Wat is de beste voeding voor Brits Korthaar Kittens

Als u overweegt een nieuwe kat aan te schaffen, is een Brits Korthaar kitten een uitstekende keuze. Brits Kortharen leven lang en gezond, dus u bent verzekerd van vele jaren gelukkig gezelschap, en ze zijn heel gemakkelijk te verzorgen. Of u nu overweegt een nieuw Brits Korthaar kitten te nemen of er onlangs een heeft aangeschaft, u zult erop gebrand zijn uw nieuwe vriend de allerbeste start in het leven te geven die u kunt.

Wat is de beste voeding voor Brits Korthaar Kittens? Voor kittens is de meest optimale voeding hoog in eiwitten, zeer laag in koolhydraten en met een matige hoeveelheid vet. Een graanvrije voeding van goede kwaliteit zonder “gevulde” koolhydraten. Uw kitten moet op deze leeftijd veel eten, maar heeft slechts een kleine maag; het voedsel moet in kleine, frequente porties worden verstrekt.

Voor een gezonde groei van uw kitten heeft u een mengsel van droog- en natvoer nodig. U krijgt een maximale hoeveelheid eiwitten uit het droogvoer en al het nodige vocht uit het natvoer.

U heeft waarschijnlijk veel vragen over uw nieuwe kitten en wat zij nodig heeft voor een gezonde, gelukkige start in het leven. Wat voor vlees moet ze eten? Natvoer of droogvoer? Is het goed om haar gewoon kattenvoer te geven of moet u kittenvoeding voor haar kopen? Zal ze melk moeten drinken? Moet ze groenten eten? Zijn er echt verschillen tussen premium en goedkopere merken kattenvoer? Wij hebben de antwoorden op deze en vele andere vragen. Lees verder om meer te weten te komen.

Voeding voor uw Brits Korthaar kitten

Wat is de beste voeding voor Brits Korthaar kittens? Met een paar aanpassingen, in wezen hetzelfde als de beste voeding voor een volwassen Brits Korthaar. Tegen de tijd dat uw Brits Korthaar kitten in uw huishouden komt, zou ze al volledig gespeend moeten zijn en in staat om vrijwel hetzelfde te eten als wat ze als volwassen kat zal eten. Een gerenommeerde geregistreerde fokker zal geen afstand doen van een kitten voordat het 12 weken oud is. Uw kitten hoeft niet langer moedermelk te drinken, en zou in feite helemaal geen melk moeten krijgen.

Als ze geboren worden, produceren kittens een speciaal enzym dat hen in staat stelt de lactose in de melk van hun moeder goed te verteren; als ze eenmaal gespeend zijn, wordt dit enzym niet meer aangemaakt en kan het kitten de lactose niet meer verteren. Bij Britse Kortharen lijkt dit effect bijzonder uitgesproken te zijn en melk kan hen erg ziek maken. Ze zullen vrijwel zeker last van hun maag krijgen en kunnen ook aan diarree lijden. Als de kat veel melk drinkt, kan ze gaan braken. Dit is vooral slecht voor kittens. Ze zijn klein en teer, zodat uitdroging een echt probleem is; elke maagstoornis kan de ontwikkeling van een kitten echt in de war sturen, en een kitten sterft veel gemakkelijker aan een maagstoornis dan een volwassen kat.

In plaats van melk moet het kitten water te drinken krijgen en kattenvoer van hoge kwaliteit. Kies een goed merk met veel eiwitten en met name genoemd vlees. Geef uw Brits Korthaar kitten geen voer dat granen en zetmeel bevat. Deze leveren niets wat een kitten nodig heeft en zijn slechts lege calorieën. In dit stadium van haar ontwikkeling zal uw kitten de extra energie gewoon verbranden; u wilt echter niet dat ze de smaak van kitty junk food te pakken krijgt. Een Brits Korthaar, met haar neiging om op latere leeftijd dik te worden, hoeft de volwassenheid niet in te gaan met een verlangen naar voedsel met extra calorieën.

