Waarom blijft mijn kat tegen alles miauwen en wrijven? – 6 Redenen

Als je ooit de aanhankelijke kant van een kat hebt opgemerkt, heb je misschien hun neiging gezien om hun gezichten op hun eigenaren of tegen hun favoriete voorwerpen te wrijven. Of je ziet een kat die zijn rug optilt als hij langs een bank of stoel loopt omdat hij blij is een vriend te zien. Waarom doen katten dit? Ja, het is schattig , maar is er een reden voor dit gedrag?

Er zijn verschillende redenen waarom katten dit doen, en meestal zijn ze allemaal positief. Lees verder om te leren waarom katten miauwen en tegen dingen wrijven.

kattenpootverdeler

De 6 redenen waarom je kat overal tegenaan blijft miauwen en wrijven

1. Markering van hun territorium

In veel gevallen, zodra een kat zich in zijn ruimte heeft gevestigd, geven ze er de voorkeur aan dat het zijn eigen geur heeft. Katten wrijven met hun lichaam en gezicht tegen mensen en meubels om hun geur rond hun huis achter te laten om hun territorium te markeren. Dit zorgt ervoor dat katten hun aanwezigheid kenbaar maken en zorgt ervoor dat ze zich meer op hun gemak voelen in ruimtes en mensen. Helaas kunnen katten zelfs op stoelen of verschillende gebieden plassen om werkelijk hun geur bekend te maken!

kat wrijft gezicht op het been van de mens
Afbeelding Credit: AlenaBalotnik, Shutterstock
thematische pauze

2. Eigendom claimen over iets

Net als het markeren van hun territorium, zullen katten ook tegen items of mensen rond hun huis wrijven om ervoor te zorgen dat andere dieren weten dat het al door hen wordt geclaimd. Dit is een voorouderlijk kattengedrag dat zelfs bij andere dieren kan worden gezien om aan te tonen dat een specifieke ruimte alleen van hen en van hen is. Je merkt misschien dat katten een favoriete plek op de bank of bij het raam hebben waar ze een paar keer tegenaan hebben gewreven. Dit is de reden waarom je kat tegen je aan wrijft; ze willen jou claimen als hun persoon!

thematische pauze

3. Feromonen vrijgeven

Een andere reden waarom katten tegen dingen zullen schuren, is om feromonen vrij te geven om andere katten aan te trekken voor paringsdoeleinden (bijvoorbeeld in het wild) en om kennis te maken met de geur van een dier. Deze geur gaat ook zo ver dat het andere katten vertelt wanneer ze reproductief “klaar” zijn en kan ook andere dieren vertellen wanneer de kat voor het laatst aanwezig was.

Amerikaanse korthaar kat wrijven gezicht op het hout
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

4. Je aandacht trekken

Soms miauwen en wrijven katten tegen hun eigenaren of vrienden om hun aandacht te trekken. Je merkt misschien dat dit gedrag heel gebruikelijk is vlak voordat katten op het punt staan hun dagelijkse maaltijden te krijgen of wanneer ze weten dat het bijna tijd is om een traktatie te krijgen. Ze laten je graag zien dat ze klaar en aanwezig voor je zijn om ze wat aandacht te geven. Meer vocale katten zijn meestal het gevolg van het feit dat hun eigenaren vocaal tegen hen zijn. Het grappige is dat katten eigenlijk veel meer miauwen naar mensen dan ze ooit naar een andere kat zouden doen.

thematische pauze

5. Genegenheid tonen

Misschien is de meest positieve reden voor katten om te miauwen en tegen mensen of meubels te wrijven, dat ze je genegenheid tonen. Wanneer katten zich knuffelig voelen of naast je op de bank willen kruipen, kunnen ze je een grote miauw geven om je aandacht te trekken, naast je opspringen en dan je been of hand een duwtje of hoofd-boop geven. Dit is hun manier om je te vragen om ze huisdieren te geven!

abbyssinian kat miauwen
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

6. Hallo zeggen!

Een andere eenvoudige reden dat katten naar je miauwen of tegen je been wrijven, is dat ze gewoon hallo zeggen! Katten communiceren met hun eigenaren en tonen genegenheid en gezelschap door dicht bij hen te komen. Katten met aanhankelijke persoonlijkheden slapen op de borst van hun eigenaren, zitten recht op hun benen, nestelen zich in hun favoriete trui en meer. Katten zijn erg verwant aan het koppelen van de geur van hun eigenaar aan nabijheid en binding met hun eigenaren.

kattenpootverdeler

In het kort

Als je merkt dat je kat overmatig naar je miauwt en er geen gezondheidsrisico is, voedsel ontbreekt in zijn voerbak of een ander probleem waarvoor ze je zouden kunnen waarschuwen, dan is het meestal een vorm van positieve communicatie van hen. Veel eigenaren weten niet dat hoe meer je met ze chat, hoe meer ze terug zullen chatten! Dit geldt voor hen die genegenheid tonen door hun geur ook over jou te wrijven. Het is de manier van een kat om zijn ruimte als zijn eigen ruimte te markeren, zijn eigenaren als de hunne te claimen en gewoon zijn geur te gebruiken om plaatsen, mensen en dingen te identificeren.

“Bronnen”

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gordana Sermek, Shvolslagen