De ongelooflijke geschiedenis van katten in het Witte Huis in de afgelopen eeuwen

Terwijl de meesten van ons denken aan het Witte Huis in Washington, DC, als de plaats waar de president van de Verenigde Staten woont, is het veel meer dan dat; het is in de loop der jaren de thuisbasis geweest van verschillende geweldige katten.

Katten hebben presidenten en hun families gezelschap gehouden sinds het einde van de 19e eeuw, toen Abraham Lincoln, de 16e president van de Verenigde Staten, woonde met twee katten genaamd Tabby en Dixie. Elf presidenten hebben het Witte Huis gedeeld met een katachtige metgezel. Blijf lezen om meer te weten te komen over de ongelooflijke geschiedenis van katten in het Witte Huis!

cat + lijnverdeler

Geschiedenis van het gebouw

De eerste hoofdstad van het land was Philadelphia, PA, maar de zetel van de regering verhuisde in 1800 naar het District of Columbia. De bouw van het Witte Huis begon in 1792, slechts negen jaar nadat de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog eindigde met de ondertekening van het Verdrag van Parijs.

Na het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog koos George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, de locatie waar het Witte Huis gebouwd zou worden. James Hoban, een pas geëmigreerde Ierse architect, ontwierp het gebouw. Hoban ontving $ 500 en een beetje land in de stad als betaling voor zijn ontwerpdiensten.

John en Abigail Adams waren de eerste bewoners van het huis en het paar verhuisde voordat de bouw was voltooid. Adams was de tweede president van de nieuwe natie en werd ingehuldigd in 1779.

Het Witte Huis brandde af in 1814 tijdens de Oorlog van 1812. Britse soldaten begonnen de brand, die ook het Capitool verwoestte. Nadat de oorlog eindigde met vredesvoorwaarden die officieel werden gemaakt door de Vrede van Gent in 1815, werden renovaties gestart. James Monroe nam zijn intrek in 1817.

Het gebouw heeft in de loop der jaren verschillende renovaties en toevoegingen ondergaan. Noch de West Wing, noch het Oval Office maakte deel uit van Hoban’s oorspronkelijke plannen. De West Wing werd voltooid in 1902 tijdens de regering van Theodore Roosevelt en het Oval Office, waar de huidige president officiële zaken doet, werd gebouwd tijdens het presidentschap van William Howard Taft. Een tweede brand in 1929 vereiste dat een groot deel van de West Wing moest worden gerenoveerd.

Huisdieren zijn al lang gewone inwoners van het Witte Huis. Slechts drie presidenten, Donald Trump, James K. Polk en Andrew Johnson, hadden geen huisdieren terwijl ze in het huis woonden.

Andrew Jackson had een Afrikaanse grijze papegaai genaamd Poll, die de begrafenis van de president bijwoonde en een scène creëerde met zijn luide en herhaalde profane uitbarstingen. Jackson bleef ook vechten tegen hanen als huisdier.

Geiten, paarden, konijnen, eekhoorns en zelfs alligators hebben in de loop der jaren over het terrein van het Witte Huis gezworven. In de 20e en 21e eeuw waren honden en katten de meest voorkomende presidentiële huisdieren.

Het Witte Huis, Washington DC
Afbeelding Credit: Photo Spirit, Shutterstock

3 katten gezichtsverdelerWitte Huis Katten in de jaren 1800

Abraham Lincoln (1861-1865) ·

Tabby en Dixie waren de eerste katten die als presidentiële metgezellen in het Witte Huis leefden. Het paar werd aan Abraham Lincon gegeven door William Stewart, de minister van Buitenlandse Zaken. Lincoln was een bekende kattenliefhebber die vaak kattengezelschap zocht als hij gestrest was. Hij voedde Tabby ooit van de presidentiële tafel tijdens een staatsdiner en zou hebben gezegd: “Dixie is slimmer dan mijn hele kabinet! En bovendien praat ze niet terug!”1 Lincoln had ook een levenslange gewoonte om voor zwerfkatten te zorgen die hij tegenkwam.

Rutherford Hayes (1877-1881) ·

Na de moord op Lincolin waren katten afwezig (in een officiële hoedanigheid) in het Witte Huis tot de verkiezing van Rutherford B. Hayes. De familie Hayes had een kat genaamd Piccolomini en twee Siamese katten, waarvan er één, Siam, de allereerste gedocumenteerde Siamese kat in de Verenigde Staten was. Siam werd in 1878 aan de familie gegeven door David B. Sickels, een diplomaat die in Bangkok was gestationeerd.

3 katten gezichtsverdelerWitte Huis Katten in de jaren 1900

Theodorus Roosevelt (1901-1909)

Theodore Roosevelt had twee katten, Slippers en Tom Quartz; de laatste is vernoemd naar een kat die voorkomt in het semi-autobiografische werk van Mark Twain, Ruwen. Slippers was een polydactylkat die meer tenen had dan de gemiddelde kat. Het Witte Huis van Roosevelt was de thuisbasis van verschillende huisdieren, waaronder pony’s, cavia’s en honden.

De Bull Terrier van de familie, Pete, werd weggestuurd na herhaalde bijt- en achtervolgingsincidenten. Hij zou op de Franse ambassadeur zijn gesprongen en de broek van de minister van Binnenlandse Zaken werd bij een soortgelijk incident afgescheurd. Pete kan al dan niet een politieagent hebben gebeten en een bezoekende politicus een boom in hebben gejaagd. Nadat hij een ambtenaar van het Ministerie van Buitenlandse Zaken had achtervolgd, werd hij in 1908 naar Roosevelts huis in New York gestuurd. Andere huisdieren waren een hyena, konijn, rat, varken, hagedis, ara en slang.

