De 3 beste katten-DNA-tests: we hebben ze allemaal geprobeerd

Beste Katten-DNA-test uitgelichte afbeelding

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Katten-DNA-tests beloven u te helpen de genetische afkomst en gezondheid van uw kat te begrijpen, maar elk is een beetje anders. Sommige DNA-tests richten zich op ras, terwijl anderen zich concentreren op gezondheidsmarkers of beide. Kloppen ze? Wat kunnen ze je echt vertellen over je kat? En zou je dezelfde resultaten krijgen door dezelfde kat met meerdere kits te testen?

Om die vragen te beantwoorden en de beste katten-DNA-tests op de markt te identificeren, probeerde ik tests van drie bedrijven – Basepaws, Wisdom Panel en Orivet.

Na uren van onderzoek, meer dan een maand wachten op rapporten, het vergelijken van de resultaten en het nemen van wat tijd om na te denken, heb ik geconcludeerd dat DNA-testen waarschijnlijk niet de moeite waard zijn voor de meeste moggies.

Het is een nieuw wetenschapsgebied en de resultaten zijn vaak meer verwarrend dan verhelderend. En als je bedenkt dat 95% van de katten zijn wat de hondenwereld super-mutts noemt – wat betekent dat ze, in tegenstelling tot honden, van nature hebben gefokt en niet afstammen van combinaties van rassen – begint het idee van dit soort raszuivere stamboom er ronduit dwaas uit te zien.

Elk van de drie tests heeft echter iets speciaals te bieden, en ze kunnen voor sommige katten de moeite waard zijn. De tests van Basepaw leveren interessante tandheelkundige gezondheidsgegevens op, terwijl het Wisdom Panel een sterkere rasdatabase lijkt te hebben. En hoewel de Orivet-test droog werd gepresenteerd, vond ik het de meest substantiële en betrouwbare van de drie.

Dat gezegd hebbende, laten we het hebben over wat er gebeurde toen ik elk van deze drie DNA-tests probeerde en waarvan ik denk dat het het meeste uit elk van hen zal halen.

In één oogopslag: onze topkeuzes voor de beste katten-DNA-tests

We raden ten zeerste aan om naar de vergelijkingstabel te kijken die we hieronder hebben, waar we de kenmerken van elk product hebben benadrukt. U vindt ook meer gedetailleerde informatie over elk product verderop in het artikel.

#1

aac-table__image

10.0

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Basepaws Ras + Gezondheidstest

 • Heeft de grootste katachtige genetische database, die nauwkeurigere gegevens belooft
 • Biedt een tandheelkundig rapport, wat u veel geld en pijn kan besparen
 • Het incassoproces is snel, eenvoudig en ongecompliceerd

#2

aac-table__image

9.8

Geplukt door 31 mensen vandaag!

Wijsheid Panel Complete DNA-test voor katten

 • Heeft de grootste kattenrasdatabase en belooft nauwkeurigere rasinformatie
 • Het rapport is gestroomlijnd en gemakkelijk te lezen in vergelijking met de andere die hier worden vermeld
 • De verwerkingstijd van Wisdom Panel is snel in vergelijking met de concurrentie

Waarom zou u ons vertrouwen?

Bij Cats.com kopen en testen we onafhankelijk producten met onze eigen katten en besteden we minstens 15 uur aan elke beoordeling. Als een oude kattenproducttester en recensent heb ik persoonlijk meer dan 100 kattenproducten getest, tientallen beoordelingen geschreven en meer dan 150 video’s gepubliceerd waarin kattenmerken, producten en oplossingen werden geanalyseerd.

Daarnaast heb ik een lange geschiedenis met katten-DNA-testen. Ik heb begin 2020 mijn eerste katten-DNA-monster ingediend bij het Basepaws-lab en sindsdien heb ik meerdere rapporten ontvangen voor mijn beide katten, Wessie en Forest, en diepgaande artikelen en video’s over de ervaring gepubliceerd.

