om een paar stappen te kennen die u kunt nemen om dit gedrag te stoppen. Dit zal helpen om uw muren te redden van schade en te voorkomen dat u onnodig geld uitgeeft om reparaties uit te voeren. Als je kat aan je muren krabt, zijn hier een paar dingen die je kunt doen om te helpen.

close-up knippen van kattennagels
Image Credit: GaiBru-Photo, Shutterstock

Tips om je kat van de muren te houden:

  • Het knippen van de nagels van uw kat zal helpen voorkomen dat ze dode nagelscheden op de oppervlakken van uw huis moeten verwijderen.
  • Het kopen van een krabpaal voor uw kat kan helpen door hem een goed gebied te geven om zijn nagels te slijpen, zijn stress te verlichten en zijn geluk te tonen wanneer dat nodig is.
  • Het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat aan alle behoeften van uw kat wordt voldaan. Of dit nu is om ervoor te zorgen dat het kattenbakje en de kattenbak groot genoeg is, voldoende speelgoed in huis te houden of gewoon tijd door te brengen met je kat, een gelukkige kat krabt misschien niet zo veel.
  • Indirecte straf of omleiding wanneer uw kat begint te krabben is een must. Een fluitje of scherp geluid werkt vaak in deze situaties.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zoals je kunt zien, zijn er verschillende redenen waarom katten graag aan onze muren krabben. Gelukkig kan dit soort gedrag worden omgeleid en gecorrigeerd als je op de hoogte blijft van de dingen. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat uw kat gelukkig en gezond is. Zodra dit is gebeurd, kunt u bepalen waarom ze krabben en het probleem helpen verlichten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: zossia, Shutterstock