Heeft mijn kat rasspecifiek voer nodig? Wat u moet weten

De huisdiervoedingsindustrie is buitengewoon complex en overweldigend. Elke keer dat uw kat een nieuwe zak voedsel nodig heeft, lijkt het erop dat er een handvol nieuwe trends in het dierendieet in opkomst zijn.

En laat ons niet beginnen over hoe verwarrend de industrie kan zijn als je online onderzoek probeert te doen. Voor elke website die u bijvoorbeeld vertelt dat een nieuw voedsel of dieet de juiste keuze is, zijn er evenveel websites die u vertellen waarom u uw huisdier niet op die manier zou moeten voeden.

Een dieettrend die op dit moment zijn ronde doet in de kattenvoerindustrie is rasspecifiek voedsel. Heeft uw raskat een dieet nodig dat specifiek is afgestemd op zijn ras? Het blijkt dat rasspecifieke diëten niet helemaal nodig zijn, maar ze zouden niet helemaal van tafel moeten zijn. Verward? Lees verder voor meer informatie.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is de redenering achter rasspecifiek voedsel?

Een rasspecifiek voedsel is ontworpen om uw raszuivere huisdier te voorzien van de exacte voedingsstoffen die het nodig heeft om te gedijen. Deze op maat gemaakte diëten houden rekening met het lichaamstype, de genetica en het vachttype van uw kat. Bepaalde gezondheidsproblemen komen vaker voor bij bepaalde rassen en deze voedingsmiddelen zijn bedoeld om sommige van hen te helpen voorkomen. Rasspecifieke brokjes kunnen ook worden gevormd om zich aan te passen aan de unieke kaakvorm van een ras.

Amerikaanse korthaar kat die thuis eet
Afbeelding Credit: Apicha Bas, Shutterstock

Wat willen rasspecifieke diëten doen?

Rasspecifieke voedingsmiddelen zijn bedoeld om tegemoet te komen aan het fysieke uiterlijk en de voedingsbehoeften van een ras.

Deze kunnen dingen omvatten zoals:


  • Skelet make-up

  • Kaakstructuur

  • Leefwijze

  • Vachttype (lengte, stijl)

Royal Canin is misschien wel een van de bekendste merken voor dierenvoeding die momenteel rasspecifieke formules voor katten produceert. Ze hebben brokjes voor Maine Coons, Perzen, Bengalen, Ragdolls en meer.

Royal Canin’s Maine Coon voeding heeft als doel de gezonde botten en gewrichten van deze extra grote kat te ondersteunen. Dit ras heeft aanleg voor hartproblemen en de taurine, EPA en DHA die dit voedsel bevat, helpt een gezonde hartfunctie te behouden. Het bevat ook een specifieke combinatie van aminozuren, vitamines en omega-vetzuren om de dichte vacht en fijnere ondervacht van het ras te helpen.

De Perzische line-up bevat een specifieke mix van vezels om te verminderen hoeveel haarballen deze lange en luxueus ingerichte kitties ontwikkelen. Het bevat ook voedingsstoffen om de gezondheid van de Perzen te ondersteunen.

Hun lijn van Bengaalse specifieke brokjes is aangepast om deze atletische kitties te helpen hun spiermassa te behouden. Bengalen kunnen vaak last hebben van spijsverteringsgevoeligheid, dus het dieet is goed verteerbaar.

Naast het bieden van specifieke voedingsprofielen voor de behoeften van een ras, houden deze diëten ook rekening met de unieke vorm en grootte van de kaak van elk ras en hebben ze verschillende brokvormen om hen te ondersteunen. Dit zal het juiste kauwen aanmoedigen, wat een positieve invloed heeft op de spijsvertering.

Siamese katten hebben bijvoorbeeld smallere en meer puntige kaken en de vorm van Royal Canin’s Siamese brokjes is speciaal ontworpen zodat het voor hen gemakkelijker is om op te pakken. Siamezen hebben ook de neiging om heel snel te eten, wat problemen met regurgitatie kan veroorzaken. Deze brokjes hebben een textuur die knappen aanmoedigt om de voedselinname te vertragen.

siamese kat eet thuis voedsel uit kom
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Is een rasspecifiek dieet noodzakelijk?

Een rasspecifiek dieet is niet essentieel. Het kan echter nuttig zijn omdat deze voedingsmiddelen rekening houden met specifieke voedingsstoffen die u zou kunnen overwegen bij het voeren van een bepaald ras ras van raskat om ze in optimale gezondheid te houden. Elke kat is een individu en het belangrijkste is dat ze een hoogwaardig, compleet, uitgebalanceerd kattenvoer krijgen. Als uw kat gezondheidsproblemen heeft, is dit veel belangrijker om te overwegen dan het ras van uw kat en moet u altijd uw dierenarts raadplegen voor hulp bij het kiezen van het juiste dieet.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Verschillende kattenrassen zijn vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen en rasspecifieke voedingsmiddelen kunnen helpen om sommige van deze aandoeningen te voorkomen en mogelijk te behandelen. De brokvorm kan ook gunstig zijn voor dat specifieke ras en de vorm van hun kaak. Dus een rasspecifiek voedsel kan enkele voordelen hebben, maar is niet essentieel.

Als uw kat een onderliggende gezondheidstoestand heeft, is dit de belangrijkste factor bij het kiezen van hun dieet. Een rasspecifiek voedsel zal geen therapeutische diëten vervangen voor veel voorkomende dieetgevoelige gezondheidsproblemen.

We raden u aan een afspraak te maken met uw dierenarts als u zich overweldigd voelt door het voer voor huisdieren industry en altijd als uw kat een onderliggende gezondheidstoestand heeft die een speciaal dieet nodig heeft. Ze kunnen u helpen het beste voedsel voor uw kat te vinden, omdat ze de gezondheid en unieke voedingsbehoeften van uw kat kennen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Lita Keire, Shutterstock