De 12 beste klonterende kattenbakken in 2023

Ons beoordelingsproces

Onze beoordelingen zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en, indien mogelijk, hands-on testen. Elke keer dat u een aankoop doet via een van onze onafhankelijk gekozen links, ontvangen we een percentage van de opbrengst. Lees hier meer over hoe we worden ondersteund.

Wanneer u een dierenwinkel binnenloopt, kunt u snel het verschil zien tussen het hondengedeelte en het kattengedeelte.

De hondensectie zit vol met voedselopties en heeft misschien een sectie voor speelgoed en traktaties. Het kattengedeelte is meestal veel groter omdat het ook een hele aparte productcategorie moet huisvesten: kattenbakbenodigdheden.

In één oogopslag: de beste klonterende kattenbakvullingen om te kopen

Wilt u snel de producten bekijken die in dit artikel worden besproken? In de onderstaande vergelijkingstabel hebben we enkele van de belangrijkste kenmerken van elk product gemarkeerd. Meer gedetailleerde informatie over elk product vindt u verderop in het artikel.

Beste klonterend strooisel voor onmiddellijke geurbestrijding

Beste klonterende strooisel voor langdurige geurbestrijding

Beste ongeparfumeerde klonterende kattenbakvulling

Beste geparfumeerde klonterende kattenbakvulling

Een van de belangrijkste voordelen die katteneigenaren noemen voor katten versus honden is het feit dat ze hun zaken discreet in een doos doen – ze verpesten de tuin niet en ze hoeven niet om de paar uur naar buiten te gaan.

Als je echter om een eerlijk antwoord zou vragen, zouden de meeste katteneigenaren zeggen dat het zowel een goede als een slechte zaak is. Hoe handig het ook is om je kat binnenshuis zijn behoefte te laten doen, er is ook de zaak van het scheppen van de doos. Dat is een taak die niemand graag doet. Om die taak een beetje gemakkelijker en minder onaangenaam te maken, geven veel katteneigenaren de voorkeur aan klonterend boven niet-klonterende kattenbakvulling.

We zijn hier om je alles te vertellen wat je moet weten over klonterend zwerfvuil en welke merken het beste zijn.

Hoe we hebben getest:

 • We kochten de beste klonterende kattenbakvullingen op de markt van vandaag
 • We hebben een paar weken de kattenbakvullingen getest op verschillende katten
 • We hebben deze producten niet ontvangen in ruil voor een gunstige beoordeling, ze zijn gekocht met ons eigen geld

Waarom zou u onze aanbevelingen vertrouwen?

Het aantal beoordelingen van kattenbakvullingen dat er is, is niet te tellen. Wat u zich echter moet realiseren, is dat veel van die beoordelingen niet zijn gebaseerd op testen. Lezen wat de fabrikant te zeggen heeft over hun product is prima, maar hun doel is om kattenbakvulling te verkopen, zodat ze meer tijd gaan besteden aan het praten over de voordelen en proberen de nadelen niet te benadrukken.

Onze aanbevelingen voor kattenbakvulling zijn gebaseerd op een combinatie van testen en onderzoek. Als katteneigenaren begrijpen we de dagelijkse realiteit van het omgaan met kattenbakvulling, het goede en het slechte. We hebben ook tientallen topmerken getest, waaronder meerdere formules van elk.

Elke kattenbakvulling op deze lijst is getest en voor elk merk zijn meerdere formules getest ter vergelijking. Naast het doen van onze eigen tests, hebben we de tijd genomen om de bedrijven die we ondersteunen te onderzoeken om meer te weten te komen over de producten, zodat we u een eerlijke en nauwkeurige beoordeling kunnen geven.

De 12 beste klonterende kattenbakvullingen beoordeeld

Alle kattenbakvullingen zijn niet gelijk en er is niet één opvallende beste – het hangt allemaal af van wat u zoekt. Veel katteneigenaren geven prioriteit aan geurbeheersing, terwijl anderen zich meer bezighouden met tracking of stof. Sommige katteneigenaren geven de voorkeur aan natuurlijke materialen en sommigen zoeken naar extra voordelen zoals strooisel dat doorspoelbaar of composteerbaar is.

