Birmees vs Bombay Cat: hoe verschillen ze?

Wanneer u een nieuw harig familielid in huis wilt halen, is het essentieel om verschillende rassen te onderzoeken om meer te weten te komen over hun uiterlijk, persoonlijkheid, eigenschappen en zorgbehoeften voordat u een definitieve verbintenis aangaat. Het kennen van de verschillen tussen rassen zal u uiteindelijk helpen beslissen welke meer geschikt is voor uw huishouden.

De Birmees is een zeer uniek uitziend kattenras dat al sinds de jaren 1930 bestaat en tot op de dag van vandaag een zeer populair ras is gebleven. De Bombay is een hybride ras dat in de jaren 1960 werd gecreëerd door de Birmezen te fokken met zwarte binnenlandse kortharen om het uiterlijk van de adembenemende zwarte panter te krijgen, maar in een kleiner pakket.

De waarheid is dat er niet veel verschillen zijn tussen de twee, afgezien van uiterlijk, maar in dit artikel zullen we een diepere duik nemen in elk ras, zodat je er iets meer over kunt leren.

divider-catclaw1

Visuele verschillen

Birmees vs Bombay Cat naast elkaar
Afbeelding Credit: (L) jojosmb, Shutterstock | (R) Viktor Sergejevitsj, Shutterstock

In één oogopslag

Birmaans


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-13 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 8-15 pond

 • Levensduur: 10–17 jaar

 • Activiteitsniveau: Actief

 • Verzorgingsbehoeften: Redelijk

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Ja

 • Eigenschappen: Vriendelijk, loyaal, liefdevol, aanhankelijk

Bombay


 • Gemiddelde lengte (volwassene): 9-13 inch

 • Gemiddeld gewicht (volwassene): 8-15 pond

 • Levensduur: 9–15 jaar

 • Activiteitsniveau: Actief

 • Verzorgingsbehoeften: Redelijk

 • Gezinsvriendelijk: Ja

 • Andere huisdiervriendelijke: Ja

 • Eigenschappen: Vriendelijk, loyaal, liefdevol, aanhankelijk

kattenpootverdeler

Birmaans overzicht

Het Birmese kattenras begon in 1930 toen Dr. Joseph Thompson uit San Francisco een kleine bruine vrouwelijke kat mee naar huis nam uit het land Birma, dat nu bekend staat als Myanmar. Haar naam was Wong Mau en door selectief fokken met Siamese mannetjes werd de unieke bruine vachtkleur die bekend staat als sabel vastgesteld.

Het ras groeide snel in populariteit in de Verenigde Staten vanwege hun unieke uiterlijk, sociale aard en aanhankelijke persoonlijkheid.

Vanwege een toenemend aantal hybriden in kattenshows trok de Cat Fanciers ‘Association de erkenning van het ras in 1947 in, maar ze werden uiteindelijk hersteld en kregen in 1957 de kampioensstatus bij de CFA.

Tegenwoordig komt de Birmese kat in verschillende vachtvariëteiten, waarvan er vier worden erkend door de CFA: sable, champagne, blauw en platina.

lila Birmese kat in paarse achtergrond
Afbeelding Credit: Linn Currie, Shutterstock

Persoonlijkheid / Karakter

Birmezen staan erom bekend dat ze bepaalde hondachtige neigingen hebben. Ze zijn zeer intelligent en vinden het leuk om trucs te leren en kunnen zelfs genieten van een goed ouderwets spelletje apporteren. Het ras is erg sociaal en zal graag tijd doorbrengen met hun familie en zich op schoot nestelen.

Deze katten zijn erg aanhankelijk en liefdevol. Ze doen het over het algemeen erg goed in huizen met kinderen en andere dieren, waaronder honden. Omdat ze het leuk vinden om gezelschap te hebben, vinden ze het vaak niet leuk om met rust gelaten te worden. Ze hebben de neiging om een beetje spraakzaam te zijn, dus verwacht dat de Birmezen vocaal met je proberen te communiceren, vooral als ze je aandacht willen.

Activiteiten behoeften

De Birmezen hebben een zeer atletische lichaamsbouw en staan bekend als solide gebouwd. Ze hebben ook een vrij hoog energieniveau dat tot ver na de kittentijd bij hen blijft. Het zijn uitstekende klimmers en houden meestal van springen.