Calvin Coolidge (1923-1929) ·

Calvin Coolidge en zijn familie hadden tientallen huisdieren toen ze in het Witte Huis woonden. De metgezellen van de familie waren honden, vogels, een ezel en zelfs een bobcat. Twee huiskatten, Tiger en Blackie, woonden bij de Coolidges. Tiger droeg een halsband met zijn naam en woonplaats vanwege zijn neiging om op verkenning te gaan en te verdwalen.

Hij verdween uiteindelijk. Blackie was een ruwe kat die meer genoot van jagen en rondhangen in het wachthuis dan knabbelen aan fijne presidentiële traktaties. Wanneer hij toegang kreeg tot het Witte Huis, gaf Blackie er vaak de voorkeur aan om in de keuken te dutten.

Rode lynx
Afbeelding Credit: Ceuline, Pixabay

John F. Kennedy (1961-1963) ·

Kennedy’s dochter Caroline had een kat genaamd Tom Kitten. De familie had een behoorlijke menagerie, met meerdere honden en pony’s, die allemaal op het terrein van het Witte Huis woonden. De familie hield ook een paard, eenden, parkieten en een konijn als huisdier terwijl ze in residentie waren. De eenden werden uiteindelijk naar het nabijgelegen Rock Creek Park gestuurd vanwege aanhoudende conflicten met een van de honden van de familie.

Gerald Ford (1974-1977) ·

Tijdens de termijn van Gerald Ford maakte een Siamese kat genaamd Shan Shein het witte huis, hoewel ze technisch gezien toebehoorde aan de dochter van de president, Susan. Shan en Liberty, de hond van de familie Ford, hadden naar verluidt moeite om met elkaar om te gaan. Van de kat was bekend dat hij zich onder het bed in de Lincoln-slaapkamer verstopte. Shan was nogal een vaste waarde in de media, en er waren zelfs voorstellen om een boek te schrijven over haar dagen in het Witte Huis.

siamese kittens op zwarte achtergrond
Afbeelding credit: Altsva, Shutterstock

Jimmy Carter (1977-1981) ·

Jimmy Carter’s dochter Amy had een beroemde kat genaamd Misty Malarky Ying Yang, een prachtige Siamese kat. Misty Malarky Ying Yang stond bekend als een bijzonder vocale kat die graag meezong terwijl zijn favoriete persoon viool beoefende. De kat was bijzonder gehecht aan Amy en het gerucht ging dat hij het leuk vond om in poppenhuizen rond te hangen!

Bill Clinton (1993-2001) ·

De familie Clinton had een zwart-witte kat genaamd Socks. Sokken was een verdwaalde toen hij werd geadopteerd, dus zijn precieze verjaardag blijft onbekend. Hij was waarschijnlijk al minstens 1 of 2 jaar oud toen hij in 1991 bij de familie Clinton in Arkansas kwam wonen. Socks verhuisde met de Clintons van Arkansas naar Washington, DC, na de presidentiële inauguratie van 1993. Hij speelde een prominente rol in het leven van het Witte Huis en bezocht vaak scholen en ziekenhuizen. De familie adopteerde in 1997 een Labrador Retriever genaamd Buddy, maar de twee presidentiële huisdieren konden niet met elkaar opschieten en moesten uit elkaar worden gehouden. Socks ging bij Bettie Currie wonen, clintons voormalige secretaresse, toen de familie in 2001 het Witte Huis verliet.

3 katten gezichtsverdelerWitte Huis Katten in de jaren 2000

George W. Bush (2001-2009) ·

George W. Bush en zijn familie hadden een vrouwelijke zwarte kat genaamd India met een zwak voor rondhangen in de bibliotheek van het Witte Huis. Ze woonde aanvankelijk bij de Bushes in Texas en ging met hen mee naar het Witte Huis. De kat is vernoemd naar een van de favoriete honkballers van de familie, Rubén El Indio” Sierra. India overleed in 2009 op 18-jarige leeftijd. De familie had ook twee prachtige Schotse Terriërs, Barney en Miss Beasley, die in het Witte Huis Barney woonden.

zwarte bombay kat zittend op gras
Image Credit: xiclografie, Pixabay

Joe Biden (2021-heden)

President Joseph Biden en zijn vrouw Jill verwelkomden in 2022 een kat genaamd Willow in het Witte Huis. Willow was een boerderijkat die op het podium sprong tijdens een van Jills campagneoptredens namens haar man. Willow, vernoemd naar Jill’s geboorteplaats Willow Grove, Pennsylvania, is een prachtige kortharige tabbykat met prachtige groene ogen. Willow deelt het Witte Huis met een hondenvriend, commandant, een prachtige Duitse herder met schattige oren.

cat + lijnverdeler

Conclusie

Het Witte Huis is in de loop der jaren de thuisbasis geweest van verschillende katten. Meer dan 11 presidenten hebben de residentie gedeeld met een katachtige metgezel. James en Abigail Adams waren het eerste presidentiële paar dat in het huis woonde en vestigden zich in 1800. Maar Tabby en Dixie werden de eerste officiële katachtige bewoners toen ze bij Abraham Lincoln introkken. Joe Biden en zijn familie verwelkomden de nieuwste Witte Huis-kat, Willow, in 2022.

thematische pauze

Sokken die de kat verkent (Afbeelding: Barbara Kinney, Wikimedia Commons CC: Publiek Domein)