Brits Korthaar vs Bengaal – Uw eerste kat

Uw eerste kat – het is een spannende ervaring, of u nu kiest voor een huisdier of een metgezel voor uw vrijgezellenflat; of u nu een volwassen katachtige adopteert of een speels kitten om uw leven op te vrolijken.

Een grote beslissing die u zult maken is welk ras u neemt: ontspannen of levendig? Gemoedelijk of brutaal? Knuffelig of onafhankelijk?

Bengaals of Brits Korthaar – beide zijn prachtige raskatten met hun eigen speciale karakters, duidelijk verschillend en allebei fantastisch op hun eigen unieke manier. In dit artikel gaan we dieper in op deze twee prachtige kattenrassen om u te helpen beslissen welke het beste bij u thuis past.

Wat moet u weten over beide rassen?
Wat is het verschil in prijs?
Zijn er gezondheidsproblemen die u moet weten?
Hoe zit het met het samenleven met kinderen en honden?

Ik zal deze en nog veel meer vragen hieronder beantwoorden:

Wat je moet weten over Bengaalse katten

Als u ooit een luipaard als huisdier hebt willen hebben, dan is een Bengaalse kat zo ongeveer het dichtst bij wat u kunt krijgen. Ze zijn de nakomelingen van huiskatten en de Aziatische Luipaardkat, een exotische wilde kat met dramatische gevlekte aftekeningen. Het duurde meer dan een eeuw voor kattenfokkers een hybride hadden die kittens kon voortbrengen, omdat de meeste kruisingspogingen onvruchtbaar werden. Het eerste levensvatbare fokprogramma begon in de jaren 1960, en Bengaalse kittens kwamen beschikbaar in de jaren 1980. Het resultaat is een prachtige kat met aftekeningen die het midden houden tussen een tabby en een luipaard, een gracieus silhouet en een wilde, exotische verschijning.

Deze katten hebben veel aandacht van hun mensen nodig om gelukkig te zijn. Denk eraan, dit is hetzelfde ras is prachtig, elegant en levendig. De Bengaalse kat is levendig energiek en houdt van spelen. Ze klimmen graag (hoge kattenbomen en kittenhabitats zijn hun favoriete dingen) en zijn verrassend dol op water. Ze zijn wispelturig en energiek maar zeer aanhankelijk, ze genieten van knuffels en aandacht voordat ze zich haasten om van het volgende avontuur te genieten. Als u de tijd en de energie hebt om aan een echte levende draad van een kat te besteden, zou dit het ras voor u kunnen zijn. Een Bengaalse kat is een levendige, sensatiebeluste metgezel die nooit zal ophouden u te verrassen. U hoeft het alleen maar bij te houden!

Wat u moet weten over Brits Korthaar katten

De Brits Korthaar is de afstammeling van inheemse Britse katten en huiskatten die door de Romeinen werden meegebracht om ongedierte te weren. Het zijn gedrongen, cobby katachtigen met ronde gezichten, grote ogen en een vrij ontspannen temperament. De naam “teddybeerkatten” is aan dit ras gegeven, en met reden: hun dichte vacht, stompe oren en beminnelijke gelaatstrekken doen hen echt lijken op een stel knuffelige teddyberen. De bekendste kleur van de Brits Korthaar is blauw (een rijke effen blauw-grijs) met opvallende koperkleurige ogen; ze zijn er ook in vele andere kleuren, waaronder bicolours en calico.

Het duurt ongeveer drie jaar voordat deze langzaam groeiende katten hun volwassen grootte bereiken; als ze dat eenmaal doen, zijn ze aan de grote kant met katers die wel 7,7 kilo kunnen wegen. Hoewel het niet echt schootkatten zijn, hechten Brits Kortharen zich graag aan hun menselijke vrienden en zijn ze ontzettend trouw. De Brits Korthaar is een solide karakter, niet geneigd tot hi-jinx of onstuimigheid. Hoewel Brits Korthaar kittens net zo levendig en ondeugend zijn als je zou verwachten, doen ze het op volwassen leeftijd een stuk rustiger aan. De Brits Korthaar is een prachtige kat als u overdag weg bent en niet de middelen hebt om 24/7 op uw huisdier te passen.