We hebben ons best gedaan om een uitgebreide lijst samen te stellen met de beste klonterende kattenbakvullingen in verschillende categorieën om u te helpen de beste optie voor u vast te stellen. Hier zijn onze keuzes!

Frisco Fresh Scent Multi-Cat Klonterende Kattenbakvulling

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.35/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Betaalbare prijs, frisse geur voor geurbestrijding, snelle klonterende werking

Veel katteneigenaren maken zich vooral zorgen over de betaalbaarheid bij het winkelen voor kattenbakvulling. Er zijn genoeg laaggeprijsde merken, maar wij denken dat Frisco de juiste combinatie van betaalbaarheid en kwaliteit biedt.

Dit kleistrooisel is gemaakt met geurneutraliserende technologie voor langdurige geurbescherming. Het helpt ook dat het zeer absorberend is en harde klonten vormt die gemakkelijk te scheppen zijn. We vinden het ook leuk dat dit nest een frisse geur heeft die niet te sterk is – het kan in het begin een beetje sterk zijn, maar na een paar minuten vervaagt het naar een lichte, frisse scent. Over het algemeen is het betaalbaar en geweldig voor zelfs huishoudens met meerdere katten.

Pros

 • Lichte frisse geur
 • Snel absorberend en hard klonterend
 • Laag in stof en tracking

Tegens:

 • Tassen zijn erg groot en kunnen behoorlijk zwaar zijn

Fresh Step Extreme Odor Control Geurende Kattenbakvulling

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.52/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Paw-activated geur, onmiddellijke geurbeheersing, strakke harde klonten

Fresh Step, een van de meest bekende merken kattenbakvulling, biedt een breed scala aan opties, waaronder deze formule voor extreme geurbeheersing.

Aangedreven door de geur van Febreeze en Ammonia Block Technology, neutraliseert deze formule onmiddellijk geuren, maar biedt ook langdurige geurbeheersing. Het heeft een door poten geactiveerde geur om de strooisel te verfrissen elke keer dat uw kat de doos gebruikt en het vormt harde, strakke klonten om geur weg te houden totdat u aan het scheppen toekomt.

Dit nest is een beetje stoffiger dan sommige, maar de tracking was niet overdreven merkbaar en de andere functies maakten het lichte ongemak meer dan goed.

Pros:

 • Geurbestrijding aangedreven door Febreeze, poot-geactiveerde geur
 • Harde strakke klonten
 • Betaalbaar

Tegens:

 • Geur kan voor sommige katten te sterk zijn, een beetje stoffiger dan sommige formules

Tidy Cats Scoop 24 7 Prestatie formule

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.50/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Langdurige geurbeheersing, zeer absorberend, stofvrij en laag volgend

Een ander populair kattenbakvullingsmerk, Tidy Cats, biedt meerdere formules, waaronder deze 24/7-formule die speciaal is ontworpen voor langdurige geurbeheersing.

Deze formule biedt de klok rond geurbeheersing dankzij TidyLock-bescherming en harde klonterende actie. Het is zeer absorberend en werkt snel tegen ammoniak-, urine- en uitwerpselengeur om te voorkomen dat geuren zich buiten de doos verspreiden.

Het is ook stofvrij en laag bij het volgen. Een ding om op te merken is dat omdat het strooisel zo absorberend is, grote hoeveelheden vloeistof zich naar de bodem van de doos kunnen verspreiden voordat het klontert, wat het schoonmaken een beetje moeilijker kan maken.

