Bravecto Plus voor katten: dosering, veiligheid & bijwerkingen

kat bedekt met een handdoek op het kantoor van de dierenarts

Bravecto Plus topische oplossing voor katten is een merk van actuele vlooien, teken, darmparasiet en hartworm preventief product ontwikkeld door Merck Animal Health. In dit artikel leert u wat Bravecto Plus voor katten is, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen, geschikte dosering en enkele veelgestelde vragen.

Bravecto Plus Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Isoxazoline ectoparasticide gecombineerd met macrocyclische lacton antiparasitaire

Recept vereist?:

Ja

Levensfase:

Katten en kittens van 6 m² en ouder

Merknamen:

Bravecto Plus voor katten

Algemene namen:

Fluralaner, Moxidectine

Beschikbare doseringen:

Topische oplossing van fluralaner 28% en Moxidectin 1,4% in 280 mg / ml: 0,4 ml (1,2-2,8 kg [2.6-6.2lb]), 0.9ml (>2.8-6.3kg [6.2-13.8lb]), en 1.8ml (>6.3-12.5kg [13.8-27.5lb])

Verloopbereik:

Het product moet vóór de vervaldatum op de verpakking worden gebruikt.

Over Bravecto Plus voor katten

Bravecto Plus is de merknaam voor de receptplichtige combinatiemedicatie die fluralaner bevat, een lid van de isoxazolineklasse van antiparasitaire geneesmiddelen, en moxidectine, een lid van de milbemycineklasse van macrocyclische lactonantiparasitaire geneesmiddelen.

In de VS is het gelabeld voor het doden en voorkomen van vlooien, vlooienbesmettingen, darmrondwormen en haakwormen en twee soorten teken, de zwartbenige of hertenteek en de Amerikaanse hondenteek. Het is ook een preventief voor door muggen overgedragen hartwormen.

Bravecto-producten zijn ook off-label gebruikt om katten met oormijt (Otodectes cynotis) en huidaandoeningen veroorzaakt door besmettingen van de huidmijten Demodex gatoi | en Demodex cati.

Het is ook effectief gebleken tegen een Caribische bontmijt Lynxacarus radovski, en de Australische verlammingstik Ixodes holocyclus.

Reguliere Bravecto voor katten heeft geen activiteit tegen darmparasieten of door muggen overgedragen hartwormen bij katten. Zie voor meer informatie het artikel over reguliere Bravecto for Cats.

Hoewel Bravecto Plus een topisch aangebracht product is, wordt het medicijn systemisch geabsorbeerd, hetzelfde als de orale producten die voor honden worden gebruikt.

Wat doet Bravecto Plus voor katten?

Het eerste actieve ingrediënt in Bravecto Plus voor katten, fluralaner, werkt tegen vlooien en teken door een primaire remmende neurotransmitter genaamd GABA te blokkeren. Door remming van een remmende neurotransmitter, fluralaner veroorzaakt overstimulatie en ongecontroleerde zenuwactiviteit bij de beoogde insecten, wat leidt tot de dood.

Het tweede actieve ingrediënt, moxidectine, werkt door chloridekanalen in het zenuwstelsel van geleedpotigen (zoals vlooien) en nematoden (zoals rondwormen en hartwormen) te beïnvloeden, die leidt tot verlamming en de dood van de parasieten.

Volgens de fabrikant is aangetoond dat Bravecto Plus effectief doden 100% van de vlooien binnen 12 uur na toediening, en bijna 100% van de Amerikaanse hondenteek en zwartpootteken binnen 48 uur na het aanbrengen. Het was 100% effectief in het voorkomen van hartworminfecties bij katten wanneer het binnen 2 maanden na infectie werd gegeven. Het werd niet effectief aangetoond na deze periode van twee maanden.

