Wanneer kunnen kittens droogvoer eten?

kitten eet voedsel uit een kom

U wilt het uiterste best doen om voor uw kitten te zorgen. Dit omvat het geven van het beste dieet dat beschikbaar is. Als je naar de winkel gaat, is er een heel gangpad vol met verschillende soorten kattenvoer, en nieuwe eigenaren van gezelschapsdieren hebben soms geen idee waar ze moeten beginnen. Vrees niet, deze handige gids legt alles uit wat u moet weten over het voeden van uw kitten.

Snel overzicht

01

Kittens hebben een specifieke balans van voedingsstoffen nodig die alleen beschikbaar is uit kittenvoer.

02

Kittens kunnen vanaf relatief jonge leeftijd droogvoer eten, tussen de 5 en 8 weken.

03

U kunt uw kitten van nat naar droogvoer brengen door een paar eenvoudige stappen te volgen.

Kitten Voedsel voor gedachten

kitten eten

Kittens worden pas als volgroeide volwassenen beschouwd als ze 12 maanden oud zijn.

De zorg voor een nieuw kitten is een lonende taak, maar het is niet zonder uitdagingen. Kittens hebben enorm verschillende voedingsbehoeften in vergelijking met volwassen katten. Het is dus volkomen logisch dat de eiwit-, koolhydraat- en vetverhouding van kittenvoer heel anders is dan die van volwassen kattenvoer. Het verkeerd voeren van kittens kan een enorm nadelig effect hebben op hun ontwikkeling en groei.

Als je de volgende keer dat je in de winkel bent goed kijkt, zul je merken dat er verschillende dierenvoeding is voor elk van de levensfasen van de kat. Katten doen het grootste deel van hun groei in het eerste jaar en de groei kost veel energie. Katten worden het eerste jaar van hun leven als kittens beschouwd, dus je moet voeden speciaal kittenvoer voor de duur van deze tijd totdat ze minstens 12 maanden oud zijn.

De enige uitzondering op deze regel zijn Maine Coon-katten. Dit grotere ras bereikt meestal pas 18 tot 24 maanden skeletrijpheid, dus ze moeten tot die tijd een kittendieet eten om hun groei te ondersteunen.

Kittens kunnen hun grootte verdubbelen of verdrievoudigen in de eerste paar maanden van hun leven, dus ze hebben een goede betrouwbare energiebron nodig om deze groei te voeden. Kittens brengen ook veel van hun tijd door met rondsnuffelen, dus ze hebben hier ook extra energie voor nodig. Volwassen katten hebben wat vet nodig, maar lang niet zoveel als kittens. Kittens hebben ook een grotere hoeveelheid vetzuren nodig om hun groei te ondersteunen.

Katten zijn wat we obligate carnivoren noemen. Dit betekent dat ze vlees nodig hebben om te overleven. Kittens hebben een aantal vitale aminozuren nodig die belangrijk zijn voor de ontwikkeling en die ze alleen kunnen krijgen van een dieet van goede kwaliteit. Dit zijn:

  • Lysine
  • Arginine
  • Methionine

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Hebben kittens nat of droog voedsel nodig?

nat en droog kattenvoer

Katten ontwikkelen al vroeg in het leven textuurvoorkeuren, dus het kan gunstig zijn om kittens zowel nat als droog voedsel te geven, zodat ze op volwassen leeftijd zullen eten.

Het is veilig om nat of droog voedsel aan uw kitten te voeren. Er zijn veel verschillende merken voedselcatering voor kittens en de meerderheid van hen heeft allemaal natte en droge versies. Er zijn ook enkele voor- en nadelen aan elk en enkele belangrijke dingen om te overwegen.

Zeer jonge kittens hebben op zijn minst wat natvoer nodig, omdat ze niet in staat zijn om droog voedsel heel goed te kauwen als hun tanden onvolgroeid zijn. Als pas gespeende kittens geen toegang hebben tot zachter voedsel, is het onwaarschijnlijk dat ze de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen om ze in staat te stellen zich te ontwikkelen.

Als u natvoer voert, moet u het vaker aanbieden, minstens vier keer per dag. Dit is om ervoor te zorgen dat uw kat voldoende calorieën eet. Als je droogvoer voert en je laat het voor ze weg, kunnen ze zo vaak grazen als ze willen, maar het is nog steeds belangrijk om te controleren hoeveel ze eten.

Zorg ervoor dat andere katten in het huishouden het voedsel van uw kitten niet stelen – kittenformules zijn meestal lekkerder dan volwassen formules, dus oudere katten kunnen in de verleiding komen om het zelf te eten.

Lees ook: Beste natvoer voor kittens

Is het acceptabel voor kittens om alleen droog voedsel te eten?

kitten eet voedsel uit de kom

Kittens kunnen droogvoer, natvoer of beide eten, zolang het voedsel is geformuleerd voor kittens.

Zodra uw kitten voldoende kan kauwen en droge brokjes kan kraken, is het absoluut prima dat hij alleen droog kattenvoer krijgt, op voorwaarde dat het voedsel dat u hem geeft specifiek een kittendieet is. Het is niet haalbaar om pasgeboren kittens droog voedsel te geven; als ze geen toegang hebben tot de melk van hun moeder, hebben ze melkvervangers nodig totdat ze 4 weken oud zijn. Droogvoer is OK voor een volwassener, oud kitten. Het belangrijkste is niet of het voedsel nat of droog is, maar om ervoor te zorgen dat het voedsel van hoge qu isality.

Lees ook: 6 heerlijke zelfgemaakte recepten voor kattenvoer (dierenarts goedgekeurd)

Wanneer kunnen kittens droogvoer eten?

witte kitten likt na het eten

Rond de leeftijd van 4 weken beginnen kittens met natvoer gemengd met water of kittenvoeding; ze kunnen beginnen met het eten van droog voedsel rond de leeftijd van 5 tot 6 weken.

