10 schattige tekenen die uw kat op u heeft gedrukt

Inprenting komt veel voor bij zoogdieren. Het beschrijft een kritieke periode, vaak bij jonge dieren, waarin ze een sterke en duurzame band vormen met hun ouder of verzorger.

Ze hebben impliciet vertrouwen in deze figuur en zien ze als een middel om hun eigen identiteit te begrijpen. Het is gebruikelijk dat katten op mensen drukken en als huisdierouder is het een geweldig voorrecht om de favoriete persoon van je kat te zijn die niet moet worden onderschat.

Katten zijn zeer bewuste wezens die, hoewel ze niet op dezelfde manier met ons omgaan als honden, snel nauwe relaties met mensen vormen. In de volksmond hebben sommige rassen, zoals Siamese katten, meer kans om op mensen in te prenten.

Een recente studie in katachtige hormoonspiegels die staten van geluk en stress aangeven, suggereert dat katten het belang erkennen van het vormen van relaties met mensen. Er kan zelfs worden afgeleid dat een sterke band met een mens het welzijn en de kwaliteit van leven van een kat kan verbeteren.

Maar hoe weet je of je kat op je heeft ingeprent? Hier zijn 10 superleuke manieren die je kat zegt, wat aangeeft dat je hun nummer 1 mens bent:

#1 Je hebt een kleine viervoetige schaduw

Als je het gevoel hebt dat je een katvormige schaduw hebt en constant over je kat struikelt, laat dit zien hoe graag hij bij je in de buurt is.

Als je het gevoel hebt dat je een katvormige schaduw hebt en constant over je kat struikelt, laat dit zien hoe graag hij bij je in de buurt is. Hij kijkt naar je voor aanwijzingen over wat er daarna zal gebeuren en voor liefde en gezelschap. Jaag je kat niet weg; katten worden eenzaam, net als wij! Laat je kat gewoon in jouw aanwezigheid zijn en haal het meeste uit deze speciale band.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?

#2 Je kat spint, kletst en miaauwt naar je toe

Katten zijn vaak mondiger met mensen dan andere katten.

Vocaliseren is een veel voorkomend teken dat je kat van je houdt. Katten zijn vaak mondiger met mensen dan andere katten. Dit lijkt een gedragsaanpassing te zijn die hen helpt om met ons te communiceren op de manier die we het beste begrijpen. En ja, verschillende geluiden hebben verschillende betekenissen.

Als je de tijd hebt genomen om echt te luisteren naar wat je kat zegt, zul je herkennen dat niet alle miaows hetzelfde zijn. Onderzoek laat zien dat katten vocalisaties van verschillende lengtes en frequenties uitdrukken op basis van hun mentale toestand. Maar we hebben nog veel meer te leren over kattentaal.

Spint of dribbelt je kat als je zijn favoriete plekje kietelt? Nou, dat laat zien hoe sterk je band is. Ik weet zeker dat hij dat niet voor iedereen doet! Spinnen kan een teken zijn van diepe tevredenheid, maar het is een complexe vorm van vocalisatie die ook kan worden geassocieerd met stress en zelfverzachting.

Lees ook: Waarom spint mijn kat constant?

#3 Je hebt een slaapmaatje gekocht

Katten zullen er vaak voor kiezen om dicht bij mensen te slapen die ze echt vertrouwen.

Katten zullen er vaak voor kiezen om dicht bij mensen te slapen die ze echt vertrouwen. Slapen brengt iemand immers in een zeer kwetsbare toestand. Door ’s nachts met je om te gaan, voelen ze zich veiliger wetende dat ze niet alleen zijn.

Slapen met anderen kan troost en natuurlijk ook warmte brengen. En laten we niet over het hoofd zien hoe gezellig onze bedden zijn; je kat heeft het gemerkt, en hij mist het niet! Bovendien, als de ochtend komt, is hij slechts een poot verwijderd van het wakker maken van je en je sturen om ontbijt te halen.

