Hebben katten echt zwemvliezen?

Je zou je kat niet vergelijken met een eend. Katten zullen zich niet buiten wagen als er de merest hint van regen in de lucht is, stap om plassen op de grond heen en vergeet te proberen ze een bad te geven!

Snel overzicht

01

Alle kattensoorten hebben zwemvliezen; de voeten van huiskatten zijn gedeeltelijk met zwemvliezen.

02

Zwemvliezen helpen katten om behendig te zijn op allerlei oppervlakken, waaronder modderige grond, laten ze super stealthy zijn tijdens het jagen en helpen ze als ze moeten zwemmen.

03

Inspecteer de voeten van uw kat regelmatig voor het geval ze ooit een probleem ontwikkelen, zoals een wond of infectie.

Katten hebben de reputatie water te haten, dus het kan voor veel katteneigenaren als een verrassing komen dat huiskatten zwemvliezen hebben! Ja, als je naar de poot van je kat kijkt, is elk van die kleine tenen gedeeltelijk bevestigd aan de volgende. Tamme kattenpoten worden geclassificeerd als “gedeeltelijk zwemvliezen” omdat de eigenschap niet zo sterk is als bij waterdieren zoals eenden of kikkers.

Maar waarom hebben katten deze vreemde eigenschap? Er wordt eigenlijk gedacht dat het een throwback is van hun grote kattenneefjes, omdat teenwebben nuttig zijn bij roofzuchtige soorten zoals katten die in de buurt van water leven.

Webbing is aanwezig in beide geslachten van katten en alle rassen. Het helpt hen om behendig te zijn op allerlei soorten oppervlakken, waaronder modderige grond, stelt hen in staat om super stealthy te zijn tijdens het jagen en helpt hen als ze moeten zwemmen.

Waarom hebben katten zwemvliezen nodig?

Katten zijn geen waterzoogdieren, maar ze zijn heel goed ontworpen om de perfecte jager te zijn, die profiteert van allerlei anatomische en fysiologische trucs om ervoor te zorgen dat ze alle voordelen hebben die ze nodig hebben – zelfs als het gaat om die schattige katachtige tenen!

1. Jagen

Gedeeltelijk zwemvliezen helpen katten jagen op nat terrein, inclusief modder en waterige oppervlakken.

Katten zijn obligate carnivoren en in het wild zou hun overleving afhangen van hun vermogen om op kleinere prooien te jagen. Ze hebben meerdere aanpassingen om de beste kans op succes mogelijk te maken.

Hun voetzolen (ook wel bekend als teenbonen!) en zacht en gewatteerd, fungeren als een vorm van schokdemper, waardoor de belasting van de botten en pezen wordt verminderd wanneer ze springen en springen. Intrekbare klauwen zijn scherp en dodelijk, waardoor ze uitstekend grip hebben op wat ze vangen.

Gedeeltelijk zwemvliezen geven een groter oppervlak voor hun lichaamsgewicht om over te worden verspreid, waardoor heimelijke bewegingen over alle terreinen mogelijk zijn, inclusief modder en waterige oppervlakken. De webbing zorgt ervoor dat katten niet wegzakken in modderige of drassige grond als ze plotseling moeten stoppen tijdens het jagen – of zich zelf verbergen voor een roofdier.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Wendbaarheid

Zwemvliezen helpen katten zwerven en verkennen in verschillende omgevingen, waaronder die met waterovergangen, modderige gebieden en moerassen of moerassen.

Katten zijn sierlijke dieren, in staat om geluidloos te bewegen, te stalken, te springen en te springen met gemak en behendigheid. Hun lichamen zijn van nature atletisch, met lange benen voor hun lichaamsgrootte en een gestroomlijnd silhouet.

Zwemvliezen dragen ook bij aan dit natuurlijke vermogen, wat betekent dat elke soort kat vrij is om op elk terrein te verkennen. Ze kunnen water oversteken, modderige gebieden verkennen en zelfs in moerassen of moerassen leven. Dit opent opties voor onze katten om langere afstanden te verplaatsen op zoek naar territorium, voedsel en potentiële partners. Het voegt ook snelheid toe aan hun talenten als een groot roofdier wordt gespot.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

3. Zwemmen

Het is misschien niet hun favoriete activiteit, maar katten kunnen goed zwemmen, mede dankzij hun zwemvliezen.

De kattensoort komt over de hele wereld voor en leeft in een enorme verscheidenheid aan omgevingen, terreinen, weersomstandigheden en omstandigheden. Er zijn katten die in modderige, moerassige en waterige omstandigheden leven, voor wie zwemmen en het vermogen om zich een weg over wetlands te banen van vitaal belang is.

Sommige katten houden misschien niet zo van water, maar hun zwemmogelijkheden zijn inderdaad aanwezig. De zwemvliezen aard van hun voeten vergroot het oppervlak dat tegen het water duwt terwijl ze zwemmen, waardoor ze efficiënter, sneller en in staat zijn om langere afstanden af te leggen.

Lees ook: Kunnen katten zwemmen?

Hebben alle katten zwemvliezen?

Alle katten, groot en klein, hebben zwemvliezen, hoewel de voeten van huiskatten slechts gedeeltelijk met zwemvliezen zijn.