Pros:

 • Geurbestrijding de klok rond
 • Strakke harde klonten
 • Stofvrij en weinig tracking

Tegens:

 • Grote hoeveelheden vloeistof kunnen zich verspreiden naar de bodem van de doos

Ever Clean Extra Strength Ongeparfumeerd Premium Klonterend Klei Kattenbakvulling

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.69/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Geen parfums of kunstmatige geur, harde klonterende werking, uitstekende geurbeheersing

Ever Clean is een van de eerste kattenbakvullingmerken die in winkels wordt verkocht en blijft een van de beste opties op de markt voor geurbestrijding. Zelfs deze ongeparfumeerde klonterformule biedt krachtige geurbeheersing zonder het gebruik van parfums of kunstmatige geurstoffen.

Het is zeer absorberend en vergrendelt geuren bij contact voor zowel onmiddellijke als langdurige geurbeheersing. Dit nest biedt ook antimicrobiële voordelen die helpen voorkomen dat geurveroorzakende bacteriën zich ophopen in de kattenbak.

Hoewel hard klonterend en zeer absorberend, was dit nest ook erg fijn, dus het was een beetje stoffiger en volgde meer dan sommige formules.

Pros:

 • Maximale geurbestrijding
 • Geen parfums of kunstmatige geurstoffen
 • Harde strakke klonten

Tegens:

 • Fijne korrels zijn een beetje stoffig en kunnen tot op zekere hoogte volgen

Schep complete prestaties geparfumeerde kattenbakvulling weg

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.47/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Langdurige geurbestrijding, poot-geactiveerde frisheid, harde strakke klonten

Scoop Away is een zeer betaalbaar merk en verkoopt veel van hun formules in kleinere zakken die gemakkelijk in multi-packs worden verkocht. Deze Complete Performance formule is ontworpen om de kattenbak fre te laten ruikensh voor maximaal 10 dagen per keer.

Het biedt een uitstekende geurbeheersing en is gemaakt met superfijne korrels die door de poten worden geactiveerd om bij elk gebruik een frisse geur vrij te geven. Deze kattenbakvulling vormt harde, strakke klonten met verdere ondersteuning van geurbeheersing en maakt het scheppen zeer eenvoudig.

Grote hoeveelheden vloeistof kunnen soms in de bodem van de doos trekken, maar normaal gebruik is geen probleem. Het heeft ook de neiging om in het begin een beetje stoffig te zijn, hoewel het snel verdwijnt en de fijne korrels meer kunnen volgen dan sommige nesten.

Pros:

 • Houdt kattenbak geurvrij tot 10 dagen
 • Vormt harde strakke klonten
 • Door de poot geactiveerde frisheid

Tegens:

 • Superfijne korrels zijn een beetje stoffig, kunnen meer sporen dan sommige nesten

Cat's Pride Lichtgewicht Quick Action Fresh Scent Multi-Cat Klonterende Kattenbakvulling (1)

Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.66/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Lichtgewicht formule, vrij van parfums en geuren, strakke harde klonten

Een van de grootste klachten die mensen hebben over kattenbakvulling is dat het zwaar is. Deze Fresh &Light Quick Action kattenbakvulling van Cat’s Pride is geformuleerd om lichtgewicht te zijn en is niet significant duurder dan traditioneel kattenbakvulling.

Deze formule is 25% lichter dan het gemiddelde nest, maar vormt nog steeds strakke, harde klonten die gemakkelijk te scheppen zijn. Het vergrendelt geuren bij contact zonder het gebruik van toegevoegde geur, zodat het de neus of longen van uw kat niet irriteert.

Deze kattenbakvulling doet het redelijk goed qua absorberen van vloeistof en geur, maar de lichtgewicht formule is iets stoffiger dan zwaardere nesten, wat iets meer rommel betekent. Als u echter specifiek op zoek bent naar een lichtgewicht nest, is dit een compromis dat u mogelijk moet sluiten.