Laat uw kitten geen voedsel voor andere dieren eten – hondenvoer is goedkoper dan kattenvoer, juist omdat het zwaar leunt op plantaardig materiaal, waaronder de granen en zetmelen die uw kitten niet zou moeten eten. U moet ook proberen te voorkomen dat ze voedsel eet dat voor mensen is bedoeld. Menselijk voedsel bevat vaak stoffen die zeer slecht zijn voor onze huisdieren en dit effect is nog sterker bij een klein, kwetsbaar kitten. Het is heel goed mogelijk dat een kitten sterft aan het eten van bepaalde menselijke voedingsmiddelen. Later in dit artikel zullen we hier meer in detail op ingaan, maar voor nu is het voldoende om te zeggen “geef het kitten geen mensenvoer”. Als u nu al grenzen stelt, ontmoedigt u haar om u tijdens de maaltijden lastig te vallen. Het is vaak heel moeilijk om een charmant klein pluizenbolletje te weerstaan dat om eten van uw bord smeekt, maar het wordt een stuk minder charmant als ze een volgroeide Britse Korthaar is, die te dik wordt en op dieet moet. Maak er geen gewoonte van om haar stiekem traktaties te geven.

Hoe vaak moet ik mijn kitten eten geven?

In dit gedeelte leert u meer over hoe en wanneer u uw nieuwe kitten moet voeden. Kittens hebben veel voeding en veel calorieën nodig. Ze groeien snel en hebben veel eiwitten, vitaminen, mineralen en energie nodig om hun lichaam in ontwikkeling op te bouwen – en om al die onstuimige kittenachtige activiteit te voeden. De exacte hoeveelheden en tijdstippen variëren van individu tot individu. U moet uw kitten op zijn minst drie keer per dag voeren en u kunt ze gerust vijf keer per dag voeren.

Zolang uw kitten jong is, moet u meer eten geven in plaats van minder. Ik heb absoluut nog nooit gehoord van een dik kitten. Oudere Brits Korthaar katten zijn zeker geneigd te veel te eten, maar dat zal zeker de eerste drie jaar geen probleem zijn. Op dit moment moet uw kitten bijgevoed worden. Ik gebruik graag natvoer in zakjes; voor een kitten moet u een half zakje per maaltijd aanbieden. Als het kitten veel van het voer laat staan, biedt dan minder per maaltijd aan, maar geef wel meer maaltijden. Ruim altijd de etensresten op nadat het kitten is gestopt met eten; u kunt het nog even in het bakje laten staan, maar laat uw kitten geen ranzig voer eten. Dit kan hun gevoelige systeem verstoren. Gooi het voer weg en maak het bakje grondig schoon. Gebruik een keramisch schaaltje om uw kitten te voeren – op plastic kunnen krassen ontstaan, die een broedplaats voor bacteriën worden.

Hoe kies ik het juiste voer?

Er is veel tegenstrijdige informatie beschikbaar over wat u uw kitten moet geven: in de winkel gekocht voer of zelfgemaakt? Rauw of gekookt? Gewone of kittenvoeding? We hebben dit al een beetje aangestipt, maar in dit gedeelte gaan we dieper op dit onderwerp in.

Laten we het eerst eens hebben over kitten- versus volwassenvoerformules. Mijn persoonlijke mening is dat kittenformules eigenlijk een beetje een afzetterij zijn. De ingrediënten lijken niet anders te zijn dan die van gewone kattenvoeding; het grootste verschil lijkt de prijs te zijn. Om eerlijk te zijn, sommige merken lijken in ieder geval de textuur en consistentie te veranderen, zodat de brokjes kleiner zijn en makkelijker te hanteren voor een kitten; ik bereik hetzelfde effect door volwassen kattenvoer te prakken met de tanden van een vork.

Het belangrijkste om op te letten is de kwaliteit (geef uw Brits Korthaar niet zomaar wat oude troep) en de mate van transparantie in de etikettering. Als er graan, aardappel, zetmeel enz. in zit, weiger het dan. Weiger elk voer dat kunstmatige ingrediënten bevat. Uw kitten heeft geen voedselkleurstoffen of andere additieven nodig. Geef uw kitten op dit moment nog geen droogvoer, omdat dit slecht voor haar nieren kan zijn. Later, als ze groot genoeg is om van een drinkfonteintje te genieten, kunt u haar gematigde hoeveelheden droogvoer geven, maar tot ze voldoende drinkt, mag ze alleen natvoer eten. Geef uw kitten geen rauw voer, want dat kan bacteriën en parasieten bevatten. Zoek naar voeding die extra vitamine A en taurine bevat.

Wat voor vlees is het beste voor mijn kitten?