Ja, alle soorten van het geslacht Felis hebben een zekere mate van webbing aan hun voeten. Sommige, zoals onze huiszaïs, zijn slechts gedeeltelijk zwemvliezen en zijn voornamelijk te vinden op het land. Sommige soorten zijn meer op waterbasis dan andere en kunnen bekwame zwemmers zijn.

De Sumatraanse tijger is een voorbeeld van een grote kattensoort met bijna volledig zwemvliezen. Livíng op eilanden in Indonesië zijn ze goed aangepast aan hun omgeving. De Bengaalse tijger, die langs de Ganges in India in nat bosland leeft, is een andere grote kat die enorm profiteert van deze voetaanpassing.

De jaguar houdt ook van zwemmen, jagen op vissen en schildpadden als onderdeel van hun dieet. Hun zwemvliezen betekenen dat ze net zo snel en sierlijk in het water zijn als op het land.

De platkopkat, gevonden in Zuidoost-Azië, heeft zwemvliezen en een vreemd uitziende kop die zeer gestroomlijnd is om te zwemmen, met hun natuurlijke habitat moerassen en natte veenbossen. Er is zelfs een soort die de vissende kat wordt genoemd!

Lees ook: 15 weinig bekende feiten over grote katten

Zwemvliezen bij huiskatten

Veel katten houden niet van water, inclusief baden, maar sommige rassen houden er zelfs van om nat te worden!

Alle huiskatrassen hebben gedeeltelijke webbing aan hun voeten. Als u de voeten van uw kat onderzoekt, tussen de teenpluimen en voetzolen, zoek dan naar de kleine ruimte tussen de tenen om de dunne huid te zien die elke teen aan de volgende hecht. Deze webbing is gemakkelijker te zien bij haarloze rassen zoals de Oekraïense Levkoy en bij Sphynx-katten, waarbij het ook wordt benadrukt door hun lange tenen.

Er zijn enkele kattenrassen die liever zwemmen dan anderen. Bengaalse katten staan bekend om hun liefde voor water, met veel verhalen over hen die proberen in een bad of douche te komen met hun eigenaren. Het Bengaalse ras is verwant aan de Aziatische luipaardkat, een kleine wilde kattensoort die beroemd is om zijn jachtvaardigheden in het water.

Maine Coon-katten houden volgens geruchten ook van water. Dit langharige kattenras gebruikt zijn dikke vacht als isolatie in het water, wat betekent dat ze beter bestand zijn tegen kou. Als een extra interessant feit zijn Maine Coon-katten ook vatbaar voor polydactylisme, een erfelijke aandoening veroorzaakt door een autosomaal dominant gen dat hen een of meer extra tenen geeft. Polydactylkatten kunnen een gevarieerd aantal extra cijfers hebben en ze kunnen op de voorpoten of achterpoten zitten, of beide.

Lees ook: 150 beste polydactyl kattennamen: unieke ideeën voor katten met extra tenen

Hoe zorg ik voor de zwemvliezen van mijn kat?

De tenen met zwemvliezen van uw kat hebben geen speciale zorg nodig.

Kattenpoten kunnen gevoelig zijn en veel katten zijn er niet dol op om hun tenen te laten inspecteren. Er is geen specifieke reden dat het hebben van zwemvliezen problemen zal veroorzaken.

Het is echter handig om in een routine te komen om uw kat te laten wennen aan het laten inspecteren van zijn voeten als hij ooit een probleem ontwikkelt, zoals een wond of infectie. Houd langharige poten netjes om te voorkomen dat het haar mat wordt, controleer op snijwonden of pijnlijke plekken en houd nagels indien nodig geknipt.

Als u merkt dat uw kat aan zijn voeten kauwt of likt of niet goed loopt, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

Laatste gedachten

Het blijkt dat katten meer aangepast zijn aan het waterleven dan we misschien dachten. Huiskatten hebben gedeeltelijk zwemvliezen, handig voor het doorkruisen van alle soorten terrein, snelheid, behendigheid en zelfs zwemmen indien nodig. Dit betekent echter nog steeds niet dat ze het bad leuk zullen vinden!

Lees ook: 7 overeenkomsten tussen gedomesticeerde katten en grote katten

Veelgestelde vragen

Zijn er katten met zwemvliezen?

Ja, alle katten hebben een zekere mate van zwemvliezen. Alle gedomesticeerde kattenrassen hebben gedeeltelijk zwemvliezen, waarbij sommige grote katten meer volledige zwemvliezen hebben.

Welke kattenrassen hebben zwemvliezen?

Alle huiskatten hebben gedeeltelijk zwemvliezen. Het is gemakkelijker om de webbing te zien op haarloze rassen zoals de Sphynx, maar alle kattenrassen hebben het.

Is het normaal dat katten tenen met zwemvliezen hebben?

Ja, alle katten hebben tenen met zwemvliezen. Het helpt hen om over alle terreinen te reizen, inclusief modder en drassig land, en om te zwemmen als dat nodig is.

Waarom hebben Maine Coons zwemvliezen?

Alle huiskatten hebben gedeeltelijk zwemvliezen. Maine Coons, met hun dikke isolerende vacht, zijn goed aangepast om te zwemmen en hun zwemvliezen helpen hen efficiënt en voor langere afstanden te zwemmen.