Hoe we hebben getest

Monsters inpakken

Om te bepalen welke van deze DNA-tests de beste was, heb ik ze alle drie getest, monsters naar het laboratorium gestuurd en aantekeningen gemaakt over de ervaring.

Ik kocht onafhankelijk kits van elk van de drie DNA-testbedrijven, veegde vervolgens en kreeg rapporten voor een van mijn katten, Wessie – een 14-jarige binnenlandse korthaar met een oranje tabby-vacht.

Ik maakte aantekeningen over hoe gemakkelijk elk van hun verzamelmethoden was, hoe lang het duurde om de resultaten terug te krijgen en hoeveel informatie er in elk rapport was opgenomen.

Naast het bekijken van deze producten, heb ik onderzoek gedaan naar katachtige genetische tests en gesproken met meerdere dierenartsen, waaronder Kash Kurruppu, DVM, de hoofdwetenschapper bij Basepaws, Dr. Sarah Wooten, DVM, CVJ, een van onze veterinaire consultants en een dierenarts in mijn omgeving.

Korte samenvatting

 • Swab Type: Zacht wattenstaafje
 • Verwerkingstijd: 4-6 weken (mijn monster duurde 7 weken)
 • Rassen: 21 rastypen, 4 regio’s
 • Gezondheidsmarkers: 64 markers getest + tandheelkundig rapport
 • Eigenschappen: 50 Markers getest
 • Prijs: 159,00 dollar

Basepaws, onlangs gekocht door ’s werelds grootste diergezondheidszorgbedrijf, Zoetis, is een leider in kattengenetisch onderzoek en ’s werelds enige op katten gerichte DNA-testbedrijf.

Hun standaard ras- en gezondheidstestpakket bevat een rastest die de genetische gelijkenis van uw kat in kaart brengt met 21+ rastypen en 4 regio’s, 64+ genetische gezondheidsmarkers, 22+ eigenschappen en een tandheelkundig gezondheidsrapport.

De reguliere ras- en gezondheidskit kost momenteel $ 159,00 in de Basepaws-winkel, maar het bedrijf voert regelmatig promoties uit, dus ik zou aanraden om te controleren op couponcodes voordat je een aankoop doet.

Swabbing Wessie Basepaws test

De Basepaws-test vereist een enkel ultrazacht wattenstaafje, dat gedurende 15 seconden in de mond van de kat wordt gehouden om een speekselmonster te verzamelen.

Het swabben van Wessie was relatief eenvoudig. Het wordt geleverd met een zacht wattenstaafje op een korte stok, die je een paar seconden in de mond van je kat houdt en vervolgens omkeert in een pot met stabiliserend vocht. Nadat je het hebt geschud, stop je dat in een envelop en terug in de doos, die aan zichzelf is geadresseerd en vooruitbetaald, zodat je het gewoon in je brievenbus kunt afgeven. Vergeet niet om uw monster te registreren voordat u het verzendt.

Na 7 weken wachten op de verwerking van het DNA kwamen de resultaten per e-mail terug.

Basepaws test kit rapport

Het rapport is onderverdeeld in vier secties: een rasanalyse, een mondgezondheidsrapport, een gezondheidsrapport en een eigenschappenanalyse. De rasanalyse bracht gebieden van genetische nabijheid in kaart, waardoor hij op ongeveer 62% westers werd geplaatst – de groep met amerikaanse korthaar, Siberische en Maine Coon, naast andere rassen – en 24% Polycat, wat basepaws ‘kattenwoord is voor een supermutt.

Vreemd genoeg waren deze resultaten veranderd sinds ik voor het laatst een rapport had gegenereerd. Wessie’s laatste Basepaws DNA-test toonde significante gelijkenis met het Ragdoll-ras en heel weinig met de Amerikaanse korthaar, terwijl mijn tweede test veel overlap vertoonde met de Amerikaanse korthaar en geen enkele met de Ragdoll. Verwarrend, op zijn zachtst gezegd.