Lees ook: Waarom ligt en slaapt mijn kat tussen mijn benen?

#4 Hij kent de routine en herinnert je er snel aan

Hij kent de routine en voelt zich veilig genoeg om je te vertellen dat je niet aan de lijn zit.

Weet uw kat hoe laat het avondeten is of wanneer u hem waarschijnlijk zult verzorgen of naar bed zult gaan? Herinnert hij je eraan wanneer je moet opstaan op de dagen dat je zin hebt in een geïmproviseerde lie-in? Goed hoor! Je kat heeft je ingeprent!

Hij kent de routine en voelt zich veilig genoeg om je te vertellen dat je niet aan de lijn zit. Hij heeft geen idee dat je een stressvolle dag op je werk hebt gehad of dat je voor de thee een dringende boodschap moet doen. Voor jou ben jij zijn wereld en hij is de jouwe.

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

#5 TV-tijd is rondetijd

Als je kat helemaal chill is, kan hij zelfs puddingen op je schoot gaan kneden door zijn voorpoten zachtjes in je dijen te drukken in een ritmisch patroon.

De meeste katten houden van een goede schoot om zich op te nestelen. Maar ze zullen alleen knuffelen met mensen bij wie ze zich het meest op hun gemak voelen. Als je kat helemaal chill is, kan hij zelfs pudding gaan knedens op je schoot door zijn voorpoten zachtjes in een ritmisch patroon in je dijen te drukken.

Af en toe zullen katten hun klauwen een beetje trekken – ze willen je geen pijn doen; ze zijn in volledige gelukzaligheid en vergeten zichzelf! Dit is absoluut een gelukkige en ontspannen kat. Sommige katten die op mensen zijn ingeprent, houden niet van knuffels. Vat dit echter niet persoonlijk op – er kunnen veel redenen voor zijn. Als je geen knuffel hebt, klik dan hier om meer te lezen.

Lees ook: Waarom kneedt mijn kat niet?

#6 Hij is niet bang om je zijn buik te laten zien

Als je op zijn rug ligt, wordt je kat blootgesteld en onbeschermd. Het is een riskante onderneming en hij zal het niet zomaar voor iedereen doen.

Als je op zijn rug ligt, wordt je kat blootgesteld en onbeschermd. Het is een riskante onderneming en hij zal het niet zomaar voor iedereen doen. Hij kan je hem een buikwrijving laten geven, wat aangeeft hoe ontspannen hij echt is. Katten zijn echter geen honden en de meeste katten die op hun rug rollen, communiceren gewoon met je in plaats van om een kriebel te vragen.

Sommige katten houden van veel aaien en genieten zelfs van een goede verzorging van hun huisdierouder, net zoals ze dat zouden doen van een andere kat. Het lijkt er dus op dat als je kat je terug begint te likken en te verzorgen, je zeker in de binnenste cirkel bent gekomen – of dat of je hebt iets lekkers in handen!

Lees ook: Waarom likken katten je?

#7 Jij bent zijn favoriete speelkameraadje

Als je kat een beetje ondeugend is en je constant aanspoort en plaagt, gefeliciteerd, je bent gepromoveerd tot de hoogten van kitty playmate extraordinaire!

Als je kat een beetje ondeugend is en je constant aanspoort en plaagt, gefeliciteerd, je bent gepromoveerd tot de hoogten van kitty playmate extraordinaire! Natuurlijk kun je een verveelde jonge kat hebben of een huiskat die extra stimulatie nodig heeft. Toch vertonen katten over het algemeen alleen speelgedrag als ze gelukkig en ontspannen zijn.

Als uw kat ervoor kiest om met u te spelen in plaats van andere familiekatten, vertoont hij duidelijk tekenen van inprenting. Probeer het plezier te mixen met nieuw speelgoed, achtervolgingsspelletjes, kattenkruid en laserspeelgoed, dan zal geen van jullie je vervelen met deze capriolen. Spelen is een geweldige manier om een solide band met je kat te vormen in zijn jongere jaren.

