Bravecto voor katten: kosten, dosering, veiligheid & bijwerkingen

Bravecto For Cats alles over het product en gebruik

Bravecto topische oplossing voor katten is een merk van actuele vlooien- en tekenpreventieve producten ontwikkeld door Merck Animal Health. In dit artikel leert u wat Bravecto voor katten is, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen, geschikte dosering en enkele veelgestelde vragen.

 

Bravecto For Cats Overzicht

Medicatie Type:

Isoxazoline ectoparasticide

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten en kittens van 6 m² en ouder

Merknamen:

Bravecto voor katten

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing: 112,5 mg (1,2-2,8 kg [2.6-6.2lb]), 250mg (>2.8-6.3kg [6.2-13.8lb]), en 500 mg (>6,3-12,5 kg [>13.8-27.5lb])

Verloopbereik:

Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt.

 

Over Bravecto For Cats

Bravecto is de merknaam voor het medicijn fluralaner, een lid van de isoxazolineklasse van antiparasitaire geneesmiddelen. In de VS is het alleen gelabeld voor het doden en voorkomen van vlooienbesmettingen en twee soorten teken, de zwartpoot- of hertenteek (Ixodes scapulaireis), en de Amerikaanse hondenteek (Dermacentor variabilis |).

In Europa draagt het wel een label voor het doden en voorkomen van vlooien, evenals de Ixodes ricinus teek.

Bravecto is ook off-label gebruikt om katten met oormijt te behandelen (Otodectes cynotis) en huidaandoeningen veroorzaakt door besmettingen van de huidmijten Demodex gatoi | en Demodex cati.

Het is ook effectief gebleken tegen een Caribische bontmijt Lynxacarus radovski, en de Australische verlammingstik Ixodes holocyclus.

Reguliere Bravecto voor katten heeft geen activiteit tegen darmparasieten of door muggen overgedragen hartwormen bij katten. Het Bravecto Plus for Cats-product doet dat echter wel.

Hoewel Bravecto een topisch aangebracht product is, wordt het medicijn systemisch geabsorbeerd, hetzelfde als de orale producten die voor honden worden gebruikt.

Wat doet Bravecto voor katten?

Het actieve ingrediënt in Bravecto topische oplossing voor katten, fluralaner, doodt vlooien en teken door een primaire remmende neurotransmitter genaamd GABA te blokkeren.

Door een remmende neurotransmitter te remmen, veroorzaakt fluralaner overstimulatie en ongecontroleerde zenuwactiviteit bij de beoogde insecten, wat tot de dood leidt.

Volgens de fabrikant is aangetoond dat Bravecto effectief doden 100% van de volwassen vlooien binnen 8 uur na het aanbrengen, en bijna 100% van de zwartbenige teken binnen 48 uur na het aanbrengen. Het blijft werken en effectief zijn voor maximaal 12 weken in die gevallen, maar het is slechts gebleken dat het werkzaamheid heeft tegen de Amerikaanse hondenteek gedurende 8 weken.

De fabrikant beveelt wel aan dat als Amerikaanse hondenteekbesmettingen een primaire zorg zijn, dat het product elke 8 weken veilig voor dat doel kan worden gebruikt.

Bijwerkingen van Bravecto voor katten

kat krabt zichzelf zittend in het gras

Fda heeft geadviseerd dat Bravecto moet worden vermeden of zeer voorzichtig moet worden gebruikt bij katten met een voorgeschiedenis van aanvallen of een andere neurologische ziekte.

Bij correct gebruik lijken bijwerkingen van Bravecto voor katten ongewoon te zijn. Bravecto voor katten is alleen gelabeld voor katten ouder dan 6 maanden. Actuele producten zoals Bravecto voor katten mogen nooit worden ingenomen. De veiligheid is niet geëvalueerd voor drachtige of zogende katten.