Verdergaand met het rasrapport, zei de Basepaws-test dat hij vrij was van genetische gezondheidsmarkers en dat zijn bloedgroep waarschijnlijk A is. Wat eigenschappen betreft, hij is drager van het gen voor een zwarte jas. De test bevat ook een tandheelkundige gezondheidstest, die me vertelde dat Wessie een hoog risico had op parodontitis en slechte adem, en een matig risico op tandresorptie. Zorgwekkend is dat zijn tandresorptierisico sinds de test van vorig jaar was gestegen.

De test is gebaseerd op vergelijking met andere katten in de Basepaws-database, zodat de informatie die u in het rapport krijgt in de loop van de tijd beter wordt. Als u de standaardtest krijgt, krijgt u regelmatig bijgewerkte informatie over alles behalve gezondheidsmarkers, en als u de hele genoomtest krijgt – een duur alternatief dat het hele genoom van uw kat sequentieert – krijgt u updates over alles, inclusief die gezondheidsmarkers.

Hoewel ik het leuk vind dat het Basepaws-rapport in de loop van de tijd verbetert, hebben de veranderingen die ik heb gezien tussen het oude rapport van Wessie en het nieuwe rapport me meer dan wat dan ook in verwarring gebracht. Ze deden me afvragen hoe deze gebieden van nabijheid precies worden gedefinieerd. Kortom, het rasrapport moet met een korrel zout en getemperde verwachtingen worden genomen.

Wat ik leuk vond

 • Heeft de grootste katachtige genetische database, die nauwkeurigere gegevens belooft
 • Biedt een tandheelkundig rapport, wat u veel geld en pijn kan besparen
 • Het incassoproces is snel, eenvoudig en ongecompliceerd
 • Eigendom van een enorm bedrijf in de gezondheidszorg voor dieren

Wat ik niet leuk vond

 • Had de langste wachttijd van een van de tests die ik heb geprobeerd
 • Verwarrend en mogelijk misleidend rasrapport

Korte samenvatting

 • Swab Type: 2 zachte borsteldoekjes
 • Verwerkingstijd: 2-3 weken (mijn test duurde bijna 4 weken)
 • Rassen: 70+ Getest
 • Gezondheidsmarkers: 45+ Getest
 • Eigenschappen: 25+ Getest
 • Prijs: 129,99 dollar

Hoewel Wisdom Panel beter bekend staat om zijn honden-DNA-tests en pas onlangs een test voor katten heeft geïntroduceerd, beweert het bedrijf sinds 2016 met fokkers te werken aan kattengenetisch onderzoek. Wisdom Panel lijkt minder betrokken te zijn bij genetisch onderzoek van katten dan Basepaws, maar beweert een grotere kattenrasdatabase te hebben, verwijzend naar 70+ kattenrassen – aanzienlijk meer dan de 21+ rassen van Basepaws.

Het lijkt echter een beetje zwakker te zijn in termen van zijn gezondheidsmarkers, met slechts 45 + markers getest, en de eigenschappenanalyse is ook een beetje lichter, met slechts 25+ geteste eigenschappen.

De Complete DNA Collection Kit van Wisdom Panel kost $ 129,99 en biedt een rasanalyse, gezondheidsmarkers en eigenschappen.

Het voorbeeld van het Wijsheidspanel verzamelen

In plaats van slechts één wattenstaafje, gebruikt de Wisdom Panel-testkit twee zachte swabs om een speekselmonster te verzamelen.

Het verzamelen van Wessie’s speekselmonster was een beetje uitdagender met de Wisdom Panel-testkit. Ik moest twee spoolie-achtige borstelige swabs in zijn wangzak draaien gedurende 15 seconden en ze vervolgens voorzichtig enkele minuten laten drogen. Nadat ik het monster had geregistreerd, heb ik het verpakt en naar het Wisdom Panel-lab gestuurd. Na iets minder dan 4 weken kwamen mijn resultaten terug via e-mail.