PRIJS

De prijs van een Bengaals kitten hangt af van hoe dicht het bij zijn oorspronkelijke Aziatische Luipaard voorouders staat, hoe duidelijk en aantrekkelijk de aftekeningen van de kat zijn en hoe goed gevormd de kat fysiek is. Prijzen variëren ook afhankelijk van waar u uw kitten koopt. Een Bengaals topkitten kan £400-£1000 kosten in het VK, €450-€1200 in Australië €450-€2000. Minder hoog gewaardeerde kittens kosten misschien maar een paar honderd pond of het equivalent in USD/AUD. Mannelijke kittens zijn over het algemeen minder duur dan poezen. Als je graag een oudere kat adopteert, kan je er misschien één vinden bij een Bengaalse reddingsorganisatie voor minder dan £150 (€200 USD of €300 AUD). Merk op dat sommige mannelijke Bengaalse kittens van nature steriel zijn en deze zijn minder duur; in elk geval zal het kitten gesteriliseerd of gecastreerd geleverd worden. Gerenommeerde fokkers zullen een vruchtbaar dier niet aan een nieuwe eigenaar aanbieden.

De kosten van een Brits Korthaar kat kunnen dramatisch variëren, afhankelijk van leeftijd, geslacht, of u een jong kitten koopt of een volwassen kat. De locatie heeft een grote invloed op de prijs. De configuratie en de kleur van de kat zullen een verschil maken voor de prijs. Onlangs zijn kaneel- en fawnkleurige Britse Kortharen op de markt gekomen en ze blijken erg populair te zijn. Momenteel zijn cinnamon kortharen zeer begeerd en de prijs weerspiegelt dat. Kittens in meer voorkomende, minder gewilde kleuren zijn nog steeds prachtig en veel goedkoper. Een kitten gekocht bij een goed geregistreerde fokker kost in het Verenigd Koninkrijk al gauw 1200 pond. In de VS kosten ze meer (€1500-2000 is niet ongewoon), in Australië wat minder, maar verwacht toch niet veel wisselgeld voor €1000 AUD. Oudere Britse Kortharen zijn veel goedkoper: je kunt een rescue krijgen voor minder dan £75 (€100 in de VS, veel minder in Australië – €50 AUD is mogelijk.) Er is niet veel verschil in prijs tussen mannelijke en vrouwelijke kittens.

KARAKTER

Bengaalse katten zijn zeer energiek en hebben veel onderhoud nodig. Ze zijn zeer intelligent en zeer lichamelijk actief, voortdurend klimmend, spelend en rondrennend. Dit maakt ze een ideaal huisdier voor iemand die overdag thuis is en zelf veel energie heeft. Ze hebben zeer behendige poten en hebben de neiging om overal in te kruipen, dus u zult ze moeten voorzien van speelgoed en puzzels om te voorkomen dat ze zich vervelen (ik raad niet aan om dit te laten gebeuren – een verveelde Bengaal is een destructieve Bengaal).

Als u op zoek bent naar een kat die u scherp houdt en voor een eindeloze afleiding zorgt, dan zijn deze katten gewoon geweldig. Als ze stoppen met rondrennen, is het vaak om zich op uw schoot op te krullen of om lekker met u op de bank te kruipen. Bengalen hebben veel aandacht nodig en houden echt van aaien en lichamelijke genegenheid – hoewel ze kieskeurig kunnen zijn over wie ze die mogen geven. Het zijn echte babbelkatten – spraakzaam en vaak nogal luidruchtig.