Deze katten moeten worden gehouden als binnenhuiskatten en hebben geen specifieke trainingsvereisten, omdat ze zichzelf meestal vermaken. Het is een goed idee om een verscheidenheid aan speelgoed, een krabpaal en wat krabpalen bij de hand te hebben om ze bezig te houden.

Champagne Birmees
Afbeelding credit: SeraphP, Shutterstock

Gezondheid

Regelmatige veterinaire zorg is de sleutel om de Birmezen zo gezond en gelukkig mogelijk te houden. Birmezen zijn over het algemeen een zeer gezond kattenras, maar ze staan erom bekend dat ze genieten van een goede maaltijd, wat gemakkelijk kan leiden tot obesitas als porties niet worden gecontroleerd.

Omdat obesitas kan leiden tot andere ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes, hartproblemen en meer, is het belangrijk om uw Birmees een goed geportioneerd, nutritioneel evenwicht te gevend dieet en vermijd overvoeding.

Verzorging en verzorging

Birmezen hebben korte, slanke jassen die heel weinig verzorging vereisen. Je kunt altijd tijd vrijmaken voor een leuke, ontspannende borstelsessie die helpt bij het verwijderen van losse vacht en tijd vrijmaakt voor hechting.

Het is een goed idee om te beginnen met regelmatig nagels knippen en tandenpoetsen tijdens de kittentijd om hen te helpen wennen aan deze praktijken. Mondhygiëne is vooral belangrijk omdat katten zeer vatbaar zijn voor tandheelkundige aandoeningen.

lila Birmese kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Julija Sulkovska, Shutterstock

Geschikt voor:

Birmese katten zijn geweldige metgezellen voor iedereen die op zoek is naar een vriendelijke, speelse binnenkat. De houding van het ras maakt ze uitstekend voor gezinnen met kinderen, senioren en huishoudens met andere huisdieren. Ze houden er niet van om alleen te zijn, dus als er geen andere huisdieren in het huishouden zijn, is het een goed idee voor hun mensen om het grootste deel van de dag thuis te zijn.

Pros


 • Is liever in de buurt van mensen

 • Vriendelijk en speels

 • Liefdevol en aanhankelijk

 • Onderhoudsarme verzorgingsbehoeften

 • Over het algemeen gezond

 • Geweldig met kinderen en andere dieren

Tegens

 • Doet het niet goed alleen
 • Neigen naar overgewicht

3 katten gezichtsverdeler

Bombay overzicht

Het Bombay-ras werd ontwikkeld door de Birmees te fokken met de zwarte binnenlandse korthaar. Nikki Horner, een kattenfokker uit Louisville, Kentucky, wilde een kattenras creëren dat sterk leek op een zwarte panter.

De poging om een gedomesticeerde mini zwarte panter te maken was succesvol in 1965 en de Bombay werd officieel erkend als ras en geregistreerd door de Cat Fanciers ‘Association in 1970. De kampioensstatus bij de CFA kwam kort daarna in 1976.

De Bombay valt in hetzelfde lengte- en gewichtsbereik als de Birmees en heeft ook die glanzende, slanke vacht. In feite krijgt het ras de meerderheid van zijn eigenschappen van zijn Birmese wortels; het grootste verschil tussen de twee is de vachtkleur. Terwijl de Birmezen in verschillende vachtkleuren verkrijgbaar zijn, is de Bombay effen zwart.

bombay kat zittend in een bruine achtergrond
Afbeelding Credit: Ton van de Blaak, Pixabay

Persoonlijkheid / Karakter

De Bombay is een zeer sociale, intelligente kat die graag in de buurt van mensen is. Ze vormen een zeer sterke band met hun familieleden en zijn het liefst zoveel mogelijk in hun gezelschap. Ze houden er niet van om alleen te zijn en het is gebruikelijk dat het ras tekenen van verlatingsangst vertoont wanneer het lange tijd alleen wordt gelaten.

Dit is een ongelooflijk vriendelijk ras dat goed overweg kan met kinderen en andere huisdieren. De Bombay is meestal alleen vocaal als dat nodig is en heeft een zeer zachte, rustige stem. Ze zullen enorm genieten van het slapen op of in de buurt van hun mensen en zullen vaak de behoefte voelen om de hele dag aan je zijde te blijven. Dit is geen ras dat de commotie van het huishouden zal schuwen.