Volgens de fabrikant zijn bijwerkingen van Bravecto voor katten zeer zeldzaam, maar braken, diarree en jeuk werden het vaakst gemeld. In een gecontroleerde veldstudie die de veiligheid van Bravecto evalueerde waarbij ongeveer 220 katten betrokken waren, vertoonde iets minder dan 8% van de behandelde katten tekenen van braken. Ongeveer 5% van de katten vertoonde diarree, jeuk en haaruitval op de toedieningsplaats. Andere tekenen zoals lethargie en verminderde eetlust werden gezien bij minder dan 4% van de katten.

Hoewel het als ongewoon wordt beschouwd, heeft de Food and Drug Administration (FDA) geadviseerd dat geneesmiddelen in de isoxazolineklasse het potentieel hebben voor het veroorzaken van neurologische bijwerkingen, waaronder spiertrillingen, moeite met evenwicht en lopen (ataxie) en epileptische aanvallen. Dit is zelfs gezien bij huisdieren zonder een voorgeschiedenis van neurologische ziekte. Bravecto moet vermeden of zeer voorzichtig gebruikt bij katten met een voorgeschiedenis van seizures of een andere neurologische ziekte.

In de veldstudie werden geen aanvallen gezien, maar ataxie werd opgemerkt bij twee katten, die volledig herstelden. Er werden geen verdere tekenen gezien na de hertoepassing van het product.

Bij zowel honden als katten die het actuele product oraal toegediend krijgen, vertoonden de meesten tekenen van hypersalivatie (kwijlen), maar er werden weinig extra bijwerkingen waargenomen.

Dit brengt wel een belangrijk punt naar voren, omdat actuele producten zoals Bravecto voor katten vaak erg bitter smaken.

Als een kat onlangs aangebrachte Bravecto van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om breng een actueel vlooien- / tekenproduct aan op de huid voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Bravecto-producten voor honden en katten dezelfde actieve ingrediënten bevatten, zijn er kleine verschillen in de percentages actieve ingrediënten en inactieve ingrediënten. Orale en actuele hondenproducten mogen nooit voor katten worden gebruikt.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Bravecto van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, neem dan altijd contact op met ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Bravecto voor katten is niet bekend om te interageren met andere medicijnen. U moet echter uw dierenarts raadplegen als u overweegt Bravecto te combineren met andere actuele vlooien- / tekenproducten.

Ten slotte was Bravecto voor katten zelden gevonden om gezichtsdermatitis bij mensen te veroorzaken een paar dagen na het aanbrengen op hun katten in de Europese veldstudie.

Het is het beste om contact met een vlooien- / tekenpreventieve oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en uw handen daarna te wassen. Zorg ervoor dat de oplossing droog is op uw kat voordat u de toedieningsplaats aanraakt en zorg ervoor dat u deze buiten het bereik van kinderen houdt.

Bravecto voor katten dosering

kat die een actuele vlooien- en tekenbehandeling krijgt

De fabrikant raadt aan om een kat niet te baden gedurende ten minste 3 dagen na het aanbrengen van Bravecto. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Er is drie doses beschikbaar voor Bravecto voor katten, die gebaseerd zijn op het lichaamsgewicht van een kat. Zorg er altijd voor dat u de juiste dosis voor het gewicht van uw kat aanbrengt.

Hoe lang duurt Bravecto voor Cat

Bravecto voor katten wordt meestal toegepast elke 12 weken. Als er grote bezorgdheid is over amerikaanse hondenteekbesmetting, raadt de fabrikant aan om het elke 8 weken te gebruiken.

Hoe Bravecto Plus voor katten toe te passen

Volg altijd alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Bravecto-buizen moeten eerst uit de verpakking van hun zakje worden verwijderd. De dop moet dan met de klok mee of tegen de klok in worden gedraaid voor één volledige draai.

De dop is bedoeld om aan te blijven voor toepassing en mag niet worden verwijderd. De inhoud van de buis kan vervolgens op de huid van een kat worden aangebracht door de vacht te scheiden en aan te brengen op de huid langs de achterkant van de nek voor de schouders aan de basis van de schedel waar een kat niet bij kan om het af te likken.

