Is het illegaal om wilde katten te verplaatsen? (Wettigheid &faq’s)

Hoewel verwilderde katten hinderlijk kunnen zijn, het verplaatsen ervan kan in veel gevallen een illegale daad zijn. In dit gesprek ontdekken we de legaliteit van het overbrengen van deze katachtigen en wat u vooraf moet doen als u ervoor kiest om door te gaan met verhuizen.

Verwilderde katten hebben bekendheid gekregen omdat ze schadelijk zijn – ze kunnen andere wezens en eigendommen aanvallen en ziekten verspreiden. Sommige mensen kunnen dus het gevoel hebben dat verwijdering hun enige optie is.

Niettemin is het belangrijk om op de hoogte te blijven van uw lokale wetgeving met betrekking tot dergelijke zaken voordat u definitieve beslissingen neemt.

3 katten gezichtsverdeler

Verwilderde katten begrijpen

Verwilderde katten zijn de afstammelingen van voorheen gedomesticeerde katachtigen die opzettelijk of per ongeluk werden losgelaten en zich sindsdien hebben aangepast aan dieren in het wild.1 Het is belangrijk om ze te onderscheiden van zwerfkatten, die verloren of verlaten kunnen zijn, maar nog steeds vriendelijk zijn voor mensen.

Omdat verwilderde katten vaak niet gewend zijn aan menselijk contact, kunnen ze zich agressief gedragen en zorgen ze daarom voor een moeilijke behandeling.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Verwilderde katten verplaatsen: legaal of illegaal?

In de meeste gevallen is het niet illegaal om verwilderde katten te verplaatsen als hun leven in gevaar is. Maar over het algemeen is het verplaatsen van verwilderde katten tegen de wet.

De reden hiervoor zijn de negatieve gevolgen van het verplaatsen van verwilderde katten. Verwilderde katten zijn territoriaal en kunnen de verhuizing zien als een invasie. Dit kan ertoe leiden dat ze vechten met andere dieren in hun nieuwe huis.

Als ze niet worden gevaccineerd, kunnen verwilderde katten gevaarlijke ziekten, zoals hondsdolheid, toxoplasmose en bartonellose, verspreiden naar hun nieuwe omgeving. Bovendien kunnen deze katachtigen, wanneer ze worden verplaatst, de desintegratie van hele kolonies veroorzaken, waardoor hulpeloze jonge kittens achterblijven.

Bovendien is het essentieel om te erkennen dat het verplaatsen van een verwilderde kat zonder de juiste socialisatie en training onmenselijk kan zijn. In bepaalde gevallen kan humane euthanasie de enige haalbare keuze zijn met betrekking tot verwilderde katten.

zwerfkatten
Afbeelding Credit: Lea Rae, Shutterstock

Een verwilderde kat in gevaar verplaatsen

In situaties waarin u vreest voor de gezondheid en veiligheid van een verwilderde kat, mag u deze mogelijk verplaatsen. U moet echter op de hoogte zijn van het volgende voordat u handelt:

Lokale wet- en regelgeving

Voordat u een verwilderde kat probeert te verplaatsen, is het belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te begrijpen die van kracht is voor hun bescherming. Veel staten en steden hebben regels geïmplementeerd die het welzijn van deze dieren garanderen.

Deze wetten zijn ingesteld om ervoor te zorgen dat deze dieren geen onnodige schade of lijden ondergaan wanneer ze gevangen zitten en worden vrijgelaten. Zorg er dus voor dat u contact opneemt met de juiste autoriteiten om ervoor te zorgen dat u toestemming hebt.

man raadplegen van een arts
Afbeelding Credit: Max, Pixabay

Humane vang- en relocatie

Als u besluit om wilde katten te verplaatsen, is het belangrijk om dit op een humane manier te doen. Humaan vangen is de voorkeursmethode voor het vangen van verwilderde katten.

De val moet worden gelokt met voedsel en op een locatie worden geplaatst waar de katten bekend staan om frequent te zijn. Zodra de kat gevangen zit, moet deze op een veilige manier naar de herplaatsingslocatie worden vervoerd.

Verhuislocatie

Bij het kiezen van een verhuislocatie is het belangrijk om een locatie te kiezen die geschikt is voor de behoeften van de kat. De site moet voldoende beschutting, voedsel en waterbronnen hebben en vrij zijn van potentiële gevaren zoals roofdieren of verkeer.

Om ongewenste overlast in het gebied te voorkomen, is het van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het verplaatsen van katten geen problemen oplevert voor de lokale gemeenschap.

zwerfkatten die op de grond liggen
Afbeelding Credit: Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Als verplaatsing van verwilderde katten uw enige haalbare optie is, zorg er dan voor dat u voldoet aan alle lokale wet- en regelgeving met betrekking tot humane vangmethoden. Wees ook verstandig bij het selecteren van een geschikte verplaatsingsplaats voor de katachtigen.

Bovendien, als u overweegt om verwilderde katten om een andere reden te verplaatsen, overweeg dan in plaats daarvan euthanasie. Dit is misschien wel de vriendelijkste en meest humane optie voor verwilderde katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Murat An, Shutterstock