Waarom haten katten gesloten deuren? 9 Mogelijke redenen

Grijze kat probeert een gesloten deur te openen

Breng je je nachten gezellig door in bed met je kat opgerold naast je hoofd? Als jij dit bent, dan zijn we jaloers! Veel katteneigenaren hebben moeite om met hun katten in de kamer te slapen, misschien omdat hun kat te luid spint en hen herhaaldelijk liefdevolle kopstoten of oorknabbels geeft. Anderen hebben misschien katten die hun tijd doorbrengen met pacen en kneden rond het bed of gedeeltelijk tot 3 uur ’s nachts zoomies zijn.

Snel overzicht

01

De meeste katten lijken een hekel te hebben aan gesloten deuren en zullen krabben, miauwen of een gesloten deur aanvallen om te proberen je zover te krijgen dat je deze opent.

02

Katten haten gesloten deuren om vele redenen, maar meestal willen ze gewoon dicht bij je zijn.

03

Andere redenen waarom katten aan gesloten deuren kunnen krabben, zijn voor aandacht, voedsel of omdat ze toegang willen tot hun territorium.

Dus, wat doe je als je je kat ’s nachts niet in je slaapkamer kunt laten? Het ligt voor de hand om de slaapkamerdeur te sluiten. Veel katten hebben echter een hekel aan gesloten deuren en zullen hun tijd onophoudelijk aan de deur krabben terwijl ze miauwen of luid joggen – wat betekent dat je nog steeds geen slaap krijgt! Dus, waarom hebben katten zo’n hekel aan gesloten deuren?

Lees ook: Hoe katten veilig uit een kamer te houden

Waarom haten katten gesloten deuren?

Een grijze kat met groene ogen staat bij de gesloten deur

Uitzoeken waarom je kat een hekel heeft aan gesloten deuren kan de sleutel zijn tot een betere nachtrust.

Er zijn veel mogelijke redenen waarom een kat een gesloten deur zou kunnen haten. Hier zijn negen mogelijkheden:

#1 Ze missen je

kat rent via de open deur de ingang in

De belangrijkste reden waarom katten een hekel hebben aan gesloten deuren is het simpele feit dat ze dicht bij je willen zijn.

Meestal willen onze katten gewoon tijd met ons doorbrengen. Als je aan de andere kant van een gesloten deur bent, kun je ze geen knuffels of gedoe geven, of zelfs eten! Dus dat racket dat je kat maakt wanneer je de deur voor hem sluit, en de schade die ze aan je deurkozijnen kunnen toebrengen, komen allemaal van een goede plek – liefde.

Lees ook: Missen katten hun baasje als ze weg zijn?

#2 Ze hebben ‘FOMO’

Katten die buiten de slaapkamerdeur wachten

Ondanks de stereotypen zijn katten sociale wezens die het leuk vinden om deel uit te maken van de gezinsactie.

De kans is groot dat we allemaal wel iemand kennen die ja zegt op elke sociale uitnodiging uit fear of missing out (FOMO). Nou, katten kunnen ook FOMO krijgen. Want wie weet wat je achter gesloten deuren zonder hen doet? Misschien open je een enorm blik zalm, snijd je wat gekookte kip of leg je zelfs boodschappen weg die hun favoriete kattentraktatie bevatten. Of erger nog, je zou een andere kat kunnen aaien! Het is begrijpelijk, als je erover nadenkt, dat katten geen kansen op liefde, knuffels of smakelijke hapjes willen missen.

Lees ook: Waarom knuffelen katten graag? Top 6 Redenen

#3 Ze willen je aandacht

calico maine coon kat rent naar binnen naar huis

Als je kat zich eenzaam of verveeld voelt, zal hij zich tot je wenden voor wat aandacht en eventueel wat knuffels.

De meeste katten houden van aandacht, hoewel ze het misschien alleen op hun voorwaarden willen. Af en toe zijn katten onafhankelijk en lijken ze misschien een beetje afstandelijk, maar de meesten zullen op de een of andere manier van je gezelschap genieten. Door de deur te sluiten en ze alleen te laten, kunnen ze zich eenzaam, verveeld of genegeerd voelen, dus ze kunnen miauwen of krabben om je aandacht te trekken.

Zelfs als uw kat niet van streek is, kan hij aan de deur krabben of zijn poten door de opening onder de deur steken als een manier om speeltijd te initiëren of verveling te voorkomen. Als je denkt dat je kat zich misschien verveelt, lees dan Verveelt mijn kat zich? voor manieren om te helpen.

Lees ook: Hoe de aandacht van een kat te krijgen in 7 eenvoudige stappen

#4 Ze hebben honger

miauwende kat bij balkondeur

Een gesloten deur kan ervoor zorgen dat katten zich zorgen maken over de timing van hun volgende maaltijd, zelfs als die maaltijd nog enkele uren verwijderd is.

Katten zijn meestal behoorlijk voedselgericht en weten hoe ze hun maaltijden op tijd moeten krijgen. Dat is de reden waarom, als het etenstijd nadert, uw kat naar de keuken kan drijven en begint te miauwen in de buurt van het kattenvoer of hun kattenbak. Als ze honger hebben en je de deur voor ze sluit, denken ze misschien dat je hun eten bent vergeten, en ze zullen je zeker op de hoogte stellen van je fout.

Lees ook: Waarom bedelt mijn kat om eten?

#5 Het neemt hun keuze weg

kat die door de witte deur loopt

Katten houden ervan om de vrijheid te hebben om te chodie – en veranderen naar believen van gedachten – en een gesloten deur neemt die vrijheid weg.