Britse Kortharen zijn het tegenovergestelde van hun exotische neven. Een Brits Korthaar is geen energiebal; ze zijn rustig, beminnelijk en geduldig. Hoewel ze net zo slim zijn als de Bengaalse kat, zijn ze onafhankelijker en beter in het zichzelf vermaken. Brits Kortharen raken snel gehecht aan hun menselijke verzorgers, maar uiten dit op een hartelijke en beheerste manier, vaak door naast de deur te wachten als u thuiskomt en u door het huis te volgen.

Net als Bengaalse katten zijn ze vaak behoorlijk spraakzaam, maar niet erg luidruchtig; de Brits Korthaar heeft een tamelijk rustige stem, hoewel ze wel van een praatje houden. Als ze eenmaal volgroeid zijn, heeft de Brits Korthaar de neiging nogal lui te worden en zal u haar moeten stimuleren om in beweging te komen. Ze zal speelgoed en spelletjes nodig hebben om te voorkomen dat ze te zwaar en onfit wordt. Deze onderhoudsarme katten zijn een goede keuze als u niet de tijd of energie heeft om een veeleisend huisdier te houden.

GEZONDHEID

Bengaalse katten zijn over het algemeen gezond, vrij van de zorgwekkende problemen die bepaalde andere raskatten kunnen hebben. Er zijn echter een paar aandoeningen die vaker voorkomen bij Bengaalse katten; sommige daarvan verdwijnen vanzelf, terwijl andere ernstiger zijn en medische aandacht vereisen. Deze omvatten Flat-chested Kitten Syndrome (een rib misvorming die varieert van mild tot ernstig; het kitten zal meestal matige gevallen ontgroeien); heupdysplasie en patella luxatie, twee aandoeningen die hun poten kunnen aantasten; progressieve retinale atrofie, een oogaandoening die leidt tot blindheid; distale neuropathie, een aandoening van het zenuwstelsel die vaak vanzelf oplost; en hypertrofische cardiomyopathie, een hartaandoening die wordt doorgegeven in sommige rassen. Over het algemeen genieten Bengaalse katten van een goede gezondheid met een verwachte levensduur van 10 tot 16 jaar. (Ik heb zelfs oudere Bengalen ontmoet, onstuimige oude dames die iets langzamer bewogen, maar die nog steeds volop van hun leven genoten).

Brits Korthaar katten zullen u weinig zorgen baren. Ze zijn vatbaar voor dezelfde aandoeningen als de gemiddelde gemengde moggy, maar verder zijn ze bijna belachelijk gezond. Net als Bengaalse katten kunnen zij hypertrofische cardiomyopathie erven; dit is echter zeldzaam en kan vaak gedurende enkele jaren worden beheerd zonder dat het welzijn van het dier wordt beïnvloed. Zeer, zeer zelden, kan men een geval van Hemofilie B bij Brits Kortharen zien. Dit is aantoonbaar door een bloedtest en fokkers met een goede reputatie letten hierop. Het grootste gezondheidsrisico voor uw Brits Korthaar is een gebrek aan beweging naarmate ze ouder worden – u zult het dieet van uw kat moeten beheren en spelletjes moeten vinden die ze leuk vinden om ze in beweging te krijgen. Dit ras hoort sowieso mollig te zijn, maar ze kunnen gemakkelijk wat te zwaar worden om op hun best te zijn. Britse Kortharen met overgewicht zien er misschien schattig uit, maar ze kunnen problemen krijgen met hun hart, ademhaling en gewrichten. Dit is een langlevend ras, met een geschatte levensduur van 14-20 jaar.

