Katten en stalking: waarom doen ze het? (4 veelvoorkomende redenen)

Het is alle kattenouders overkomen – je loopt door het huis, let op je eigen zaken, wanneer je merkt dat je kat je opzettelijk stalkt voordat ze plotseling toeslaan en je enkels aanvallen! Je hebt ook gezien dat je kat zijn speelgoed, insecten en zelfs muizen stalkt. Maar waarom stalken katten dingen?

Het blijkt dat er een paar redenen zijn, maar een groot deel ervan is dat het gewoon in hun aard zit. Wil je meer weten over kattenstalking en waarom het gebeurt? We zullen de redenen delen waarom katachtigen vatbaar zijn voor dit gedrag en hoe je het kunt ontmoedigen als het ertoe leidt dat je enkels constant worden aangevallen.

3 katten gezichtsverdeler

Top 4 redenen waarom katten stalken

Je kat heeft een paar redenen voor zijn stalkingsgedrag, maar een groot deel van de oorzaak is dat het in het DNA van je huisdier zit en instincten zijn moeilijk te negeren.

1. Natuurlijk Instinct

Wist je dat je kat 95,6% van zijn DNA deelt met tijgers? Het is waar! Er wordt getheoretiseerd dat gedomesticeerde en grote wilde katten van dezelfde voorouder kwamen, maar huiskatten weken ongeveer 10,8 miljoen jaar geleden af van de stamboom. Maar dat gedeelde DNA betekent dat je schattige kleine poesje nog steeds de instincten van een wild roofdier heeft.

Je zou denken dat omdat je kat niet hoeft te stalken en op prooien hoeft te jagen om gevoed te worden, hij de drang naar het gedrag zou hebben verloren, maar het is niet zo eenvoudig. Kitty’s lichaam is gebouwd om een sluipend roofdier te zijn en zijn hersenen zijn van nature hardwired in de richting van stalken, jagen en springen. Dus wanneer je kat jou of een van zijn speelgoed besluipt, is dat omdat dat oude instinct is ingetreden.

thematische pauze

2. Frustratie

Katachtigen kunnen net als wij gefrustreerd raken. Maar in tegenstelling tot ons hebben ze niet veel uitlaatkleppen om die frustratie te uiten. Terwijl we een kussen zouden slaan, naar de sportschool zouden gaan of zelfs zouden schreeuwen, is je kat veel beperkter in zijn opties om frustratie los te laten. Dus soms, wanneer je de kat een voorwerp ziet stalken, is je huisdier gefrustreerd over iets en moet het die opgekropte energie loslaten.

Kat verstopt zich achter gordijn
Afbeelding Credit: llaszlo, Shutterstock
thematische pauze

2. Aangeleerd gedrag

Onze katachtige vrienden zijn behoorlijk intelligent en ze leren van het kijken naar ons. Dus als je kat routinematig je enkels stalkt en aanvalt, kijk dan eens naar je reactie op dit gedrag. Als je je kat aandacht geeft nadat hij dit heeft gedaan (positief of negatief) of ermee begint te spelen, is dat positieve bekrachtiging en zal je huisdier je blijven stalken. En hetzelfde geldt voor elke aanmoediging die uw kat krijgt tijdens het stalken van zijn speelgoed of een vliegend insect.

thematische pauze

3. Verveling

En soms gaat je kat in stalkingmodus omdat hij zich verveelt. Als uw kat niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgt, kan dit er gemakkelijk toe leiden dat u of andere dingen worden gestalkt. Je denkt misschien dat je kat niet veel beweging nodig heeft – katachtigen brengen tenslotte het grootste deel van de dag slapend door – maar dat is niet waar.

Onze katachtige vrienden hebben dagelijkse activiteit nodig en hebben ook mentale stimulatie nodig. En als ze van geen van beide genoeg krijgen, kunnen ze kattenkwaad uithalen. Zorg er dus voor dat je elke dag minstens 15 minuten met je kat speelt, zodat hij de stimulatie krijgt waar hij naar hunkert.

kat in een schuilplaats
Afbeelding Credit:
Chris Yang, Unsplash

kattenpootverdelerHoe u uw kat kunt ontmoedigen om te stalken

Vergeet niet dat stalken een natuurlijk instinct is voor onze katten, dus je wilt het niet helemaal voorkomen. Maar als je kat elke keer dat je beweegt je enkels heeft gestalkt, kun je hem ontmoedigen om dat te doen.

De beste manieren om dit te doen zijn door:

Elk (of alle) van deze tips zal uw kat helpen leren dat het stalken en aanvallen van enkels geen acceptabel gedrag is en dat het dat moet bewaren voor het speelgoed, insecten en muizen.

Kat staart op laser
Afbeelding Credit: Laurav1984, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel er een paar redenen zijn waarom katten graag stalken, is de grootste reden dat het gewoon een deel van hun DNA is. Omdat onze gedomesticeerde katten zoveel DNA delen met grote wilde katten, is stalken een instinctief gedrag dat ze moeten vertonen. Je kat kan ook de kunst van het stalken beoefenen om andere redenen, zoals verveling, frustratie of omdat hij je aandacht wil.

Wat de reden ook is, dit is natuurlijk kattengedrag. Hoewel u het niet wilt voorkomen, wilt u uw huisdier misschien ontmoedigen om u te stalken terwijl u door het huis gaat als dat een probleem is geworden. De beste manieren om dit te doen zijn door omleiding, veel beweging voor kitty, en het niet geven van uw kat positieve bekrachtiging.

Leun anders achterover en geniet ervan om te zien hoe je kat zijn “prooi” besluipt!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock