Skip to Content

Waarom houden katten ervan om zich op donkere plaatsen te verstoppen? (5 interessante redenen)

Katten houden ervan om zich te verschuilen achter meubels, in dozen en onder zowat elk object waar ze onder kunnen passen. Ze zijn zo stiekem dat je misschien een zak met lekkernijen schudt om er zeker van te zijn dat ze nog steeds in je huis zijn! Maar heb je je ooit afgevraagd waarom je katachtige metgezel zichzelf vaak in kleine, donkere vlekken plaatst?

Maak je geen zorgen, kattenfans – zich verstoppen op donkere plaatsen is normaal gedrag! Er zijn veel interessante redenen waarom uw kat een verstoppertje is, dus lees verder voor meer informatie.

kattengezichtsverdeler 2

De 5 redenen waarom katten zich graag op donkere plaatsen verbergen

1. De natuurlijke instincten van uw kat

Katten zijn natuurlijke jagers en elke goede jager kent de aantrekkingskracht van het verrassingselement! Je kat vindt deze plekken uitstekende uitkijkpunten om zijn prooi van te besluipen, en het dateert allemaal uit de wilde escapades van hun voorouders in de bossen die jagen op muizen, woelmuizen en andere kleine beestjes. Je kat kan echter een speeltje op de grond, een stofkonijn of je tenen stalken.

Als je kat in en uit schuilplaatsen lijkt te schieten, is dit waarschijnlijk wat er aan de hand is. Natuurlijk vinden sommige katten het gewoon leuk om zich te verstoppen en te doen alsof ze hun prooi besluipen. Soms is verstoppen net zo leuk als vangen. Wees daarom niet verbaasd als je kat zich gewoon verstopt en naar buiten staart met grote, verwijde ogen.

kat verstopt zich in het donker
Afbeelding Credit: Lyra Nastrandir, Shutterstock
thematische pauze

2. Lichtgevoeligheid

Wist je dat katten een heel andere kijk op de wereld hebben dan mensen? Een kattenoog neemt licht heel anders waar dan het onze. Het netvlies van een kat heeft meer staafreceptoren (ze zijn gevoelig voor licht, beweging en vorm) dan kegelreceptoren (gevoelig voor kleur). Dit betekent dat hun ogen veel meer licht opnemen dan de onze, wat betekent dat onze kunstlampen soms een beetje veel voor hen zijn. Het uitstel van het licht op hun kleine schuilplaats is misschien precies wat ze nodig hebben om hun ogen rust te geven. In ruil daarvoor zien ze echter redelijk goed in het donker!

Katten kunnen zich op donkere plaatsen verstoppen wanneer ze proberen te slapen. Net als jij slapen katten het liefst als het donker is, ook al slapen ze vaak overdag. Katten vinden het vaak ook leuk om zich gezellig te voelen als ze een dutje doen. Voor een kat betekent dat het vinden van een afgesloten, comfortabele ruimte om zich in te verstoppen.

kat verstopt in de kast
Afbeelding Credit: Anna Kraynova, Shutterstock
thematische pauze

3. U kunt niet storen wat u niet kunt vinden

Vind je het leuk om elke 5 minuten wakker te worden terwijl je probeert een dutje te doen? Nee? Nou, je kat ook niet. Katten houden ervan om overdag dutjes te doen, maar heel weinig is diepe slaap; de meeste zijn gewoon dommelen, wat erg licht is. Elke keer dat iets je kat overdag stoort, worden ze wakker om te reageren, net als in het wild – en veel vals alarm kunnen vervelend zijn, weet je? Om dit te omzeilen, kan je kat een dutje doen op een warme en donkere plek waar hij minder snel last van heeft.

Katten vinden vaak slaapplaatsen die uit de weg liggen en je kunt niet meer uit de weg krijgen dan onder een bed. Dit gedrag is geen teken dat ze jou (of iemand anders) niet leuk vinden. Soms willen katten gewoon slapen.

kat die in het donker slaapt
Afbeelding Credit: Daronk Hordumrong, Shutterstock
thematische pauze

4. Hun interne klok

Katten zijn crepusculaire wezens. Dit betekent dat ze over het algemeen het meest actief zijn in de avond en vroege ochtend; in het wild zouden ze dan jagen. De lagere lichtniveaus in hun schuilplaatsen kunnen hun interne klok misleiden en hen meer energie geven dan in de lichtere delen van uw huis. Wanneer een kat al een groot deel van de dag heeft geslapen, kunnen ze wegslingeren naar de gebieden met weinig licht om te spelen. Kunstlicht kan knoeien met de interne klok van een kat, en sommigen kunnen proberen dit te verhelpen door de lichten helemaal te vermijden.

Schotse vouw kitten verstopt in een kartonnen doos
Image Credit: lowpower225, Shutterstock
thematische pauze

5. Veiligheid is de sleutel

Veel dierlijk gedrag draait om veiligheid, en deze is geen uitzondering. Katten verstoppen zich niet alleen om de sprong op een prooi te krijgen of te voorkomen dat ze worden gestoord – ze kunnen zich ook verbergen om hun eigen roofdieren te vermijden. Katten worden vaak bejaagd door wolven, vossen, grote roofvogels (denk aan haviken of uilen) en zelfs andere katten! Je verbergen voor die roofdieren is een belangrijk overlevingsinstinct op zich. Veel katten genieten van het verbergen. Het is een soort spel voor katten, net zoals mensen ergens gezellig kunnen zitten met een kopje koffie. Het is leuk en katten hebben vaak geen reden nodig.

Bij stress kunnen katten verberg meer dan normaal. Vaak komt dit omdat hun lichaam zich in de “gevaar” -modus bevindt, en een manier waarop ze proberen veilig te blijven, is door zich te verbergen. Katten die ziek zijn, zullen om dezelfde reden hetzelfde doen. als een kat ziek is, zijn ze meer geneigd om het slachtoffer te worden van een ander roofdier. Daarom is verborgen blijven een van de weinige manieren waarop ze dit kunnen bestrijden.

kat verstopt zich in de kledingkast
Afbeelding credit: Rebecca Scerri, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten zijn interessante en gecompliceerde wezens. Hoewel je het misschien vreemd vindt dat je kat vaak nergens te zien is, is het verbergen in donkere vlekken cruciaal voor hun welzijn. Er is geen reden om je zorgen te maken als je kat zich op donkere plaatsen verstopt. Vaak willen katten zich gewoon verstoppen! Het is een natuurlijk gedrag dat de meeste katten op zijn minst een deel van de tijd vertonen. U hoeft zich alleen zorgen te maken als uw kat zich overmatig lijkt te verbergen, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggende ziekte.

Katten verstoppen zich vaak als ze ziek zijn, maar dat betekent niet echt dat ze zich zullen verstoppen in donker Plaatsen. Vraag uw dierenarts of u denkt dat uw kat zich misschien iets te veel verstopt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Konstantin Zaykov, Shutterstock