Bravecto Plus blijft werken en effectief zijn voor maximaal 12 weken voor vlooien en de zwartbenige teek, maar het is slechts 8 weken effectief gebleken tegen de Amerikaanse hondenteek. Dit is vergelijkbaar met reguliere Bravecto. Maar omdat het effectief is omdat een hartwormpreventief slechts 8 weken aanhoudt, vermeldt de fabrikant dat het Bravecto Plus-product elke 2 maanden moet worden gegeven.

Bijwerkingen van Bravecto Plus voor katten

kat krabt zichzelf

Hoewel Bravecto Plus effectief is in het voorkomen van hartwormziekte bij katten, stelt de fabrikant dat voorzichtigheid geboden is bij het aanbrengen van het product op een kat waarvan wordt vermoed of bevestigd dat hij hartwormpositief is.

Bij correct gebruik lijken de bijwerkingen van Bravecto Plus voor katten ongewoon. Bravecto Plus voor katten is alleen gelabeld voor katten ouder dan 6 maanden. Actuele producten zoals Bravecto Plus voor katten mogen nooit worden ingenomen. De veiligheid is niet geëvalueerd voor drachtige of zogende katten.

Volgens de fabrikant, zijkant effecten van Bravecto Plus voor katten zijn zeer zeldzaam, maar braken, gegeneraliseerde haaruitval (niet op de toedieningsplaats), en jeuk werden het vaakst gemeld. In een gecontroleerde veldstudie met ongeveer 175 katten vertoonde iets minder dan 6% van de behandelde katten tekenen van braken.

Ongeveer 5% van de katten vertoonde tekenen van haaruitval die gegeneraliseerd was en niet beperkt tot de toedieningsplaats. Jeuk zowel gegeneraliseerd als op de toedieningsplaats werd gezien bij ongeveer 4% van de katten. Andere bijwerkingen, waaronder lethargie, diarree en een droge huid, werden gezien bij minder dan 4%.

Hoewel het als ongewoon wordt beschouwd, heeft de Food and Drug Administration (FDA) geadviseerd dat geneesmiddelen in de isoxazolineklasse het potentieel hebben voor het veroorzaken van neurologische bijwerkingen, waaronder spiertrillingen, moeite met evenwicht en lopen (ataxie) en epileptische aanvallen.

Dit is zelfs gezien bij huisdieren zonder een voorgeschiedenis van neurologische ziekte en moet worden vermeden of zeer voorzichtig worden gebruikt katten met een voorgeschiedenis van aanvallen.

Hoewel Bravecto Plus effectief is in het voorkomen van hartwormziekte bij katten, het is niet bedoeld als een behandeling om een actieve hartworminfectie te doden. De fabrikant stelt dat voorzichtigheid geboden is bij het aanbrengen van het product op een kat waarvan wordt vermoed of bevestigd dat hij hartwormpositief is.

In het veldonderzoek vertoonden bijna alle katten tekenen van hypersalivatie (kwijlen) als gevolg van inname van het product door verzorging en likken na het aanbrengen. De hypersalivatie bleek zelfbeperkend te zijn en er werden geen extra nadelige effecten waargenomen.

Dit brengt wel een belangrijk punt naar voren, omdat actuele producten zoals Bravecto Plus voor katten vaak erg bitter smaken. Als een kat onlangs aangebrachte Bravecto Plus van zichzelf of een huisgenoot zou likken, kan de bittere smaak alleen al leiden tot overmatig kwijlen, agitatie en soms zelfs braken.

Volgens dvm360’s artikel “Toxicology Brief: The 10 most common toxicoses in cats” is dit effect meestal geen echte toxiciteit, maar een soms dramatische reactie op de bittere smaak. Het verstrekken van melk of vloeistof van een tonijn kan helpen de tekenen in korte tijd op te lossen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om breng een actueel vlooien- / tekenproduct aan op de huid voor de schouderbladen aan de achterkant van de nek, een locatie waar zelfs de meest flexibele kat niet kan komen om te likken. In meerdere kattenhuishoudens waar veel co-grooming plaatsvindt, kan het raadzaam zijn om huisgenoten tot 24 uur na het aanbrengen te scheiden om het product volledig te laten drogen.

