Blauwe Birmese Kat – Feiten, Oorsprong &Geschiedenis (Met Foto’s)

Blauwe Birmese katten zijn prachtige, middelgrote katten met een gespierde bouw en opvallende ronde hoofden. Ze staan erom bekend dat ze bijna hondachtig zijn vanwege hun aanhankelijke aard en de neiging om mensen van wie ze houden te volgen. Birmese katten zijn er in vele tinten, waaronder sable, champagne, platina en prachtige rijke grijstinten, vaak blauw genoemd.

Het zijn relatief grote katten, met een gewicht tot 14 pond, en ze leven vaak lang; de levensduur van de gemiddelde Birmese kat is ongeveer 18 jaar. Hoewel ze misschien de afstammelingen zijn van katten uit het Thais-Birmese grensgebied, werd het moderne ras in het begin van de 20e eeuw in de VS ontwikkeld.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van blauwe Birmese katten in de geschiedenis

De allereerste Birmese kat, Wong Mau, arriveerde in 1930 vanuit Birma in de VS. Wong Mau had een donkerbruine vacht en een donkere punter. Ze had ook een compacte gespierde bouw en een relatief korte staart. Wong Mau werd gegeven aan Dr. Joseph Thompson, die haar vervolgens fokte met een Siamese kat, Tai Mau.

Sommige kittens leken op Wong Mau en anderen namen hun Siamese kattenvader achterna. Thompson fokte Wong Mau met een van de kittens, wat resulteerde in een nest compacte bruine katten – de stichtende generatie van het ras.

Birmese katten zijn nauw verwant aan Siamese katten en hebben de neiging om lenig en sierlijk te zijn. Maar tijdens Harrison Weir’s baanbrekende Crystal Palace-kattenshow uit 1871 werden twee kitties met Birmese katachtige kenmerken getoond als Siamese katten, wat suggereert dat katten met vergelijkbare eigenschappen bestonden vóór Thompsons opzettelijke selectie voor donkere, relatief gespierde katten met ronde hoofden en gouden ogen.

Blauwe Birmese Kat
Afbeelding Credit: Seregraff-Shutterstock

Hoe blauwe Birmese katten aan populariteit wonnen

Middelgrote, gespierde, sabel, puntige katten bestaan hoogstwaarschijnlijk al eeuwen in Zuidoost-Azië. Tonkinese katten, Siamese katten en Birmese katten zijn allemaal nauw verwant en werden als één ras beschouwd totdat kattenliefhebbers begonnen te pleiten voor de drie om afzonderlijk te worden geclassificeerd.

Birmese katten werden ongelooflijk populair zodra ze in de jaren 1930 door de CFA werden geaccepteerd, wat leidde tot een behoorlijke hoeveelheid kruising met Siamese katten om voldoende katten te produceren om de vraag bij te houden. Birmese katten waren de derde meest populaire stamboom kitties in de VS voor een paar jaar tijdens de jaren 1970 en begonnen rond dezelfde tijd serieuze overwinningen mee naar huis te nemen in nationale competities. Fokkers begonnen te selecteren voor de ronde hoofden die nu geassocieerd zijn met het ras in de jaren 1970. Oorspronkelijk selecteerden fokkers uitsluitend voor donkerbruine jassen, maar nesten doken regelmatig op met lila, champagne en blauwe kittens.

Formele erkenning van blauwe Birmese katten

Terwijl Siamese katten een van de eerste rassen waren die werden erkend door een grote katten fancy organisatie, werden Birmese katten alleen geaccepteerd voor registratie door de Cat Fanciers ‘Association (CFA) in 1936. Vanwege de hoeveelheid outcrossing met Siamese katten, besloot de CFA in 1947 te stoppen met het erkennen van het ras.

Het beleid werd in 1957 teruggedraaid toen er voldoende niet-hybride Birmese katten waren om door te gaan. Birmese katten werden erkend door de Governing Council of the Cat Fancy (GCCF) in 1952 en the International Cat Association (TICA) in 1979.

Oorspronkelijk werden alleen sabelkatten erkend door de CFA. Toch, vanwege het regelmatige uiterlijk van kittens met kleuren die vergelijkbaar zijn met die bij Siamese katten, begon de CFA in 1979 lila, champagne en blauwe Birmese katten te erkennen. Ze werden echter aanvankelijk gecategoriseerd als Maleise katten. In 1984 besloot de CFA om “Maleise katten” te classificeren als verdunde Birmese katten, waardoor de officiële erkenning effectief werd uitgebreid naar blauwe, champagne en lila Birmese katten.

