Kun je een kat wassen met alleen water? 7 Tips &veelgestelde vragen

Hoewel het waar is dat katten een overmatige hoeveelheid tijd besteden aan het verzorgen, kan uw kat af en toe in iets terechtkomen dat zijn tong niet aankan. Een oudere kat zal zichzelf niet zo goed kunnen reinigen als een jongere kat, en hetzelfde kan gezegd worden voor katten met overgewicht. Wat de situatie met je katachtige ook is, als je ze moet schoonmaken, vraag je je misschien af of je een kat met alleen water kunt wassen (vooral als je geen door de dierenarts goedgekeurde kattenshampoo bij de hand hebt). Het is volkomen acceptabel en 100% mogelijk om uw kat schoon te maken met alleen water en een zachte spons of washandje.

Niet alleen dat, maar in veel gevallen heeft het wassen van uw kat met alleen water de voorkeur boven een volledig bad met shampoo. Nu je weet dat je een kat kunt wassen met water en een washandje, heb je misschien meer vragen over het baden van je katachtige vriend. Zijn katten schoon zonder bijvoorbeeld een bad te nemen en wat kun je doen om het baden van je kat minder stressvol te maken? Om erachter te komen, lees verder! We hebben de antwoorden, plus tips, hacks en advies!

kattengezichtsverdeler 2

Hoe een kat te wassen met alleen water in 7 stappen

Je kat wassen met water betekent niet dat je hem in een badkuip dompelt en het water de rest laat doen. Het betekent gewoon dat je geen zeep of shampoo zult gebruiken, wat geweldig is omdat het betekent dat je lang niet zoveel water nodig hebt. Hieronder staan de stappen die u moet gebruiken als u uw kat met alleen water wilt wassen met een washandje.

1. Bereid de wasruimte voor

Maak een tafelblad hoog gebied waar u uw kat veilig kunt wassen. Ze moeten zonder enige angst kunnen staan, zoals op een aanrecht of tafel. Je hebt een gootsteen of wastafel met water en een klein washandje nodig.

badkamer wastafel en aanrecht
Afbeelding Credit: Didecs, Shutterstock
thematische pauze

2. Plaats uw kat in de wasruimte

Houd ze kalm, praat met ze en stel je kat gerust dat alles in orde is.

thematische pauze

3. Bevochtig het washandje

Neem het washandje en bevochtig het. Als je kat nieuwsgierig is, laat hem dan ruiken en het washandje aanraken voordat je begint.

vrouwenhanden wassen de gele doek
Afbeelding Credit: LSaloni, Shutterstock
thematische pauze

4. Houd uw kat stevig maar comfortabel vast

Hoe comfortabeler en veiliger ze zich voelen, hoe beter. Een kat die zich veilig voelt, laat je veel meer doen dan een kat die in paniek raakt.

thematische pauze

5. Wrijf zachtjes over het vochtige washandje na de “korrel” van de vacht van uw kat

Volg de manier waarop de vacht van je kat stroomt, niet ertegen. Begin ook niet op hun gezicht totdat ze het washandje op andere delen van hun lichaam hebben kunnen voelen.

vrouw die de kat afveegt
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

6. Maak uw kat langzaam maar zeker schoon

Gebruik het washandje om het vuil en vuil van je kat weg te wrijven.

thematische pauze

7. Droog uw kat indien nodig

De meeste katten zullen niet genieten van een haardroger, zelfs als u de lage instelling gebruikt. Gebruik een zachte handdoek om je kat af te drogen.

trimmer die kat met handdoek afveegt
Afbeelding Credit: Standret, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen

Kun je menselijke shampoo gebruiken om een kat te wassen?

Hoewel het gebruik van menselijke shampoo op uw kat geen extreme pijn veroorzaakt, kan het irritatie, huiduitslag en hotspots op de huid van uw arme kat veroorzaken. Om die reden raden dierenartsen ten zeerste af om menselijke shampoo te gebruiken om uw kat te wassen.

Moet je een kat een goed bad geven?

Ja, je kat een goed bad geven met kattenshampoo is oké. Sommige katten houden echter niet van baden en sommigen verafschuwen ze. Als uw kat geen controle meer heeft in de badkuip, is het schoonmaken met een washandje met een beetje kattenzeep een veilig alternatief. Als uw huisdier echter ongelooflijk vies is, kunt u een professionele trimmer bezoeken voor hulp.

kat wordt afgeveegd met een droge handdoek
Afbeelding Credit: Vikentiy Elizarov, Shutterstock

Hoe vaak moet je je kat een bad geven?

Experts raden aan om uw kat elke 4 tot 6 weken te wassen als het een buitenkat is. Oudere katten en zwaarlijvige katten moeten mogelijk vaker worden schoongemaakt, omdat ze zichzelf niet zo goed kunnen verzorgen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van alleen water om een kat te baden?

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van water en een washandje om uw kat te wassen, is minder krassen over uw armen, gezicht, en nek. De meeste katten houden ongeveer net zoveel van water als de meeste honden van katten, wat niet erg veel is. WassenDoor uw kat een washandje en water te laten gebruiken, kan dit geld besparen op pleisters en veel minder stressvol zijn voor uw kat.

Een ander voordeel van het gebruik van water om uw kat te wassen, is dat u hem vaker kunt wassen, wat een betere optie is voor buitenkatten. Je kunt ze misschien perfect schoon houden met alleen water in combinatie met hun verzorgingsvaardigheden.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Wassen met water is een gemakkelijkere, minder stressvolle wasoplossing voor de meeste katten en voorkomt dat de meeste katteneigenaren worden gekrabd en gebeten door hun boze, verwarde katten. Bovendien kunt u met een washandje en water snel alles wegvegen wat op het gezicht of lichaam van uw kat is terechtgekomen. Ja, af en toe een bad is een geweldig idee, maar als uw kat hulp nodig heeft om schoon te blijven tussen de badtijden, is het gebruik van alleen water en een washandje een perfecte oplossing.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nils Jacobi, Shutterstock