Hoewel Bravecto-producten voor honden en katten vergelijkbare actieve ingrediënten bevatten, mogen orale en actuele hondenproducten nooit voor katten worden gebruikt.

Als u zich zorgen maakt over mogelijke toxiciteit, zelfs als u denkt dat uw kat misschien net wat Bravecto Plus van haar vacht heeft gelikt en een bittere smaakreactie heeft, neem dan altijd contact op met ASPCA Animal Poison Control (1-888-426-4435) of de Pet Poison Helpline (1-855-764-7661). Er zijn wel kosten aan verbonden, maar uw dierenarts heeft vaak het advies van de toxicoloog nodig om te helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan voor uw kat.

Bravecto Plus voor katten is niet bekend om interactie met andere medicijnen. U moet echter uw dierenarts raadplegen als u overweegt Bravecto Plus te combineren met andere actuele vlooien- / teken-, darmparasiet- of hartwormproducten.

Ten slotte is het het beste om contact met een vlooien- / tekenpreventieve oplossing tijdens het aanbrengen te vermijden en om was je handen na. Zorg ervoor dat de oplossing droog is op uw kat voordat u de toedieningsplaats aanraakt en zorg ervoor dat u deze buiten het bereik van kinderen houdt.

Voor Bravecto Plus merkt de fabrikant bovendien op dat als het product per ongeluk op uw huid terechtkomt, waardoor een kleverig residu ontstaat dat niet loskomt bij regelmatig handen wassen, het aanbrengen van 70% isopropylalcohol zal helpen om het residu te verwijderen.

Bravecto Plus voor katten dosering

kat bij de dierenarts

In tegenstelling tot de reguliere Bravecto voor katten, wordt Bravecto Plus meestal om de 8 weken aangebracht, omdat de indicatie voor hartwormpreventie beperkt is tot 2 maanden.

Er zijn drie doses beschikbaar voor Bravecto Plus voor katten, die zijn gebaseerd op het gewicht van een kat. Zorg er altijd voor dat u de juiste dosis voor het gewicht van uw kat aanbrengt.

Bravecto Plus voor katten is meestal om de 8 weken aangebracht. Dit komt grotendeels omdat de indicatie voor hartwormpreventie beperkt is tot 2 maanden. Dit is belangrijk op te merken, omdat het reguliere Bravecto voor katten product is geïndiceerd voor een toepassing om de 3 maanden (behalve in cases waar een Amerikaanse hondenteekbesmetting een belangrijke zorg is, in welk geval de fabrikant ook een aanvraagcyclus van 2 maanden aanbeveelt).

Altijd volg alle instructies op de verpakking voor elk actueel product dat u voor uw kat gebruikt. Bravecto Plus-buizen moeten eerst uit de verpakking van hun zakje worden verwijderd. De dop moet dan met de klok mee of tegen de klok in worden gedraaid voor één volledige draai.

De dop is bedoeld om aan te blijven voor toepassing en mag niet worden verwijderd. De inhoud van de buis kan vervolgens worden aangebracht door de vacht te scheiden en op de huid aan te brengen langs de achterkant van de nek voor de schouders waar een kat niet bij kan om het van zichzelf af te likken.

De fabrikant beveelt aan het niet baden van een kat gedurende ten minste 3 dagen na het aanbrengen van Bravecto. Baden kort voor het aanbrengen kan ook de effectiviteit ervan verminderen.

Als u om wat voor reden dan ook niet zeker weet of het product correct is toegediend of dat het allemaal is aangebracht, is het meestal het veiligst om geen extra dosis toe te passen.

Als u vragen heeft over de toepassing of veiligheid van Bravecto Plus voor katten of een actueel product, neem dan contact op met uw dierenarts.