Lees ook: De 12 beste kattenspeeltjes: houd je kat fit en blij met deze onweerstaanbare speeltjes

#8 Het zit allemaal in de ogen: hij knippert langzaam naar je

Langzaam knipperen wordt erkend als een opzettelijk kattengedrag door zowel onderzoekers als dierenartsen.

Langzaam knipperen wordt erkend als een opzettelijk kattengedrag door zowel onderzoekers als dierenartsen. Het is het meest gebruikelijk om deze ongewone gezichtsbeweging te observeren wanneer een kat op zijn meest ontspannen is, met iemand bij wie ze zich veilig voelen en aan wie ze verbonden zijn.

Wetenschappers geloven langzaam knipperen is een belangrijke vorm van positieve communicatie tussen katten en mensen. En sommigen zeggen dat mensen moeten proberen deze uiting van aanbidding te beantwoorden. De volgende keer dat jij en je kat op de bank worden geknuffeld, geven zijn ogen je misschien wat inzicht in hoe hij echt over je denkt?

Lees ook: Waarom knipperen katten met hun ogen?

#9 Hij wrijft zijn geur over je heen

Evenzo, als u ergens nieuw bezoekt of buiten het huis met een andere kat communiceert; uw kat kan minder gastvrij zijn dan normaal.

Is je kat geobsedeerd door het krullen rond je enkels, het wrijven van zijn kin en wangen over je, of het geven van een kopstoot of een kus? Je kat houdt ervan om zijn territorium te markeren, en dat geldt ook voor jou. Hij bestempelt je als zijn uitverkorene, dus je moet behoorlijk speciaal voor hem zijn. Hij gebruikt deze bewegingen om feromonen uit zijn geurklieren te verspreiden.

Deze unieke geur is zijn manier om de buurtkatten te laten weten dat je meegenomen bent. Maar ook anderen in het huishouden laten weten dat je allemaal deel uitmaakt van hetzelfde gezin.

Dit is de reden waarom, wanneer een huisdier van huis is geweest en niet langer ruikt naar de geur van een ander huisdier, er conflicten kunnen zijn terwijl de vermiste kat zich weer in huis vestigt. Evenzo, als u ergens nieuw bezoekt of buiten het huis met een andere kat communiceert; uw kat kan minder gastvrij zijn dan normaal.

Lees ook: Hebben katten een goed reukvermogen?

#10 Je struikelt ’s ochtends over zijn ‘geschenken’

Veel katten hebben een onkreukbare jachtdrift. Maar zoals je waarschijnlijk weet, is dit zelden gekoppeld aan honger.

Veel katten hebben een onkreukbare jachtdrift. Maar zoals je waarschijnlijk weet, is dit zelden gekoppeld aan honger. Katten zullen vaak een prooi mee naar huis nemen om het aan hun familie te presenteren. Er wordt gesuggereerd dat dit misschien bedoeld is als een trofee waarmee ze je willen belonen of delen met hun familie; voorouderlijk, natuurlijk, het zou haben geweest om ze te voeren.

In wilde kattenpopulaties zouden de volwassenen (meestal moederkatten) verantwoordelijk zijn voor het leren jagen van hun nakomelingen. Jachtprijzen kunnen ook worden uitgereikt als een teken dat uw kat met u wil spelen. Dus als uw kat geen jager is, kunnen ze u in plaats daarvan speelgoed en andere voorwerpen brengen.

Het vinden van een prooi op de keukenvloer lijkt gruwelijk, maar je kat doet alleen wat voor hem vanzelfsprekend is. Een recente studie presenteerde verschillende manieren om de prooidrift van uw kat te verminderen, van meer speeltijd thuis tot het verstrekken van een vleesrijk dieet.