Ook hier is er veel discussie over het beste vlees voor katten en kittens. De meeste kattenliefhebbers die ik ken, geven de voorkeur aan konijn en gevogelte als de belangrijkste basisvoedingsmiddelen voor hun katten en kittens. Dit zijn de vleessoorten die het dichtst bij de natuurlijke prooi van een kat staan en die je in diervoeders kunt vinden:

 • Konijnen zijn niet hetzelfde als ratten of muizen, maar qua fysiologie komen ze dicht genoeg in de buurt.
 • Kip en eend zijn een redelijke nabootsing van de kleinere vogels waarop ze in het wild zouden jagen.
 • Lam is oké (het is vet en bevat veel calorieën, maar dat is niet echt een probleem als je kitten nog in de groei is).
 • Rundvlees moet met mate worden gegeven, omdat het soms maagproblemen kan veroorzaken als uw kitten er te veel van eet.
 • Ook vis moet u tot een minimum beperken. Vis lijkt misschien een goede keuze voor katten, vooral omdat ze het over het algemeen lekker vinden. Helaas is het niet zo gezond als u misschien denkt. Vis bevat tegenwoordig vaak veel kwik.
 • Vooral rauwe vis is een slechte keuze, omdat het thiamine kan afbreken in het lichaam van een kat. Het is goed om uw kitten af en toe vis te laten eten, in kleine hoeveelheden, maar zorg dat het niet de hoofdmoot van haar dieet wordt.

Als u op zoek bent naar een goed merk, accepteer dan niet “konijnensmaak” of “eendensmaak” als voldoende – controleer het etiket en kijk welk vlees er daadwerkelijk in het voer wordt gebruikt. “Het is heel gebruikelijk dat fabrikanten goedkoper, minder gezond vlees gebruiken en dan “X smaak” gebruiken om te suggereren dat er een grote hoeveelheid van een duurder, beter vlees in zit. Lees altijd de ingrediënten.

Heeft mijn kitten groente nodig in haar voeding?

De meeste dierenartsen adviseren nu om wat groenten in de voeding van de kat op te nemen. Katten zijn obligate carnivoren en vlees moet het hoofdbestanddeel van hun dieet zijn, maar volgens deskundigen is aanvulling met kleine hoeveelheden plantaardige ingrediënten een goed idee. Sommigen stellen voor het kitten gras te geven om op te knabbelen. Hoewel het eten van gras soms een teken kan zijn dat een kat ziekelijk is, is het ook iets dat veel katten en kittens doen voor extra voedingsstoffen.

Als u een kitten binnenshuis heeft, kunt u voor aanvulling zorgen door een bakje met levend gras te laten groeien. Laat uw kitten geen gras eten dat mogelijk behandeld is met chemicaliën zoals onkruidverdelger of kunstmest. Wees ook voorzichtig met het soort gras – sommige planten die op gewoon gras lijken, zijn in feite giftig voor katten. (Dit geldt overigens voor veel kamerplanten – u kunt het beste planten verwijderen die giftig zijn voor nieuwsgierige kittens).

Veel kattenvoer bevat tegenwoordig dingen als wortels of groente om te voorzien in de behoefte van de kat aan kleine hoeveelheden groente. Deze zijn prima, maar koop geen voeding die zwaar leunt op plantaardige ingrediënten. Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat uw opgroeiende kitten 30% eiwit en 20% vet in haar voeding nodig heeft. Te veel plantaardig materiaal zal verhinderen dat ze krijgt wat ze nodig heeft.

Waarom moet ik goedkopere kattenvoeding vermijden?

Het is misschien verleidelijk om te geloven dat er geen echt verschil is tussen een premium- en een goedkoper voer. Helaas voor het banksaldo van de kattenliefhebber is dit niet altijd het geval. Terwijl sommige zeer hoogwaardige voeders te duur zijn, kan er een groot verschil zijn tussen de middenklasse voeders en de zeer goedkope voeders. Goedkopere voeders bevatten vaak onverteerbare bijproducten uit de vleesindustrie die het voer opdikken, maar uw kat niet voeden: huid, bindweefsel, zelfs haar en veren. Deze kunnen nog steeds als eiwit in de voedingswaarde-informatie worden vermeld, terwijl ze uw kitten, die ze niet kan verteren, heel weinig echte voeding geven.