Pros:

 • 25% lichter dan het gemiddelde nest
 • Vormt strakke harde klonten
 • Vrij van parfums en geuren

Tegens:

 • Lichtgewicht formule is iets stoffiger dan het gemiddelde nest

Dr. Elsey's Kostbare Kat Respiratoire Verlichting Klonterende Strooisel

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.46/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Super absorberend, vrij van parfums en deodorants, harde klonterende werking

Dit merk is ontwikkeld door Dr. Elsey, een dierenarts met alleen katten, en er zijn een aantal formules om uit te kiezen. De Precious Cat Respiratory Relief Clumping Litter-formule is een hypoallergeen, ongeparfumeerd, klonterend kleistrooisel dat is ontworpen om 99,5% stofvrij te zijn.

Dit minimaliseert het risico op verstoring van het ademhalingssysteem van uw kat en het nest bevat ook natuurlijke essences om stress te verminderen. Naast het feit dat het hypoallergeen en stofarm is, vormt deze formule harde klonten voor eenvoudig scheppen en geurbeheersing.

Pros:

 • Helpt het risico op luchtwegaandoeningen te verminderen
 • Vormt harde klonten
 • Geen parfums of deodorants

Tegens:

 • Kan geuren niet beheersen zolang sommige formules (vanwege gebrek aan geur / deodorants)

Arm &Hammer Clump &Seal Multi-Cat Formula Cat Kattenbakvulling review

Koop op Chewy

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Klei
 • Prijs per pond: $0.68/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Zeer geschikt voor meerdere katten, vochtgeactiveerde microgranules, harde klonten

Een van de meest herkenbare namen op de markt, Arm &Hammer bestaat al meer dan 170 jaar. Hun kattenbakvulling is zeer betaalbaar en wordt geleverd in een breed scala aan formules, maar we houden van hun Clump & Seal Multi-Cat Clumping Litter voor huishoudens met meerdere katten.

Dit nest combineert de geurbestrijdende kracht van Arm &Hammer zuiveringszout met vocht-geactiveerde microgranules om geur af te sluiten.

Het vormt harde, gemakkelijk te scheppen klonten en controleert de geur goed in huishoudens met meerdere katten. Dit nest komt ook met heel weinig stof en is extreem laag te volgen. Bovendien is het zeer betaalbaar geprijsd.

Pros:

 • Uitstekend in het neutraliseren en vergrendelen van geuren
 • Geweldig voor meerdere katten,
 • Harde klonterende actie

Tegens:

 • Zeer fijne korrels zijn licht zanderig van textuur

sWheat Scoop Natuurlijke Snelklonterend Tarwe Kattenstrooisel

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Tarwe
 • Prijs per pond: $0.82/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Alle natuurlijke materialen, snelle klonterende werking, biologisch afbreekbaar en doorspoelbaar

Technisch gezien is de klei waaruit de meeste kleistrooisels worden gemaakt natuurlijk, maar de processen om het te extraheren en in kattenbakvulling te veranderen zijn niet volledig natuurlijk en kunnen schadelijk zijn voor het milieu.

Veel natuurlijke kattenbakvullingen zijn gemaakt van dingen zoals maïs, walnootschelpen of hout. sWheat Scoop is gemaakt van tarwe en het was de eerste volledig natuurlijke kattenbakvulling op de markt.

Deze snelklonterformule heeft onze voorkeur omdat het zijn belofte van snel klonteren waarmaakt en het biedt ook een behoorlijke geurbeheersing dankzij Noble Ion Technology. Het volgt een beetje, maar is erg laag in stof.

Pros:

 • Volledig natuurlijke tarwematerialen
 • Geen toegevoegde chemicaliën of parfums
 • Klontert snel

Tegens:

 • Tracks een beetje, kan onaangenaam ruiken wanneer tarwe- en urinegeuren combineren

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Hout
 • Prijs per pond: $0.71/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Teruggewonnen houtmaterialen, vrij van chemicaliën en kleurstoffen, lichtgewicht

Zelfs als kattenbakvulling is gemaakt van natuurlijke materialen, kan het nog steeds chemische ingrediënten bevatten zoals parfums en deodorants. Okocat Natural Wood Clumping Cat Litter is gemaakt van teruggewonnen hout, dus het is zeer milieuvriendelijk en het is ook vrij van chemicaliën, kleurstoffen, geuren en GMO-ingrediënten.