Net als de Basepaws-test zei het Wisdom Panel-rapport dat de genetica van Wessie meestal in de westerse rasgroep ligt, maar het brak het een beetje anders af. In plaats van de Polycat- en westerse groepen te scheiden, gooide het ze op één hoop en categoriseerde Wessie als meestal “American Domestic Cat”. In tegenstelling tot de Basepaws-test, zei het dat hij ook aanzienlijke gebieden van nabijheid van Siberische en Ragdoll-rassen leek te hebben.

Wessie's Wisdom Panel Ras Resultaten

Om de verwarring nog groter te maken, biedt Wisdom Panel een speculatieve stamboom, die suggereert dat De ouders van Wessie mogelijk een gewone moggy en een moggy-Radgoll-mix waren, wat interessant is, maar niet erg overtuigend. In combinatie met tegenstrijdige resultaten van Basepaws, voelde ik me meer verward dan wat dan ook bij het lezen van dit rapport.

Wessie's Wisdom Panel gezondheidsrapport

Het tabblad gezondheid toonde aan dat Wessie vrij was van alle 49 genetische gezondheidsmarkers en na het doen van 28 genetische eigenschappentests, identificeerden ze een paar interessante eigenschappen.

Wessie's eigenschappenrapport Wisdom Panel

Een daarvan was dat hij één kopie van het colorpoint-gen en het vaste gen heeft, waarvan de laatste overeenkomt met de resultaten van Basepaws. Ze identificeerden ook dat hij waarschijnlijk een korte rechte vacht, een lange staart en een normaal aantal tenen heeft, wat ook overeenkwam met het Basepaws-rapport.

Over het algemeen vond ik dat het Wisdom Panel DNA-testrapport netjes werd gepresenteerd, en met zijn grotere rasreferentiedatabase lijkt het erop dat het een sterker rasrapport zou moeten hebben. De verschillen tussen de Basepaws- en Wisdom Panel-rasrapporten lieten me echter achter mijn hoofd krabben.

Wat ik leuk vond

 • Heeft de grootste kattenrasdatabase en belooft nauwkeurigere rasinformatie
 • Het rapport is gestroomlijnd en gemakkelijk te lezen in vergelijking met de andere die hier worden vermeld
 • De verwerkingstijd van Wisdom Panel is snel in vergelijking met de concurrentie

Wat ik niet leuk vond

 • Tests voor minder gezondheidsmarkers dan sommige andere tests

Korte samenvatting

 • Swab Type: 2 zachte borsteldoekjes
 • Verwerkingstijd: 3-4 weken (mijn test duurde 5 weken)
 • Rassen:N.V.T
 • Gezondheidsmarkers: 17 Getest
 • Eigenschappen: 13 Getest
 • Prijs: 119,99 dollar

De Orivet-test is ontwikkeld voor fokkers en dierenartsen en geeft informatie over de aanleg van de kat voor bepaalde genetische aandoeningen. Het vertelt je niets over het ras van de kat, maar dat maakt deel uit van zijn schoonheid – door niet te duiken in deze meer speculatieve wetenschap, vermijdt de Orivet-test dat je iets onduidelijks, verwarrends of misleidends krijgt.

Op hun website kunt u specifieke tests bestellen die worden aanbevolen voor bepaalde rassen of slechts een enkele test om erachter te komen of uw kat een bepaalde marker heeft. Dat kan een goede optie zijn als je alleen wilt testen op dingen die op je kat van toepassing zijn. Eigenaren van raskatten, fokkers of dierenartsen kunnen dit vermogen waarderen.

Voor $ 119,99 is de test redelijk geprijsd in vergelijking met de andere kits die hier worden vermeld.