Goedkoop kattenvoer bevat ook vaker granen en zetmeel die u moet vermijden om ervoor te zorgen dat uw kitten een goed uitgebalanceerd dieet krijgt, samen met additieven en andere minder heilzame ingrediënten. In premium kattenvoer is de hoeveelheid verteerbare eiwitten meestal hoger. Uw kitten heeft veel hoogwaardige eiwitten nodig om een sterk, gezond lichaam op te bouwen. Dit is een cruciale periode in de ontwikkeling van uw kitten met gevolgen op lange termijn voor haar toekomstige gezondheid en welzijn. Er zijn zeker veel oplichters in de dierenvoedingsindustrie, maar het is echt de moeite waard om net dat beetje extra uit te geven om uw Britse korthaar een echt goede start in het leven te geven. Later kunt u proberen over te stappen op een goedkoper merk – zolang het maar alles bevat wat uw kat nodig heeft.

Hoeveel moet een kitten drinken?

We hebben het al gehad over de noodzaak van een goede hydratatie, maar het moet nog verder worden uitgediept. Katten kunnen in het algemeen nierproblemen krijgen als ze niet genoeg water drinken en de zich ontwikkelende nieren van een kitten hebben veel vocht nodig. U moet haar bakje bijgevuld houden en het water moet schoon zijn. Water waar stof of vuil in drijft, weerhoudt uw kitten ervan om te drinken. Plaats het waterbakje ook op enige afstand van de etensbak – katten en kittens zijn vaak instinctief wantrouwig tegenover water dat te dicht bij hun eten staat. In de begintijd van de katachtigen kon voedsel gemakkelijk waterbronnen verontreinigen en sommige katten hebben de terughoudendheid van hun voorouders om uit zo’n bron te drinken geërfd.

Er zijn verschillende redenen waarom een kitten niet genoeg water krijgt; één ervan is dat hij er gewoon niet bij kan. Ik raad ten zeerste aan een van de drinkfonteintjes te kopen die ik eerder noemde, maar zolang uw kitten klein is, kan het zijn dat ze er niet uit kan drinken. Geef haar eerst een klein schoteltje om uit te drinken en introduceer dan de drinkfontein als ze wat groter is. Net als bij het voerbakje moet u het waterbakje regelmatig schoonmaken en ervoor zorgen dat het water er altijd vers in is. Ik geloof niet dat ik ooit gehoord heb dat een kat te veel drinkt, maar veel te veel katten drinken te weinig. Het gevolg kan zijn dat zich kristallen ophopen in de urinewegen, nierstenen en andere problemen.

Welk voedsel is gevaarlijk voor mijn kitten?

Er zijn heel veel menselijke voedingsmiddelen die ongeschikt zijn voor uw kitten of kat. Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

 • Chocolade
 • Uien (en aanverwanten van de ui, zoals bieslook en prei)
 • Melk en melkproducten zoals room
 • Koffie
 • Thee
 • Alcohol.
 • Xylitol

De zoetstof Xylitol is verantwoordelijk voor veel vergiftigingen bij huisdieren. (Xylitol is een suikervervanger die vaak wordt aangetroffen in snoep en kauwgom, en die ook opduikt in voedingsmiddelen zoals pindakaas. Het is in sommige gevallen fataal geweest).

De jury is er nog niet uit of rozijnen en druiven giftig zijn voor katten. Honden zijn er wel door vergiftigd, en er zijn aanwijzingen dat ze ook schadelijk kunnen zijn voor uw kat.

Rauw vlees wordt over het algemeen niet aanbevolen door dierenartsen. Ook dit is een van die omstreden onderwerpen, waarbij sommige mensen volhouden dat het niet alleen veilig is, maar zelfs superieur aan ingeblikt of verpakt voedsel, terwijl anderen het afwijzen. Persoonlijk geef ik liever geen rauw vlees of gevogelte aan mijn katten, omdat ik me zorgen maak over voedselvergiftiging en parasieten. Ik ken andere kattenliefhebbers die zonder problemen rauwe voeding in het dieet van hun katten opnemen. Als u besluit uw kat rauw voedsel te geven, wacht dan tot uw kitten ouder is en geef alleen voedsel van menselijke kwaliteit. Sommige mensen geven de afsnijdsels van vleesgerechten aan hun katten; nogmaals, ik geef er de voorkeur aan dit niet te doen, omdat de magere voedingsbijdrage nauwelijks het extra risico waard lijkt.