Omdat het van hout is gemaakt, is dit strooisel zeer licht en zeer absorberend – het is ook biologisch afbreekbaar. Dit nest heeft een lichte natuurlijke geur en doet het redelijk goed voor geurbestrijding. De klonten verharden niet zo hard als bij kleistrooisels, maar ze maken het nog steeds gemakkelijker om schoon en vuil strooisel te scheiden.

Pros:

 • Gemaakt van teruggewonnen houtmaterialen
 • Lichtgewicht en absorberend
 • Vrij van chemicaliën

Tegens:

 • Klonten zijn niet zo hard als sommige nesten, er werd wat tracking waargenomen

's Werelds beste kattenbakvulling klonterende formule

Koop op Chewy Koop op Amazon

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal:Maïs
 • Prijs per pond: $1.14/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Natuurlijke maïsmaterialen, vormt harde klonten, biologisch afbreekbaar en spoelbaar

Gemaakt van natuurlijke samengeperste maïs, is deze kattenbakvulling volledig vrij van silicastof, waardoor uw kat gemakkelijk kan ademen. Het absorbeert vloeistof goed om harde, strakke klonten te vormen die gemakkelijk te scheppen zijn. Het beste van alles is dat de materialen biologisch afbreekbaar en doorspoelbaar zijn voor eenvoudige reiniging.

Deze klonterende kattenbakvulling is ongeparfumeerd, maar biedt nog steeds een behoorlijke geurbeheersing, waardoor het een goede keuze is voor huishoudens met meerdere katten. Het is een geweldige optie als u op zoek bent naar iets milieuvriendelijks en goed voor katten met gevoelige ademhalingssystemen.

Pros:

 • Gemaakt van natuurlijke ongeparfumeerde materialen
 • Biologisch afbreekbaar en doorspoelbaar
 • Harde klonterende formule

Tegens:

 • Kan een onaangename geur hebben met grote hoeveelheden urine

Dus Phresh Scoopable Odor-Lock Klonteren Micro Crystal KattenbakvullingKoop op Petco

Lees onze volledige merkbeoordeling

 • Materiaal: Silica kristallen
 • Prijs per pond: $1.31/pond
 • Belangrijkste kenmerken: Snel absorberend en klonterend, uitstekende geurbeheersing, zacht op gevoelige poten

Omdat er milieuproblemen zijn met kattenbakvullingen in klei, geven veel katteneigenaren de voorkeur aan alternatieve opties zoals kristallen kattenbakvulling. Deze SoPhresh schepbare kattenbakvulling is gemaakt van ultrafijne silicagelkristallen die zowel geur als vloeistoffen absorberen. Omdat het niet van klei is gemaakt, is er vrijwel geen stof.

Wat dit kristallen strooisel ideaal maakt, is dat de korrelgroottes veel kleiner zijn dan het gemiddelde kristalstrooisel, waardoor ze veel zachter zijn voor gevoelige poten. We vonden het ook leuk dat dit nest lichtgewicht was.

Pros:

 • Ultrafijne silicagelkristallen
 • Absorbeert geuren en vloeistoffen
 • Formulieren sverlosbare klonten

Tegens:

 • Kristallen zetten aanzienlijk uit als ze vloeistof absorberen (moeten mogelijk vaker scheppen)

Klonterende vs. niet-klonterende kattenbakvulling

Kattenbakvulling is verdeeld in twee hoofdcategorieën: klonterend en niet-klonterend. Als je het nog niet weet, is klonterende kattenbakvulling die is geformuleerd om te “klonteren” wanneer het wordt blootgesteld aan vloeistof. Wanneer uw kat in de doos urineert, absorberen de materialen de vloeistof en vormen ze een harde massa die gemakkelijk kan worden uitgescheept. Vast afval klontert niet noodzakelijkerwijs, maar het strooisel kan aan de vloeistof erin blijven kleven om het van het schone strooisel te scheiden.