Orivet swabs

De Orivet-testkit omvat twee borsteldoekjes, die gedurende 15 seconden in de wang van de kat worden geplaatst en vervolgens aan de lucht worden gedroogd voordat ze terugkeren naar het laboratorium.

Net als bij de Wisdom Panel-test omvatte de Orivet-gezondheidsschermkit twee zachte borstelstaafjes, die ik 15 seconden in Wessie’s mond draaide voordat ik ze liet drogen. Nadat de kit was geregistreerd, stuurde ik het monster naar het laboratorium. Orivet deed er 5 weken over om het monster te verwerken.

De resultaten kwamen binnen via e-mail met een link naar de Website van Orivet. Mijn resultaten waren echter niet toegankelijk vanaf mijn accountpagina. Ik nam contact op met de klantenservice en ze stuurden me in plaats daarvan een PDF om naar te verwijzen.

Orivet testresultaten

En hoewel ik blij was met mijn klantenservice-ervaring, was de presentatie van Orivet nog steeds over het algemeen verwarrend. De website is labyrintisch en contra-intuïtief, en zelfs het PDF-rapport is lastiger om te navigeren dan de anderen die hier zijn besproken. Als een rapport gericht op professionals, miste het de leuke illustraties en nuttige hand-holding in de andere rapporten.

Het rapport zei dat het monster van Wessie negatief terugkwam voor mutaties die verband houden met gezondheidsproblemen. Het suggereerde dat zijn bloedgroep A of AB is, en het echode Wisdom Panel in het herkennen van één kopie van het colorpoint-gen.

Hoewel ik de neiging heb om de resultaten van het Orivet Health Screen het meest te vertrouwen van alle tests die ik heb geprobeerd, is het zeker niet zo leuk als de anderen. Ik zou deze test aanbevelen aan mensen die serieuze, solide informatie willen over de genetische gezondheid van hun katten.

Wat ik leuk vond

 • Biedt geen verwarrende rasinformatie
 • Biedt alternatieve producten, ideaal voor fokkers

Wat ik niet leuk vond

 • Biedt de minste tests en markers van een van de kits hier
 • De website is moeilijk te navigeren
 • Minder toegankelijk en leuk dan andere DNA-testen

De juiste katten-DNA-test voor u hangt af van uw behoeften

Dna-monster van katten verzamelen uit Forest

De beste DNA-test voor uw kat is degene die aan uw behoeften voldoet, of dat nu betere gezondheidsgegevens zijn of een leukere ervaring.

Hoewel ik niet meer vertrouwen had in de genetische achtergrond van Wessie dan voorheen, vond ik dat Wisdom Panel de over het algemeen beste gebruikerservaring bood, met zeer leesbare resultaten en een iets bevredigender eigenschappenrapport.

Voor degenen die op zoek zijn naar een dieper begrip van het kattengenoom, kan Basepaws echter een sterkere langetermijninvestering zijn. Het is eigendom van ’s werelds grootste bedrijf voor dierengezondheidszorg, Zoetis, en het is nauw betrokken bij meerdere facetten van kattengeneticaonderzoek.

Hoewel het nu een beetje opgeblazen en niet substantieel aanvoelt, kan het rasrapport van Basepaws na verloop van tijd de meest robuuste worden. Houd er rekening mee dat naarmate Basepaws wordt uitgebreid, uw rapport voortdurend wordt bijgewerkt. Als een langetermijninvestering en voor degenen die inzicht willen in de tandheelkundige gezondheid van hun kat, zou ik Basepaws aanbevelen.

Wat Orivet betreft, deze test is het meest geschikt voor fokkers en andere professionals. Het rapport is eenvoudig en conservatief en biedt alleen eigenschappen en gezondheidsmarkers zonder speculatieve rasinformatie. Het is geen leuke test, maar het lijkt ook de meest betrouwbare en verstandige van de drie die hier worden besproken.