GROOTTE/GEWICHT

Bengaals katten zijn een groot ras, beduidend groter dan de gemiddelde huiskat. Dit betekent dat ze veel ruimte nodig hebben. Een ruwe schatting is dat een Bengaals poesje ongeveer 2,23 kg weegt of een pond per maand dat ze oud is, hoewel sommige kittens meer wegen. Jongens zijn een beetje zwaarder. Zowel katers als poezen zullen opgroeien tot grote, atletische katten. Vrouwtjes zijn meestal kleiner dan mannetjes – zo’n 4 tot 4,5 kg – met katers die tot 7 kilo kunnen wegen. (Ik heb Bengaalse katers nog zwaarder zien worden, maar zij hadden duidelijk overgewicht en waren niet erg gezond. Als uw Bengaalse kater meer dan 7 kilo weegt, moet u contact opnemen met de dierenarts, want misschien moet hij zijn dieet aanpassen). De Bengaal is geen bijzonder traag groeiend ras en zou op de leeftijd van 2 jaar al volwassen moeten zijn.

Brits Korthaar katten zijn nog groter, hoewel ze gedrongener zijn dan de Bengaalse kat. Deze jongens en meisjes kunnen gemakkelijk zeer zware gewichten bereiken. Ideaal is een kater van 6-9 kg (13lb 4oz tot 19lb 4oz) en een poes van 4-6 kg (8lb 13oz tot 13lb 4oz). Zoals u kunt zien aan deze getallen, is er een hoge mate van seksueel dimorfisme in dit ras, de vrouwtjes zijn veel kleiner dan de mannetjes, hoewel het hele ras behoorlijk husky is. Tegen de tijd dat u uw kitten krijgt (geregistreerde fokkers laten ze niet gaan voor 12 weken), zal uw kleine Brits Korthaar meisje al een flinke kilo of meer zijn, terwijl haar broer iets zwaarder zal zijn met 1,8 kg. Ze zouden dan ongeveer een pond of twee per maand moeten aankomen, waarbij de meisjes iets minder groeien. Dit zeer traaggroeiende ras bereikt zijn volledige majestueuze volwassen grootte pas in het derde jaar.

MET KINDEREN EN HONDEN

Bengaalse katten schieten goed op met kinderen en honden, mits ze al vroeg in hun leven de juiste socialisatie krijgen. Deze katten zijn niet erg geduldig en als ze geplaagd of geprovoceerd worden, zijn ze geneigd de dader te slaan. Honden moeten onder toezicht staan, vooral in het begin – een klauw tegen de neus is niet leuk. Kinderen moet geleerd worden voorzichtig te zijn met Bengaalse katten en ze de ruimte te geven als ze niet willen spelen. Op voorwaarde dat ze oud genoeg zijn om de behoeften van de kat te begrijpen, kan een kind zelfs het ideale speelkameraadje zijn voor een levendige Bengaal – ze zullen allebei genieten van de meer energieke spelletjes van de kat.

Laat jonge kinderen niet zonder toezicht spelen met katten, vooral niet met Bengaalse katten; zelfs als ze het niet kwaad bedoelen, kunnen kinderen het dier per ongeluk pijn doen en op hun beurt gewond raken. Vergeet niet dat ondanks haar wilde uiterlijk de Bengaal een huiskat is in hart en nieren – ze is gewoon een beetje een prima-donna en heeft veel respect nodig. Een leuke eigenschap van dit ras is dat ze hun klauwen in weten te houden tijdens het spelen; niet iets wat je bij veel katten ziet.

Brits Korthaar katten zijn, als algemene regel, fantastisch met kinderen. Ze zijn over het algemeen heel geduldig en tolereren veel speels kattenkwaad van kleine handjes. Alle katten hebben echter hun grenzen, en zelfs een van deze zachtaardige reuzen zal slaan naar een kind dat haar pijn doet. Leer jonge kinderen lief te zijn voor het poesje en vooral niet te veel te knuffelen – Britse Kortharen, hoewel trouw en vriendelijk, zijn geen grote fans van te veel worden opgepakt of geknuffeld.

Honden, mits katvriendelijk, kunnen het meestal goed vinden met Brits Kortharen en vice-versa. Deze katachtigen houden van hun persoonlijke ruimte, dus verwacht enige wrijving als de hond de kat niet met rust wil laten; een geschikte zitstok voor de kat ergens buiten het bereik van de overijverige hond zal de spanning wegnemen. Over het algemeen lijken Brits Kortharen echter dol te zijn op honden en zullen ze graag hun huis delen met een hond.