Kattenkogelverdeler 1

Top 3 unieke feiten over de Birmese kat

1. Wong Mau was eigenlijk een Tonkinese kat

Hoewel Wong Mau nu wordt erkend als de moeder van het Birmese kattenras, blijkt dat ze eigenlijk een Tonkinese kat was, omdat ze een mix van Siamese kat- en Birmese kattenkenmerken had. Tonkinese katten zijn er in meer dan 10 kleuren en zijn over het algemeen middelgrote, gespierde katten. Hoewel de CFA ze pas in 1984 erkende, bestaan ze al geruime tijd. Het zijn hoogstwaarschijnlijk de katten die in 1358 in The Cat-Book Poems of Siam worden beschreven. Tijdens de 19e eeuw noemden kattenliefhebbers in het Verenigd Koninkrijk hen ‘chocolade Siamese katten’.

thematische pauze

2. Europese Birmese katten zijn een ander maar verwant ras

Birmese katten zijn nauw verwant aan Europese Birmese katten, een apart maar vergelijkbaar ras dat ook verwant is aan Wong Mau. Een paar van Wong Mau’s nakomelingen vonden hun weg naar the UK, waar ze werden gefokt met Siamese katten, waardoor katten ontstonden die enigszins verschillen van hun familieleden in de VS. Europese Birmese katten zijn er in meer kleuren dan Birmese katten, waaronder rode, crème en verschillende schildpadcombinaties. Ze hebben licht gebogen ogen en zijn minder gespierd dan Birmese katten. Europese Birmese katten werden in 2002 door de CFA tot kampioensstatus verheven.

Blauwe Birmees
Image Credit: ollie harridge, Flickr
thematische pauze

3. Birmese katten bestaan al eeuwen

Hoewel moderne birmese katten allemaal hun afkomst kunnen herleiden tot Wong Mau, kwamen vergelijkbare katten in het verleden relatief vaak voor in het gebied nabij de Thais-Birmese grens. Ze woonden naar verluidt in tempels en werden met diep respect behandeld. Er wordt gezegd dat ze de voorkeur hebben gekregen van Birmese koningen en zeer gewaardeerd zijn in India.

Amerikaanse legerofficieren meldden dat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog kitties met Birmese katachtige kenmerken in Thailand zagen. Tijdens de jaren 1960 en 1970 vonden verschillende Birmese katten hun weg naar de VS, maar Wong Mau vormde de ware basis voor de creatie van het moderne stamboomras.

kattenpootverdelerZijn blauwe Birmese katten goede huisdieren?

Birmese katten zijn over het algemeen geweldige huisdieren, omdat ze heel liefdevol en gemakkelijk in de omgang zijn. Ze zijn speels en raken vaak behoorlijk gehecht aan hun metgezellen. Velen volgen hun favoriete mensen van kamer tot kamer, en anderen hebben regelmatig “gesprekken” met menselijke familieleden. De meesten kunnen goed overweg met honden en andere katten. Hoewel ze de neiging hebben om van de aandacht te genieten, zijn ze geen bijzonder actief ras.

Hun korte, zachte vachten hebben slechts een beetje verzorging nodig. Een keer per week goed poetsen is over het algemeen voldoende. Regelmatige tandheelkundige zorg thuis en klauw trims zijn ook vereist. Ze doen het het beste bij het eten van kattenvoer van hoge kwaliteit dat voldoet aan de voedingsrichtlijnen van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) voor kattenvoeding.

kattenpootverdeler

Conclusie

Birmese katten bestaan nog niet zo lang als officieel ras; de CFA erkende ze pas in 1936, en de blauwe variant kreeg pas decennia later de knik! Deze gespierde, charmante katten traceren hun afkomst terug naar een kat uit Birma die de stichtende moeder van het ras werd.

Blauwe Birmese katten zijn meestal liefdevol, lief en aanhankelijk en zijn absoluut geweldige huisdieren! Vaak beschreven als hondachtig, staan ze erom bekend dat ze hun eigenaren door het huis volgen. Hoewel ze het leuk vinden om games te spelen, zijn ze ook blij om gewoon rond te hangen en zachtaardig te zijn zolang hun favoriete mensen in de buurt zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Pixabay