Kunnen katten angst en depressie voelen? (Alles wat u moet weten!)

Als het gaat om huisdieren die goed zijn in het voelen van de emoties van hun mensen, zijn honden meestal de eersten die in je opkomen. Katachtigen hebben immers de reputatie onafhankelijk en stand-offish te zijn in plaats van “de beste vriend van de mens” te zijn. Maar zijn katachtigen echt niet in staat of niet bereid om aandacht te besteden aan hoe hun mensen zich voelen?

Het blijkt dat katachtigen kunnen voelen hoe we ons voelen, ook als we angstig of depressief zijn. Niet alleen kunnen onze katten emoties zoals angst en depressie voelen, maar ze kunnen ook hun gedrag veranderen om dienovereenkomstig te handelen, bepaald door onze stemming. Hoe doen ze dat?

Hier is hoe katten angst, depressie en meer bij hun mensen voelen en hoe ze mensen kunnen helpen die te maken hebben met depressie en angst!

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten depressie voelen?

Zoals we al zeiden, katten kunnen voelen wanneer je depressief bent. Hoewel onze kattenvrienden onafhankelijke wezens zijn, vormen ze nog steeds banden binnen hun groepen – ook bekend als jij, andere familieleden en andere huisdieren in huis. Maar hoe stellen deze sociale banden hen in staat om te beseffen dat je depressief bent? Omdat je deel uitmaakt van de groep van je huisdier, besteedt het constant aandacht aan jou en de emotionele signalen die je geeft.

Waar letten ze precies op? Eén studie1 toonde aan dat katachtigen emoties konden herkennen via visuele en auditieve observaties. Dus als je depressief bent en weinig energie hebt, kun je je kat aanspreken met een lusteloze stem, die ze oppikken. Of als je fronst of huilt, zal je huisdier het zeker merken. En als je een paar dagen niet de drang hebt gehad om het bed te verlaten, anders dan om je katten en jezelf te voeden, kun je er zeker van zijn dat je kat heeft gemerkt dat er iets mis is.

kattenpoot op het gezicht van de man
Afbeelding credit: Nataliabiruk, Shutterstock

Kunnen katten angst voelen?

Als het gaat om katten die angst voelen, kijken ze nog steeds naar je om te bepalen hoe je je voelt, maar ze doen het een beetje anders dan hoe ze depressie voelen. Met emoties zoals depressie of geluk pikt je huisdier op wat je zegt of hoe je eruit ziet en handelt. Met angst doet uw huisdier wat bekend staat als sociale verwijzingen.

Een studie1 door Animal Cognition zette katten en hun eigenaren in een kamer vol met ventilatoren die streamers hadden bevestigd. Sommige mensen kregen te horen dat ze blij moesten zijn met de fans, terwijl anderen te horen kregen dat ze moesten doen alsof ze bang waren. Het resultaat was dat de katten naar hun eigenaren keken om hun reactie op de fans te zien voordat ze besloten hoe ze zelf zouden reageren. Dus, met angst, kijkt je kat nog steeds naar hoe je handelt om erachter te komen hoe je je voelt, maar ook vaak spiegelt hij zich1 die angst.

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock

Kunnen katten mensen met angst en depressie helpen?

Absoluut! In feite kunnen katten uitstekend zijn. Wat is een emotioneel steundier? Het is een dier dat troost brengt aan een persoon. Deze dieren zijn geen hulpdieren omdat er geen training nodig is om een emotioneel steundier te worden, maar ze worden geaccepteerd onder de Fair Housing Act.

Waarom zijn onze katachtige vrienden goede emotionele steundieren? Om te beginnen is het spinnen van onze kat een soort magisch; het heeft niet alleen therapeutische krachten1, zoals het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van het risico op hartaanvallen, maar het kan zelfs gebroken botten genezen!

Een andere reden waarom onze katten ons goed kunnen helpen bij depressie en angst, is hun vermogen om ons af te leiden. Bij het omgaan met psychische problemen, zoals angst of depressie, is een van de belangrijkere dingen die je op slechte dagen kunt doen, jezelf afleiden van negatieve gedachten of gedragingen. En wat is er meer afleidend dan een schattige, knuffelige poes die wil knuffelen en spelen?

Katten helpen ook eenzaamheid te verminderen (wat vaak een factor kan zijn bij depressie en angst), en omdat we verantwoordelijk zijn voor onze huisdieren, moedigen ze ons aan om door te gaan, zodat we goed voor ze kunnen zorgen.

vrouw die rust met haar kat
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katachtigen zijn absoluut in staat om angst, depressie en andere emoties te voelen. Ze kijken zelfs naar ons om te zien hoe ze zelf moeten handelen of reageren op prikkels! En als je je down en out voelt, kan je favoriete kat een redder in nood zijn. Katten zijn prachtige emotionele steundieren, omdat ze helende spinnen hebben, ons helpen afleiden van negativiteit, eenzaamheid verminderen en ons iets geven om voor te blijven gaan.

Als je eennxious of blauw onlangs en heb geen huisdier, nu kan een goed moment zijn om te kijken naar het adopteren van een kat uit uw lokale asiel!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kadres, Pixabay