De fabrikant beveelt aan het niet baden van een kat gedurende ten minste 3 dagen na het aanbrengen van Bravecto. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Bravecto voor katten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Is Bravecto veilig voor katten?

leas houden van een omgevingstemperatuur van 21 – 29’C (70 – 84’F). Vlooien zijn ongeveer 3-4 mm (1/4 tot 1/3 inch)

Bravecto voor katten wordt beschouwd als een effectieve en veilige optie voor de meeste katten voor het doden van vlooien en teken en het voorkomen van plagen. Hoewel het een beperkter effect heeft in vergelijking met sommige andere actuele producten, kan de noodzaak om het slechts om de 2-3 maanden toe te passen aantrekkelijker zijn voor sommige kattenouders.

Veelgestelde vragen

Is Bravecto slecht voor katten?

Fluralaner heeft geen hogere of meer zorgwekkende mate van bijwerkingen bij katten in vergelijking met andere vlooien- / tekenproducten in veldproeven.

Fluralaner wordt beschouwd als zeer selectief voor insectenneuronen ten opzichte van zoogdierneuronen op de manier waarop het werkt. Hoewel soms neurologische bijwerkingen zijn gemeld met deze medicijnklasse, werden deze niet op grote schaal gezien in de veldstudies en komen ze waarschijnlijk alleen voor bij een zeer klein enkelcijferig percentage van verder gezonde katten. Het moet echter worden vermeden bij elke kat met een voorgeschiedenis van neurologische afwijkingen zoals epileptische aanvallen.

In termen van andere bijwerkingen die in de veldstudies werden gezien, zoals braken, diarree en jeuk, is het belangrijk op te merken dat de percentages bijwerkingen zeer vergelijkbaar waren met de controlegroep die helemaal geen doses van het medicijn ontving.

Heeft u een recept nodig voor Bravecto voor katten?

Ja. Hoewel Bravecto voor katten een actuele oplossing is, wordt het systemisch door het lichaam opgenomen. Elke actuele oplossing die op deze manier wordt geabsorbeerd (Revolution is bijvoorbeeld een andere) wordt gereguleerd door de FDA en vereist een recept, net als orale medicijnen.

Hoe lang duurt Bravecto bij katten?

Bij het richten op vlooien en de zwartbenige teek is Bravecto 12 weken effectief. Het is slechts 8 weken effectief gebleken voor de Amerikaanse hondenteek. In een gebied waar de Amerikaanse hondenteek een grote zorg is of plagen waarschijnlijk zijn, raadt de fabrikant aan om het in plaats daarvan elke 8 weken te gebruiken. U kunt uw dierenarts vragen wat het meest geschikt is op basis van uw regio en de activiteit van uw kat.

Wat gebeurt er als een kat Bravecto likt?

In veldstudies vertoonden bijna alle katten die lokale Bravecto voor katten via de mond kregen toegediend tekenen van hypersalivatie (kwijlen). Een paar vertoonde beperkt hoesten en een kat braakte een paar keer ongeveer 2 uur na het aanbrengen. Er werden geen andere significante bijwerkingen waargenomen. De meeste actuele vlooien/tekenpreventiemiddelen hebben een zeer bittere smaak, en het kwijlen is hier vaak ondergeschikt aan.

Zoals eerder in het artikel vermeld, volgt u de toepassingsinstructies nauwgezet en brengt u het product aan de achterkant van de nek voor de schouderbladen aan waar een kat dat gebied niet kan bereiken om te likken. Huisgenoot katten en honden moeten worden gescheiden na het aanbrengen van het product totdat het droog is.

In alle situaties waarin likken of inname van het product wordt vermoed, moet u contact opnemen met uw dierenarts, ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Is bravecto veilig voor zwangere katten?

De veiligheid is niet geëvalueerd voor drachtige of zogende katten.