VERZORGING EN ONDERHOUD

Bengaalse katten hebben een zeer korte vacht die niet veel geborsteld hoeft te worden en hebben geen problemen met eten of hygiëne. Geef uw Bengaalse kat een dieet van kattenvoer van goede kwaliteit, bij voorkeur nat, en zorg ervoor dat ze voldoende vers water heeft. Zorg voor een grote kattenbak, een krabpaal en een kattenboom, zodat ze lekker kan rondklimmen. Uw kat moet al ontsekt en ontwormd zijn en haar eerste inentingen hebben gehad; zorg ervoor dat ze up-to-date blijft met al haar inentingen en dat ze regelmatig ontwormd wordt. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie.

Over het algemeen wordt aangeraden Bengaalse katten niet buiten rond te laten lopen (ze zijn een verleidelijk doelwit voor dieven); wat u wel kunt doen is een buitenverblijf inrichten waar ze niet uit kan ontsnappen en waar ze voldoende ruimte heeft om te bewegen. Wat u ook doet, zorg ervoor dat uw Bengaalse kat zich niet verveelt. Als ze niet voldoende gestimuleerd wordt, kunnen ze onrustig en destructief worden en zelfs zichzelf verwonden. U moet ook zorgen voor het gebit van de Bengaalse kat door ze wekelijks te poetsen.

De dikke vacht van de Brits Korthaar moet minstens eenmaal per week goed geborsteld worden. Dit ras heeft een lichte neiging tot gebitsproblemen, dus probeer haar tanden ook wekelijks te poetsen. Oudere Brits Kortharen moeten veel aangemoedigd worden om te spelen en actief te blijven.

Brits Korthaar katten hebben ook een grote kattenbak nodig (liefst half zo lang als de kat) en een krabpaal van goede afmetingen. Kattenvoer moet van goede kwaliteit zijn. Het is vooral belangrijk om dit ras uit de buurt van granen en zetmeel te houden – de Brits Korthaar heeft geen lege calorieën nodig omdat ze de neiging hebben om aan te komen. Net als bij de Bengaal moet deze raskat alle nodige dierenartsbehandelingen hebben gehad voordat u haar krijgt; u zult regelmatig controles moeten laten uitvoeren om haar de rest van haar geplande vaccinaties te geven en ervoor te zorgen dat ze in goede gezondheid verkeert.

De eindanalyse

Elk van deze rassen is een prachtig huisdier, maar voor een eerste kat zou ik de Britse Korthaar aanraden. Door hun gemoedelijke aard en bescheiden behoeften zijn ze een veel vergevingsgezinder keuze dan de meer uitdagende Bengaalse kat. Als u eenmaal gewend bent aan het hebben van een kat in uw huis en de basis kent van wat er nodig is, is een Bengaalse kat een goede keuze voor uw tweede kat. Ze hebben een heel andere manier van activiteit dan de Britse Korthaar en kunnen echt wat extra energie in uw leven brengen. Beide rassen gaan goed om met kinderen, honden en andere katten. Ik zou willen waarschuwen tegen het plaatsen van een Bengaalse of Brits Korthaar kat in een huis waar kleinere dieren aanwezig zijn – ze hebben allebei zeer goed ontwikkelde roofinstincten en zullen op huiskonijnen of muizen afspringen.

De Brits Korthaar is de trotse afstammeling van eeuwenlange mousseles, terwijl de waterliefhebbende Bengaals kat absoluut zal proberen uw visvijver te plunderen als u er geen deksel op doet – ze kunnen de vis in hun behendige poten grijpen voordat u “Finding Nemo” kunt zeggen. Over het algemeen zou ik de Brits Korthaar aanraden als u overdag aan het werk bent; Bengaalse katten hebben meer gezelschap nodig.