Lees ook: Waarom spelen katten met hun prooi?

Conclusie

Katten zijn een integraal onderdeel van de families van veel mensen en kunnen op meer dan één familielid drukken.

Katten zijn een integraal onderdeel van de families van veel mensen en kunnen op meer dan één familielid drukken. Voor ons is inprenting een prachtige gedragsaanpassing aan de katachtig-menselijke band die ons leven echt kan verrijken. Voor onze katten geeft het hen het gevoel deel uit te maken van het gezin en leidt het tot een gelukkig en tevreden leven.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

Veelgestelde vragen

Waarom drukken katten op mensen?

Meestal komt inprenting op zeer jonge leeftijd voor bij de meeste dieren. Dit is wanneer ze nieuwe neurale paden in hun hersenen ontwikkelen en vertrouwen op hun verzorger. Een met de hand opgevoed kitten zal bijvoorbeeld snel een afdruk maken op zijn huisdierouder. Inprenting kan echter op elke leeftijd optreden als een dier of persoon voldoende tijd met een ander doorbrengt, zelfs bij volwassen katten. In wezen is het een overlevingstechniek en biedt het geruststelling, veiligheid en geluk. Wat is daar niet leuk aan?

Hoe weet je of je kat op je heeft ingeprent?

Als uw kat veel van de hierboven genoemde tekens vertoont, zijn ze vrijwel zeker op u gedrukt. En dat komt waarschijnlijk omdat je ook graag tijd met je kat doorbrengt. Neem even de tijd om je relatie en interacties met je kat te observeren; het zal je misschien verbazen hoe zijn inprentingsgedrag onder jouw radar is gebleven!

Hoe kiezen katten hun favoriete persoon?

Katten voelen zich om verschillende redenen aangetrokken tot verschillende mensen en het is soms moeilijk om deze voorkeuren te begrijpen. Ze zullen vaak een stempel drukken op de persoon met wie ze de meeste tijd doorbrengen en die zorgt voor hun basisbehoeften, zoals voeding en comfort.

Ze voelen zich vaak aangetrokken tot rustigere mensen die kalm en ontspannen zijn en misschien nerveuzer zijn met kinderen die luider en onvoorspelbaarder kunnen zijn. Sommige katten houden van veel gedoe en aandacht, zoals verzorging, terwijl anderen liever gewoon in de buurt zijn van iemand die hen veel minder aandacht geeft. Het lijdt geen twijfel dat het nieuwsgierige kleine wezens zijn!

Bronnen weergeven

Cecchetti M., Crowley S.L., Goodwin C.E.D., McDonald R.A. (2021). Verstrekking van voedsel met een hoog vleesgehalte en objectspel Verminder predatie van wilde dieren door huiskatten Felis catus. Huidige biologie. mrt 8;31(5), 1107-1111. Geraadpleegd op 15 september, 2022.

Humphrey T., Proops L., Forman, J., Spooner R., McComb K. (2020). De rol van cat eye vernauwende bewegingen in kat-mens communicatie. Wetenschappelijke rapporten. 10, 16503. Geraadpleegd op 15 september, 2022.

Nagasawa T., Ohta M., Uchiyama H. (2021). De hormonale toestand van katten in de urine geassocieerd met sociale interactie met mensen. Grenzen in de diergeneeskunde. 26 juli:8:680843. Geraadpleegd op 15 september, 2022.

Schötz S., van de Weijer J., Eklund R. (2019). Fonetische methoden in kattenvocalisatiestudies: een rapport van het Meowsic-project; Proceedings van de Fonetik 2019; Stockholm, Zweden. 10–12 juni. Geraadpleegd op 15 september, 2022.

Turner D.C. (2021). Onbeantwoorde vragen en hypothesen over gedrag van huiskatten, ecologie en de kat-mensrelatie. Dieren (Basel). 11(10), 2823. Geraadpleegd op 15 september, 2022.