Niet-klonterende kattenbakvulling is het tegenovergestelde. Het is nog steeds ontworpen om vloeistof te absorberen, maar het vormt niet die gemakkelijk te scheppen klonten. Sommige katten geven de voorkeur aan niet-klonterende kattenbakvulling omdat ze niet graag rond vaste klonten graven. Niet-klonterend zwerfvuil heeft ook de neiging om lager in prijs te zijn, maar niet in alle gevallen. Uiteindelijk is het grotendeels een kwestie van voorkeur, maar er zijn zeker bepaalde functies waar je naar moet zoeken.

Wat zoeken we in klonterende kattenbakvulling?

Als katteneigenaar is het uw verantwoordelijkheid om in de behoeften van uw kat te voorzien en dat omvat het verstrekken van een schone kattenbak. Als u de voorkeur geeft aan het gemak van klonterend zwerfvuil, heeft u tal van opties om uit te kiezen. We hebben veel van de topmerken op de markt geëvalueerd en getest. Je ziet onze aanbevelingen hieronder, maar laten we het eerst hebben over wat we zoeken in een klonterende kattenbakvulling.

Hier zijn enkele van de functies die we zoeken in klonterende kattenbakvulling:

 • Sterke klonterende werking. Het heeft geen zin om klonterende kattenbakvulling te kopen als het niet goed klontert. Kleimaterialen hebben de neiging om de hardste klonten te vormen, hoewel zelfs natuurlijke materialen goed genoeg kunnen klonteren om het mogelijk te maken om vuil van schoon strooisel te scheiden.
 • Neutraliseert geuren. Een van de voordelen van klonterend zwerfvuil is dat het tot op zekere hoogte geuren afsluit. Over het algemeen geldt: hoe sneller/sterker de klonterende werking, hoe beter de geurbestrijding.
 • Weinig stof. Het is onmogelijk om een beetje stof te vermijden wanneer je kat zwerfvuil begint rond te schoppen, maar bepaalde materialen zijn minder stof dan andere. Het is belangrijk om te zoeken naar een stofarme formule om te voorkomen dat de luchtwegen van uw kat (en die van uzelf) irriteren.
 • Weinig rommel/tracking. Je wilt niet alleen op zoek naar een stofarme formule, maar zoek er ook een die niet veel rommel of sporen door het hele huis maakt. Kleinere korrels hebben de neiging om iets meer in de poten van je kat te blijven plakken, waardoor hij meer vatbaar is voor tracking, maar dat is niet altijd waar.
 • Geparfumeerd of ongeparfumeerd. Geparfumeerde kattenbakvulling kan helpen geuren te bedekken, maar het kan ook het ademhalingssysteem van uw kat irriteren. Als uw kat niet gevoelig is, kunt u er de voorkeur aan geven. Ongeparfumeerde kattenbakvulling kan geuren nog steeds neutraliseren en helpen ze weg te sluiten met een sterke klonterende werking.

Naast deze functies houden we ook rekening met extra factoren, zoals de materialen waaruit het strooisel is gemaakt. Veel klonterende kattenbakvullingen zijn gemaakt van klei die extreem goed klontert, maar niet bijzonder goed is voor het milieu. Natuurlijke nesten klonteren misschien niet zo goed, maar ze zijn vaak biologisch afbreekbaar, composteerbaar en zelfs doorspoelbaar. Misschien wilt u ook nadenken over hoe zwaar het nest is en natuurlijk nadenken over de prijs.

Slotopmerkingen

Er zijn zoveel verschillende kattenbakvullingen dat je de hele dag kunt winkelen en nog steeds geen keuze kunt maken. De waarheid is dat de meeste kattenbakvullingen behoorlijk op elkaar lijken. Als je geen specifieke behoeften of voorkeuren hebt, kun je zowat elk nest van de plank plukken en perfect gelukkig zijn.