Het wordt sterk aanbevolen dat alle kittens hun moedermelk uitsluitend ontvangen voor de eerste 4 weken van hun leven. Ze krijgen biest van hun moeder, wat helpt om hun zich ontwikkelende immuunsysteem te ondersteunen. Als ze wees zijn of van hun moeder zijn gescheiden, moet je ze zelf flesvoeding geven.

Het wordt aanbevolen dat ze flesvoeding voor kittenvoeding krijgen. Het is belangrijk op te merken dat puppy of menselijke formule niet acceptabel is om aan een kitten te voeren. De voedingsbehoeften van verschillende soorten variëren sterk en uw kitten krijgt niet voldoende voedingsstoffen als hij de verkeerde formule krijgt.

Tijdens het speenproces, dat meestal ongeveer vier weken duurt, moeten de kittens bij hun moeder blijven. Dit komt omdat ze hun voeding aanvullen met de melk van hun moeder wanneer ze leren om vast voedsel te eten. Als ze zonder moeder zijn of niet van haar kunnen voeden, moeten ze regelmatig worden bijgevuld met formule.

Wanneer ze 4 weken oud zijn, kunt u beginnen met het introduceren van kleine hoeveelheden nat kittenvoer en een kom kittenmelk of water voor hen om te leren drinken. Je kunt de kittenmelk mengen met het natte voer om een soort pap te maken die ze gemakkelijk kunnen doorslikken. In eerste instantie zullen ze waarschijnlijk gewoon met het voedsel spelen, maar uiteindelijk zullen ze leren dat ze het kunnen eten.

Het is belangrijk om ze zacht natvoer aan te bieden als hun eerste smaak. Hun kleine kittentanden beginnen in dit stadium net uit te barsten, dus ze zullen nog niet in staat zijn om hard voedsel goed te kauwen. Een andere reden waarom natvoer gunstig is aan het begin van de speenreis, is dat het sterker ruikt dan droogvoer. Dit betekent dat het de kittens aantrekt en hen verleidt om het eerder te proeven dan met droogvoer.

Als je ongeveer 5 tot 6 weken oud bent, kun je beginnen met het toevoegen van wat droogvoer aan het natvoer. Je kunt het droge voedsel ook weken voordat je het aanbiedt om het zachter en smakelijker te maken. Jonge katten rond deze leeftijd nemen meestal goed droogvoer.

Wanneer kittens 6 tot 7 weken oud zijn, kunt u beginnen met het verminderen van de hoeveelheid natvoer die u aanbiedt en beginnen met het geven van overwegend droge kittenbrokken als u dat wilt. Ze moeten inmiddels bekend zijn met het voedsel en het gemakkelijk kunnen eten.

Kittens hebben te allen tijde toegang tot voedsel nodig, zodat ze kunnen grazen om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgen. Dit wordt gratis voeren genoemd en katten geven veel de voorkeur aan deze methode. Vers water of kittenmelk moet ook altijd beschikbaar zijn.

Tegen 7 tot 8 weken, of 2 maanden oud, kan uw kitten voornamelijk droog kittenvoer eten als u dat liever heeft. Het kan een beetje vallen en opstaan vergen om ervoor te zorgen dat ze voedsel hebben dat bij hen past. Verschillende kittens geven bijvoorbeeld de voorkeur aan verschillende smaken, net als wij mensen. Verschillende soorten droogvoer hebben verschillende texturen.

Zoek iets dat bij uw kitten past en blijf erbij. Het is belangrijk om de gewichtstoename van uw kitten gedurende deze tijd te controleren om ervoor te zorgen dat ze de juiste hoeveelheid voedingsstoffen krijgen en in een acceptabel tempo groeien. Uw dierenarts zal uw kitten bij elk bezoek wegen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Laatste gedachten

Tabby Kitten eet uit oranje Kom

Het kiezen van de juiste voeding voor uw kitten kan het erg ontmoedigend zijn omdat er zoveel verschillende keuzes beschikbaar zijn. Het is volkomen acceptabel om uw kitten droogvoer te geven, maar u kunt ook natvoer voeren, of beide als u dat wilt. Zolang u een dieet kiest dat uw kitten de juiste hoeveelheid vet, eiwitten en aminozuren biedt, zal uw kitten ongetwijfeld gedijen en uitgroeien tot een gelukkige, gezonde volwassen kat.

Lees ook: Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Een dierenarts legt uit

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd kan een kitten droogvoer eten?

Dit hangt tot op zekere hoogte af van het individu. De meeste kittens van 5 tot 8 weken oud hebben tanden ontwikkeld die sterk genoeg zijn om droge brokjes te kraken en te kauwen.

Hoe introduceer je droogvoer bij kittens?

Als u het voedsel van uw kitten of oudere kat verschoont, moet dit geleidelijk gebeuren. Begin met het mengen van een zeer kleine hoeveelheid droogvoer met hun natte voedsel of kittenmelk. Als uw kat interesse begint te tonen in het voedsel, verhoogt u heel langzaam de hoeveelheid droogvoer die u elke dag aanbiedt totdat de droge brokjes het grootste deel van het voedsel uitmaken.

U kunt dan beginnen met het verminderen van de hoeveelheid natvoer die u aanbiedt totdat uw kat uiteindelijk 100% droogvoer heeft.

Hebben kittens nat en droog voedsel nodig?

Er zijn geen strikte regels over of uw kitten nat of droog voer moet krijgen. Ze hebben allebei voordelen en het komt vaak neer op de persoonlijke voorkeur van de kat en ook wat het beste bij het huishouden past.