Hoe jagen en doden katten muizen? (De verrassende details)

Katten zijn natuurlijke roofdieren en hun beroemdste prooi is muizen. Maar hoe jagen katten op muizen, moet je ze het laten doen en kunnen ze helpen voorkomen dat muizen in je huis leven? Katten jagen op muizen met behulp van de hinderlaagmethode of de stengel- en springmethode.

Hoewel katten beruchte muizenjagers zijn, is de waarheid achter hoe ze het doen en hun effectiviteit meer dan een beetje verrassend!

divider-catclaw1

Hoe jagen en doden katten muizen?

Katten jagen en doden muizen met behulp van een van de twee methoden. De eerste methode is de hinderlaagmethode. Met deze methode wacht uw kat op één locatie, meestal bij een gebied met veel verkeer en met een beetje hoogte als hij in de buurt is. De kat wacht gewoon tot de prooi komt en zodra hij dat doet, springen ze erop.

De tweede manier waarop katten kunnen jagen is met de stalk and pounce-methode. Met deze methode besluipt de kat actief zijn prooi totdat ze dichtbij genoeg kunnen komen om toe te slaan. De kat werkt zich langzaam een weg naar de prooi totdat deze kan toeslaan.

Meestal zullen katten beide methoden op verschillende tijdstippen gebruiken, afhankelijk van de prooi en de locatie. Het maakt niet uit welke methode uw kat gebruikt, hij zal meestal een tijdje met zijn prooi “spelen” voordat hij naar binnen gaat voor de moord. Hoewel het lijkt alsof ze met hun prooi spelen, is dat niet wat ze eigenlijk doen.

In plaats daarvan verslijten ze en vermoeien ze de prooi voordat ze naar binnen gaan voor de moord. Door ze te verslijten, is het minder waarschijnlijk dat ze terug kunnen slaan en de kat pijn kunnen doen.

kat verstopt zich in groene bladeren
Afbeelding Credit: Rock.N.Roll.Queen, Shutterstock

Jagen katten als ze honger hebben?

Katten zijn opportunistische jagers, dus alleen omdat ze jagen, betekent niet dat ze honger hebben. Als er iets voor hen is om achteraan te gaan, zullen ze het waarschijnlijk doen. Hoewel een kat eerder geneigd is om te jagen als ze honger hebben, genieten ze gewoon van de activiteit en kunnen ze het doen, zelfs als ze zich geen zorgen maken over voedsel.

Waarom brengen katten je hun prooi?

Er zijn twee concurrerende theorieën over waarom katten je hun prooi brengen. De eerste theorie is dat ze je een geschenk brengen, en omdat ze het specifiek naar je toe brengen, zien ze je als een deel van hun familie. Het is een hartverwarmend idee, ook al is het een beetje grof.

De tweede theorie is dat ze hun voedsel terugbrengen naar hun kerngebied, en voor je kat is dat jouw huis. Je woont er toevallig ook, dus het lijkt gewoon alsof ze het naar je toe brengen.

kat die een dode muis draagt
Afbeelding Credit: Markos-Loizou, Shutterstock

Is het veilig om katten te laten jagen en muizen te doden?

Hoewel katten fenomenale jagers zijn, is het waarschijnlijk geen goed idee om ze vrij spel te geven om te jagen en ze te doden. Er zijn een paar potentiële gezondheidsproblemen waar u zich zorgen over moet maken als uw kat op muizen jaagt.

Ten eerste moet je je zorgen maken over ziekten. Muizen dragen tonnen ziekten en het enige dat nodig is, is een enkele beet of kras voor de muis om het naar uw kat te verspreiden.

Vervolgens dragen muizen tonnen ongedierte zoals vlooien en teken. Het is een korte sprong en een sprong van de muis naar je kat. Je krijgt niet alleen te maken met vlooien en teken op je kat als dit gebeurt, maar ze brengen het ook in huis, dus ze zullen ook proberen hun weg naar jou te vinden.

Ten slotte weet je nooit in wat voor toestand de muis is die je kat zojuist heeft gedood. De grootste zorg is of de muis onlangs gif of iets anders heeft gegeten. Deze dingen zullen de muizen niet meteen doden, en als je kat een deel van de muis eet, kan het ze extreem ziek maken.

Ons advies is om op veilig te spelen en te proberen te voorkomen dat uw kat indien mogelijk op muizen jaagt.

Kun je op katten vertrouwen om muizen uit je huis te houden?

Hoewel een kat misschien een enkele muis of twee uit de buurt van uw huis kan houden, zullen ze een hele plaag niet stoppen. Als de muizen echter een betere plek kunnen vinden om hun huis te maken zonder katten in de buurt, kan een kat helpen voorkomen dat er in de eerste plaats een plaag optreedt.

Maar als er genoeg voedsel of andere factoren zijn die uw huis een geweldige plek maken voor muizen om te leven, zullen een paar katten ze niet weghouden.

Tot slot, als je al een plaag in je huis hebt, kunnen katten alleen er niet voor zorgen. Katten zijn geweldige jagers, maar ze kunnen de snelle reproductie van muizen en alle schuilplaatsen die ze gewoon niet kunnen bereiken niet bijhouden.

grijze kat jachtmuis
Afbeelding credit: Stefan_Sutka, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Laatste gedachten

Hoewel u er niet op kunt vertrouwen dat uw kat voor elke muis zorgt die uw huis binnenkomt, is het perfecty normaal dat je ze op ze jaagt als ze de kans krijgen. Katten zijn natuurlijke roofdieren en muizen zijn ideale prooien.

Vertrouw er gewoon niet op om een potentiële muizenplaag onder controle te houden en doe je best om te voorkomen dat ze op muizen jagen. Hoewel je kat de strijd zou moeten winnen, kan hij onderweg een blessure oplopen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: 165106, Pixabay