Activiteiten behoeften

Bombays hebben, net als de Birmezen, een stevige, sterke bouw. Het zijn zeer behendige klimmers en springers, dus het is het beste om een krabpaal en andere hoge oppervlakken te hebben waar ze van kunnen genieten. Ze zijn behoorlijk actief, dus ze zullen veel baat hebben bij het hebben van voldoende speelgoed om ze betrokken en gestimuleerd te houden.

Hoewel ze geen moeite zullen hebben om zich op te rollen voor een goed dutje, zal dit ras genieten van het hebben van een gezin dat tijd kan vrijmaken voor een-op-een interactie en spelen. Zoals elke kat kunnen ze beginnen te vertragen naarmate ze ouder worden, maar hun hoge energieniveaus zullen tot ver in de volwassenheid worden gedragen.

bombay kat loungen buiten
Afbeelding Credit: Lolame, Pixabay

Gezondheid

De Bombay heeft de neiging om een zeer gezond ras te zijn met weinig tot geen aanleg voor specifieke genetische gezondheidsproblemen. Het bijhouden van regelmatige veterinaire zorg is erg belangrijk voor het behoud van hun gezondheid.

Net als de Birmezen hebben ze de neiging om overgewicht te krijgen als hun dieet niet zorgvuldig wordt gecontroleerd of als ze geen regelmatige lichaamsbeweging krijgen. Bombays moet een hoogwaardig, uitgebalanceerd dieet krijgen dat op de juiste manier wordt geportioneerd om obesitas en een van de gerelateerde gezondheidsproblemen die als gevolg daarvan kunnen optreden, te helpen voorkomen.

Verzorging en verzorging

De korte, slanke, zwarte jas van de Bombay is zeer gemakkelijk te onderhouden. Ze vereisen zeer weinig verzorging, maar kunnen altijd profiteren van routinematig borstelen om losse vacht te verwijderen, evenals nagels knippen als dat nodig is. Tandenpoetsen moet worden geïmplementeerd tijdens de kittentijd, omdat tandziekte veel voorkomt bij katten en preventieve maatregelen erg belangrijk zijn voor het behoud van de algehele gezondheid.

bombay kat zittend op gras buiten
Afbeelding Credit: Viktor Sergejevitsj, Shutterstock

Geschikt voor:

Net als de Birmees is de Bombay geschikt voor de meeste huishoudens die op zoek zijn naar een binnenkat die vriendelijk, sociaal en lief is. Omdat ze niet graag alleen zijn, zijn ze het meest geschikt voor huishoudens die meestal iemand thuis hebben. Het ras is geweldig voor gezinnen met kinderen, huishoudens met andere huisdieren en senioren die hun tijd aan hen kunnen besteden.

Pros


 • Mensgericht

 • Vriendelijk en speels

 • Liefdevol en aanhankelijk

 • Onderhoudsarme verzorgingsbehoeften

 • Over het algemeen gezond

 • Geweldig met kinderen en andere dieren

Tegens

 • Doet het niet goed alleen
 • Het gewicht moet worden gecontroleerd

kattenpootverdeler

Welk ras is geschikt voor u?

Als het gaat om het vergelijken van de Birmees met de Bombay, heb je waarschijnlijk gemerkt dat er niet veel verschil is tussen de twee naast de vachtkleur. De Bombay is een hybride ras dat rechtstreeks afstamt van de Birmezen en veel van zijn kenmerken rechtstreeks uit die Birmese wortels haalt.

Beide rassen zijn zeer sociaal, intelligent, vriendelijk en houden ervan om in de buurt van mensen te zijn. Elk doet het goed met kinderen en andere huisdieren en zal het leuk vinden om betrokken te zijn bij huishoudelijke activiteiten. Ze zijn zeer vergelijkbaar gebouwd, hebben een hoog energieniveau en genieten van springen, klimmen en verkennen.

Noch de Birmezen, noch de Bombay willen graag met rust gelaten worden en kunnen tekenen van verlatingsangst vertonen wanneer ze voor lange periodes alleen worden gelaten. Het is belangrijk om te onthouden dat elke kat een individu is met zijn eigen unieke persoonlijkheid, maar over het algemeen komt de beslissing tussen de twee uiteindelijk neer op de vraag of je de voorkeur geeft aan de vachtkleurvariëteiten van de Birmees of op zoek bent naar een effen zwarte kat die eruitziet als een kleine zwarte panter.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: (L) Ivanova N, Shutterstock | (R) Viktor Sergejevitsj, Shutterstock