Het is waarschijnlijk geen nieuws dat katten besluiteloos kunnen zijn. Er is een bekend scenario bij kattenouders waarbij de kat bij de open deur zit na te denken of hij naar buiten moet gaan en vervolgens naar buiten gaat om bij de deur te zitten wachten om weer binnen te komen.

Als je de deur sluit, neemt het de keuze van je kat weg en zullen ze het waarschijnlijk niet leuk vinden. Immers, wat zullen ze hun tijd besteden als ze je niet kunnen binden om hun persoonlijke portier te zijn?

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?

#6 Ze zijn bang dat het nooit meer open zal gaan

Maine Coon kat kijkt nieuwsgierig naar de voordeur

Katten denken anders dan mensen en een gesloten deur kan zorgwekkend permanent aanvoelen.

Het lijkt misschien een beetje dramatisch, maar wanneer je kat een gesloten deur ziet, weten ze niet zeker wanneer en of deze weer open zal gaan. In hun gedachten, tenzij ze je kunnen overtuigen om de deur te openen, kunnen ze voor altijd aan de andere kant van de deur vastzitten! Dit is misschien de reden waarom sommige slimme katten leren om deuren te openen, zodat ze onafhankelijker kunnen zijn.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

#7 Ze willen de leiding hebben

  kat die op de grond bij de voordeur ligt

Katten voelen zich graag in controle over dingen in huis, inclusief open paden en kamers.

Katten heersen over de wereld, of in ieder geval in hun hoofd, dat doen ze. Het lijkt misschien een beetje vreemd voor ons, omdat we hun voedsel, water, speelgoed en een gezellig huis bieden, terwijl we ook hun kattenbak schoonmaken en ze door de dierenarts laten controleren als ze ziek zijn.

In de wereld van katten hebben ze echter de controle (en als je ooit hebt geprobeerd een onwillige kat in hun kattenmand te krijgen, ben je het daar misschien mee eens!). Door de deur te sluiten, controleer je waar ze naartoe kunnen in huis, en dat zal niet populair zijn bij je kat.

Lees ook: Hoe een kat in een reismand te krijgen: 6 stappen voor succes

#8 Ze kunnen hun territorium niet bereiken

kat die op de grond bij de voordeur zit

Katten willen de mogelijkheid hebben om continu te patrouilleren, zodat ze hun territorium kunnen onderzoeken en ruiken.

Katten zijn territoriaal en besteden hun tijd aan geurmarkering om andere katten te laten zien dat hun huis van hen is. Hun vertrouwde geur zal blijven hangen, hen herinneren aan hun territorium en hen een veilig en geborgen gevoel geven. Je kunt je dus voorstellen waarom ze een beetje boos of gefrustreerd worden als ze een deel van het huis niet kunnen bereiken dat rechtmatig van hen is.

Lees ook: Zijn katten bezitterig van hun baasjes?

#9 Ze hebben verlatingsangst

gestreepte kat die uit een raam van een voordeur kijkt

Sommige katten worden extra op scherp wanneer ze worden gescheiden van hun menselijke familie, voor langere tijd.

Het zijn niet alleen honden (en mensen) die verlatingsangst krijgen, katten ook, en je kunt er meer over te weten komen hier. Als je kat verlatingsangst heeft, merk je misschien dat hij je overal in huis volgt, zoals je schaduw, en verdrietig en vocaal wordt als hij niet in staat is om met je mee te gaan.

U kunt andere tekenen zoals rusteloosheid of verdriet zien wanneer u uw sleutels oppakt, uw schoenen aantrekt of naar de voordeur gaat. Het is het beste om tekenen van verlatingsangst bij uw kat niet te negeren, omdat het kan evolueren naar stress die gezondheidsproblemen kan veroorzaken zoals cystitis, geblokkeerde blazenen over-verzorging.

Lees ook: Mijn kat huilt als mijn man vertrekt

Laatste gedachten

tabby kat in een huis voor een deur met een kattenluik

Katten haten gesloten kattendeuren net zo veel als ze een hekel hebben aan gesloten deuren in huis.

Katten hebben een hekel aan gesloten deuren, en als je er eenmaal over nadenkt, is het gemakkelijk te zien waarom! Als uw kat overmatig reageert wanneer een deur in huis gesloten is, is het de moeite waard om te overwegen of hij verlatingsangst heeft en advies in te winnen bij uw dierenarts of een gecertificeerde kattengedragsdeskundige.

Lees ook: De 7 beste kattendeuren, portalen, kleppen en elektronische deuren

Veelgestelde vragen

Waarom vallen katten gesloten deuren aan?

Katten kunnen gesloten deuren aanvallen omdat ze angstig of boos zijn omdat ze van je gescheiden zijn. Ze kunnen ook gesloten deuren aanvallen als een spel wanneer ze op zoek zijn naar plezier of zich een beetje vervelen.

Waarom kunnen katten niet besluiten om in of uit te gaan?

Katten houden ervan om besluiteloos te zijn – het is een normaal onderdeel van kattengedrag. Wanneer ze bij de deur zweven en beslissen of ze naar binnen of naar buiten gaan, betekent dit dat ze je aandacht hebben en dat ze de dienst uitmaken.

Waarom krabben katten aan gesloten deuren?

Een kat kan achter gesloten deuren krabben om de aandacht van zijn eigenaar te krijgen omdat hij zich verveeld, eenzaam of hongerig voelt. Het is ook onwaarschijnlijk dat ze een gesloten deur goedkeuren omdat het een deel van hun territorium blokkeert.