Als uw kat echter specifieke voorkeuren heeft of als u op zoek bent naar bepaalde functies, wilt u wat tijd besteden aan winkelen. Bekijk onze topkeuzes hierboven – misschien vindt u wel de perfecte klonterende kattenbakvulling die zowel u als uw kat tevreden zal stellen!

Het kiezen van de juiste kattenbakvulling is één ding, maar weten hoe je het op de juiste manier moet gebruiken, is iets heel anders. Om u te helpen het meeste uit uw nieuwe nest te halen, hebben we een korte lijst samengesteld met enkele van de meest gestelde vragen. Neem een kijkje!

Hoeveel kattenbakvulling moet je gebruiken?

Sommige katteneigenaren vullen de doos halverwege, terwijl anderen net genoeg binnenstromen om hun katten iets te geven om in te krabben. Maar wat is het juiste bedrag? Over het algemeen moet u minstens 2 tot 3 centimeter strooisel in de doos gebruiken, zodat uw kat het afval zonder al te veel moeite kan graven en bedekken.

Houd er echter rekening mee dat sommige katten unieke voorkeuren hebben en mijn 3 tot 4 inch. Voor katten die graag graven, vergis je aan de kant van het toevoegen van een beetje meer. Voor katten die de neiging hebben om strooisel uit de doos te gooien, kan iets minder help verminder de puinhoop. Wat je ook kiest, het is een goed idee om te vervangen wat je eruit schept.

Hoe vaak moet je de kattenbak scheppen?

Feit is dat je je kattenbak niet te vaak kunt scheppen. Katten zijn kieskeurig en het schoonhouden van de kattenbak zal hen aanmoedigen om het te blijven gebruiken. Als de doos te vies wordt, kunnen ze in de verleiding komen om elders hun zaken te doen – in uw kamerplanten of, nog erger, in uw bed. Op zijn minst moet je om de dag klonten scheppen, maar idealiter één keer per dag.

Naast het scheppen van klonten, moet je de kattenbak schoonmaken en ongeveer één keer per week bijvullen met vers strooisel, misschien om de twee weken als je maar één kat hebt. Nogmaals, het hangt af van de voorkeuren van je kat en van hoeveel katten (en kattenbakken) je hebt. Het voordeel van klonterende kattenbakvulling is dat je de klonten gewoon kunt verwijderen en het schone nest iets langer kunt bewaren dan bij niet-klonterende kattenbakvulling.

Hoeveel kattenbakken heb je nodig?

De algemene vuistregel is om één kattenbak per kat te voorzien van één extra. Vergeet niet dat katten hun eigen voorkeuren hebben en sommigen gebruiken graag een kattenbak voor vloeibaar afval en een andere voor vast afval. Je moet ook nadenken over plaatsing.

Lees ook: Beste kattenbak voor meerdere katten

Je moet, indien mogelijk, één kattenbak op elke verdieping van je huis hebben en ze plaatsen, zodat je kat niet te ver hoeft te gaan, ongeacht in welke kamer hij zich bevindt.

Je hoeft je huis niet te vullen met kattenbakken, maar het bieden van voldoende opties is altijd een goede zaak en meer kattenbakken betekent dat je ze misschien niet zo vaak volledig hoeft op te ruimen (hoewel dagelijks scheppen zeker nog steeds wordt aanbevolen).

Over de auteur:

Kate Barrington heeft een bachelordiploma in het Engels en is de gepubliceerde auteur van verschillende zelfhulpboeken en voedingsgidsen. Kate is ook een fervent hondenliefhebber en aanbiddende eigenaar van drie katten, kate’s liefde voor dieren heeft haar geleid tot een succesvolle carrière als freelance schrijver die gespecialiseerd is in huisdierverzorging en voeding. Kate heeft een certificaat in fitnessvoeding en schrijft graag over gezondheids- en wellnesstrends – ze geniet ook van het maken van originele recepten. Naast haar werk als ghostwriter en auteur is Kate ook blogger voor een aantal biologische en natuurlijke voedingsbedrijven en columnist voor verschillende dierenbladen.