Conclusie

Bravecto Plus for Cats wordt beschouwd als een effectieve en veilige optie voor de meeste katten voor het doden van vlooien en teken, het doden en voorkomen van darmparasieten en het voorkomen van hartworminfecties. Hoewel het een beperkter scala aan effecten heeft in vergelijking met sommige andere actuele producten, kan de noodzaak om het slechts om de 2 maanden toe te passen aantrekkelijker zijn voor sommige kattenouders.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Bravecto en Bravecto Plus voor katten?

Het belangrijkste verschil tussen de twee producten is de toevoeging van moxidectine in Bravecto Plus. Naast de effecten van flurilaner tegen vlooien en teken, voegt moxidectine een spectrum van effect toe tegen intestinale rondwormen en haakwormen, evenals preventie tegen door muggen overgedragen hartwormen.

Een ander belangrijk verschil om op te merken is dat omdat Bravecto Plus slechts 2 maanden effectief is gebleken tegen hartwormen, het is gelabeld voor een toepassingscyclus van 8 weken. Dit verschilt van reguliere Bravecto voor katten, die wordt gelabeld voor 12 weken toepassingscycli omdat het effectief is tegen vlooien en de zwartbenige (herten) teek voor deze tijdsduur. In gevallen van de behandeling van Amerikaanse hondenteekbesmettingen, beveelt de fabrikant twee maanden behandelingscycli aan.

Wat doet Bravecto Plus behandelen bij katten?

Bravecto Plus is effectief in het doden van volwassen vlooien, de zwartbenige teek (hertenteek), de Amerikaanse hondenteek, de rondworm Toxocara cati en haakworm Ancylostoma tubaeforme. Het is ook effectief in het voorkomen van infecties veroorzaakt door de door muggen overgedragen hartworm Dirofilaria immitis.

Voor volwassen vlooien en de zwartbenige teek is aangetoond dat het gedurende 3 maanden effectief is. Omdat het echter alleen effectief is tegen de Amerikaanse hondenteek, hartwormen, rondwormen en haakwormen gedurende 2 maanden, wordt het gelabeld voor 2 maanden toepassingscycli.

Hoe geef je een kat Bravecto Plus?

Bravecto Plus is een medicijn voor lokaal gebruik toegepast op de huid aan de achterkant van de nek aan de basis van de schedel bij katten. Voor volledige informatie over dosering en toepassing, zie de Bravecto Plus voor katten dosering sectie hierboven.

Hoe lang duurt het Bravecto Plus om aan katten te werken?

Bravecto Plus is gevonden om effectief alle volwassen vlooien op een kat te doden binnen 12 uur na toediening. Binnen 48 uur bleek het bijna 100% van de Amerikaanse hondenteken en zwartbenige teken te doden.

Voor darmparasieten vermeldt de fabrikant niet specifiek hoe lang het duurt om rondwormen en haakwormen te elimineren, maar er wordt meestal verwacht dat een enkele toepassing die twee maanden duurt, deze twee parasieten uit het spijsverteringskanaal zou elimineren.

Voor hartwormen is het belangrijk om te onthouden dat Bravecto Plus voor katten niet bedoeld is als een behandeling en niet wordt verwacht volwassen hartwormen te doden. Volgens de American Heartworm Society (AHS) is er geen medicatie gelabeld voor behandeling om hartwormziekte bij katten te elimineren.

Omdat honden de ideale gastheren zijn voor hartwormen, kunnen veel geïnfecteerde katten hartworm zelf elimineren, hoewel secundaire ziekten zoals hartworm-geassocieerde ademhalingsziekte (HARD), hartproblemen en zelfs neurologische ziekten van migrerende wormen nog steeds een grote medische zorg kunnen zijn voor sommige katten.

AHS beweert dat de enige manier om katten volledig te beschermen tegen de effecten van hartwormziekte is door preventie, waar Bravecto Plus effectief voor is.